Dit zijn de voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning

© Yuri Hoyda

Dit zijn de voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning

Geplaatst: 12 augustus 2024 - 10:51

Sabine Schults

Ventileren is ontzettend belangrijk, maar is een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning de juiste oplossing? In dit artikel bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van dit type ventilatiesysteem, waardoor je beter kunt beslissen of het systeem geschikt (en noodzakelijk) is voor jouw situatie.

Balansventilatie is een systeem dat evenveel schone lucht toevoert als dat het vuile lucht afvoert. De ventilatie in huis is daardoor in evenwicht, oftewel in balans. De meeste balansventilatiesystemen beschikken over warmteterugwinning (WTW). Dit houdt in dat de verse binnenkomende lucht automatisch wordt verwarmd door de warmte van de oude lucht die naar buiten wordt geblazen. De twee luchtstromen worden door verschillende buizen verplaatst en komen dus niet met elkaar in aanraking. De buitenlucht wordt opgewarmd door middel van een warmtewisselaar in de ventilatie-unit. 

Dit zijn de voordelen van balansventilatie met WTW

Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt diverse voordelen ten opzichte van een systeem zonder WTW. Het belangrijkste verschil zit hem in het vermogen om de warmte uit de afgevoerde lucht te hergebruiken om de binnenkomende verse lucht op te warmen. Hierdoor blaas je verwarmde lucht je huis in, waardoor je kunt besparen op je energierekening. Je hoeft immers minder te stoken om de temperatuur in huis op orde te houden. Bij een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning ontbreekt dit voordeel. 

Daarnaast heeft een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning een positieve invloed op je wooncomfort en de luchtkwaliteit in huis. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar profiteert ook van een gelijkmatige temperatuur in je huis. Van koude trek heb je daardoor minder tot geen last. Bovendien is het met een dergelijk ventilatiesysteem niet nodig om de ramen en deuren te openen, omdat het systeem voor voldoende frisse lucht in huis zorgt. Dit vermindert niet alleen de temperatuurswisselingen in huis, maar zorgt er ook voor dat je minder last hebt van geluiden en geurtjes van buiten. De verse buitenlucht wordt immers gefilterd voordat het je woning binnenkomt. 

Balansventilatiesystemen kunnen ook vraaggestuurd werken, waardoor ze nog efficiënter werken. Je plaatst dan in diverse kamers van de woning sensoren die CO₂ en/of vocht meten. Goede plekken voor deze sensoren zijn in de hoofdslaapkamer, in de badkamer en in de woonkamer en/of keuken. Het ventilatiesysteem gaat harder werken naarmate er meer CO₂ of vocht wordt waargenomen door de sensoren. Zo zorg je ervoor dat je alleen extra ventileert wanneer dit nodig is. In de praktijk gaat het systeem in de avonduren vaak op een hogere stand, bijvoorbeeld tijdens het koken of zodra je op bed ligt. 

Ook interessant: Dit zijn de verschillen tussen een centraal en decentraal ventilatiesysteem

Ventilatie

© Andrey Popov

Zijn er ook nadelen van balansventilatie met warmteterugwinning?

Voordelen zijn er in overvloede, maar al dat moois komt ook met enkele kanttekeningen. Zo is de aanschaf van een balansventilatiesysteem met WTW doorgaans een stuk duurder dan een eenvoudig ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning. Daar komt bij dat het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem in bestaande woningen niet zonder slag of stoot gaat. Er moeten buizen worden aangebracht in doorgaans alle belangrijke ruimtes van je woning, waardoor er flink geboord moet worden in de muren en plafonds. Het installeren van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning is dus een stuk complexer dan dat van een eenvoudig ventilatiesysteem. Het is dan ook aan te raden om dergelijke ventilatie alleen te plaatsen als je toch al van plan bent om je woning grondig te verbouwen. 

Al die buizen in je woning brengen mogelijk nog een groot nadeel met zich mee. Het verplaatsen van de lucht gaat namelijk gepaard met het nodige lawaai. Lang niet iedereen heeft hier (evenveel) last van, maar het is zeker een aspect om rekening mee te houden bij het kiezen voor een dergelijk ventilatiesysteem. Het is namelijk niet de bedoeling om het systeem in de avonduren uit te schakelen. Dan verliest het namelijk zijn functie.

Hoewel een balansventilatiesysteem met WTW energie bespaart door de verse binnenkomende lucht te verwarmen dankzij de vervuilde uitgaande lucht, gebruikt het apparaat zelf ook elektriciteit. De algehele energiebesparing ligt in de praktijk echter wel hoger dan wat het systeem zelf gebruikt. Daarnaast is het noodzakelijk om eens in de zoveel maanden de filters te vervangen en heeft het systeem zo nu en dan onderhoud nodig. Ook al zijn dit geen torenhoge kosten, ze tellen wel mee. 

Verder is het goed om te weten dat een balansventilatiesysteem met WTW vooral handig (en zelfs belangrijk) is als je woning goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerde woning gaat immers nog veel warmte verloren, waardoor de effecten van het balansventilatiesysteem met warmteterugwinning praktisch teniet worden gedaan. Tegelijkertijd is ventileren cruciaal als je in een goed geïsoleerd huis woont. Dit komt doordat er weinig tot geen gaten en kieren (meer) zijn die voor natuurlijke ventilatie zorgen. Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het voorkomen van vochtproblemen in je woning. 

Lees ook: Hier moet je op letten bij het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem

Nú frisse lucht nodig? 👇

0

Powered by

logo


Vraag een offerte aan voor isolatie:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem