ID.nl logo
Dit zijn de voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning
Energie

Dit zijn de voor- en nadelen van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning

Ventileren is ontzettend belangrijk, maar is een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning de juiste oplossing? In dit artikel bespreken we de belangrijkste voor- en nadelen van dit type ventilatiesysteem, waardoor je beter kunt beslissen of het systeem geschikt (en noodzakelijk) is voor jouw situatie.

In dit artikel lees je: 💨 Waarom je voor een balansventilatiesysteem met WTW zou willen kiezen. 💨 Welke nadelen het plaatsen van een dergelijk ventilatiesysteem kan hebben.

Lees ook: Dit zijn de voor- en nadelen van een goed geïsoleerd huis

Balansventilatie is een systeem dat evenveel schone lucht toevoert als dat het vuile lucht afvoert. De ventilatie in huis is daardoor in evenwicht, oftewel in balans. De meeste balansventilatiesystemen beschikken over warmteterugwinning (WTW). Dit houdt in dat de verse binnenkomende lucht automatisch wordt verwarmd door de warmte van de oude lucht die naar buiten wordt geblazen. De twee luchtstromen worden door verschillende buizen verplaatst en komen dus niet met elkaar in aanraking. De buitenlucht wordt opgewarmd door middel van een warmtewisselaar in de ventilatie-unit. 

Dit zijn de voordelen van balansventilatie met WTW

Een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning biedt diverse voordelen ten opzichte van een systeem zonder WTW. Het belangrijkste verschil zit hem in het vermogen om de warmte uit de afgevoerde lucht te hergebruiken om de binnenkomende verse lucht op te warmen. Hierdoor blaas je verwarmde lucht je huis in, waardoor je kunt besparen op je energierekening. Je hoeft immers minder te stoken om de temperatuur in huis op orde te houden. Bij een ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning ontbreekt dit voordeel. 

Daarnaast heeft een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning een positieve invloed op je wooncomfort en de luchtkwaliteit in huis. Je bespaart niet alleen op je energierekening, maar profiteert ook van een gelijkmatige temperatuur in je huis. Van koude trek heb je daardoor minder tot geen last. Bovendien is het met een dergelijk ventilatiesysteem niet nodig om de ramen en deuren te openen, omdat het systeem voor voldoende frisse lucht in huis zorgt. Dit vermindert niet alleen de temperatuurswisselingen in huis, maar zorgt er ook voor dat je minder last hebt van geluiden en geurtjes van buiten. De verse buitenlucht wordt immers gefilterd voordat het je woning binnenkomt. 

Balansventilatiesystemen kunnen ook vraaggestuurd werken, waardoor ze nog efficiënter werken. Je plaatst dan in diverse kamers van de woning sensoren die CO₂ en/of vocht meten. Goede plekken voor deze sensoren zijn in de hoofdslaapkamer, in de badkamer en in de woonkamer en/of keuken. Het ventilatiesysteem gaat harder werken naarmate er meer CO₂ of vocht wordt waargenomen door de sensoren. Zo zorg je ervoor dat je alleen extra ventileert wanneer dit nodig is. In de praktijk gaat het systeem in de avonduren vaak op een hogere stand, bijvoorbeeld tijdens het koken of zodra je op bed ligt. 

Ook interessant: Dit zijn de verschillen tussen een centraal en decentraal ventilatiesysteem

©Andrey Popov

Zijn er ook nadelen van balansventilatie met warmteterugwinning?

Voordelen zijn er in overvloede, maar al dat moois komt ook met enkele kanttekeningen. Zo is de aanschaf van een balansventilatiesysteem met WTW doorgaans een stuk duurder dan een eenvoudig ventilatiesysteem zonder warmteterugwinning. Daar komt bij dat het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem in bestaande woningen niet zonder slag of stoot gaat. Er moeten buizen worden aangebracht in doorgaans alle belangrijke ruimtes van je woning, waardoor er flink geboord moet worden in de muren en plafonds. Het installeren van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning is dus een stuk complexer dan dat van een eenvoudig ventilatiesysteem. Het is dan ook aan te raden om dergelijke ventilatie alleen te plaatsen als je toch al van plan bent om je woning grondig te verbouwen. 

Al die buizen in je woning brengen mogelijk nog een groot nadeel met zich mee. Het verplaatsen van de lucht gaat namelijk gepaard met het nodige lawaai. Lang niet iedereen heeft hier (evenveel) last van, maar het is zeker een aspect om rekening mee te houden bij het kiezen voor een dergelijk ventilatiesysteem. Het is namelijk niet de bedoeling om het systeem in de avonduren uit te schakelen. Dan verliest het namelijk zijn functie.

Hoewel een balansventilatiesysteem met WTW energie bespaart door de verse binnenkomende lucht te verwarmen dankzij de vervuilde uitgaande lucht, gebruikt het apparaat zelf ook elektriciteit. De algehele energiebesparing ligt in de praktijk echter wel hoger dan wat het systeem zelf gebruikt. Daarnaast is het noodzakelijk om eens in de zoveel maanden de filters te vervangen en heeft het systeem zo nu en dan onderhoud nodig. Ook al zijn dit geen torenhoge kosten, ze tellen wel mee. 

Verder is het goed om te weten dat een balansventilatiesysteem met WTW vooral handig (en zelfs belangrijk) is als je woning goed geïsoleerd is. Bij een slecht geïsoleerde woning gaat immers nog veel warmte verloren, waardoor de effecten van het balansventilatiesysteem met warmteterugwinning praktisch teniet worden gedaan. Tegelijkertijd is ventileren cruciaal als je in een goed geïsoleerd huis woont. Dit komt doordat er weinig tot geen gaten en kieren (meer) zijn die voor natuurlijke ventilatie zorgen. Goede ventilatie is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, maar ook voor het voorkomen van vochtproblemen in je woning. 

Lees ook: Hier moet je op letten bij het plaatsen van een centraal ventilatiesysteem

Nú frisse lucht nodig? 👇


▼ Volgende artikel
Wanneer kun je beter een auto leasen in plaats van kopen?
Mobiliteit

Wanneer kun je beter een auto leasen in plaats van kopen?

Je bent op zoek naar een auto en wilt natuurlijk niet te veel betalen. Dat is geen denkbeeldig risico, want de auto is in Nederland een echte melkkoe. Daarom kiezen veel rijders ervoor om hun auto te leasen. Maar wanneer is dit voordeliger dan kopen? ID.nl zocht het voor je uit.

Dit artikel in het kort:

  • Een auto kopen maakt jou de eigenaar, maar brengt diverse kosten met zich mee, zoals MRB, verzekering en onderhoud.
  • Bij leasen zijn de meeste kosten in een vaste maandprijs inbegrepen, en je hebt vaak meer keuze in luxe en nieuwe modellen.
  • Private lease is een langetermijn huuroptie zonder autobezit; bij zakelijk leasen krijg je een auto van de zaak, maar betaal je bijtelling.
  • Nadelen van leasen zijn onder meer contractuele beperkingen, mogelijke BKR-registratie en soms duurdere autoverzekering.
  • Private lease kan voordelig zijn voor wie vaste routes rijdt en zorgeloos wil rijden.

Een auto kopen heeft één simpel voordeel: jij bent de bezitter! Je kunt ermee doen wat je wilt (binnen de wetgeving) en er desnoods mee naar China rijden. Als je een auto gekocht hebt, begint het betalen pas. Je moet motorrijtuigenbelasting (MRB) betalen aan de overheid, verplicht een WA-verzekering afsluiten, periodiek een APK-keuring laten uitvoeren en de auto schrijft af in waarde. En dat zijn slechts de periodieke kosten, los van brandstof en onderhoud.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

De voordelen van leasen

Dan komen we bij hét grote voordeel van leasen: de meeste kosten zijn bij de vaste maandprijs inbegrepen. Dat is dan wel een fiks bedrag, maar telkens hetzelfde, dus je weet waar je aan toe bent. Leasemaatschappijen laten je ook in (zo goed als) nieuwe auto's rijden, waardoor je veel meer keuze in luxe hebt dan als je als particulier een auto zou kopen.

Een gemiddelde lease-auto heeft de volgende kosten in zijn maandprijs inbegrepen:

  • Onderhoudsbeurten en vervanging van onderdelen

  • Allrisk-verzekering voor schadeherstel, voor jou en de tegenpartij

  • Motorrijtuigenbelasting

  • Pechhulp en vervangend vervoer

  • Waardeafschrijving

Alleen verkeersboetes worden via de leasemaatschappij direct met je verrekend en ook brandstof moet je nog zelf tanken. Wel zit bij 'een auto van de zaak' soms een tankpas inbegrepen, maar dat is op rekening van de werkgever. Er is namelijk een verschil tussen zakelijk leasen en private lease.

©Prostock-studio - stock.adobe.co

Het verschil tussen zakelijk leasen en private lease

Bij private lease ben jij degene die het leasecontract aangaat en dus niet namens jouw onderneming of werkgever. In zekere zin gaat het om een langetermijn huurauto, wat steeds populairder wordt in Nederland, omdat je alleen betaalt voor je mobiliteit en niet het autobezit.

Dat doe je wél met een zakelijke leaseauto. Veel werkgevers bieden een auto van de zaak aan hun werknemers, als een extra arbeidsvoorwaarde boven op het salaris. Een slimme regeling en dat vindt de Belastingdienst ook! Daarom is het concept bijtelling in het leven geroepen.

🚘Meer weten? Lees hier verder: Wat zijn de verschillen tussen zakelijke lease en private lease?

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Zo werkt bijtelling

Als je een zakelijk leasecontract aangaat, wordt 22 procent van de cataloguswaarde van de auto gerekend boven op jouw jaarinkomen. Je betaalt hier dus inkomstenbelasting over. Volledig elektrische auto's hebben een lager bijtellingstarief over een deel van hun cataloguswaarde, maar dit voordeel wordt de komende jaren snel afgebouwd

Bij een zakelijke lease wordt een deel van de auto dus bij jouw inkomen opgeteld als verkapt loon.

Leestip: Subsidie, motorrijtuigenbelasting en bijtelling elektrische auto: zo zit het

©Alexander Filon

Andere nadelen van leasen

Leasen heeft nog meer nadelen waar je rekening mee moet houden voor je volgende autoaanschaf:

Je bepaalt van tevoren hoeveel kilometers je rijdt

Als je te weinig rijdt, wordt private leasen duur. En als je over de maximale jaarkilometrage gaat, kunnen de extra kosten snel toenemen.

Het contract vroegtijdig stopzetten kan duur zijn

Doordat de leasemaatschappij inkomsten misloopt bij het vroegtijdig stopzetten, staat er meestal een boete tegenover. Sommige maatschappijen bieden uitzonderingen op de boete, zoals een echtscheiding of plotseling overlijden.

Je autoverzekering kan veel duurder worden

De no-claim korting die je opbouwt met schadevrije jaren voor je auto, kan na een tijdje verdwijnen bij een lease, omdat de verzekering dan op naam van de leasemaatschappij staat. Daardoor kun je plots veel meer gaan betalen.

Een private lease staat in je BKR-registratie

Wie private leaset, krijgt mogelijk een notering in het BKR-register. Dit betekent dat je bij een hypotheekaanvraag waarschijnlijk veel minder geld kunt lenen.

Deze aandachtspunten zijn per leasemaatschappij anders geregeld, dus bespreek ze eerst met jouw contactpersoon voor je een handtekening zet.

Ook interessant: Private leasen, wat zijn de financiële gevolgen?

Wanneer is leasen beter dan kopen?

De standaard in Nederland lijkt te zijn: een nieuwe auto lease je, een gebruikte auto koop je. Nieuwe auto's zijn erg duur en verliezen veel waarde in hun eerste jaren. Dat kan een leasemaatschappij mooi dekken voor je.

Het goedkoopst is een occasion kopen, al rijd je dan wel vaak in een minder mooie auto. Je bent dan de bezitter en kunt zelf bepalen of je de reguliere onderhoudsbeurten doet en of je er 10.000 of 500.000 kilometer mee door blijft rijden. Als je geluk hebt, hoef je weinig onderdelen te vervangen.

Heb je geen zin in al die zorgen en keuzes, maar moet je toch regelmatig de auto pakken? Dan is private lease het voordeligst voor je, zeker als je vaste routes rijdt voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Je rijdt vaak in de nieuwste auto, hebt geen bijtelling, en weet precies wat je iedere maand kwijt bent aan de kosten. Daardoor kun je makkelijk een rekensom maken van het aantal kilometers dat je gemiddeld rijdt tegenover de leasekosten. De kans is groot dat je verrassend voordelig uitkomt en dus het meeste waar voor je geld krijgt.

Je kunt ook een gebruikte auto leasen voor een vaste maandprijs. Lees hier meer over occasionlease.


▼ Volgende artikel
Krullen maken met een stijltang: zo doe je dat (en deze stijltang heb je nodig)
Gezond leven

Krullen maken met een stijltang: zo doe je dat (en deze stijltang heb je nodig)

Het klinkt misschien gek, maar met een stijltang kun je prima krullen maken. Sommigen geven zelfs de voorkeur aan een stijltang, omdat het resultaat natuurlijker is. Maar hoe doe je dat dan: krullen maken met een stijltang? En welk type stijltang werkt hiervoor het best?

In dit artikel lees je:

  • Waarom je je haar zou willen krullen met een stijltang in plaats van met een gewone krultang
  • Welk type stijltang het meest geschikt is om krullen mee te maken
  • Hoe dat precies werkt: krullen maken met een stijltang
  • Wat de nadelen zijn van je haar krullen met een stijltang

Leestip: Welke krultang gebruik je voor welke krul?

Misschien heb je alleen een stijltang in huis en heb je geen zin om geld uit te geven aan een gloednieuwe krultang. Of wil je dit keer voor een nonchalante 'net van het strand'-look gaan in plaats van voor een klassieke, veerkrachtige krul. Wat je reden ook is om krullen te willen maken met een stijltang: wij vertellen je hoe je dit doet én welk type stijltang daarvoor het handigst is.

Wat voor stijltang?

Dat je je haar ook met een stijltang kunt krullen, betekent helaas niet dat dit met iedere stijltang zo één, twee, drie gaat. Zo glijden sommige stijltangen niet lekker door het haar, waardoor je krul ongelijkmatig wordt of je zelfs het risico loopt dat je je lokken verbrandt. Een stijltang die je gebruikt om krullen te maken, moet dus ten eerste over gladde platen beschikken die óók goed heet kunnen worden. Voor dun of breekbaar haar is een temperatuur rond de 180 graden Celsius meestal voldoende, maar heb je dik en/of stug haar, dan zijn temperaturen boven de 200 graden Celsius nodig om een mooie krul te creëren.

De gladheid van een stijltang wordt bepaald door het materiaal. Stijltangen van keramiek, titanium of een combinatie met toermalijn glijden over het algemeen soepel door het haar. Titanium is nog net wat gladder dan keramiek en is daarmee vooral geschikt voor stuggere haartypes. Toermalijn is ideaal voor pluizig of statisch haar, omdat dit materiaal helpt de haarschubben te sluiten.

🪮Check zeker dit ook: Waar voor je geld: 5 betaalbare haarföhns met een hoge reviewscore

©ID.nl

Ook belangrijk is de vorm van je stijltang. Platen met (enigszins) afgeronde hoeken zijn een must, zodat je geen rare knikken in je krullen krijgt. Verder zijn smalle platen geschikter om krullen mee te maken dan brede platen, omdat je daarmee gemakkelijker en gecontroleerder kunt krullen. Er zijn ook stijltangen waarbij niet alleen de platen, maar ook de buitenkanten van de platen warm worden. Superhandig als je krullen maakt, want op die manier wordt de lok aan alle kanten goed heet. Een stijltang waarvan je het puntje kunt vasthouden zonder je vingers te verbranden, geeft je meer controle tijdens het krullen.

Hoe maak je krullen met een stijltang?

Je haren krullen begint met een goede voorbereiding. Haar dat net gewassen is met een goede shampoo en conditioner glijdt beter door een stijltang dan haar dat erg droog of vettig is. Ook belangrijk is het aanbrengen van een heat protector, anders is de kans groot dat je haar beschadigd raakt tijdens het krullen. Vervolgens verdeel je je haar in secties, waarbij je met de onderste plukken begint. Hoe groter de pluk, hoe groter de krul uiteindelijk wordt.

Dan de techniek. Krullen maken met een stijltang is niet moeilijk, maar je moet het trucje wel even doorhebben. De bekendste techniek is de draaitechniek. Bij deze techniek plaats je een lok in de stijltang, draai je de tang vervolgens weg van je gezicht en beweeg je hem langzaam naar beneden. Daarna kam je je haren nog even door met een grove kam of borstel. Het resultaat: een speelse, nonchalante slag in je haar. Op het internet vind je nog veel meer technieken om krullen te maken met een stijltang, variërend van strak en gedefinieerd tot losse, nonchalante looks.

Nadelen van krullen met een stijltang

Natuurlijk kent krullen met een stijltang ook een paar nadelen - anders zou niemand nog een krultang kopen. Zo ligt het krulproces met een krultang voor de hand: je zet een lok vast in de tang, draait hem in een krul en klaar is kees. Krullen maken met een stijltang vereist wat meer oefening, en daarnaast is niet elke stijltang even geschikt om mooie krullen mee te maken. Ook is het met een stijltang wat lastiger om volumineuze en gedefinieerde krullen te creëren (maar onmogelijk is het niet!). Wil je het jezelf niet al te ingewikkeld maken, dan is een traditionele krultang waarschijnlijk de betere keuze voor jou.


Weinig tijd en snel aan de slag met styling?

Droog je haar dan met een speciale haarhanddoek