Wanneer moet je de cv-ketel vervangen?

© gianni - stock.adobe.com

Wanneer moet je de cv-ketel vervangen?

Geplaatst: 11 juli 2023 - 10:32

Aangepast: 26 juli 2023 - 09:21

Dirk Schoofs

Je hebt nog de tijd om over te stappen naar een meer duurzaam verwarmingssysteem, maar er zijn uitzonderingen. Hoe weet je dat je aardgasketel om zijn laatste benen loopt? Waar moet je op letten om er op tijd bij te zijn?

Het kabinet heeft besloten dat huishoudens vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketel meer mogen kopen. Dat betekent uiteraard niet dat je ouwe trouwe gasketel meteen naar het schroot moet. In dit artikel lees je: Welke uitzonderingen er zijn | Wat een hybride ketel voor je kan betekenen | Waar je op moet letten als je nog een traditionele ketel hebt!

Lees ook: Hybride-warmtepompen, de cv-ketel als back-up

Na 1 januari 2026 kun je je cv-ketel, op enkele uitzonderingen na, niet langer vervangen door een gelijkaardige gasketel. Je kunt er dus voor kiezen om het huis verder warm te stoken met de huidige ketel. Om te vermijden dat je binnenkort halsoverkop een alternatief moet zoeken is het belangrijk om de symptomen te herkennen van een verwarmingsketel die op zijn laatste benen loopt.

Ook interessant: Aanpassing regels warmtepomp vanaf 2026

Uitzonderingen

Theoretisch kun je nog tot 2050 rustig gebruikmaken van je aardgasketel — als die het wonder boven wonder tot dan zou overleven. En er zijn uitzonderingen. Nieuwe wijken die worden aangesloten op een warmtenet hebben geen cv-ketel meer nodig. Bovendien heeft minister De Jonge uitgelegd dat het bij gestapelde appartementen vaak te ingewikkeld is om warmtepompen te installeren. Die gebouwen, samen met huizen met een monumentale status vormen de uitzonderingen op de regel. Zij mogen dus verder nieuwe gasketels installeren.  

Koelen, verwarmen: een mobiele airco kan het allemaal!

Goedkoper dan een cv-ketel en overal te gebruiken

In de nabije toekomst vooral hybride

“Hoe verwarm ik dan mijn huis?” zullen veel mensen zich afvragen. We moeten met zijn allen uitkijken naar een duurzamer alternatief. Voor heel veel huishoudens zal dat een hybride warmtepomp worden. Dat is de combinatie van een cv-ketel, in dit geval een nieuwe gasketel, met een warmtepomp. De energie voor de verwarming van de woning zal in de eerste plaats van de warmtepomp komen, maar als de warmtevraag te hoog wordt dan springt de cv-ketel bij. Is je woning optimaal geïsoleerd dan kun je ook kiezen voor een volledig elektrische warmtepomp.  

Nog voor 2026 een nieuwe gasketel

Helaas zijn sommige woningen zo gebrekkig geïsoleerd dat zelfs een (hybride) warmtepomp nauwelijks besparing zou opleveren. Dat de vertrouwde cv-ketel op z’n retour is, wil niet zeggen dat je de komende twee jaar geen nieuwe cv-ketel mag aanschaffen. Als je huidige cv-ketel aan vervanging toe is dan kun je de aanschaf van een warmtepomp zo lang mogelijk uitstellen, door nog voor 2026 een andere gasketel laten installeren. In dat geval neem je het er voor lief bij dat je voor verwarming en warm water volledig afhankelijk blijft van de sterk fluctuerende gasprijs. 

Warmtepomp in een verder lege ruimte

© Matteo Girelli

Symptomen

Vervang jouw cv-ketel op tijd en neem niet het risico dat je midden in de winter zonder verwarming en warm water komt te zitten. Je moet hem dan vaak snel laten repareren en prijzige onderdelen laten vervangen. Let dus op de volgende signalen: 

  • Ga na wanneer de ketel geplaatst is en let op de leeftijd. Een gemiddelde premium ketel gaat 15 jaar tot 20 jaar mee. Budgetmodellen hebben een levensduur tussen 12 en 15 jaar. Hoe dan ook, de kans wordt iedere jaar kleiner dat je na 15 jaar ontsnapt aan defecten, of dat hij zijn hoog rendement behoudt. Heeft je ketel die leeftijd, neem dan rustig de tijd om uit te kijken naar alternatieven, vraag offertes en win advies in van een installateur.

  • Het verbruik gaat spectaculair omhoog. Tijdens de laatste levensjaren van een cv-ketel gaat het rendement achteruit. Toen je de nieuwe ketel aanschafte kon die 90 of zelfs 95 procent van de verbranding omzetten in nuttige energie. Dit rendement daalt naar 70 procent, 40 procent of zelfs veel lager in extreme gevallen. Dat vertaalt zich in minder comfort voor een hogere energierekening. Je ketel is misschien niet echt stuk, maar hij verbruikt onredelijk veel energie. Een warmtepomp gebruikt in de herfst van zijn levensduur drie tot vier keer zoveel stroom om je huis warm te stoken.

Thermostaatknop met een stapel geld

© M. Schuppich

  • Er zijn regelmatig kleine problemen. Hoe ouder de ketel hoe hoger de kans op defecten. Dat is geen pretje vooral tijdens de wintermaanden als de verwarmingsmonteurs het druk hebben. Tapwater dat niet of onvoldoende opwarmt, radiatoren die nauwelijks warm worden, een lek in de boiler. Als dat vaker voorkomt, is het tijd om de knoop door te hakken. 

  • De verwarming valt af en toe uit. Wanneer je geen warm water en geen verwarming meer hebt, betekent dat meestal dat de ketel een vergrendelde storing heeft. Soms is het probleem verholpen door het toestel te resetten. Als dit vaker voorkomt, is dit een van de eerste signalen dat de ketel zijn beste tijd heeft gehad. 

  • Je hoort ongewone geluiden in de verwarming. Meestal worden die geluiden gewoon veroorzaakt door lucht in het verwarmingssysteem. Door de installatie te ontluchten is dit probleem snel verholpen. Ook een te lage waterdruk kan hiervan de oorzaak zijn. Weet je zeker dat de druk of lucht niet de oorzaak is, dan moet je contact nemen met een vakman, want dit kan erop wijzen dat er iets mis is met de circulatiepomp of de ketel. Maakt de ketel een brommend of hard, zoemend geluid? Dan kan de pakking of transformator kapot zijn. 

Hybrid Ready cv-ketel

Als je woning nog niet optimaal geïsoleerd is en de cv-ketel op zijn laatste benen loopt, dan doe je er verstandig aan om voor 2026 een cv-ketel Hybrid Ready te laten installeren. Die ketel is zuinig én hij is geschikt om samen te werken met de hybride warmtepomp. Dat hoeft niet meteen, je kunt die later nog toevoegen. Zo’n nieuwe cv-ketel in combinatie met een hybride warmtepomp is meteen een flinke investering. Met een Hybrid Ready-ketel schaf je eerst de cv-ketel aan en later kun je die gemakkelijk koppelen aan een hybride warmtepomp. Op die manier spreid je de investering over meerdere jaren. 

Meer weten? Lees dan ook: Het expansievat als drukbuffer

Snelle bespaartip: check de circulatiepomp van je verwarmingsinstallatie


Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten