Wanneer moet je een vergunning aanvragen voor een warmtepomp?
Je overweegt om een warmtepomp in je woning of bedrijfspand te (laten) installeren, maar mag dat zomaar in Nederland Regeltjesland? Voor welke typen warmtepompen heb je wanneer een vergunning nodig? En welke vergunningen moet je dan precies aanvragen? Je komt het hieronder allemaal te weten.
In dit artikel lees je:
-
Binnen welke formaten je geen vergunning hoeft te vragen voor een warmtepompkast
-
Voor welke typen warmtepompen je hoogstwaarschijnlijk niet of juist wél een vergunning moet aanvragen
-
Voor welke panden je altijd een vergunning nodig hebt om er een warmtepomp in te bouwen
-
Waarom je ook op het geluid van de warmtepomp moet letten
-
Welke vergunningen je waarschijnlijk moet aanvragen in jouw gemeente voor het bouwen van een warmtepomp
-
Waarom sommige gemeenten een warmtepomp meldplicht hebben
-
Ook interessant: Welke typen warmtepompen zijn er?
Klaar voor een warmtepomp?
Als de vergunning rond is, kun je hier een mooie uitzoeken!
Eerst het goede nieuws: meestal hoef je geen vergunning aan te vragen voor een warmtepomp. Of het nou een hybride warmtepomp is of een lucht-luchtwarmtepomp, veel modellen zijn qua formaat geschikt om binnen de regels voor het decoreren van je eigen woning te vallen.
Je hoeft volgens de landelijke wet geen vergunning aan te vragen als de kast van een warmtepomp minder dan 1 meter hoog is en 2 meter lang. Let wel, dit is vanaf de grond gemeten; als de kast van je warmtepomp op een verhoging staat of aan de muur hangt, meet je het hoogteverschil bij het berekenen mee. Deze regels gelden ook voor een warmtepomp op je balkon of onder de carport. Als de kast groter is, wordt het gezien als een aanbouw en moet je een vergunning aanvragen.
Of je vervolgens toestemming krijgt, is moeilijk te zeggen, want de regels en afspraken verschillen per gemeente. Bovendien speelt het bestemmingsplan van het betreffende pand ook een rol.
©Davivd
Soorten warmtepompen en vergunningen
Lucht-luchtwarmtepomp Een lucht-luchtwarmtepomp verwarmt of koelt de lucht binnenshuis door warmte uit de buitenlucht te halen en deze binnen af te geven. Deze systemen zijn meestal compact genoeg om geen vergunning te hoeven aanvragen om ze buiten te plaatsen, mits ze binnen het bestemmingsplan van het pand vallen.
Hybride warmtepomp Een hybride warmtepomp combineert een gasgestookte ketel met een elektrische warmtepomp. Het systeem gebruikt gas om water snel op te warmen en schakelt vervolgens over op elektriciteit om de temperatuur te handhaven. Deze units zijn vaak groter, maar als ze binnen de toegestane afmetingen en het bestemmingsplan van het pand passen, is geen vergunning nodig.
Lucht-water warmtepomp Een lucht-waterwarmtepomp verwarmt of koelt water door warmte uit de buitenlucht te halen en deze over te dragen aan het water in het systeem. Net als bij de hybride warmtepomp is de vergunningsplicht afhankelijk van de afmetingen van de unit en of deze binnen het bestemmingsplan van het pand valt.
Bodemwarmtepomp De bodemwarmtepomp, ook wel geothermische warmtepomp genoemd, verwarmt of koelt een gebouw door gebruik te maken van de relatief constante temperatuur onder de grond. Er zijn twee hoofdtypen systemen: verticale en horizontale systemen.
↪ Verticale systemen: Hierbij wordt een buizensysteem doorgaans tussen de 25 en 100 meter diep in de grond geplaatst, waar de temperatuur het hele jaar door relatief constant blijft. ↪ Horizontale systemen: Hierbij wordt het buizensysteem op een ondiepe diepte van ongeveer 1 tot 2 meter geplaatst. Hoewel de temperatuur hier minder stabiel is dan bij diepere systemen, is het nog steeds geschikt voor efficiënte verwarming en koeling.
Voor beide systemen zijn aanzienlijke graafwerkzaamheden buiten het pand nodig, waarvoor meestal een vergunning vereist is. In sommige gemeenten is daarnaast een extra vergunning nodig omdat de werkzaamheden de kwaliteit van het grondwater kunnen beïnvloeden.
Benieuwd welke warmtepomp bij jouw woning past? Lees nog veel meer over de meest geschikte warmtepompen.
©RossandHelen
Historische panden en andere uitzonderingen
Een uitzondering op het installeren van warmtepompen zonder vergunning, is een historisch pand. Meestal weet je van tevoren al dat je in een historisch pand of monument woont of werkt, wat betekent dat alles binnen en buiten cosmetisch intact moet blijven. Vandaar dat je in het geval van monumentale panden altijd een vergunning nodig hebt als je een warmtepomp van welke aard dan ook wilt plaatsen.
Sommige modellen warmtepompen gebruiken PVT-panelen voor de opwarming, en hoewel je die buiten op het dak plaatst, hoef je daar niet per se een omgevingsvergunning voor aan te vragen. Belangrijk hierbij is wel dat ze in lijn met het dak worden geplaatst. Ze mogen niet tegen de rand staan, ook niet op een plat dak. Stel dat je de PVT-panelen ergens anders buiten wilt plaatsen, bijvoorbeeld in de tuin, dan moet er wél een omgevingsvergunning komen.
Heb je eenmaal alle vergunningen rond en ben je de trotse bezitter van een warmtepomp, dan kan er alsnog roet in het eten worden gegooid. Sommige warmtepompen produceren meer geluid dan anderen en er zijn gevallen bekend waarbij buren daar juridisch werk van hebben gemaakt. In het Burgerlijk Wetboek staan er regels over het veroorzaken van hinder, en daar valt geluidsoverlast ook onder. Zorg dus dat je je buren tevreden houdt als je buiten een grote warmtepompinstallatie bouwt.
Benieuwd of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp? Op deze punten moet je letten voor je een keuze maakt
Welke vergunningen moet je aanvragen?
Ten eerste moet je een omgevingsvergunning aanvragen als je wilt afwijken van het bestemmingsplan. In de meeste gevallen is de bestemming ‘Wonen’ of ‘Tuin’, maar het is sowieso belangrijk om je goed in te lezen over de exacte bestemming van jouw pand en of een warmtepomp daar binnen past. In het bestemmingsplan van jouw gemeente staan de exacte regels en afmetingen van bouwwerken vermeld.
Hier vind je ook informatie over een eventuele meldplicht. Sommige gemeenten hebben specifieke meldplichten voor warmtepompen, en er staat een boete op als je geen melding doet. Controle vindt echter niet vaak plaats. Als je gaat graven, bijvoorbeeld voor een geothermische warmtepomp, moet je daarnaast een omgevingsvergunning voor bouwen aanvragen.
Wat je kunt verwachten van het indienen van de vergunning, verschilt per gemeente. Houd er rekening mee dat de aanvraag een bouwtekening en een uitgebreid installatieplan moet bevatten. Om er zeker van te zijn dat je vergunningaanvraag wordt goedgekeurd, kun je het best een specialist of installatiebedrijf inhuren om het document en de aanvraag op te stellen. Dat kost wat, maar het scheelt ook een hoop stress.
Het is eveneens belangrijk dat je berekent hoeveel vermogen een warmtepomp voor jouw woning nodig heeft. Lees hier meer over hoe je dat berekent.