ID.nl logo

Categorie

Verduurzaming

Grip op je energierekening: zo weet je wat je apparaten verbruiken

Doet de elektriciteitsrekening pijn? Uiteraard ga je dan na te denken over hoeveel energie je koelkast, oven, televisie, vaatwasser en wasmachine zoal verbruiken. We leggen uit hoe je op een eenvoudige manier het elektriciteitsverbruik van ieder toestel te weten komt.

12 oktober 2024 - 15:53
Dirk Schoofs

Wat is een hybride warmtepomp en wat kan die voor jou betekenen?

Wat is een hybride warmtepomp? Hoe werkt zo'n apparaat precies? Wat zijn de voordelen van dit verwarmingssysteem en waarom is het voor velen de meest realistische optie om duurzaam te verwarmen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

02 oktober 2024 - 14:01
Partnerredactie

Een ton CO₂, wat moeten we ons daar nou weer bij voorstellen?

Of we nu reizen, spullen produceren, eten, sporten of lui op de bank liggen te zappen, altijd stoten we CO₂ uit. De reden waarom dit gas zo in de aandacht staat, is omdat het de opwarming van de aarde versterkt en zo de klimaatverandering versnelt. Om een idee te krijgen van de hoeveelheid CO₂-emissie die we produceren, gebruiken we de metrische eenheid 'ton'. Toch blijft het lastig om ons voor stellen waar zo’n ton CO₂ werkelijk voor staat. Laten we het toch eens proberen met een paar vergelijkingen.

01 oktober 2024 - 19:24
Dirk Schoofs

Een warmtepomp in je appartement: dit kan er wel (en niet)

De weg naar een gasloze wereld is nog lang, maar zeker is dat de warmtepomp in de energietransitie een belangrijke rol zal spelen. In hoever is de warmtepomp ook een oplossing voor een appartement?

29 september 2024 - 14:02
Dirk Schoofs

Haard of houtkachel aan? Zo verbeter je de trek in de schoorsteen

Weinig dingen zijn zo gezellig als op een herfstdag met de haard of houtkachel de eerste koude uit het huis te verjagen. Maar vooral in het tussenseizoen kan het gebeuren dat het lijkt alsof de schoorsteen te weinig trekt. Dat is knap vervelend, want hierdoor komt er rook in de kamer en wil het vuur niet echt aanslaan. Als dit regelmatig voorvalt, is het tijd om stappen te ondernemen.

27 september 2024 - 19:34
Dirk Schoofs

Subsidie voor warmtepompen gaat in 2025 omlaag (dus misschien is nu kopen een goed idee)

Als het aan de nieuwe regering ligt, wordt de ISDE-subsidie vanaf januari 2025 ingrijpend aangepast. De subsidie voor warmtepompen met een vermogen tot en met 12 kW, die voornamelijk voor woningen worden gebruikt, zal verlaagd worden. Voor warmtepompen met een hoger vermogen zal de subsidie juist verhoogd worden.

25 september 2024 - 12:21
Dirk Schoofs

Bespaar op de verwarmingskosten met de Energion Hybrid naast je cv-ketel

Wil je je huis duurzamer verwarmen, maar nog geen afscheid nemen van je cv-ketel? Dan is de ATAG Energion Hybrid-warmtepomp precies wat je zoekt. Dit slimme systeem werkt samen met je huidige cv-ketel en helpt je flink te besparen op je gasverbruik, terwijl je comfortabel blijft wonen. Een ideale tussenoplossing – zonder gedoe.

23 september 2024 - 10:34
Partnerredactie

Dakisolatie aanbrengen vanaf binnen of buiten? Dit zijn de voor- en nadelen

Dakisolatie kan zowel vanaf de binnenkant als de buitenkant van je woning worden aangebracht. Welke van deze opties je kiest, hangt niet alleen af van je budget, maar ook van de staat van het dak en de gewenste isolatiewaarde die je wilt bereiken. We bespreken in dit artikel de voor- en nadelen van de methodes om je dak te isoleren.

14 september 2024 - 09:31
Sabine Schults

Gevel impregneren: dit zijn de voordelen en nadelen

Je gevel impregneren is een slimme manier om de buitenmuren van je huis te beschermen tegen vocht en vuil. Tegelijkertijd blijft de uitstraling van je woning langer behouden. Het impregneren van de gevel klinkt als een voor de hand liggende keuze, maar het is belangrijk om ook de tegenargumenten te bekijken. Daarom bespreken we in dit artikel de belangrijkste voordelen en nadelen.

11 september 2024 - 19:24
Sabine Schults

Een rookkanaal voor de houtkachel of haard, doe het meteen goed!

Je hebt ergens een houtkachel op de kop getikt die de blikvanger wordt in de woonkamer. Alleen moet je nog het rookkanaal monteren. Dit lijkt een simpel klusje, maar toch is het goed om op enkele belangrijke dingen te letten. En wat moet je precies kopen?

10 september 2024 - 10:33
Dirk Schoofs

Gevels lijmen of metselen?

Je ziet ze steeds meer in het straatbeeld: gevels met opvallend dunne voegen. Soms lijkt het zelfs alsof de bakstenen rechtstreeks op elkaar zijn gestapeld. Dat effect verkrijgt men door bakstenen te lijmen in plaats van specie te gebruiken. Waarom doet men dat en wat zijn de voordelen en nadelen?

08 september 2024 - 18:59
Dirk Schoofs

Zo weet je wanneer het tijd is om je meterkast te vervangen

Een nieuwe meterkast staat vaak niet hoog op het verlanglijstje van huiseigenaren. Toch is het belangrijk om erbij stil te staan of het de huidige installatie nog wel voldoet aan de veiligheidsnormen en je (toekomstige) wensen. Hoe weet je of het tijd is om je meterkast te vervangen? Wij leggen het je uit in dit artikel.

05 september 2024 - 14:02
Sabine Schults

Het dampscherm, een must bij de isolatie van je huis

Niet alleen de keuze van het juiste isolatiemateriaal bepaalt een hoge en duurzame isolatiewaarde, maar ook de afwerking. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je de isolatie aan de binnenkant luchtdicht afdekt met een dampscherm. Deze bescherming zorgt dat de isolatie niet aan kwaliteit verliest en voorkomt vervelende problemen door condensatie.

31 augustus 2024 - 19:33
Dirk Schoofs

Warmtepomp installeren? Denk aan de vergunningsplicht of meldingsplicht

Je hebt uiteindelijk de knoop doorgehakt… Er komt een warmtepomp. Mag je die dan zomaar op het dak van de aangebouwde garage plaatsen of tegen de voorgevel van je woning? Of kan het gespecialiseerde bedrijf een gat van 90 meter diep in je tuin boren voor een geothermische warmtepomp, zonder dat je daarvoor eerst een vergunning hebt ontvangen? Het antwoord is: Nee.

30 augustus 2024 - 14:02
Dirk Schoofs

🌡️ Te warm op zolder? Dit kun je eraan doen

Elke zomer zijn er wel een paar van die dagen waarop de temperatuur tropische waarden bereikt. In sommige kamers is het dan gewoon niet meer te harden. Op zolder bijvoorbeeld. De zon schijnt immers de hele dag op het dak en bovendien stijgt warme lucht op, waardoor de warmte van de benedenverdieping uiteindelijk op zolder blijft hangen. In dit artikel lees je hoe je de temperatuur op zolder wat aangenamer kunt maken.

29 augustus 2024 - 10:34
Sabine Schults

Aanbevolen voor jou

Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!

* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.