Tandenpoetsen is meer dan alleen een tandenborstel

© Krakenimages.com - stock.adobe.com

Tandenpoetsen is meer dan alleen een tandenborstel

Geplaatst: 18 januari 2023 - 18:33

Daan Doedens

We poetsen allemaal netjes twee keer per dag onze tanden – toch? Maar zelfs als je je keurig aan de basisregels houdt, kan het toch zijn dat je je tanden niet helemaal perfect schoon krijgt. Daarom laten we in dit artikel onze tandenborstel voor één keertje links liggen, en kijken we naar extra manieren om je gebit gezond te houden.

Nog een artikel om je tanden in te zetten: Hoe poets ik mijn tanden op de beste manier?

Laten we ervan uitgaan dat je gewoon twee keer per dag poetst. Dat is namelijk verreweg het belangrijkste. De extra’s die we in dit artikel bespreken zijn puur bedoeld als aanvulling op je gewone poetsgedrag, niet als vervanging. Dat gezegd hebbende: hier zijn enkele producten die je tanden nóg schoner maken dan ze al zijn.

Tandenstokers

Tandenstoken is misschien niet net zo belangrijk als poetsen, maar het komt aardig in de buurt. Met tandenstokers prik je etensrestjes weg tussen je tanden vandaan, en houd je en passant je tandvlees gezond. Tandenstokers zijn meestal simpele stokjes van hout, maar er bestaan ook varianten met een rager-optie. Die hebben kleine borstelhaartjes, zodat je bijvoorbeeld makkelijk tussen een beugel kunt schoonmaken.

Flosser

Een flosser of flosapparaat is de vervanger van de aloude flosdraad. Flossen was altijd een lastig klusje, met veel pijnlijk tandvlees en gebroken draden in je mond. Tegenwoordig gaat dat een stuk makkelijker, met een elektrische flosser. Dat is een klein apparaat dat niet geheel toevallig wel iets wegheeft van een elektrische tandenborstel. In plaats van een borstel heeft de flosser echter een opzetstuk dat water tussen moeilijk bereikbare plekjes tussen je tanden spuit. Elektrische flossers worden daarom ook wel waterflossers of monddouches genoemd - of waterpik, naar het befaamde merk dat bekend werd met deze apparaten. Flossers kosten doorgaans tussen de 30 en 70 euro.

Je kunt natuurlijk ook gewoon handmatig flossen, met flosdraad. Zo kun je op plekken komen waar je tandenborstel niet bij kan.

Je tanden schoonmaken met een waterpik.

© Creative Cat Studio - stock.adobe.com

Mondwater

Een goede poetsbeurt is pas voorbij als je alles nog eens netjes hebt weggespoeld met mondwater. Mondwater is een antibacteriële vloeistof die nóg meer plekken kan bereiken waar tandenborstels en zelfs flossers en stokers niet bij kunnen. Mondwater van hoge kwaliteit helpt tandbederf en gaatjes tegengaan, vooral op de lastige plekken. Het gaat ook tandplak tegen, versterkt het glazuur op je tanden, en, ook niet onbelangrijk, zorgt voor een extra frisse adem.

Tandsteenverwijderaar

Je kent hem vooral van de tandarts, maar je kunt hem nu ook zelf kopen: de tandsteenverwijderaar. Tandsteen is een laag hard geworden tandplak die op je tanden gaat zitten. Tandsteen kan zorgen voor ontstoken tandvlees en gaatjes in je tanden. Met een tandsteenverwijderaar kun je dat probleem deels oplossen. Check wel altijd bij je tandarts of het apparaat dat je in gedachten hebt voldoet aan de gezondheidseisen, want met je tanden moet je natuurlijk geen risico nemen.

Vrouw steekt tong uit en laat gebit zien

© "Pavel Vladychenko vk.com/alte Drobot Deanrn8or"

Tongschraper

Iets wat vaak vergeten wordt bij het verzorgen van je tanden, is het poetsen van je tong. Tandartsen raden al veel langer aan ook je tong mee te poetsen, want daar blijft nogal eens wat ellende op hangen na een maaltijd. Niet alleen ongezond, maar ook nog eens een van de meest voorkomende redenen van een slechte adem. Poetsen die hap, dus!

Dat kan met een tongschraper. Dat is een gebogen stuk metaal of kunststof dat je over de bovenkant van je tong heen kunt halen. Je schraapt letterlijk het vuil van je tong.

😬 Let op: vraag bij twijfel over een mondhygiëne-apparaat altijd je tandarts of mondhygiënist naar de voor- en nadelen. Niet elk apparaat is zomaar geschikt voor iedereen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000