Verwarmen met een airconditioning: dit moet je weten

© magraphics

Verwarmen met een airconditioning: dit moet je weten

Geplaatst: 14 oktober 2022 - 10:35

Aangepast: 26 juli 2023 - 09:14

Justin Doornekamp

Een airconditioning gebruik je doorgaans in de zomer om je huis lekker koel te houden, maar door de fors gestegen energieprijzen kiezen steeds meer mensen ervoor om hun huis er juist mee te verwarmen. Hoe gaat dat in zijn werk? En is het verwarmen van je huis met een airconditioning daadwerkelijk een goedkoper alternatief op een elektrische kachel?

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Een airco bestaat uit een binnen- en buitenunit. Tijdens het verwarmen onttrekt het apparaat energie uit de buitenlucht en die energie wordt in het buitenste deel van de airco verwarmd. Daarna stroomt de warme lucht via het binnendeel je woonkamer in. Moderne airco’s zijn dus eigenlijk op zichzelf een soort warmtepomp.

Wat kost een airco?

Moderne systemen zijn allang niet meer de energieslurpers van weleer. Hoewel er evengoed nog best wat stroom wordt verbruikt, is een airco een stuk goedkoper dan een elektrische kachel. Bedenk wel dat je een airco nog moet aanschaffen, wat al snel meer dan 2.500 euro gaat kosten. En wil je grotere ruimtes verwarmen, dan heb je meer vermogen nodig, wat het apparaat nog duurder maakt. Het systeem moet je bovendien nog laten installeren door een vakman, waar uiteraard ook een prijskaartje aan hangt. Verder moet je de airco goed onderhouden.

 

In het gebruik is een airco dus beduidend goedkoper, zeker nu de gasprijzen fors zijn gestegen in het afgelopen jaar als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Het kan zeker enkele euro’s per uur schelen. Zo kost een kuub gas momenteel rond de 4 euro, terwijl de kosten van elektriciteit nog onder een euro per KW liggen. Volgens Chigo, een leverancier van airconditioningsystemen, kost het verwarmen met een airco nog geen 1 KW per uur. Wel wijst Chigo erop dat er vaak 3 systemen nodig zijn om een tussenwoning te verwarmen. Alsnog kan een airco dan tot enkele euro’s per uur besparen op een gemiddelde cv-ketel. Op jaarbasis is dat een flinke besparing.

Waar plaats ik de airco als ik ermee wil verwarmen?

Een logische plek om een airco op te hangen is uiteraard de woonkamer, omdat je daar vaak zit. Heb je een eigen kantoorkamertje, dan wil je daar in de winter ook aangenaam kunnen werken. En een derde airco in de slaapkamer is ook niet zo’n gek idee, al is een systeem in deze kamer vooral handig tijdens hete zomermaanden.

Op zoek naar een airco? Vraag vrijblijvend een offerte aan

Nadelen ten opzichte van warmtepomp

In plaats van een airco kun je natuurlijk ook kiezen voor een reguliere warmtepomp. Een airco is namelijk niet altijd de beste keuze. Zo is een warmtepomp doorgaans veel beter in staat om een hele woning te verwarmen dan een airco, die je dus beter als ondersteuning van de verwarming gebruikt. Daar tegenover staat dat een warmtepomp in de aanschaf vaak duurder is, maar met één exemplaar kun je je gehele woning verwarmen. Wil je er deze winter warm bijzitten? Dan is een warmtepomp geen realistische oplossing. De levertijden en wachttijden op installatie zijn op dit moment opgelopen tot enkele maanden.

Er zijn bedrijven die warmtepompen aanbieden die je zelf kunt installeren.

Een warmtepomp is vaak duurder in de aanschaf.

Vraag een offerte aan voor airconditioning:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten