🌡️ Te warm op zolder? Dit kun je eraan doen
Elke zomer zijn er wel een paar van die dagen waarop de temperatuur tropische waarden bereikt. In sommige kamers is het dan gewoon niet meer te harden. Op zolder bijvoorbeeld. De zon schijnt immers de hele dag op het dak en bovendien stijgt warme lucht op, waardoor de warmte van de benedenverdieping uiteindelijk op zolder blijft hangen. In dit artikel lees je hoe je de temperatuur op zolder wat aangenamer kunt maken.
In dit artikel vertellen we je: 🌡️ Welke maatregelen je kunt nemen tegen hitte op zolder 🌡️ Hoe je de zolder koel houdt
Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis
Isoleren is bijzonder effectief
Een effectieve manier om de temperatuur op zolder aangenaam te houden, is door de isolatie te verbeteren. Dakisolatie is een goede manier om de warmte in de zomermaanden buiten te houden. Bovendien blijft de warmte juist binnen in de koude wintermaanden. Als je de zolder als opslag gebruikt, en niet als leefruimte, kun je er ook voor kiezen om vloerisolatie aan te brengen. Zo voorkom je in de winter dat de warmte van de onderste woonlagen naar de zolder ontsnapt.
Wie voor dakisolatie kiest, zal voornamelijk de binnenkant van het dak willen isoleren. Dit is eenvoudiger en goedkoper dan het isoleren vanaf de buitenkant. Je hebt echter wel te maken met een risico op koudebruggen. Staat er op korte termijn een dakrenovatie op de planning, zoals het vervangen van de dakpannen, dan is het mogelijk wél interessant om de buitenkant van het dak te isoleren. Dit biedt immers een hogere isolatiewaarde en voorkomt koudebruggen. De uitvoering ervan is echter duurder en complexer dan van binnenuit isoleren.
Bij het isoleren van je zolder kun je ook denken aan het aanbrengen van groen op een plat dak of dakkapel. Beplanting heeft immers een isolerende werking. Er zijn wel de nodige dingen om rekening mee te houden. Zo moet bijvoorbeeld de structuur van het dak of de dakkapel sterk genoeg zijn om het extra gewicht van de vegetatie en het water dat de planten vasthouden aan te kunnen.
Lees ook: Dit zijn de onverwachte voordelen van een groen dak
Warme lucht eruit, koude lucht erin
Het isoleren van het dak is overigens niet altijd genoeg om de warmte voldoende weg te houden. Vooral niet in als de buitentemperatuur een aantal dagen achter elkaar flink oploopt. Als er na het isoleren onvoldoende ventilatie mogelijk is, kan de warmte nergens heen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de warmte kan worden afgevoerd. Dit kan door middel van een (balans)ventilatiesysteem, maar ook met een airco. Beide opties zorgen ook weer voor de aanvoer van koelere lucht, al zal een airco voor de beste verkoeling zorgen.
Ook interessant: Koelen zonder vochtproblemen: alles over de condensafvoer van je airco
Natuurlijk helpt het ook om op bepaalde momenten op de dag de ramen en deuren te openen of juist gesloten te houden. Zet in de ochtend en in de (late) avonduren de ramen en deuren open, zodat de koudere buitenlucht je zolder en de rest van je woning kan bereiken. Plaats eventueel tijdelijk een ventilator (al dan niet met een met water gevulde fles uit de vriezer ervoor) in de deuropening om het proces te versnellen. Sluit de ramen en deuren in de ochtend op tijd, voordat de temperatuur al te veel oploopt.
©ronstik
Zo houd je de warmte vervolgens buiten
Warme lucht is natuurkundig gezien minder dicht en daardoor lichter dan koude lucht. Daardoor is het mogelijk dat het warm is op je zolder doordat de warme lucht vanuit de onderste woonlagen opstijgt naar de zolder. Met name als je een open, vaste trap hebt, zal hier sprake van zijn. Het sluiten van alle tussendeuren in huis kan helpen om te voorkomen dat de lucht zijn weg naar de zolder vindt, maar het is doorgaans effectiever om de zolder zelf deels af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door een wand te plaatsen met een (schuif)deur om de ruimte af te sluiten. Een simpelere optie is het ophangen van (dikke) gordijnen in de trapopgang.
Het aanbrengen van zonwering is een simpele en goedkope manier om de temperatuur op zolder niet te hoog te laten oplopen. Door verduisterende (rol)gordijnen in je dakramen te plaatsen en deze op zonnige dagen te sluiten, voorkom je dat het zonlicht direct je zolder binnendringt. Je kunt er ook voor kiezen een reflecterende folie aan te brengen om de zolderramen. Deze zonwerende folie weerkaatst het zonlicht. Een andere mogelijkheid is het installeren van rolluiken aan de buitenzijde van de ramen, met name als je een huis met een (groot) dakkapel hebt. Door al deze methodes wordt de ruimte minder snel verwarmd. Rolluiken zijn het effectiefst, doordat ze de warmte al tegenhouden voordat het raam wordt bereikt.
Lees ook: Plaknacht-alert: Met deze 8 coole tips slaap jij wél lekker