ID.nl logo
15 apps om fit worden met behulp van je smartphone
Huis

15 apps om fit worden met behulp van je smartphone

Wil je weer fitter worden, maar ben je niet zo'n sportschooltype? Je kunt tegenwoordig ook vanuit huis het nodige doen om aan je gezondheid te werken. Er zijn veel apps om fit te worden met behulp van je smartphone en wij lichten er 15 uit.

Meer wegen naar Rome

Fitter worden kan op vele verschillende manieren. Je kunt beginnen met hardlopen om je conditie te verbeteren of thuis op een matje spieroefeningen doen. Een app kan je erbij helpen een dagelijkse routine te vinden en kan je door notificaties 'dwingen' om op een bepaald moment van de dag je sportsessie te doen. Naast conditie en spieropbouw horen flexibiliteit en stressreductie ook bij het fitter worden. Daarom vind je in de lijst ook een paar goede yoga-apps. Voor zwangere vrouwen hebben we een aparte app aan de lijst toegevoegd en als je al je sportieve activiteiten liever in spelvorm wilt gieten, dan vind je hier ook een app voor. Vrijwel alle apps zijn voor zowel iOSals Android beschikbaar.

01 Strava GPS Running and Cycling

Strava is één van de beste apps om te gebruiken tijdens het hardlopen. Voor je de app kunt gebruiken, meld je je aan met je e-mailadres of je Facebook-account. Zodra je op de knop Opnemen tikt, kun je linksboven kiezen of je een hardloop- of fietstocht wilt tracken. Om je te motiveren, kun je in de app deelnemen aan uitdagingen. Dit is erg leuk, nodig bijvoorbeeld vrienden uit om dezelfde uitdagingen aan te gaan. De premium-versie van Strava kost 7,99 euro per maand of 5 euro per maand als je direct voor een heel jaar betaalt, hiervoor krijg je trainingsplannen en extra analysemogelijkheden. Zo kun je je hartslag- en vermogensgegevens importeren, zodat Strava kan laten zien hoe hard je gewerkt hebt. Ook kun je aangepaste doelen instellen en makkelijker routes plannen en ontdekken. 

Strava GPS Running and Cycling

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

02 RunKeeper

RunKeeper is samen met Runtastic de grote concurrent van Strava. De app is ongeveer hetzelfde opgebouwd, maar het leuke van RunKeeper is dat je heel gemakkelijk doelen voor jezelf kunt opstellen, de app kan je hierbij helpen. Wil je bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd vijf of tien kilo afvallen, dan geef je dit in de app aan en zal de app je concrete hulp geven dit doel te halen. Naast hardlopen zijn ook andere activiteiten te tracken, zoals fietsen, roeien en nordic walking.

RunKeeper

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

03 C25K

Als je iets serieuzer aan de slag wilt met hardlopen, dan is de app C25K een geweldige app. C25K staat voor 'Couch to (2) 5 km'. De app wil jou dus helpen om van de bank af te komen en 5 kilometer te kunnen rennen. Hij biedt je een perfecte voorbereiding voor jouw eerste 5 kilometer-duurloop. Het enige wat je hoeft te doen, is de aanwijzingen in de app te volgen. Het is de bedoeling dat je drie keer in de week rent, na acht weken ben je klaar om vijf kilometer achter elkaar te rennen. Elke work-out duurt 30 tot 40 minuten.

C25K

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

04 Fitocracy

Ben je niet zo van het hardlopen en ga je liever met gewichten aan de slag? Fitocracy focust erg op het sociale aspect van sporten en je krijgt bij elke sessie die je afrondt een aantal punten. In de app kun je jezelf aan groepen toevoegen en de strijd aangaan met leden van deze groep. De termen die in de app vaak voorbij komen worden gelukkig uitgelegd, erg handig als je een beginner bent. Fitocracy ziet er bovendien erg goed uit en voor elke oefening is een video beschikbaar die je op elk moment kunt raadplegen door naar boven te vegen.

©PXimport

Fitocracy

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

05 JEFIT Workout

JEFIT is een uitgebreide app met heel veel verschillende work-out-oefeningen. Voordat je begint, is het handig om je gegevens in te vullen zodat de app je een gericht trainingsschema kan geven. De app is wel een beetje onoverzichtelijk en niet zo intuïtief als de concurrentie, maar het is geweldig dat er zo veel gratis oefeningen in de app te vinden zijn. Elke oefening heeft een omschrijving en een aantal afbeeldingen, zodat je de oefening perfect kunt uitvoeren. Je kunt bovendien je eigen sessies aanmaken.

©PXimport

JEFIT Workout

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

06 Google Fit

Google Fit is alleen voor Android beschikbaar. Met deze app kun je je bewegingen tracken. Als eerste geef je je gewicht, lengte en leeftijd in. Zodra je gaat bewegen, weet Google Fit wat voor soort beweging dit is en zal het met behulp van de sensoren in de smartphone weergeven hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand. Je kunt externe sensoren en apps op Google Fit aansluiten voor gedetailleerde metingen en verslagen. Apple heeft overigens een soortgelijke dienst, de app Gezondheid is standaard in iOS ingebouwd.

©PXimport

Google Fit

Besturingssysteem
Android
Prijs
Gratis

07 7 Minute Workout "Seven"

Niet iedereen heeft zin in een lange work-out, deze app kan een uitkomst zijn. De app 7 Minute Workout (hier voor Android) gaat ervan uit dat je elke dag wel zeven minuten tijd kunt vrijmaken voor een paar oefeningen. Doordat de app je meldingen stuurt, word je gestimuleerd om elke dag even de tijd te nemen om aan paar minuten te sporten. Je kunt kiezen of je een full-body work-out wilt doen of alleen een bepaald deel van je lichaam wilt trainen. De app is een goede manier om weer in een sportritme te komen.

7 Minute Workout

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

08 Runtastic Six Pack

Runtastic heeft een goede hardloop-app, vergelijkbaar met RunKeeper en Strava. De makers hebben echter nog meer apps: bijvoorbeeld Sixpack, puur gebaseerd op het trainen van je buikspieren. De app bestaat uit drie programma's, je moet eerst het eerste programma van tien dagen volledig doorlopen. Elke dag moet je ongeveer tien tot twintig minuten oefeningen doen, deze worden allemaal heel helder beschreven in de app. Een upgrade naar de volledige versie biedt meer work-out-opties en trainingsprogramma's. Alle oefeningen kun je in de app voor en na je training nog eens bekijken.

Runtastic Six Pack

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

09 Sworkit

Sworkit is een volledige work-out-app met ongelooflijk veel functies. Je kunt niet alleen krachttraining doen met de app, Sworkit geeft ook een heleboel stretch-tips en heeft een veel yoga-programma's aan boord. Door middel van video's zie je hoe je de oefening perfect uitvoert en een vriendelijke stem leidt je naar de volgende oefening. Sworkit heeft een beloningssysteem in de vorm van medailles die je op je socialmedia-accounts kunt delen. Na een sessie geeft de app bovendien aan hoeveel calorieën je hebt verbrand.

©PXimport

Sworkit

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

10 StrongLifts 5x5

Stronglifts 5x5 is een app die speciaal is bedoeld voor mensen die op krachttraining willen focussen. Voer eerst je leeftijd, gewicht en lengte in en vertel hoeveel gewicht je per fitness-onderdeel nu kunt tillen. De app geeft vervolgens aan met welk gewicht je per onderdeel moet beginnen. Stronglifts 5x5 is een soort notitie-app waar je invult of je de gezette doelen daadwerkelijk hebt behaald. Je kunt de app het beste gebruiken als aanvulling op je sportschool-abonnement, je wordt steeds uitgedaagd om te trainen met meer gewicht.

Sporthorloge kopen

Wil je je prestaties nauwkeurig bijhouden, dan is een sporthorloge wel handig. Een sporthorloge houdt, in tegenstelling tot veel activity trackers, niet alleen bij hoeveel stappen je hebt gezet, maar ook hoe hard je hebt gelopen en waar je hebt gelopen. Tegenwoordig hebben veel horloges bovendien een hartslagmeter, naast een meetfunctie voor het zuurstofgehalte in je bloed. Wij geven in een ander artikel wat tips over waar je op moet letten als je zo'n horloge wilt kopen.

StrongLifts 5x5

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

11 Pocket Yoga

Fit zijn heeft niet alleen te maken met gewichten heffen of hardlopen, ook flexibiliteit is belangrijk. En hoe train je dit beter dan met wat dagelijkse yoga-oefeningen? Pocket Yoga is een handige app die vijf verschillende programma's aanbiedt met elk tientallen poses. Van elk programma kun je de tijd aanpassen en geef je aan of je beginner of gevorderde bent. Als je meer wilt weten over de poses, dan kun je alle poses plus een omschrijving voor of na je training bekijken. Je kunt helaas niet zelf je programma's samenstellen.

Pocket Yoga

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
€3,49

©PXimport

12 Daily Yoga

Om de app Daily Yoga te kunnen gebruiken, moet je je aanmelden via e-mail of Facebook. Handig is dat je van elke pose een informatieve video kunt zien, dit is vaak veel duidelijker dan een tekstinstructie. De app heeft een paar gratis programma's, maar als je alles uit de app wilt halen, heb je voor 12,99 dollar per maand toegang tot alle programma's. Dit is een flinke investering, maar dan heb je wel toegang tot heldere instructies en prima yoga-oefeningen. De gratis versie heeft overigens af en toe irritante reclames. Overigens loopt er op het moment van schrijven (augustus 2021) een kortingsactie, waardoor een abonnement slechts 4,16 dollar per maand kost. Een schijntje, zeker ten opzichte van de originele prijs. Je moet dan wel direct voor een heel jaar betalen. Wil je dat niet, dan is een abonnement wel heel erg duur, namelijk bijna 21 dollar per maand. 

Daily Yoga

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

13 FitStar Yoga

FitStar Yoga is een zeer gelikte app met mooie video's en gesproken instructies. Tijdens poses word je gemotiveerd de pose correct uit te voeren en achteraf kun je aangeven hoe lastig de pose voor jou was. Enige nadeel is dat de app redelijk veel ruimte op je smartphone in beslag neemt, een sessie kan zo een paar honderd megabyte groot zijn. Helaas is de yoga-app alleen voor iOS beschikbaar. FitStar heeft ook een work-out-app, deze is vergelijkbaar qua stijl en ook voor Android verkrijgbaar.

FitStar Yoga

Besturingssysteem
iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

14 Pregnancy Workout Free

Als je zwanger bent, kun je niet alle normale oefeningen doen. Er is gelukkig een goede app (ook beschikbaar voor Android) voor zwangere vrouwen beschikbaar. Kies in welke fase van je zwangerschap je je bevindt. Per fase heb je één gratis sessie. Als je toegang tot de andere vier wilt, dan moet je upgraden naar de volledige versie. Je kunt per oefening zien hoe je deze moet uitvoeren, maar door de simpele vormgeving is dit af en toe lastig te zien. De gratis versie heeft reclame onder in beeld.

Pregnancy Workout Free

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

15 Zombies, Run!

Even een andere benadering om fitter te worden. Zombies, Run! is een spel wat je speelt door in de echte wereld te rennen of te lopen. Je luistert naar het verhaal op je koptelefoon en je hoort wanneer je moet rennen voor zombies of wanneer er andere monsters op je afkomen. Door het spelelement vergeet je af en toe dat je aan het sporten bent en word je spelenderwijs fitter. De app heeft nog meer sessies zoals intervaltrainingen aan boord.

Zombies, Run!

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

▼ Volgende artikel
Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp
Huis

Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Ben je op een stedentrip plotseling je gezelschap kwijt? Wil je aangeven waar op het drukke festivalterrein je tentje staat? Of wil je een vriend laten weten op welk terras jij zit te genieten van het zonnetje? Geen probleem! Met enkele klikken deel je zo je locatie.

In dit artikel leggen we uit hoe je jouw locatie kunt delen:

  • Via Google Maps
  • Via WhatsApp

Ook op vakantie kun je gevolgd worden: Ga je op vakantie? Deel je avonturen in een online reisdagboek!

Natuurlijk is het delen van je locatie niet alleen handig om met mensen af te spreken. Je kunt het ook gebruiken om je veiliger te voelen, doordat iemand op de hoogte is van waar je bent. Er zijn twee manieren om dat te doen: via Google Maps en via WhatsApp.

Google Maps

Locatie delen

In Google Maps kun je sinds januari 2024 je locatie rechtstreeks delen vanuit de app. Dat kan zowel in iOS als in Android. Om je locatie via Google Maps te kunnen delen, moet het Gmail-adres van je vriend aan je contacten zijn toegevoegd. Daarna controleer je of je zelf bent aangemeld met je Google-account. Open hiervoor Google Maps en tik in de rechterbovenhoek op je profielfoto. Je komt nu in een scherm waar de functie Locatie delen staat. Hierbij staat de mededeling dat je locatie wordt geüpdatet als de app niet in gebruik is. Houd hier rekening mee. Tik nu op Locatie delen.

Vanuit je profiel kun je naar de functie waarmee je je locatie deelt.

Lees ook: 5 handige (en misschien onbekende) functies van Google Maps

Enkele beperkingen

Bij het delen van je locatie via je Google Account zijn er wel enkele beperkingen. Als Google merkt dat je jonger bent dan 18 jaar, dan kun je je locatie maximaal vierentwintig uur delen. Dit is ook zo wanneer je account wordt beheerd door een ouder of voogd, of via de Google Family Link-app. Ben je jonger dan 13 jaar? Dan kun je geen Google-account instellen.

Wat verder belangrijk is om te beseffen, is dat degene met wie je je locatie deelt, ook details ziet die verder gaan dan de plek waar je bent. Diegene ziet ook je naam, je foto, hoe vol je batterij nog is en je geschatte aankomsttijd.

Je geeft niet alleen je locatie prijs, maar bijvoorbeeld ook je naam en hoe vol je batterij is.

Voortgang delen

In de volgende stap selecteer je de persoon met wie je je locatie wilt delen. Je kunt door de contacten scrollen en diegene kiezen. Of je tikt op Meer opties om extra functies te zien. Daar komen we dadelijk op terug. Je kunt hier ook bepalen hoelang je de locatie wilt delen. Gaat het om een uur? Met de plus- en minknoppen pas je de tijd aan. Je kunt ook gaan voor de optie Totdat je dit uitschakelt.

De ander ziet jouw locatie op de kaart en hoever je bent verwijderd. Ook de adresgegevens van je locatie verschijnen op het scherm. Je contactpersoon gebruikt de knop Route om de kortste weg naar jou te vinden. Onderaan het scherm staat een blauwe knop om ook zijn locatie te delen met jou.

Nadat je via Route onderweg bent naar elkaar, kun je de optie Voortgang van reis delen activeren. Daarmee kan je contactpersoon zien op welk moment jullie samenkomen.

Je contact leest je naam en hoever je verwijderd bent.

Wederzijds delen

Als de ander niet spontaan zijn locatie met jou deelt, dan kun je een verzoekje sturen omdat alsnog te doen. Daarvoor moet je uiteraard eerst jouw locatie met de ander hebben gedeeld. Daarna tik je onderaan op zijn naam en daarna op Verzoek sturen.

De persoon ontvangt een melding waarin wordt gevraagd om ook zijn locatie te delen. Dit moet diegene bevestigen in de Google Maps-app. Je e-mailadres wordt hierbij getoond, zodat die persoon kan zie wie je bent. Wanneer dit is gebeurd, kun je op zijn profielfoto in Google Maps tikken om zijn locatie te zien. Om te stoppen met delen, tik je eenvoudig op Stoppen onder de naam van die persoon in Google Maps.

Je kunt de ander een verzoekje sturen om ook zijn of haar locatie te delen.

Of het nou dingen, dieren of kinderen zijn ...

Een gps-tracker houdt er oog op

Kalibreren

Er zijn situaties waarin de nauwkeurigheid van Google Maps te wensen over laat. Dat kan komen doordat je tussen hoge gebouwen staat. Je kunt de locatienauwkeurigheid verbeteren door de app op dat moment te kalibreren. Terwijl de app open is, druk je op de blauwe stip die je locatie aanduidt. Klik vervolgens op Kalibreren. Houd de camera omhoog en scan dan de omgeving met Live View. In Android kun je de telefoon ook in een achtvormige beweging draaien.

Scan de omgeving om Google Maps te kalibreren, zodat de locatiebepaling nauwkeuriger wordt.

Wil je onzichtbaar worden? Locatiegeschiedenis Google Maps verwijderen doe je zo

Geen Google-account

Heeft diegene met wie je je locatie wilt delen, geen Google-account? Zorg er dan voor dat je wel zelf bent aangemeld. Tik daarna op je profielfoto in de rechterbovenhoek. Kies weer voor Locatie delen. Onder de naam van je contact tik je op Meer opties en vervolgens tik je op Kopiëren om de link aan je klembord toe te voegen. Je kunt nu de link via e-mail of een berichten-app versturen. Ook hier is de duur ingesteld op één uur. Om het delen te stoppen, tik je op Stoppen in Google Maps onder Delen via link.

Naar iemand die geen Google-account heeft, kun je de link van je locatie sturen.

WhatsApp

Toegangslocatie verlenen

WhatsApp is niet alleen een berichten-app. Een van de mogelijkheden is locatiedeling. Op een iPhone of Android-smartphone moet je zorgen dat de WhatsApp-locatietoegang is geactiveerd. Als dat niet is gebeurd, vraagt het systeem erom tijdens het delen van je locatie. Op Android ga je naar Instellingen / Apps / WhatsApp / Machtigingen om de locatietoegang toe te staan. Op een iPhone ga je naar Instellingen / WhatsApp / Locatie en selecteer je Altijd.

Als je bezorgd bent om je privacy of als je de batterij wilt sparen, dan kun je de locatievoorzieningen op je telefoon tijdelijk uitschakelen voor specifieke apps zoals WhatsApp. Het delen van je locatie via WhatsApp is overigens veilig, want deze app gebruikt end-to-end-encryptie om je berichten en locatiegegevens te beschermen. Natuurlijk doe je er verstandig aan om je locatie alleen te delen met contacten die je vertrouwt.

Batterij alweer leeg?

Met een powerbank heb je zo weer een paar procent erbij

WhatsApp maakt gebruik van de standaardkaartapp van je apparaat om locaties weer te geven. Het is mogelijk om deze te wijzigen in de instellingen van je telefoon als je liever een andere kaartservice gebruikt. De webversie van WhatsApp Web heeft een aantal geweldige functies, maar er is geen optie om je locatie te delen vanaf een computer.

Geef WhatsApp toegang tot je locatie.

Locatie verzenden

Start WhatsApp en ga naar de chat waarin je je locatie wilt delen. Op de iPhone tik je op het plusteken in het tekstvak. Daarna selecteer je Locatie in het menu. Heb je een Android-telefoon? Dan moet je het pictogram van de paperclip onderaan het tekstvak gebruiken, dat is de bijlageknop. Selecteer Locatie in het menu.

Nu zie je de opties om een nabijgelegen of huidige locatie te versturen. Tik op Verzend uw huidige locatie. Hiermee verschijnt het locatievenster in de chat. Je kunt ook op het gestippelde vierkantpictogram in linkerbovenhoek van de kaart tikken als je de locatie met het exacte adres wilt verzenden. Daarmee wordt een pin op de huidige kaart geplaatst. Tik onderaan op de knop Deze locatie verzenden om uw locatie samen met uw adres te verzenden.

Wanneer je een locatie deelt, kun je een korte beschrijving toevoegen als extra context. Als je bijvoorbeeld de locatie van een restaurant deelt, dan kun je de naam van het restaurant of andere relevante informatie vermelden. Het is trouwens mogelijk om je locatie met meerdere contacten tegelijk te delen. Wanneer je de ontvangers selecteert, kies je voor meerdere chats voordat je de locatie verzendt.

Selecteer in de pictogrammen onderaan de optie Locatie.

Andere locatie delen

Als je de plaats waar je bent liever privé houdt, dan is het in WhatsApp ook mogelijk om een andere locatie te delen. De routebeschrijving werkt exact hetzelfde op iOS als op Android. Open weer de gewenste chat in WhatsApp. Selecteer het paperclippictogram, gevolgd door Locatie op Android, of het plusteken gevolgd door Locatie op de iPhone.

Daarna tik je op het vergrootglas of de zoekbalk bovenaan het locatiescherm. Typ de naam van de locatie die je wilt verzenden en tik vervolgens op de locatienaam in de opties onderaan. In Android kun je ook handmatig een pin op de locatie neerzetten door op het gestippelde vierkantpictogram te tikken om de kaart in volledig scherm te openen. Versleep de kaart om de pin te positioneren. Wanneer de pin op de juiste positie staat, tik je op Deze locatie verzenden.

De locatie van een pin in de buurt kun je ook via WhatsApp delen.

Deel live-locatie

Hierboven hadden we het over hoe je een statische locatie deelt met anderen. Als je weggaat van die locatie, wordt je nieuwe positie niet weergegeven in de chat. Je kunt ook beslissen om je locatie realtime te laten volgen.

Om een live-locatie te delen op een Android of iPhone, open je weer een WhatsApp-chat. Op Android gebruik je het paperclippictogram en dan kies je Locatie. Op de iPhone tik je op het plusteken en kies je Locatie. Tik daarna op Live locatie delen of Deel live locatie en selecteer de duur van het delen. Standaard is 1 uur ingesteld, maar je kunt ook kiezen voor 15 minuten of 8 uur. Tik daarna op Verzenden. Je kunt overigens het delen van je live-locatie elk moment stoppen. Daarvoor ga je terug naar de chat en tik je op Stop met delen.

Hoelang wil je de live-locatie delen?

Vanuit WhatsApp-status

Het is mogelijk om je locatie te delen in je WhatsApp-status. Hiervoor moet je de locatiesticker gebruiken en daarna WhatsApp openen op je Android of iPhone. Ga naar het tabblad Updates en tik op pictogram van de Camera. Maak een nieuwe foto of selecteer een bestaande foto om in je WhatsApp-status te plaatsen. Selecteer nu het pictogram Sticker bovenaan en selecteer onder Inhoud stickers het pictogram Locatie. Kies Selecteer je huidige locatie om je huidige positie toe te voegen aan de WhatsApp-status.

Het is ook mogelijk om via het zoekpictogram bovenaan een andere locatie te vinden om deze aan je status toe te voegen. Zodra de sticker verschijnt, tik je erop om de kleur aan te passen. Klik op de knop Verzenden om de status met je locatie te publiceren. Vanuit je WhatsApp-status is het niet mogelijk om je live-locatie te delen. Dat kan alleen vanuit de chat.

In je status deel je via de stickers eenvoudig je locatie.

Delen via Google Maps

Vind je de werkomgeving van Google Maps prettiger? Dan kun je in elke WhatsApp-chat de locatie toch delen vanuit Maps. Open hiervoor de Google Maps-app. Je ziet bij je huidige locatie een blauwe stip staan. Houd deze stip (of een andere locatie) ingedrukt. Er verschijnt een aantal opties, zoals Route, Starten, Opslaan en Label toevoegen. Veeg de opties naar links, zodat je op Delen kunt tikken. In het deelscherm kies je WhatsApp en vervolgens tik je op de chat in WhatsApp waarnaar je de locatie wilt verzenden.

Als je op de blauwe stip kort tikt in plaats van die lang in te drukken, dan kun je de knop Locatie delen gebruiken om de live-locatie te delen. Stel de tijd in hoelang je de locatie wilt delen. Kies WhatsApp uit de lijst met apps en selecteer het contact waarnaar je de realtime-locatie wilt verzenden.

Vanuit WhatsApp kun je ook locaties via Google Maps delen.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
De plug-in hybride Lexus NX450h+: Premium looks en techniek
Mobiliteit

De plug-in hybride Lexus NX450h+: Premium looks en techniek

De Lexus NX verscheen in 2014 en kende sindsdien een bescheiden succes in Nederland, met zo'n 1500 verkochte exemplaren. Het merk groeit wereldwijd echter flink. Met de lancering van de plug-inhybride NX450h+ zet Lexus deze lijn voort. Irwin van InstaAutoVlog heeft het model getest en deelt zijn bevindingen.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Dit artikel in het kort:

  • Concurrentie: de Lexus NX richt zich op modellen als de BMW X3, Volvo XC60 en Mercedes-Benz GLC. Hij onderscheidt zich met een rijke standaarduitrusting en hybride aandrijflijn.
  • Ontwerp en afwerking: hij is voorzien van dynamisch design, premium materialen en hoogwaardige afwerking met geavanceerde functies zoals e-Latch portierontgrendeling.
  • Comfort en prestaties: de auto heeft een rijke standaarduitrusting inclusief climate control, stevige motoren (tot 309 pk) en een goede elektrische actieradius.
  • Prijs en varianten: de Lexus is verkrijgbaar vanaf 61.995 euro afhankelijk van aandrijflijn en uitvoering.

Positionering

De Lexus NX strijdt met auto's als de BMW (i)X3, de Volvo XC60 en de Mercedes-Benz GLC. Ook de Audi Q5 is een directe opponent. Het onderscheidende vermogen? Een rijke standaarduitrusting, Lexus' Red Carpet Treatment en de standaard van een hybride aandrijflijn. 

Afmetingen

Met een lengte van 4,66 meter en een breedte van bijna 1,87 meter is hij iets compacter dan sommige concurrenten, maar hij wint het in hoogte met 1,66 meter. Dit geeft de NX een robuuste, maar nooit logge uitstraling, passend bij zijn klasse.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

F-Sport-uitvoering

In het donker zorgt de scherp vormgegeven led-verlichting voor en achter voor een sterke uitstraling en herkenbare signatuur. De grille is een opvallend detail, zeker bij de F-Sport uitvoering. Deze testversie valt op door die grille, zwarte dakrails en raamomlijsting, en bijpassende zwarte buitenspiegels. De 20-inch F-Sport Design wielen versterken de sportieve uitstraling, vooral in combinatie met de F-White lak.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Premium interieur

De Lexus NX biedt een luxe interieur: alles voelt solide en prettig aan. Bovenop het dashboard zit standaard een 14inch-touchscreen voor infotainment vanaf de Business Line; de basisuitvoering heeft een 9,8inch-scherm. Navigatie en draadloos Apple CarPlay of Android Auto zijn standaard aanwezig.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

E-Latch-deuropeners

Het zitcomfort is goed en ook de ondersteuning voor beide ellebogen is uitstekend. Enkel het axiaal beperkt verstelbare stuurwiel kan beter. De NX is voorzien van een deels digitaal instrumentarium en e-Latch deurontgrendeling. Deze portieropeners zorgen ervoor dat je geen deur kunt openen als er verkeer van achteren aankomt.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Details en afwerking

In de Lexus NX zijn details en finesse volop aanwezig. De bediening van elementen zoals de middenarmsteun voelt licht en doordacht, terwijl de klimaatregeling, met nanotechnologie, niet alleen nare geurtjes, maar ook droge huid helpt voorkomen. De geluidsisolatie zorgt daarnaast voor rust in het interieur.

Standaard krijg je een audiosysteem met negen luidsprekers en een subwoofer. Voor wie meer wil, is er in de President-uitvoering een Mark Levinson-systeem met zeventien luidsprekers en een vermogen van 1800 watt, voor een premium luisterervaring.

©Irwin Versteegh - Duijnstee

1500 kilo trekgewicht

Op de achterbank is voldoende plek voor drie volwassenen. De kofferbakinhoud is voor alle versies gelijk. Deze meet 520 liter en is te vergroten naar maximaal 1411 liter. Een sterk punt van de PHEV is het trekgewicht. Mag de normale hybride als 2WD en AWD maximaal 1000 kilogram trekken, na het aanvinken van het 2495 euro kostende Explorer Pack wordt dit naar 1500 kilogram verhoogd. In het pack zit een afneembare trekhaak en een kogeldruk van 100 kilogram. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Bereik van de accu

De instap-Lexus NX betreft de 350h. Deze is voorwielaangedreven en beschikt over een 2,5liter-viercilinder benzinemotor die samenwerkt met een 192pk en 270Nm sterke elektromotor. Er is ook een 350h AWD met een extra 54pk en 121 Nm sterke elektromotor op de achteras.

Voor de test is gereden met de plug-in hybride 450h+. De basis-aandrijflijn is gelijk aan die van de 350h AWD. Dankzij een 18,1kWh-lithium-ion batterij kan het elektrische vermogen langer worden aangesproken: zo'n 74 (Luxury Line) of 69 kilometer volgens de WLTP-testmethode.

🚘Meer weten over auto-afkortingen? Lees dan: Van actieradius tot WLTP: dit is het EV-ABC

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Accumanagement

De auto is uitgerust met een eenfase-6,6 kW boordlader, terwijl de warmtepomp ook in de winter zorgt voor een bruikbare actieradius. Interessant is de slimme software die ervoor zorgt dat de batterij in topconditie blijft, zelfs als je deze niet vaak oplaadt. De accu wordt regelmatig ont- en opgeladen om alle cellen actief te houden. Lexus biedt bovendien 10 jaar garantie op de batterij.

Krachtige en soepele aandrijflijn

Het gecombineerde vermogen is 309 pk en in 6,3 seconden ben je van 0 tot 100 km/u. De topsnelheid is 200 km/u. Prettig is het hoge elektrische vermogen van gecombineerd 246 pk, zo'n 100 pk meer dan bij de concurrentie.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Verbruik bij lege accu

Is de accu na zo'n 65 kilometer te hebben gereden leeg, dan verandert de NX in een normale hybride. De elektromotor wordt getemperd en dat zorgt mede voor een op dat moment nog steeds laag brandstofverbruik. Een gemiddelde van 1 op 16 is dan prima te realiseren; een uitstekende waarde. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Rijdynamiek

Voor wat betreft de rijdynamiek plaatst de NX zich tussen de compactere LBX en grotere broer RX. Zo stuurt hij verrassend direct en voelt hij mede dankzij het formaat wendbaar en overzichtelijk. Op de snelweg is het de rust in het onderstel waarmee hij overtuigt,net als de uitstekende geluidsisolatie, rechtuit-stabiliteit en het uitmuntend werkende Lexus Safety System+, inclusief een autonome rij-assistent van level 2. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

AVS-dempers

Kun je de Volvo, Mercedes en Audi optioneel met luchtvering krijgen, bij Lexus is dit niet het geval. Het merk focust zich op zogeheten AVS-dempers. Deze Adaptive Variable Suspension-ophanging is standaard onder de F-Sport en President Line en zorgt ervoor dat de NX te allen tijde vlak blijft. Dit kan extra comfort geven, maar met name bij het afrijden van drempels zou een soepelere demping juist voor wat meer comfort mogen zorgen. 

©Irwin Versteegh - Duijnstee

Prijzen en uitvoeringen

De Lexus NX is als 350h leverbaar vanaf 61.995 euro. De 350h AWD kost minimaal 71.995 euro. Pluggen kan met de 450h+ vanaf 65.995 euro en de geteste 450h+ F-Sport Line staat voor 74.995 euro op de lijst.