ID.nl logo
Dit zijn de voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning
© Yuri Hoyda
Energie

Dit zijn de voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning

Ventileren is ontzettend belangrijk, maar is een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning de juiste oplossing? In dit artikel bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van dit type ventilatiesysteem, waardoor je beter kunt beslissen of het systeem geschikt (en noodzakelijk) is voor jouw situatie.

In dit artikel lees je: 💨 Waarom je voor een balansventilatiesysteem met WTW zou willen kiezen. 💨 Welke nadelen het plaatsen van een dergelijk ventilatiesysteem kan hebben.

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis

Balansventilatie is een systeem dat evenveel schone lucht toevoert als dat het vuile lucht afvoert. De ventilatie in huis is daardoor in evenwicht, oftewel in balans. De meeste balansventilatiesystemen beschikken over warmteterugwinning (WTW). Dit houdt in dat de verse binnenkomende lucht automatisch wordt verwarmd door de warmte van de oude lucht die naar buiten wordt geblazen. De twee luchtstromen worden door verschillende buizen verplaatst en komen dus niet met elkaar in aanraking. De buitenlucht wordt opgewarmd door middel van een warmtewisselaar in de ventilatie-unit. 

Dit zijn de voordelen van balansventilatie met WTW

Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt diverse voordelen ten opzichte van een systeem zonder WTW. Het belangrijkste verschil zit hem in het vermogen om de warmte uit de afgevoerde lucht te hergebruiken om de binnenkomende verse lucht op te warmen. Hierdoor blaas je verwarmde lucht je huis in, waardoor je kunt besparen op je energierekening. Je hoeft immers minder te stoken om de temperatuur in huis op orde te houden. Bij een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning ontbreekt dit voordeel. 

Daarnaast heeft een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning een positieve invloed op je wooncomfort en de luchtkwaliteit in huis. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar profiteert ook van een gelijkmatige temperatuur in je huis. Van koude trek heb je daardoor minder tot geen last. Bovendien is het met een dergelijk ventilatiesysteem niet nodig om de ramen en deuren te openen, omdat het systeem voor voldoende frisse lucht in huis zorgt. Dit vermindert niet alleen de temperatuurswisselingen in huis, maar zorgt er ook voor dat je minder last hebt van geluiden en geurtjes van buiten. De verse buitenlucht wordt immers gefilterd voordat het je woning binnenkomt. 

Balansventilatiesystemen kunnen ook vraaggestuurd werken, waardoor ze nog efficiënter werken. Je plaatst dan in diverse kamers van de woning sensoren die CO₂ en/of vocht meten. Goede plekken voor deze sensoren zijn in de hoofdslaapkamer, in de badkamer en in de woonkamer en/of keuken. Het ventilatiesysteem gaat harder werken naarmate er meer CO₂ of vocht wordt waargenomen door de sensoren. Zo zorg je ervoor dat je alleen extra ventileert wanneer dit nodig is. In de praktijk gaat het systeem in de avonduren vaak op een hogere stand, bijvoorbeeld tijdens het koken of zodra je op bed ligt. 

Ook interessant: Dit zijn de verschillen tussen een centraal en decentraal ventilatiesysteem

©Andrey Popov

Zijn er ook nadelen van balansventilatie met warmteterugwinning?

Voordelen zijn er in overvloede, maar al dat moois komt ook met enkele kanttekeningen. Zo is de aanschaf van een balansventilatiesysteem met WTW doorgaans een stuk duurder dan een eenvoudig ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning. Daar komt bij dat het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem in bestaande woningen niet zonder slag of stoot gaat. Er moeten buizen worden aangebracht in doorgaans alle belangrijke ruimtes van je woning, waardoor er flink geboord moet worden in de muren en plafonds. Het installeren van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning is dus een stuk complexer dan dat van een eenvoudig ventilatiesysteem. Het is dan ook aan te raden om dergelijke ventilatie alleen te plaatsen als je toch al van plan bent om je woning grondig te verbouwen. 

Al die buizen in je woning brengen mogelijk nog een groot nadeel met zich mee. Het verplaatsen van de lucht gaat namelijk gepaard met het nodige lawaai. Lang niet iedereen heeft hier (evenveel) last van, maar het is zeker een aspect om rekening mee te houden bij het kiezen voor een dergelijk ventilatiesysteem. Het is namelijk niet de bedoeling om het systeem in de avonduren uit te schakelen. Dan verliest het namelijk zijn functie.

Hoewel een balansventilatiesysteem met WTW energie bespaart door de verse binnenkomende lucht te verwarmen dankzij de vervuilde uitgaande lucht, gebruikt het apparaat zelf ook elektriciteit. De algehele energiebesparing ligt in de praktijk echter wel hoger dan wat het systeem zelf gebruikt. Daarnaast is het noodzakelijk om eens in de zoveel maanden de filters te vervangen en heeft het systeem zo nu en dan onderhoud nodig. Ook al zijn dit geen torenhoge kosten, ze tellen wel mee. 

Verder is het goed om te weten dat een balansventilatiesysteem met WTW vooral handig (en zelfs belangrijk) is als je woning goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerde woning gaat immers nog veel warmte verloren, waardoor de effecten van het balansventilatiesysteem met warmteterugwinning praktisch teniet worden gedaan. Tegelijkertijd is ventileren cruciaal als je in een goed geïsoleerd huis woont. Dit komt doordat er weinig tot geen gaten en kieren (meer) zijn die voor natuurlijke ventilatie zorgen. Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het voorkomen van vochtproblemen in je woning. 

Lees ook: Hier moet je op letten bij het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem

Nú frisse lucht nodig? 👇


▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!