Aanpassing regels warmtepomp vanaf 2026
De verplichting voor huiseigenaren dat vanaf 2026 bij vervanging van een cv-installatie altijd een warmtepomp moet worden gebruikt, is afgezwakt. Monumenten en appartementen hoeven niet meer verplicht over te stappen naar een warmtepomp en als er binnen 10 jaar een warmtenet in de wijk komt vervalt de warmtepompverplichting voor alle huizen die daarop worden aangesloten. Dit voorkomt onnodige investeringen en andere problemen.
In een kamerbrief heeft minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting aangegeven dat er uitzonderingen zijn op de warmtepompverplichting die vanaf 2026 geldt. Bij monumenten is er vaak een vergunningsverplichting voor aanpassingen aan de woning. Gaat de cv-ketel kapot, dan zou dat een snelle overstap naar een warmtepompinstallatie kunnen vertragen omdat er eerst een vergunning moet worden aangevraagd voor de benodigde aanpassingen. de Jonge geeft in de kamerbrief wel aan dat het voor monumenteigenaren wel mogelijk is om over te stappen naar een warmtepompinstallatie als ze eerst de vergunning aanvragen en in overleg gaan met de gemeente. Als de vergunning binnen is, kan er bijvoorbeeld wel een hybride warmtepomp worden geplaatst.
Weten welke warmtepomp bij jou past?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!De reden dat appartementen zijn uitgezonderd van de warmtepompverplichting is dat de terugverdientijd daar lang is en dat er vaak te weinig plaats is voor de complete warmtepompinstallatie en wat daarbij komt kijken. Ook geluidshinder is een overweging voor minister de Jonge om tot dit besluit te komen. Van de VvE's (Vereniging van Eigenaren) wordt verwacht dat verduurzamingsmaatregelen op gebouwniveau worden aangepakt en niet door afzonderlijke appartementseigenaren.
Uit berekeningen blijkt dat de gemiddelde terugverdientijd voor een hybride warmtepomp 10 jaar is. Met de ISDE-subsidie van 30 procent komt het kabinet uit op een terugverdientijd van 7 jaar, wat min of meer als norm wordt gebruikt. Bij zonnepanelen wordt ook met een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar gerekend. Hier kun je meer lezen over de ISDE en andere subsidies voor energiebesparende maatregelen.
©Robert Poorten
Tot eind 2030 wordt 900 miljoen euro uitgetrokken om huiseigenaren te helpen investeren in duurzame verwarming. Lage inkomens kunnen een renteloze lening afsluiten bij het NWF (Nationaal Warmtefonds) om toch de benodigde investeringen te kunnen doen. Hiermee hoopt minister de Jonge dat er snel wordt overgestapt: "Ik vind het belangrijk dat hybride warmtepompen en andere efficiënte installaties snel de standaard worden voor het verwarmen van woningen en gebouwen. En dat er continue gewerkt blijft worden aan het verbeteren van het aanbod, zodat voor steeds meer woningen en gebouwen er een mogelijkheid is om het energieverbruik en de energierekening fors terug te dringen."
Er zijn veel verschillende typen warmtepomp. De hybride warmtepomp is voor veel huizen die nog niet optimaal zijn geïsoleerd vaak de beste oplossing. Daarnaast heb je ook de lucht-lucht warmtepomp, de lucht-water warmtepomp of zelf een bodem-water warmtepomp die zijn warmte uit de bodem haalt. Meer weten? Lees hier alles over de verschillende typen warmtepompen met hun voor- en nadelen.