Welke soorten zonnepanelen zijn er?
Het laten plaatsen van zonnepanelen is geen kleine investering. Daarom is het slim om je vooraf goed in te lezen over de mogelijkheden. In dit artikel vertellen we je welke soorten zonnepanelen er zijn. Zo kun je een weloverwogen keuze maken, zodat je het type zonnepaneel kiest dat het best bij jouw situatie past.
Na het lezen van dit artikel heb je een goed beeld van:
- De verschillen tussen de meest voorkomende typen zonnepanelen
- Welk type mogelijk geschikt is in jouw situatie
- Ook interessant: We zetten de kosten en opbrengsten van zonnepanelen op een rij.
Het soort zonnepaneel dat je kiest, heeft invloed op de kosten van de panelen en de installatie ervan, maar bepaalt ook hoe de panelen er op het dak uitzien en hoe ze presteren. Uit de volgende smaken kun je kiezen.
☀ Ook aan de zonnepanelen?
Kieskeurig.nl helpt je bij de oriëntatie!
Monokristallijn vs. polykristallijn
In je zoektocht naar zonnepanelen kom je ongetwijfeld de woorden ‘monokristallijn’ en ‘polykristallijn’ tegen. Dat zijn de meest gangbare panelen om op het dak van je huis te leggen. Het verschil tussen deze panelen zit 'm vooral in de manier waarop ze gemaakt worden. Daarnaast geven ze je huis een andere uitstraling.
Monokristallijn wordt gemaakt uit één stuk silicium. Je herkent deze panelen dan ook aan de uniforme zwarte kleur van de zonnecellen. Monokristallijne zonnepanelen zijn doorgaans iets efficiënter dan die van polykristallijn. Op hete zomerdagen met een felle zon presteren ze weer minder goed omdat ze gevoeliger zijn voor warmte.
Als het frame en de achterplaat van de zonnepanelen zwart zijn in plaats van het standaard grijze metaal, spreken we van full black-panelen. De volledig zwarte kleur zorgt ervoor dat de zonnepanelen een stuk minder opvallen op het dak en ook rustiger ogen. Al dat zwart zorgt er wel voor dat de panelen warmer worden. Dat resulteert in minder opbrengst bij dezelfde hoeveelheid zonlicht. Voor een mooier dak lever je dus een beetje efficiëntie in.
Ook lezen: Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract: hoe werkt salderen?
Bij polykristallijne panelen bestaan de zonnecellen juist uit meerdere siliciumkristallen. De panelen zijn meestal niet zwart maar blauw van kleur. Dat zorgt ervoor dat de panelen meer opvallen, en al helemaal bij een huis met rode dakpannen.
Redenen om voor monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen te kiezen is voornamelijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Monokristallijn wordt door de iets hogere efficiëntie vaak gekozen door huishoudens met een relatief hoog stroomverbruik of bij woningen met weinig ruimte op het dak.
Benieuwd of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? We leggen je uit waar je op moet letten.
©Petair
Dunne-film/amorfe zonnepanelen
Hoewel monokristallijn en polykristallijn het meest voorkomen, zijn er ook andere soorten panelen beschikbaar, zoals amorfe zonnepanelen. Deze worden ook wel dunne-film-zonnepanelen genoemd. Bij dit type wordt geen gebruikgemaakt van kristallijne silicium, maar van amorfe silicium. De structuur van het materiaal verschilt. Amorfe zonnepanelen zijn flexibeler, dunner en bovendien makkelijker te produceren. Daartegenover staat dat ze minder efficiënt zijn dan monokristallijne en polykristallijne panelen.
Amorfe zonnepanelen hebben lagere aankoop- en installatiekosten. Ze zijn dan ook makkelijker te transporteren. De energieopbrengst ligt echter een stuk lager dan bij monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen. Op daken van huizen worden dunne-film zonnepanelen zodoende minder vaak gebruikt. Wel zijn deze lichtgewicht zonnepanelen een praktische keuze voor boten en constructies die weinig gewicht kunnen dragen.
Laat je hier informeren over de beste oplossing voor jouw woning!
Glas-folie vs. glas-glas
Traditionele zonnepanelen zijn doorgaans glas-folie-zonnepanelen. De bovenste laag van het paneel bestaat uit glas en de onderste laag uit een kunststof folie. Bij glas-glas-zonnepanelen zijn zowel de boven- als de onderkant van glas. Hierdoor zijn de panelen beter beschermd tegen vocht, lucht en vuil. Glas degradeert bovendien minder snel dan kunststof. Glas-glas-zonnepanelen hebben dan ook een langere levensduur dan glas-folie-panelen.
Ook lezen: Zonnepanelen en de salderingsregeling: nu en straks
Het plaatsen van glas-glas-zonnepanelen is momenteel nog vrij prijzig. Doordat er meer glas nodig is, zijn de materiaalkosten hoger. Ook is het productieproces complexer en vanwege het hogere gewicht moet er extra moeite worden gedaan voor en door installateurs om binnen de arbo-regels te blijven. Toch kunnen glas-glas-zonnepanelen ondanks de hogere prijs een interessante keuze zijn. Op de langere termijn kunnen ze namelijk een hogere opbrengst leveren dan glas-folie-zonnepanelen.
Tweezijdige (bifacial) zonnepanelen
Waar doorgaans alleen de bovenzijde van een zonnepaneel wordt gebruikt om stroom op te wekken, zijn er ook zonnepanelen die dat aan beide kanten kunnen. Deze worden tweezijdige of bifacial zonnepanelen genoemd.
Met tweezijdige zonnepanelen kan meer stroom worden opgewekt. Een bifacial zonnepaneel is echter alleen nuttig als het zonlicht daadwerkelijk beide zijden van het paneel kan bereiken. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er licht op het paneel wordt weerkaatst, zoals op het water of bij een witte ondergrond. De panelen zijn in elke richting en elke hellingshoek te plaatsen.
Bifacial zonnepanelen zijn voornamelijk interessant voor huizen met een plat dak of wanneer je een grote tuin of weiland hebt. Op een schuin dak zijn deze panelen minder geschikt, omdat ze dan slechts een minimale extra opbrengst opleveren.
Ook lezen: Kijk nu de interactieve kennissessie over zonnepanelen terug
Welk type zonnepaneel is geschikt voor mij?
Er is genoeg om uit te kiezen, maar welk type zonnepaneel leg je uiteindelijk op het dak van jouw huis? Dat is voornamelijk afhankelijk van het soort dak dat je hebt, hoeveel je aan zonnepanelen wilt uitgeven en of je het uiterlijk van de zonnepanelen belangrijk vindt. Daarnaast kan ook de levertijd een rol spelen. De wachttijden zijn door de toenemende populariteit van zonnepanelen vanwege de hoge energieprijzen flink opgelopen. Het ene type zonnepaneel kan echter sneller voorradig zijn dan het andere.
Zonnepanelen met een langere levensduur zijn doorgaans duurder in aanschaf, maar leveren op de langere termijn meer kostenbesparing op. Het is vooral belangrijk dat je zonnepanelen kiest die bij jouw situatie passen. De meeste mensen zullen kiezen voor traditionele polykristallijn of monokristallijn panelen, al dan niet in een full black-uitvoering.
Meer weten over het kiezen van de juiste zonnepanelen?
We vertellen je er alles over in dit artikel!
Welke warmtepomp past bij jou?
Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!