ID.nl logo
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Energie

Welke soorten zonnepanelen zijn er?

Het laten plaatsen van zonnepanelen is geen kleine investering. Daarom is het slim om je vooraf goed in te lezen over de mogelijkheden. In dit artikel vertellen we je welke soorten zonnepanelen er zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken, zodat je het type zonnepaneel kiest dat het best bij jouw situatie past.

Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van:

Het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de kosten van de panelen en de installatie ervan, maar bepaalt ook hoe de panelen er op het dak uitzien en hoe ze presteren. Uit de volgende smaken kun je kiezen.

☀ Ook aan de zonnepanelen?

Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!

Monokristallijn vs. polykristallijn

In je zoektocht naar zonnepanelen kom je ongetwijfeld de woorden ‘monokristallijn’ en ‘polykristallijn’ tegen. Dat zijn de meest gangbare panelen om op het dak van je huis te leggen. Het verschil tussen deze panelen zit 'm vooral in de manier waarop ze gemaakt worden. Daarnaast geven ze je huis een andere uitstraling.

Monokristallijn wordt gemaakt uit één stuk silicium. Je herkent deze panelen dan ook aan de uniforme zwarte kleur van de zonnecellen. Monokristallijne zonnepanelen zijn doorgaans iets efficiënter dan die van polykristallijn. Op hete zomerdagen met een felle zon presteren ze weer minder goed omdat ze gevoeliger zijn voor warmte.

Als het frame en de achterplaat van de zonnepanelen zwart zijn in plaats van het standaard grijze metaal, spreken we van full black-panelen. De volledig zwarte kleur zorgt ervoor dat de zonnepanelen een stuk minder opvallen op het dak en ook rustiger ogen. Al dat zwart zorgt er wel voor dat de panelen warmer worden. Dat resulteert in minder opbrengst bij dezelfde hoeveelheid zonlicht. Voor een mooier dak lever je dus een beetje efficiëntie in. 

Ook lezen: Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract: hoe werkt salderen?

Bij polykristallijne panelen bestaan de zonnecellen juist uit meerdere siliciumkristallen. De panelen zijn meestal niet zwart maar blauw van kleur. Dat zorgt ervoor dat de panelen meer opvallen, en al helemaal bij een huis met rode dakpannen.

Redenen om voor monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen te kiezen is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Monokristallijn wordt door de iets hogere efficiëntie vaak gekozen door huishoudens met een relatief hoog stroomverbruik of bij woningen met weinig ruimte op het dak. 

Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? We leggen je uit waar je op moet letten.

©Petair

Dunne-film/amorfe zonnepanelen

Hoewel monokristallijn en polykristallijn het meest voorkomen, zijn er ook andere soorten panelen beschikbaar, zoals amorfe zonnepanelen. Deze worden ook wel dunne-film-zonnepanelen genoemd. Bij dit type wordt geen gebruikgemaakt van kristallijne silicium, maar van amorfe silicium. De structuur van het materiaal verschilt. Amorfe zonnepanelen zijn flexibeler, dunner en bovendien makkelijker te produceren. Daartegenover staat dat ze minder efficiënt zijn dan monokristallijne en polykristallijne panelen. 

Amorfe zonnepanelen hebben lagere aankoop- en installatiekosten. Ze zijn dan ook makkelijker te transporteren. De energieopbrengst ligt echter een stuk lager dan bij monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Op daken van huizen worden dunne-film zonnepanelen zodoende minder vaak gebruikt. Wel zijn deze lichtgewicht zonnepanelen een praktische keuze voor boten en constructies die weinig gewicht kunnen dragen.

Laat je hier informeren over de beste oplossing voor jouw woning!

Glas-folie vs. glas-glas

Traditionele zonnepanelen zijn doorgaans glas-folie-zonnepanelen. De bovenste laag van het paneel bestaat uit glas en de onderste laag uit een kunststof folie. Bij glas-glas-zonnepanelen zijn zowel de boven- als de onderkant van glas. Hierdoor zijn de panelen beter beschermd tegen vocht, lucht en vuil. Glas degradeert bovendien minder snel dan kunststof. Glas-glas-zonnepanelen hebben dan ook een langere levensduur dan glas-folie-panelen. 

Ook lezen: Zonnepanelen en de salderingsregeling: nu en straks

Het plaatsen van glas-glas-zonnepanelen is momenteel nog vrij prijzig. Doordat er meer glas nodig is, zijn de materiaalkosten hoger. Ook is het productieproces complexer en vanwege het hogere gewicht moet er extra moeite worden gedaan voor en door installateurs om binnen de arbo-regels te blijven. Toch kunnen glas-glas-zonnepanelen ondanks de hogere prijs een interessante keuze zijn. Op de langere termijn kunnen ze namelijk een hogere opbrengst leveren dan glas-folie-zonnepanelen.

Tweezijdige (bifacial) zonnepanelen

Waar doorgaans alleen de bovenzijde van een zonnepaneel wordt gebruikt om stroom op te wekken, zijn er ook zonnepanelen die dat aan beide kanten kunnen. Deze worden tweezijdige of bifacial zonnepanelen genoemd. 

Met tweezijdige zonnepanelen kan meer stroom worden opgewekt. Een bifacial zonnepaneel is echter alleen nuttig als het zonlicht daadwerkelijk beide zijden van het paneel kan bereiken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er licht op het paneel wordt weerkaatst, zoals op het water of bij een witte ondergrond. De panelen zijn in elke richting en elke hellingshoek te plaatsen. 

Bifacial zonnepanelen zijn voornamelijk interessant voor huizen met een plat dak of wanneer je een grote tuin of weiland hebt. Op een schuin dak zijn deze panelen minder geschikt, omdat ze dan slechts een minimale extra opbrengst opleveren. 

Ook lezen: Kijk nu de interactieve kennissessie over zonnepanelen terug

Welk type zonnepaneel is geschikt voor mij?

Er is genoeg om uit te kiezen, maar welk type zonnepaneel leg je uiteindelijk op het dak van jouw huis? Dat is voornamelijk afhankelijk van het soort dak dat je hebt, hoeveel je aan zonnepanelen wilt uitgeven en of je het uiterlijk van de zonnepanelen belangrijk vindt. Daarnaast kan ook de levertijd een rol spelen. De wachttijden zijn door de toenemende populariteit van zonnepanelen vanwege de hoge energieprijzen flink opgelopen. Het ene type zonnepaneel kan echter sneller voorradig zijn dan het andere.

Zonnepanelen met een langere levensduur zijn doorgaans duurder in aanschaf, maar leveren op de langere termijn meer kostenbesparing op. Het is vooral belangrijk dat je zonnepanelen kiest die bij jouw situatie passen. De meeste mensen zullen kiezen voor traditionele polykristallijn of monokristallijn panelen, al dan niet in een full black-uitvoering.

Meer weten over het kiezen van de juiste zonnepanelen?
We vertellen je er alles over in dit artikel!

Welke warmtepomp past bij jou?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

▼ Volgende artikel
Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt
Huis

Microsoft Surface Pro OLED: de eerste laptop die écht met je meedenkt

Ben je klaar voor een stap in de wereld van 2-in-1-laptops? De nieuwe Microsoft Surface Pro OLED met een Snapdragon X Elite-processor brengt een futuristische mix van AI-technologie en verfijnde hardware naar je werkplek. We nemen je mee langs alle vernieuwende aspecten van dit veelzijdige apparaat.

Microsoft Surface Pro OLED kopen?

Check hier de speciale Black Friday-deal!

Partnerbijdrage - in samenwerking met MediaMarkt

De basis van deze Surface Pro is zonder twijfel de Qualcomm Snapdragon X Elite-processor. Met zijn 12 rekenkernen en Dual-Core Boost-technologie zorgt deze chip ervoor dat je moeiteloos door je werkdag glijdt. Maar wat deze processor écht bijzonder maakt, is de geïntegreerde AI Engine met Hexagon NPU. Deze kan maar liefst 45 biljoen bewerkingen per seconde uitvoeren – een aantal dat je misschien niet direct veel zegt, maar dat in de praktijk betekent dat AI-ondersteunde taken duizelingwekkend snel worden uitgevoerd. Of je nu zware programma's draait, bestanden downloadt of je favoriete content streamt, alles voelt direct en lekker snappy aan.

De Microsoft Surface Pro 11 Copilot+ PC is onlangs door Kieskeurig.nl beloond met het predicaat Best Reviewed. Het Review.nl Testpanel gaf de laptop gemiddeld een 8,5.

Copilot+ PC: je persoonlijke digitale assistent

Met Copilot+ PC introduceert Microsoft een nieuwe manier van werken die je productiviteit en creativiteit naar ongekende hoogten stuwt. Ben je een belangrijk document kwijt? Met de Recall-functie (die later beschikbaar komt) beschrijf je simpelweg waar je mee bezig was, en je Surface Pro vindt het direct terug. Ook de Medecreator-functionaliteit is indrukwekkend: deze vertaalt jouw schetsen en aantekeningen naar professioneel ogende afbeeldingen. Maak je trouwens geen zorgen over je privacy: Microsoft heeft dit aspect grondig doordacht. Copilot werkt uitsluitend met de gegevens die jij zelf invoert en autoriseert. Al je data worden veilig opgeslagen in de Microsoft Cloud en blijven alleen zichtbaar voor jou, zonder dat Microsoft of derden hier toegang toe hebben.

Een scherm dat je verwachtingen overtreft

Het 13,8-inch oleddisplay van de Surface Pro is een feest om naar te kijken. Met een 2,8K-resolutie (2880 x 1920 pixels) zie je elk detail haarscherp, terwijl de OLED-technologie zorgt voor levendige kleuren en perfect zwart. Het touchscreen reageert direct op je aanrakingen, waardoor je intuïtief kunt switchen tussen de laptop- en tabletmodus. Of je nu een presentatie voorbereidt, foto's bewerkt of je favoriete serie streamt, dit scherm levert altijd een indrukwekkende kijkervaring.

Column AColumn B
ProcessorQualcomm Snapdragon X Elite (12 cores)
Werkgeheugen16 GB
Opslag512 GB (uitbreidbaar via microSDXC)
Scherm13.8" OLED-touchscreen
Resolutie2.8K (2880 x 1920 pixels)
CameraFull-HD-webcam
BesturingssysteemWindows 11 Pro
ConnectiviteitWifi 6E, bluetooth 5.3
Aansluitingen2x usb-c, microSDXC-slot
BatterijduurTot 19 uur

©Microsoft

Professionele communicatie en veelzijdigheid

Voor wie regelmatig videovergaderingen heeft, biedt de Surface Pro uitstekende ondersteuning. De Full-HD-webcam zorgt ervoor dat je er altijd scherp op staat, terwijl Windows Studio-Effecten je videobeeld automatisch optimaliseert. Deze slimme technologie zorgt voor betere belichting van je gezicht en kan de achtergrond naar wens vervagen, zodat je er altijd professioneel uitziet tijdens je meetings – ja, ook als de was achter je hangt te drogen.

Met 16 GB werkgeheugen kun je probleemloos meerdere programma's tegelijk draaien, terwijl de 512 GB opslagruimte voldoende plek biedt voor al je bestanden. Meer ruimte nodig? Via de microSDXC-kaartlezer breid je het geheugen eenvoudig uit.

De Microsoft Surface Pro OLED is een vooruitstrevend werkstation dat je helpt het maximale uit je dag te halen. Door de combinatie van krachtige hardware, intelligente software en doordachte features heb je altijd een betrouwbare partner bij de hand voor al je digitale uitdagingen!

Je koopt de Microsoft Surface Pro OLED hier!
▼ Volgende artikel
Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals
Huis

Black Friday: zo voorkom je miskopen en haal je het meeste uit de deals

Kopen, kopen, kopen – met Black Friday is de verleiding om dat te doen natuurlijk heel groot. Niks mis mee, zolang je maar weet wat je wilt kopen. Om spijt of teleurstellingen achteraf te voorkomen, moet je dat wel slim doen. Met deze tips over wat je niet en wel moet doen lukt dat zeker!

Veilig shoppen tijdens Black Friday?

Dat doe je zo!

❌ Eindeloos doorgaan met kopen

✅ Maak een lijstje van wat je écht wilt

Of het nu online of in de winkelstraat is: tijdens Black Friday ligt impulsief kopen op de loer. Overal zijn aanbiedingen die op je wachten en voor je het weet is je winkelmandje (virtueel of fysiek) gevuld met spullen die je niet echt nodig hebt. Vaak blijven zulke aankopen later ergens ongebruikt liggen.

Voorkom dit door vooraf een lijstje te maken van de items die je echt zoekt. Denk na over waar je behoefte aan hebt en noteer deze wensen. Zo blijf je gericht zoeken naar aanbiedingen voor deze specifieke producten en vermijd je dat je, gelokt door hoge kortingen, onverwacht een volle winkelmand hebt.

❌ Vertrouwen dat elke korting echt is

✅ Prijzen goed in de gaten houden

De hoge kortingen op Black Friday kunnen erg aanlokkelijk zijn, maar helaas is niet elke korting even eerlijk. Sommige winkels verhogen de prijs vlak voor de uitverkoopperiode, waardoor de 'korting' niet echt is. Stel je voor dat een koptelefoon maandenlang 100 euro kostte, maar vlak voor Black Friday plots naar 150 gaat en met '50% korting' wordt aangeboden voor 75 euro. Hierdoor lijkt het alsof je flink bespaart, maar eigenlijk ligt de prijs nog steeds dicht bij de originele verkoopprijs.

Misleidende prijstechniekUitleg
Nep-korting door prijsverhogingPrijs wordt vlak voor Black Friday verhoogd, waarna een hoge 'korting' wordt aangeboden.
Vergelijking met adviesprijsKorting wordt gebaseerd op een oude adviesprijs, terwijl de marktprijs al lager ligt.
Tijdelijke nep-schaarsteProduct lijkt bijna uitverkocht ('Nog 2 op voorraad'), om aankoopdruk te verhogen.
Gebruikte 'van/voor'-prijsProduct wordt aangeboden met 'voor'-prijs, maar is nog nooit voor die prijs verkocht.
Doorlopende kortingen'Actie' loopt de hele maand, waardoor de Black Friday-deal niet exclusief is.

Check daarom ruim vóór Black Friday de prijzen van de producten op je lijstje. Een site als Kieskeurig houdt de daling van prijzen bij en zet meteen het percentage van die daling erbij. Ook handig: de Prijsdalers-pagina, waarop je de producten ziet staan die de afgelopen tijd procentueel het meest in prijs zijn gedaald.

❌ Te trouw blijven aan één winkel of merk

✅ Vergelijk breed en wees flexibel

Heb je vaste winkels voor verschillende aankopen? Prima, maar Black Friday is het moment om deze routine even los te laten. Door bij diverse webshops te kijken, verhoog je de kans om de beste deal te vinden. Focus niet alleen op de bekende adressen, maar check prijsvergelijkingssites en social media om te zien wie de scherpste aanbiedingen biedt. Op prijsvergelijkingssites kun je filteren op merk of product. Zo vind je bijvoorbeeld snel de allergoedkoopste Samsung smartphone of de goedkoopste wasmachine van Bosch.

Tijdens Black Friday loont het om je net wijd uit te gooien. Kijk verder dan je vaste winkels of merken en ga voor de beste deals, of deze nu van je favoriete verkoper komen of niet. Misschien ontdek je zo een nieuwe leverancier met nóg aantrekkelijkere prijzen.

🔎 Zo herken je een betrouwbare webshop

Bij online shoppen, en zeker tijdens Black Friday, is het belangrijk om te weten dat je bij een veilige webshop koopt.

  • Let bijvoorbeeld op het webadres: een betrouwbare webshop gebruikt altijd een SSL-certificaat, herkenbaar aan ‘https://’ en een slotje in de adresbalk.
  • Daarnaast zijn keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg of Webshop Keurmerk een goede indicatie van betrouwbaarheid; deze keurmerken stellen namelijk strenge eisen aan de klantveiligheid en service van de webshop.
  • Check ook de contactgegevens van de webshop: een professionele, betrouwbare site biedt een fysiek adres en een telefoonnummer waarop klantenservice bereikbaar is.
  • Tot slot kunnen online recensies nuttig zijn; door beoordelingen van andere klanten te lezen, krijg je een beeld van eerdere ervaringen met de webshop.