ID.nl logo
15 apps om fit worden met behulp van je smartphone
© PXimport
Huis

15 apps om fit worden met behulp van je smartphone

Wil je weer fitter worden, maar ben je niet zo'n sportschooltype? Je kunt tegenwoordig ook vanuit huis het nodige doen om aan je gezondheid te werken. Er zijn veel apps om fit te worden met behulp van je smartphone en wij lichten er 15 uit.

Meer wegen naar Rome

Fitter worden kan op vele verschillende manieren. Je kunt beginnen met hardlopen om je conditie te verbeteren of thuis op een matje spieroefeningen doen. Een app kan je erbij helpen een dagelijkse routine te vinden en kan je door notificaties 'dwingen' om op een bepaald moment van de dag je sportsessie te doen. Naast conditie en spieropbouw horen flexibiliteit en stressreductie ook bij het fitter worden. Daarom vind je in de lijst ook een paar goede yoga-apps. Voor zwangere vrouwen hebben we een aparte app aan de lijst toegevoegd en als je al je sportieve activiteiten liever in spelvorm wilt gieten, dan vind je hier ook een app voor. Vrijwel alle apps zijn voor zowel iOSals Android beschikbaar.

01 Strava GPS Running and Cycling

Strava is één van de beste apps om te gebruiken tijdens het hardlopen. Voor je de app kunt gebruiken, meld je je aan met je e-mailadres of je Facebook-account. Zodra je op de knop Opnemen tikt, kun je linksboven kiezen of je een hardloop- of fietstocht wilt tracken. Om je te motiveren, kun je in de app deelnemen aan uitdagingen. Dit is erg leuk, nodig bijvoorbeeld vrienden uit om dezelfde uitdagingen aan te gaan. De premium-versie van Strava kost 7,99 euro per maand of 5 euro per maand als je direct voor een heel jaar betaalt, hiervoor krijg je trainingsplannen en extra analysemogelijkheden. Zo kun je je hartslag- en vermogensgegevens importeren, zodat Strava kan laten zien hoe hard je gewerkt hebt. Ook kun je aangepaste doelen instellen en makkelijker routes plannen en ontdekken. 

Strava GPS Running and Cycling

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

02 RunKeeper

RunKeeper is samen met Runtastic de grote concurrent van Strava. De app is ongeveer hetzelfde opgebouwd, maar het leuke van RunKeeper is dat je heel gemakkelijk doelen voor jezelf kunt opstellen, de app kan je hierbij helpen. Wil je bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd vijf of tien kilo afvallen, dan geef je dit in de app aan en zal de app je concrete hulp geven dit doel te halen. Naast hardlopen zijn ook andere activiteiten te tracken, zoals fietsen, roeien en nordic walking.

RunKeeper

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

03 C25K

Als je iets serieuzer aan de slag wilt met hardlopen, dan is de app C25K een geweldige app. C25K staat voor 'Couch to (2) 5 km'. De app wil jou dus helpen om van de bank af te komen en 5 kilometer te kunnen rennen. Hij biedt je een perfecte voorbereiding voor jouw eerste 5 kilometer-duurloop. Het enige wat je hoeft te doen, is de aanwijzingen in de app te volgen. Het is de bedoeling dat je drie keer in de week rent, na acht weken ben je klaar om vijf kilometer achter elkaar te rennen. Elke work-out duurt 30 tot 40 minuten.

C25K

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

04 Fitocracy

Ben je niet zo van het hardlopen en ga je liever met gewichten aan de slag? Fitocracy focust erg op het sociale aspect van sporten en je krijgt bij elke sessie die je afrondt een aantal punten. In de app kun je jezelf aan groepen toevoegen en de strijd aangaan met leden van deze groep. De termen die in de app vaak voorbij komen worden gelukkig uitgelegd, erg handig als je een beginner bent. Fitocracy ziet er bovendien erg goed uit en voor elke oefening is een video beschikbaar die je op elk moment kunt raadplegen door naar boven te vegen.

©PXimport

Fitocracy

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

05 JEFIT Workout

JEFIT is een uitgebreide app met heel veel verschillende work-out-oefeningen. Voordat je begint, is het handig om je gegevens in te vullen zodat de app je een gericht trainingsschema kan geven. De app is wel een beetje onoverzichtelijk en niet zo intuïtief als de concurrentie, maar het is geweldig dat er zo veel gratis oefeningen in de app te vinden zijn. Elke oefening heeft een omschrijving en een aantal afbeeldingen, zodat je de oefening perfect kunt uitvoeren. Je kunt bovendien je eigen sessies aanmaken.

©PXimport

JEFIT Workout

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

06 Google Fit

Google Fit is alleen voor Android beschikbaar. Met deze app kun je je bewegingen tracken. Als eerste geef je je gewicht, lengte en leeftijd in. Zodra je gaat bewegen, weet Google Fit wat voor soort beweging dit is en zal het met behulp van de sensoren in de smartphone weergeven hoeveel calorieën je bijvoorbeeld hebt verbrand. Je kunt externe sensoren en apps op Google Fit aansluiten voor gedetailleerde metingen en verslagen. Apple heeft overigens een soortgelijke dienst, de app Gezondheid is standaard in iOS ingebouwd.

©PXimport

Google Fit

Besturingssysteem
Android
Prijs
Gratis

07 7 Minute Workout "Seven"

Niet iedereen heeft zin in een lange work-out, deze app kan een uitkomst zijn. De app 7 Minute Workout (hier voor Android) gaat ervan uit dat je elke dag wel zeven minuten tijd kunt vrijmaken voor een paar oefeningen. Doordat de app je meldingen stuurt, word je gestimuleerd om elke dag even de tijd te nemen om aan paar minuten te sporten. Je kunt kiezen of je een full-body work-out wilt doen of alleen een bepaald deel van je lichaam wilt trainen. De app is een goede manier om weer in een sportritme te komen.

7 Minute Workout

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

08 Runtastic Six Pack

Runtastic heeft een goede hardloop-app, vergelijkbaar met RunKeeper en Strava. De makers hebben echter nog meer apps: bijvoorbeeld Sixpack, puur gebaseerd op het trainen van je buikspieren. De app bestaat uit drie programma's, je moet eerst het eerste programma van tien dagen volledig doorlopen. Elke dag moet je ongeveer tien tot twintig minuten oefeningen doen, deze worden allemaal heel helder beschreven in de app. Een upgrade naar de volledige versie biedt meer work-out-opties en trainingsprogramma's. Alle oefeningen kun je in de app voor en na je training nog eens bekijken.

Runtastic Six Pack

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

09 Sworkit

Sworkit is een volledige work-out-app met ongelooflijk veel functies. Je kunt niet alleen krachttraining doen met de app, Sworkit geeft ook een heleboel stretch-tips en heeft een veel yoga-programma's aan boord. Door middel van video's zie je hoe je de oefening perfect uitvoert en een vriendelijke stem leidt je naar de volgende oefening. Sworkit heeft een beloningssysteem in de vorm van medailles die je op je socialmedia-accounts kunt delen. Na een sessie geeft de app bovendien aan hoeveel calorieën je hebt verbrand.

©PXimport

Sworkit

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

10 StrongLifts 5x5

Stronglifts 5x5 is een app die speciaal is bedoeld voor mensen die op krachttraining willen focussen. Voer eerst je leeftijd, gewicht en lengte in en vertel hoeveel gewicht je per fitness-onderdeel nu kunt tillen. De app geeft vervolgens aan met welk gewicht je per onderdeel moet beginnen. Stronglifts 5x5 is een soort notitie-app waar je invult of je de gezette doelen daadwerkelijk hebt behaald. Je kunt de app het beste gebruiken als aanvulling op je sportschool-abonnement, je wordt steeds uitgedaagd om te trainen met meer gewicht.

Sporthorloge kopen

Wil je je prestaties nauwkeurig bijhouden, dan is een sporthorloge wel handig. Een sporthorloge houdt, in tegenstelling tot veel activity trackers, niet alleen bij hoeveel stappen je hebt gezet, maar ook hoe hard je hebt gelopen en waar je hebt gelopen. Tegenwoordig hebben veel horloges bovendien een hartslagmeter, naast een meetfunctie voor het zuurstofgehalte in je bloed. Wij geven in een ander artikel wat tips over waar je op moet letten als je zo'n horloge wilt kopen.

StrongLifts 5x5

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

11 Pocket Yoga

Fit zijn heeft niet alleen te maken met gewichten heffen of hardlopen, ook flexibiliteit is belangrijk. En hoe train je dit beter dan met wat dagelijkse yoga-oefeningen? Pocket Yoga is een handige app die vijf verschillende programma's aanbiedt met elk tientallen poses. Van elk programma kun je de tijd aanpassen en geef je aan of je beginner of gevorderde bent. Als je meer wilt weten over de poses, dan kun je alle poses plus een omschrijving voor of na je training bekijken. Je kunt helaas niet zelf je programma's samenstellen.

Pocket Yoga

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
€3,49

©PXimport

12 Daily Yoga

Om de app Daily Yoga te kunnen gebruiken, moet je je aanmelden via e-mail of Facebook. Handig is dat je van elke pose een informatieve video kunt zien, dit is vaak veel duidelijker dan een tekstinstructie. De app heeft een paar gratis programma's, maar als je alles uit de app wilt halen, heb je voor 12,99 dollar per maand toegang tot alle programma's. Dit is een flinke investering, maar dan heb je wel toegang tot heldere instructies en prima yoga-oefeningen. De gratis versie heeft overigens af en toe irritante reclames. Overigens loopt er op het moment van schrijven (augustus 2021) een kortingsactie, waardoor een abonnement slechts 4,16 dollar per maand kost. Een schijntje, zeker ten opzichte van de originele prijs. Je moet dan wel direct voor een heel jaar betalen. Wil je dat niet, dan is een abonnement wel heel erg duur, namelijk bijna 21 dollar per maand. 

Daily Yoga

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

13 FitStar Yoga

FitStar Yoga is een zeer gelikte app met mooie video's en gesproken instructies. Tijdens poses word je gemotiveerd de pose correct uit te voeren en achteraf kun je aangeven hoe lastig de pose voor jou was. Enige nadeel is dat de app redelijk veel ruimte op je smartphone in beslag neemt, een sessie kan zo een paar honderd megabyte groot zijn. Helaas is de yoga-app alleen voor iOS beschikbaar. FitStar heeft ook een work-out-app, deze is vergelijkbaar qua stijl en ook voor Android verkrijgbaar.

FitStar Yoga

Besturingssysteem
iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

©PXimport

14 Pregnancy Workout Free

Als je zwanger bent, kun je niet alle normale oefeningen doen. Er is gelukkig een goede app (ook beschikbaar voor Android) voor zwangere vrouwen beschikbaar. Kies in welke fase van je zwangerschap je je bevindt. Per fase heb je één gratis sessie. Als je toegang tot de andere vier wilt, dan moet je upgraden naar de volledige versie. Je kunt per oefening zien hoe je deze moet uitvoeren, maar door de simpele vormgeving is dit af en toe lastig te zien. De gratis versie heeft reclame onder in beeld.

Pregnancy Workout Free

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

15 Zombies, Run!

Even een andere benadering om fitter te worden. Zombies, Run! is een spel wat je speelt door in de echte wereld te rennen of te lopen. Je luistert naar het verhaal op je koptelefoon en je hoort wanneer je moet rennen voor zombies of wanneer er andere monsters op je afkomen. Door het spelelement vergeet je af en toe dat je aan het sporten bent en word je spelenderwijs fitter. De app heeft nog meer sessies zoals intervaltrainingen aan boord.

Zombies, Run!

Besturingssysteem
Android / iOS
Prijs
Gratis (+ in-app-aankopen)

▼ Volgende artikel
De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis
© DragonImages
Huis

De juiste geheugenkaart kiezen: zo schiet je nooit meer mis

Je staat klaar om een foto te maken. Alles klopt: het licht, het moment, je onderwerp. En dan... kaart vol. Of erger: je camera herkent 'm niet eens. Het kiezen van de juiste geheugenkaart is dus heel belangrijk. Maar met al die formaten en capaciteiten kan dat nog best ingewikkeld zijn. In dit artikel lees je hoe je de juiste kaart kiest – eentje die past bij je camera én bij hoe jij fotografeert.

Om de juiste kaart voor jouw camera te vinden, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In dit artikel kijken we naar: 📸 Kaartformaat 📸 Snelheid 📸 Merk 📸 Capaciteit 📸 Formatteren 📸 Veelvoorkomende fouten 📸 Onderhoud

Lees ook: 20 tips om de mooiste foto's te maken met je compactcamera

Welk type past bij jouw camera?

Niet elke kaart past bij elke camera. Het formaat moet kloppen, de snelheid moet aansluiten op wat je ermee doet, en het merk kan het verschil maken tussen probleemloos werken en verlies van data. En dan is er natuurlijk ook nog de capaciteit. Hieronder lees je daar meer over.

Kaartformaat

De ene geheugenkaart is de andere niet. Wat je precies nodig hebt, hangt af van je camera. De meest voorkomende kaartformaten zijn SD (Secure Digital), CompactFlash (CF), XQD en de nieuwere CFexpress-kaarten.

Voor compactcamera's en instapmodel systeemcamera's is SD het meest gebruikte formaat, waarbij je onderscheid maakt tussen SDHC (tot 32GB) en SDXC (boven 32GB). Welke je nodig hebt, check je eenvoudig in je handleiding of via Menu > Instellingen > Geheugenkaart.

Voor professionele systeemcamera's en spiegelreflexen heb je vaak snellere kaarten zoals UHS-II SD-kaarten, XQD of CFexpress nodig, zeker als je 4K-video opneemt of in burst-modus fotografeert.

Snelheid

De snelheidsklasse van een kaart is minstens zo belangrijk als het formaat. Op SD-kaarten vind je aanduiding zoals Class 10, UHS-I of UHS-II, en een getal met een 'U' (bijvoorbeeld U3) of een 'V' (bijvoorbeeld V60). Hoe hoger het getal, hoe sneller de kaart. Voor 4K-video heb je minimaal V30 nodig, terwijl voor 8K-video V60 of V90 wordt aangeraden. Voor het controleren van de compatibiliteit kun je op je camera naar Bestandsinfo gaan en op de INFO-knop drukken terwijl je een foto bekijkt. Hier zie je welke schrijfsnelheid jouw camera gebruikt.

Supersnelle USH-II-kaart nodig?

Dan supersnel even naar

Merk

Merken maken ook verschil. SanDisk, Lexar, Kingston, Sony en Transcend staan goed bekend. Minder bekende kaartjes zijn goedkoper, maar je loopt meer risico op fouten. En een gemiste foto kun je niet terughalen.

Hoeveel opslag heb je nodig?

Dat hangt af van je camera en je manier van fotograferen. Een RAW-bestand van 24 megapixel neemt gemiddeld 30MB in beslag. Een JPEG van dezelfde camera rond de 8MB. En video? Reken voor 4K op zo'n 350MB per minuut. Even rekenen dus: hoeveel foto's of minuten video maak je op een gemiddelde dag? Tel die bij elkaar op en neem daar nog eens de helft extra als veiligheidsmarge.

Wie af en toe foto's maakt met een compactcamera, heeft aan 32GB of 64GB meestal genoeg. Gebruik je een systeemcamera en schiet je in RAW, dan is 128GB een logische keuze. Ga je voor reportages of video-opnames, dan kom je al snel uit op 256GB of meer. Maar: één grote kaart is niet altijd beter dan meerdere kleinere. Mocht er iets misgaan, dan ben je niet meteen álles kwijt.

©Jimmyi23

Je kaart formatteren Zodra je een kaart in gebruik neemt, formatteer je die in de camera zelf, Druk op de Menu-knop van je camera en navigeer daarvoor naar Formatteren. Dit doe je bij voorkeur na elke shoot, uiteraard nadat je de beelden veilig hebt opgeslagen. Belangrijk: formatteren wist alles, dus maak altijd eerst een back-up via Bestandsoverdracht naar je computer of externe schijf.

Dit kan er misgaan – en zo voorkom je dan

Een fout die vaak gemaakt wordt: de kaart verwijderen terwijl de camera nog bezig is met schrijven. Dat kun je zien aan het knipperende lampje. Wacht altijd tot dat uit is voordat je de kaart verwijdert of de camera uitschakelt.

Ga er ook niet vanuit dat geheugenkaarten eindeloos meegaan. Ze hebben een beperkt aantal schrijfcycli. Gebruik je je kaart intensief, dan is vervangen om de twee tot drie jaar verstandig.

Onderhoud verlengt de levensduur. Formatteer je kaart eens per maand via het menu van de camera – niet op je computer. Camera's gebruiken een specifieke bestandsstructuur, en die raakt snel in de war als je via een computer formatteert.

Bewaar je kaarten op een droge plek, bij voorkeur in een beschermend doosje. Houd ze uit de buurt van magnetische velden van bijvoorbeeld speakers of telefoons. Werkt een kaart niet goed? Maak de contactpunten dan schoon met een droge, zachte doek.

©PheelingsMedia

Zekerheid zit in de voorbereiding

Een goede geheugenkaart maakt het verschil tussen zorgeloos fotograferen en frustratie achteraf. Kijk verder dan alleen de opslagcapaciteit. Snelheid, betrouwbaarheid en compatibiliteit met je camera zijn minstens zo belangrijk. Kies voor kwaliteit, stem af op je manier van werken en verzorg je kaart goed. Dan kun je blijven focussen op wat er echt toe doet: het vastleggen van het juiste moment.

▼ Volgende artikel
Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11
© sathit_koyram
Huis

Verhoog je productiviteit met de Focusmodus in Windows 11

Tijdens het werk word je waarschijnlijk regelmatig gestoord door binnenkomende e-mails, meldingen, berichtjes, systeemupdates en pop-ups. Het zijn meestal nuttige en leuke elementen, maar ze halen je wel uit je concentratie. In Windows 11 zit een nieuwe functie om deze afleidingen tijdelijk te dempen.

Snel afgeleid? Zo stel je in dat je computer je niet mag storen met allerlei meldingen:

  • Focus instellen vanuit de Windows Instellingen
  • Focus instellen via de tijd in het het systeemvak
  • Maximaliseer het Focus-venster voor nog meer opties

Hoe minder tijd achter de computer, hoe beter: Van schermverslaafd naar schermbewust: handige tips voor minder schermtijd

Focus instellen

Deze Focusmodus is een productiviteitstool die te vinden is in de Klok-app. Je kunt hem activeren vanuit de Windows Instellingen. Druk op Windows-toets+I en ga naar Systeem, waar je Focus vindt. Hier kun je de duur van een ongestoorde werksessie invoeren. Standaard is dit op 30 minuten ingesteld. Daaronder staan vier opties. Geef de timer weer in de Klok-app om zichtbaar te maken hoelang de sessie bezig is. Vink ook de optie aan om badges te verbergen in de taakbalk-apps. Daardoor kom je niet verleiding om aan die apps aandacht te schenken. Ook het knipperen in de taakbalk-apps verberg je om dezelfde reden. Schakel Niet storen in, dan worden al deze meldingen tijdens de sessie gedempt.

De meeste gebruikers vinken de vier opties aan.

Nog beter focussen?

Een koptelefoon met noisecancelling doet wonderen

In de klok

Het is ook mogelijk om Focus te activeren vanuit het systeemmeldingscentrum. Klik in de taakbalk op de datum- of tijdaanduiding. Hiermee open je de agenda en het meldingsgebied. Onderaan waar de knop Focus staat, kun je de duur aanpassen. Zodra je op de knop klikt, verschijnt de focustimer op het scherm. Terwijl een sessie actief is, zie je de klok en de resterende tijd en nog enkele andere relevante gegevens, zoals wanneer de volgende pauze is gepland. Zie je niet graag de tijdsduur die langzaam aftelt, dan verberg je die door op de drie puntje te klikken. Daarna kun je de optie Resterende tijd weergeven uitschakelen. Als je in de instellingen de optie Niet storen hebt ingeschakeld, blokkeert deze functie alle meldingen.

Nog acht minuten geconcentreerd werken en dan volgt een pauze van vijf minuten.

Ontspannen werken

Wanneer je Focus maximaliseert, zie je rechts de voortgangsgrafiek die toont hoelang je gisteren en vandaag de tool hebt gebruikt. Je kunt ook een Spotify-afspeellijst selecteren om je sessies te begeleiden met ontspannende muziek. Onderaan krijg je de taken te zien die in de app Microsoft To Do op je wachten.

Wanneer je Focus maximaliseert, krijg je nog meer informatie te zien.