Consumenten testen: de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

© Dyson

Consumenten testen: de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde

Geplaatst: 10 juli 2024 - 14:02

Partnerredactie

Een apparaat dat je 's zomers koel houdt, het lekker warm maakt in de wintermaanden en tegelijkertijd ook nog eens de lucht reinigt, zou dat niet ideaal zijn? Dat dacht Dyson ook. De Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde doet precies dat, en filtert bovendien ook nog eens formaldehyde-deeltjes uit de lucht. Reden genoeg om het Review.nl Testpanel eens in te schakelen voor een uitgebreide test.

In samenwerking met Dyson

Eerst eens zien wat de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde nou precies is. In de basis is het een luchtreiniger: hij filtert deeltjes uit de lucht, vangt ze op en stuurt de schone lucht weer terug de kamer in.

En dat doet hij met verve. Binnen in de machine zit een HEPA-filter dat maar liefst 99,95 procent van alle microscopisch kleine deeltjes in de lucht kan opvangen, zodat je altijd schone lucht in de kamer hebt. Ook gassen en geurtjes worden uit de lucht verwijderd. En je kunt zelf meekijken, want op het lcd-scherm worden live resultaten getoond over waar het apparaat mee bezig is.

© dyson

Bijzonder apparaat

Er zijn twee dingen die de Hot+Cool anders maken dan de rest. Ten eerste is er de mogelijkheid tot het detecteren en verwijderen van formaldehyde-deeltjes. Formaldehyde is een giftig gas met een nare geur, dat toch nog vaak genoeg om ons heen te vinden is. Met speciale halfgeleiders detecteert de Hot+Cool deze deeltjes, vangt ze op en breekt ze af tot niets meer dan water en CO₂, zodat jij er geen last meer van hebt.

En dat is nog niet alles. De naam Hot+Cool staat voor de mogelijkheid om de lucht in je woning niet alleen te reinigen, maar ook nog eens te verwarmen of het juist koeler aan te laten voelen. 's Zomers stuurt de ventilator een krachtige luchtstroom door je kamer, terwijl je 's winters juist kunt genieten van een fijne, regelmatige verwarming.

De Hot+Cool kan tot wel 350 graden draaien en werkt daarmee door je hele huis. Je bedient hem gemakkelijk via de app of de bijgeleverde afstandsbediening, en zelfs met je stem. Het onderhoud is kinderlijk eenvoudig en bovendien is er een extra stille nachtmodus ingebouwd voor lichte slapers.

Genoeg om over na te kaarten dus. Het woord is aan het Review.nl Testpanel. Wat vinden zij van de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde?

Installatie

Laten we bij het begin beginnen. Over de installatie zegt het testpanel het volgende: "Het installatieproces is eenvoudig en intuïtief. De app begeleidt je stap voor stap door het proces, dus ik kon snel aan de slag." Een andere tester onderschrijft dat: "De set-up is eenvoudig en binnen de kortste tijd heb je de Purifier aan de Dyson-app gekoppeld."

Een van de panelleden maakte wel een kleine kanttekening: "Let op: hij kan niet op een verlengsnoer worden aangesloten, dus hij moet wel bij een stopcontact staan." 

Luchtreiniging

De luchtreiniging is natuurlijk de belangrijkste feature van de Purifier, en voor een van de testers in het bijzonder: "Als iemand met een zeer fragiel immuunsysteem was ik erg benieuwd naar de prestaties. Wat mij meteen opviel, was het geavanceerde detectiesysteem. Sensoren detecteren deeltjes en gassen, en specifiek formaldehyde. Het is erg indrukwekkend."

Een andere tester runt een glazeniersstudio, en ook daar was duidelijk te merken dat de Purifier zijn werk goed doet. "De giftige stoffen die vrijkomen tijdens mijn werk werden goed opgevangen. Ik schrok wel een beetje van hoeveel dat nog was, ondanks de bestaande afzuiging."

Maar ook in huis doet de Purifier zijn werk. "De luchtkwaliteit in ons huis is aanzienlijk verbeterd. Het vermogen om formaldehyde en andere schadelijke stoffen te verwijderen, geeft een rustig gevoel." En dat geldt ook voor de slaapkamer: "Door het zuiveren van de lucht in de slaapkamer slaap ik beter. En mijn neus zit ook niet meer verstopt."

Tot slot is er nog het lcd-scherm waarop informatie wordt getoond. "De continue monitoring zorgt ervoor dat ik altijd op de hoogte ben van de luchtomstandigheden in mijn huis."

Verwarming en verkoeling

Ook het feit dat de Dyson Purifier Hot+Cool zowel kan verwarmen als kan ventileren, viel bij het panel in de smaak. "Het apparaat biedt zowel koele lucht als verwarming", legt een van de testers nog eens uit. '"Daarmee is het een veelzijdige keuze voor elk seizoen."

Ook in de glazeniersstudio viel dat voordeel op. "Het mooie is dat het op sommige dagen heel koud was en het apparaat de ruimte heerlijk warm hield, en op warme dagen juist een lekkere bries gaf." Een andere tester verwoordt het nog bondiger: "De temperatuur is perfect." 

Functies en extra's

De werking is dus erg goed, maar hoe zit het met de extra's? "De slimme functies," zegt een van de testers, "zoals automatische monitoring en bediening via de app, zijn enorm handig en maken het gebruik erg eenvoudig." En bovendien: "Het ontwerp is stijlvol en past mooi in ons interieur."

Ook de nachtmodus werd als groot voordeel genoemd. 's Nachts is hij fluisterstil, terwijl je overdag wat meer geluid hebt, maar ook veel meer bewegende lucht. Ook een andere tester noemt het geluidsniveau, maar: "De voordelen wegen ruimschoots op tegen dit kleine minpuntje."

Ontdek de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde™ 

op Kieskeurig.nl

Conclusie

Verwarmen, ventileren én filteren, de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde doet het allemaal en doet het allemaal zeer goed. Het testpanel is zeer te spreken over de luchtkwaliteit en over de getoonde gegevens in de app en op het lcd-scherm. Vooral het feit dat het giftige formaldehyde uit de lucht wordt gefilterd, wordt veel als voordeel genoemd.

Ook het verwarmen en ventileren komt veel terug in de reviews. Dat werkt ook erg goed, zowel in de woonkamer, slaapkamer als op het werk. De stille modus wordt genoemd als extra voordeel.

Al met al is de Dyson Purifier Hot+Cool Formaldehyde het Review.nl Testpanel zeer goed bevallen, met een 9,0 als gemiddeld eindcijfer. Of zoals een van onze testers het mooi concludeert: "Een uitstekende investering voor een gezonde en comfortabele leefomgeving."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten