Airco's slecht voor het milieu? Dit kun je doen om de impact te verkleinen
Met de stijgende temperaturen op zomerdagen schaffen steeds meer mensen een airco aan. Maar een airco gebruikt veel energie en bevat koudemiddel, twee dingen die schadelijk zijn voor het milieu. Toch kun je de milieu-impact van jouw airco op verschillende manieren flink verlagen. Hoe je dat doet lees je in dit artikel!
Na het lezen van dit artikel weet je:
- wat voor impact een airco heeft op het milieu;
- hoe je de impact van een airco kunt verminderen;
- waar je op kunt letten bij de aanschaf van een airco.
Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?
Na het lezen van dit artikel weet je: Wat voor impact een airco heeft op het milieu | Hoe je de impact van een airco kunt verminderen | Waar je op kunt letten bij de aanschaf van een airco.
Lees ook: Hoeveel energie verbruikt een airco en hoe kun je daarop besparen?
De grootste impact van een airco komt voort uit het energieverbruik van en het koudemiddel in de koelende apparaten. Een vaste single split airco, waarmee je één kamer verwarmt, verbruikt voor 200 uur koelen ongeveer 150 kWh aan stroom (bron: Milieu Centraal). Dat is in vergelijking met een gewone ventilator die 200 uur aanstaat maar liefst 15 keer zoveel! De ventilator is dan ook niet voor niets een van de tips om te helpen het energieverbruik van je airco te verlagen. Je leest er meer over later in dit artikel. De impact van het koudemiddel in airco's ligt aan het feit dat de meeste van deze middelen giftig zijn. Gelukkig zijn zowel de impact van het energieverbruik als van het koudemiddel (drastisch) te verkleinen door bewuste keuzes te maken tijdens de aanschaf en het gebruik van een airco.
De impact van koudemiddelen voorkomen
Airco's koelen een ruimte door warme lucht via een koudemiddel om te zetten naar koele lucht. Echter: het overgrote merendeel van de gebruikte koudemiddelen is giftig en/of zeer licht ontvlambaar. Zolang het middel in de airco opgesloten zit kan dat geen kwaad, maar er komt vaak een percentage vrij. Het koudemiddel lekt uit een airco tijdens de installatie en/of het gebruik of bijvoorbeeld door beschadiging van een leiding.
Een kilo van het meest gebruikte koudemiddel in airco's, R410a, belast het milieu maar liefst 2088 keer meer dan een kilo CO₂ (Bron: OneWorld). Dit maakt de impact enorm, daarom is het belangrijk een bewuste keuze te maken bij de aanschaf van een airco.
Gelukkig worden er steeds meer koudemiddelen met een lage(re) klimaatimpact ontwikkeld, maximaal drie keer zoveel als CO₂. Een heel verschil dus met de 2088 keer zo hoge impact die we net noemden. Voorbeelden van dat soort 'natuurlijke’ koudemiddelen zijn:
• propaan (R290)
• isobutaan (R600a)
• CO₂ (R744).
Helaas zijn er op dit moment nog weinig split airco's te koop die gebruik maken van natuurlijke koudemiddelen. De meeste huidige split airco's op de markt zijn gevuld met het koudemiddel R32. Dat heeft een heel stuk lagere impact dan het eerdergenoemde R410, maar komt toch nog uit op 600 keer meer belasting van het milieu dan dezelfde hoeveelheid CO₂. Toch is het belangrijk hierop te letten. Er zijn namelijk ook nog steeds airco's te koop met koudemiddel R410a of R407c waarvan, zoals eerder aangegeven, de impact vele malen groter is dan die van R32. Vanaf 2025 zijn R410a en R407c dan ook verboden, maar tot die tijd is het dus aan ons als consument om de bewuste keuze te maken voor een airco met een (natuurlijk) koudemiddel voor minder impact op het milieu.
Let op: is je oude split airco versleten of kapot? Laat deze dan verwijderen door een gecertificeerde monteur. Die zorgt er namelijk voor dat het koudemiddel niet vrijkomt, zodat de schade voor het milieu wordt beperkt.
©kuchina - stock.adobe.com
De impact van airco’s verder verlagen
Airco's staan bekend als grootverbruikers als het om energie gaat en dat is zeker niet onterecht. Het gros van de energie die wij mensen gebruiken om dergelijke apparaten te laten draaien, komt uit niet-duurzame bronnen, zoals kolenenergie. Daardoor leidt meer energieverbruik tot meer CO₂-uitstoot. Om dit te verbeteren wordt er wel steeds meer aandacht besteed aan een lager energieverbruik van nieuwe airco's, maar een airco met energielabel A++ is nog lang niet het gemiddelde, volgens het International Energy Agency.
Naast de keuze voor een energiezuinige airco zijn er ook diverse andere manieren om het gebruik én verbruik van je airco te verminderen. De impact van (het energieverbruik van) een airco kan drastisch worden verlaagd door slimme keuzes te maken in het koelen van je huis en/of specifieke ruimtes. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat al het koelwerk op de airco neerkomt en bewuste keuzes te maken in de momenten waarop er wordt gekoeld met een airco.
A+++ airco's:
Zeldzaam, maar ze zijn er wel!
Tips om het gebruik én verbruik van een airco te verlagen
Een huis dat minder warm wordt, hoeft ook minder te worden gekoeld. Oftewel, voorkomen is beter dan genezen. Houd een woning daarom standaard zo koel mogelijk met onderstaande tips. Is het een keer zo warm dat je toch de airco aanzet? Dan is het belangrijk bewust gebruik te maken van het apparaat, door bijvoorbeeld niet alle ruimtes tegelijk te koelen, een airco niet op de hoogste stand te zetten en regelmatig onderhoud te plegen.
Maar met wat geluk hoeft de airco niet eens aan. er zijn namelijk meer manieren om een huis te koelen, die energiezuiniger én milieuvriendelijker zijn. Zo hoeft de airco minder vaak aan en bespaar je een hoop energie:
Doe zonneschermen overdag omlaag en sluit de gordijnen. Zo houd je warmte buiten waardoor er minder gekoeld hoeft te worden in huis.
Tip: zonwering aan de buitenkant werkt twee keer zo goed als zonwering aan de binnenkant van een raam. Kies dus het liefst voor zonneschermen, luifels, markiezen, luiken, screens of rolluiken aan de buitenzijde om je huis koel te houden. Een snelle (tijdelijke) oplossing is een schaduwdoek, waarvan je de hoeken eenvoudig vastmaakt aan bijvoorbeeld een muur, paal, boom of schutting.
Houd ramen en deuren overdag zoveel mogelijk dicht. Dat voelt misschien onlogisch, maar met open ramen en deuren laat je warmte juist binnen en daardoor warmt je huis onnodig op. Let wel op dat je regelmatig ventileert voor gezonde lucht in huis.
Zet 's avonds, 's nachts of heel vroeg in de ochtend alle ramen open om ervoor te zorgen dat het goed doorwaait. Rond zonsopkomst is het meestal het koelst dus dat is een heel geschikt moment.
Verbeter de isolatie van je woning door het dak en de buitenmuren te isoleren of bijvoorbeeld te kiezen voor isolatieglas. HR++ glas houdt, in combinatie met zonwering aan de buitenkant, maar liefst tot 80 procent van de warmtestraling tegen.
Lees ook: Plaknacht? Zo houd je je slaapkamer én jezelf koel!
Let op: heb je een raam met HR++ glas op het zuiden? Combineer deze oplossing dan altijd met zonwering, anders kan het juist erg warm worden in huis. Warmte die eenmaal binnen is, raak je in een huis met HR++ glas namelijk minder makkelijk kwijt.
Plaats groen op, tegen en rondom je huis. Wil je een ruimte koelen onder een plat dak? Overweeg dan sedumplantjes of ander groen op het dak te plaatsen. Groen op, tegen of rondom je huis zorgt namelijk voor extra verkoeling. De plantjes koelen daarbij ook nog eens de omgeving, doordat ze zonlicht opvangen en water verdampen. Groene planten tegen de gevel, zoals klimop of blauweregen, helpen ook om een huis koel te houden. Net als bomen rondom een huis, die warmte-instraling tegenhouden.
Lees ook: Zelf een groendak aanleggen
Gebruik op minder hete dagen een ventilator in plaats van de airco. Een ventilator zorgt voor verkoeling met behulp van een luchtstroom. Die zorgt ervoor dat je lichaamswarmte sneller wordt afgevoerd en zweet beter verdampt waardoor het koeler aanvoelt. Om dit te doen, verbruikt een ventilator maar 10kWh aan stroom voor 200 uur, 15 keer minder dan een airco. Beperk het gebruik van je airco daarom tot de écht hete zomerdagen, waarop het binnen warmer is dan 25 graden bijvoorbeeld, en zet op andere dagen vaker de ventilator aan.
Welke airco heb jíj nodig?
Doe de scan en vind de ideale airco
Het energieverbruik van een airco verlagen
Is het een echt hete zomerdag, bijvoorbeeld boven de 25 graden? Dan biedt de airco uitkomst en ook daarbij kun je energie besparen, door je bewust te zijn van het gebruik. Volg bij het gebruik van je airco daarom deze tips om het energieverbruik te verlagen:
Om (nog voor de aanschaf) te beginnen: koop en/of gebruik bij voorkeur géén mobiele airco. Mobiele airco's worden vaak in een opwelling gekocht, wanneer er hete dagen aankomen. Ze zijn snel en eenvoudig zelf te installeren en daarom de ideale keuze, lijkt het. Het zijn echter grote apparaten, die meer ruimte innemen, meer lawaai maken én een heel stuk minder efficiënt koelen dan vaste airco's. Dit komt doordat bij mobiele airco's altijd een raam of deur open moet blijven voor de afvoerslang. Op hete dagen komt er zo te veel warmte binnen waardoor een mobiele airco nauwelijks effect heeft op de temperatuur in huis.
Tip: kies je toch voor een mobiele airco? Gebruik dan een afdichtset voor het raam waar de afvoerslang doorheen hangt. Zo komt er minder warme lucht de kamer in, waardoor er efficiënter wordt gekoeld. Dat scheelt in het energieverbruik én in de kosten.
En als het we dan toch eerst nog hebben over de aanschaf van een airco: let bij het kopen van een airco op het energielabel. Je wil minder impact maken op het milieu? Koop dan een airco met energielabel A++ of hoger en een laag energieverbruik in kWh per jaar. Deze informatie vind je op het energielabel van het apparaat.
Lees meer over de energielabels en energie-efficiëntieklasses van energiezuinige airco’s.
Let op de koelcapaciteit van een airco. De koelcapaciteit heeft namelijk impact op het energieverbruik van het apparaat. Een airco met de juiste koelcapaciteit is daarom niet alleen van belang om een ruimte goed te kunnen koelen, maar ook om te voorkomen dat er energie wordt verspild. Twijfel je over de koelcapaciteit die je nodig hebt voor jouw situatie? Laat je dan adviseren door een specialist.
Zet een airco alleen aan in ruimtes die je wilt koelen en dus niet in de kamers die je op dat moment niet gebruikt. Dit klinkt als een open deur, maar het gebeurt vaker dan je denkt dat systemen meerdere ruimtes tegelijk (onnodig) koelen.
Zet de airco niet standaard op de hoogste stand. Ook met een gemiddelde stand is de airco in staat een ruimte voldoende te koelen. Een paar graden lager dan de buitentemperatuur is vaak al voldoende voor een aangename gevoelstemperatuur.
Zet een airco gedurende de dag niet steeds opnieuw aan en uit, maar laat deze liever op een lage stand aan staan. Zo kan een airco de ruimte op de gewenste temperatuur houden zonder al te veel energie te verbruiken. Laat je de temperatuur eerst weer oplopen door een airco uit te zetten dan kost het daarna weer meer tijd en energie voordat de ruimte opnieuw op temperatuur is.
Gebruik je bodemwarmtepomp om te koelen. Heb je een warmtepomp met een bodembron? Dan kun je die heel goed gebruiken om te koelen en als je dat slim doet, kost het weinig energie. Met behulp van een bodemwarmtepomp kun je 'passief koelen'. Je laat daarvoor alleen de cv-waterpomp en de bodembronpomp draaien, terwijl je de compressor uitzet. Die laatste heb je niet nodig en verbruikt onnodig energie. De temperatuur diep in de bodem is altijd zo'n 12 graden. Het water dat met behulp van de bodemwarmtepomp door een verwarming rondgepompt wordt, koelt daardoor af, waardoor ook de temperatuur in huis omlaaggaat.
Compenseer het stroomverbruik van je airco (en andere apparaten) met zelf opgewekte groene energie, door bijvoorbeeld zonnepanelen.
Onderhoud een airco regelmatig om de werking (én levensduur) te optimaliseren. Maak de airco schoon met een stofzuiger en eventueel een vochtige en/of droge doek en laat regelmatig (groot) onderhoud plegen door een vakman. Zo blijft de werking optimaal en dat voorkomt verspilling van energie.
Welke airco past het best bij jou?
Maak gratis een afspraak met LG voor advies en een vrijblijvende offerte