Alles over slimme babyfoons

© PXimport

Alles over slimme babyfoons

Geplaatst: 29 september 2019 - 16:05

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Je hebt vast wel eens gehoord van een slimme tv, of zelfs van een slimme koelkast, maar wist je dat er tegenwoordig ook slimme babyfoons zijn? Hier leggen we je uit wat zo’n smart babyfoon precies is. Heel kort door de bocht is het een babyfoon met camera en app, maar een slimme babyfoon kan nog veel meer, zoals bijvoorbeeld je baby geruststellen met een muziekje. Daarom vertellen we je ook wat het verschil is tussen een smart babyfoon en een babyfoon met camera. Na het lezen van deze informatie kun jij met een gerust hart op zoek naar de beste slimme babyfoon!

Babyfoons met app-ondersteuning

Er is nogal wat onduidelijkheid over wat een slimme babyfoon precies is. Over het algemeen wordt er bij dit apparaat echter een combinatie van camera en smartphone gebruikt. De slimme babyfoon maakt dus geen gebruik van een traditioneel ouderstation in de vorm van een monitor. In plaats daarvan kun je met een slimme babyfoon je baby via (een app op) je smartphone of tablet bekijken.

De slimme babyfoon bestaat uit een babystation, dat je via wifi met je thuisnetwerk verbindt. Zodra deze verbinding gelegd is, kun je overal ter wereld je baby monitoren met je smartphone. Om je baby te kunnen zien, is het meestal nodig een app van de producent te downloaden en in te loggen. Daarbij kun je soms ook anderen uitnodigingen om mee te kijken, zoals bijvoorbeeld opa en oma.

Het grote voordeel van een babyfoon met app is natuurlijk het feit dat je geen rekening hoeft te houden met het bereik van de babyfoon. Zolang je internet hebt, kun je overal ter wereld naar je baby kijken. Ook is het beeld vaak heel scherp, soms zelfs in HD-kwaliteit.

De meeste slimme babyfoons hebben echter nog veel meer functionaliteiten: zo is het vaak mogelijk om een melding te ontvangen wanneer er beweging is in de babykamer. Dankzij deze melding hoef je de app niet de hele tijd geopend te houden.

Naast deze bewegingsdetectie kan de slimme babyfoon ook uitgerust zijn met sensoren voor temperatuur en luchtvochtigheid. Ook kent een smart babyfoon vaak een terugspreekfunctie, waarmee je, via een ingebouwde luidspreker in het babystation, je baby gerust kunt stellen of een slaapliedje voor hem kunt zingen. Over deze functie vertellen we je verderop graag meer.

Sommige mensen twijfelen of een babyfoon-app veilig is. Het is altijd aan te raden onderzoek te doen naar de reputatie die de fabrikant heeft op het gebied van dataveiligheid en privacy. Ook doe je er goed aan om te kijken of er bijvoorbeeld geen beelden opgeslagen worden in de cloud van de producent. Daarnaast is er ook veel dat je zelf kunt doen om je tegen hackers te beschermen, bijvoorbeeld zorgdragen voor een veilige verbinding en het veranderen van de standaard inloggegevens. Tip: baby, admin en 1234 zijn géén veilig wachtwoorden!

Babyfoons met camera

Geef je toch liever de voorkeur aan een traditionele babyfoon? De babyfoon met camera beschikt tegenwoordig ook over steeds meer functies. Een Philips Avent babyfoon, een Luvion babymonitor of een Dormi babyfoon met camera? Er zijn ontzettend veel merken met babyfoons met camera in hun assortiment. De keuze is daarom ook reuze! Net als bij de slimme babyfoon zijn er ook hier weer een aantal eigenschappen om op te letten.

Ongeacht of je voorkeur uitgaat naar een traditionele babyfoon met camera (waarbij je niet via internet kunt meekijken, maar alleen via een monitor op het ouderstation – dat deel van de babyfoon dat je met je meeneemt) of naar een slimme babyfoon, is het verstandig om je te verdiepen in de hoogte van de resolutie, de mogelijkheden tot inzoomen/bewegen en de keuze tussen kleur of zwart-witbeeld. Andere afwegingen hebben te maken met de aanwezigheid van een nachtlampje of nachtzicht, en de mogelijkheid om te filmen en foto’s te maken.

Vaak zijn de mogelijkheden van een slimme babyfoon uitgebreider dan die van een traditionele babyfoon met camera. Hierbij geldt (zoals eigenlijk voor alles) meestal dat hoe luxer de uitvoering, hoe hoger het prijskaartje vaak is.

Media has no description

© PXimport

Babyfoons met automatische geruststelling van je baby

We zeiden het zonet al: steeds meer (slimme) babyfoons hebben verschillende functies om je baby op afstand gerust te stellen. De bekendste functie is de terugspreekfunctie, waarmee je via een luidspreker met je baby kunt praten. Andere functies zijn bijvoorbeeld het afspelen van een slaapliedje of het projecteren van sterren op het plafond. Je regelt dat alles gewoon via een druk op de knop, zonder dat je de babykamer binnen hoeft te gaan. Er zijn meerdere modellen waarop je deze functies kunt vinden, zoals bijvoorbeeld een Alecto babyfoon, een Philips babyfoon en een Luvion babyfoon. Bedenk echter goed of je deze opties noodzakelijk vindt, aangezien ze het prijskaartje van een babyfoon flink kunnen opdrijven. Op Kieskeurig.nl kun je het aanbod sorteren op deze en op andere opties.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten