ID.nl logo
Zonnepanelen in je dak, in plaats van óp je dak
© Solinso
Energie

Zonnepanelen in je dak, in plaats van óp je dak

Mensen kiezen graag voor duurzaam, maar liefst niet ten koste van de uitstraling van hun huis. Zou je wel zonnepanelen willen, maar vind je dat ze het uitzicht van het dak verpesten? Kijk dan eens naar geïntegreerde panelen. Ze liggen verzonken tussen de dakbedekking, waardoor ze minder opvallen.

In plaats van zonnepanelen die op het dak worden geplaatst, bestaan er ook zonnepanelen die op dezelfde hoogte als de dakpannen komen. Hierdoor vallen ze minder op. Er zijn twee systemen en die zien er compleet anders uit. In dit artikel lees je over:

  • Indaksystemen
  • Inlegframes en gootstukken
  • Voor- en nadelen indaksystemen
  • Ventilatie is aandachtspunt
  • Zonnedakpannen
  • Ventilatie zonnedakpannen
  • Zonnepaneelstroken
  • Afstemming dakafwerkingen
  • Voor- en nadelen zonnedakpannen
  • Rendement

Lees ook: Ideaal: zonneschermen en rolluiken op zonne-energie

Geïntegreerde zonnepanelen liggen niet op de dakpannen of leien, maar komen in de plaats van deze dakbedekking. Dat betekent dat ze op dezelfde hoogte liggen en hierdoor vallen ze minder op. We bekijken twee types: de indaksystemen en de zonnepaneeldakpannen. 

Indaksystemen

We beginnen bij de indaksystemen, ook wel indak-panelen genoemd. Dit zijn pv-zonnepanelen van het normale formaat die tussen de dakpannen of -leien liggen. Het gaat om panelen die tegen elkaar worden geschoven met slechts 5 millimeter tussenruimte onder elkaar en 30 millimeter ruimte naast elkaar. Je blijft dus de verdeling van de verschillende zonnepanelen zien. Een distributeur van deze systemen die we spraken, benadrukte dat tussen de zonnepanelen en het onderdak een ruimte moet zitten van 10 centimeter. Die afstand is belangrijk om ventilatie mogelijk te maken. 

©Viridian Solar

De indakzonnepanelen liggen tussen de dakbedekking.

Inlegframes en gootstukken

De panelen kun je zowel rechtopstaand als liggend monteren. Ze passen in hiervoor speciaal ontworpen inlegframes die dusdanig zijn ontworpen dat de panelen vrij kunnen uitzetten en krimpen zonder dat dit schade oplevert. Bovendien worden de zonnepanelen omkaderd door aluminium gootstukken. Die aansluitstukken zijn zowel beschikbaar voor dakpannen als voor -leien.

De panelen en manier hoe ze worden gemonteerd, zijn getest op extreme windstoten. Bovendien zijn de panelen gecertificeerd voor de hoogste weerstand tegen vlammen. Wanneer een paneel oververhit zou geraken of bij een los contact, wordt de spanning op de kabels per paneel automatisch teruggebracht naar 1 V per paneel, zodat ze blusbaar zijn en er geen gevaarlijke situatie op het dak ontstaat. De prijs van een systeem met indakzonnepanelen is vergelijkbaar met zonnepanelen van A+-kwaliteit. 

©Viridian Solar

De opbouw van Clearline-indakzonnepanelen.

Voordelen

  • Je kiest dit vooral voor de afwerking en de mooie uitstraling. Ze vormen een beter geheel met de rest van de dakbedekking.

  • Het indaksysteem zorgt ook voor een lagere dakbelasting, want indakzonnepanelen zijn minder zwaar dan gewone zonnepanelen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt voor daken waar je moet uitkijken met het gewicht, zoals een carport. 

  • Op de plaats waar de indakzonnepanelen komen, hoeft geen dakbedekking te komen. Dus hier bespaar je op.

Nadelen

  • De indakpanelen blijven wel heel duidelijk zichtbaar op het dak.

©Viridian Solar

Bij het indaksysteem blijf je de verdeling van de zonnepanelen duidelijk zien.

Ventilatie is aandachtspunt

De manier hoe ze geplaatst worden is erg belangrijk, want er moet onder de panelen voldoende ruimte blijven voor de ventilatie. Is dat niet het geval, dan loopt de temperatuur in de zomer daar op en dat beïnvloedt het rendement van de zonnepanelen nadelig. Bij een indaksysteem waarbij standaard zonnepanelen worden gebruikt, belemmert de draagconstructie van de zonnepanelen soms de natuurlijke ventilatie.

Ook interessant: Zonnepanelen op de gevel: wetten en regels

Zonnedakpannen

Een ander verhaal zijn de zonnedakpannen die veel minder zichtbaar zijn dan een indaksysteem. Een indaksysteem mag dan op nagenoeg dezelfde hoogte als de dakpannen of -leien verzonken liggen, de panelen vallen altijd op omdat ze nu eenmaal groot en log zijn. Zonnedakpannen zijn zo ontworpen dat ze het ritme en de horizontale belijning van de normale dakpannen volgen. Hierdoor is deze oplossing heel wat discreter. Er zijn geen kleurverschillen tussen de panelen onderling en er is geen paarsachtige gloed te zien zoals je vaak merkt bij pv-panelen in de traditionele volledig zwarte uitvoering. 

©Solinso

De zonnedakpannen volgen de belijning van de gewone dakpannen.

Zonnedakpannen ventileren beter

Je kunt niet zomaar een oppervlak aan dakpannen wegnemen om daar zonnedakpannen plaatsen. Het is de bedoeling dat je zonnedakpannen samen met een nieuwe dakbedekking (pannen of leien) aanbrengt. Zonnedakpannen hebben een betere ventilatie dan indakzonnesystemen. Daarom worden er een luchtinvoer bij de dakvoet en ventilatiepannen in de nok aangebracht. De zonnedakpannen renderen nagenoeg even goed als een gelijkwaardig opdakzonnepanelensysteem. 

©Solinso

Deze zonnedakpannen kunnen op iedere soort van dak geplaatst worden.

Zonnepaneelstroken

We noemen dit wel zonnedakpannen, maar eigenlijk gaat het om zonnepaneelstroken die vijf dakpannen breed zijn. Net als dakpannen zal de installateur ze op het dak van rechtsonder naar linksboven vol leggen met een beetje overlapping. Die stroken worden met roestvrij stalen schroeven op de panlatten bevestigd en ze worden nog eens verzekerd met een speciale haak. Op die manier wordt de eerst kolom stroken boven elkaar aangebracht. Daarna verbindt de installateur de connectoren, dat zijn snoertjes die aan de linkerkant uit ieder paneelstrook komen. Vervolgens brengt de installateur de tweede kolom stroken aan en zo verder. 

©Solinso

De zonnepaneelstroken worden op de panlatten bevestigd.

Afgestemd op alle dakafwerkingen

De Mystiek-zonnedakpannen van Solinso bestaan uit hoge kwaliteit monokristallijne zonnecellen en een kunststofframe. Het is een Nederlands product. Zo’n zonnedakpan levert minimaal 25 jaar elektriciteit op en haalt daarna nog steeds 80% rendement in vergelijking met nieuwe panelen. Ze zijn beschikbaar in verschillende modellen en maten, zodat ze exact aansluiten op de gekozen dakpannen waarvan de breedte telkens anders is. Het allerbelangrijkste is dat de maatvoering van de dakpannen en de zonnedakpannen op elkaar zijn afgestemd. Deze zonnedakpannen zijn compatibel met alle gangbare omvormers.  

©Dick Holthuis / Solinso

Zonnedakpannen van het type Mystiek toegepast in Den Bosch op verschillende woningen van een wijk.

Voordelen

  • Je hoeft geen dakpannen onder de paneelstroken te plaatsen. Zonnedakpannen maken deel uit van de bouwschil. Het zijn dus dakpannen en zonnepanelen in één.

  • De zonnedakpannen worden rechtstreeks op de panlatten gemonteerd en niet in een frame.

  • Er is geen slijpwerk nodig om de dakpannen aan te passen aan de zonnedakpannen. 

  • Zonnedakpannen volgen belijning van de dakpannen.

  • Betere ventilatie van de zonnepanelen. 

Nadelen

  • Het product is ongeveer 25 - 50% duurder dan gewone zonnepanelen.

Rendement

Het rendement is vergelijkbaar met de alternatieven. Met een dakoppervlak van 25 m² kun je tot wel 4300 kWh aan elektriciteit opwekken. In de praktijk betekent dat een terugverdientijd van zes jaar. 

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

▼ Volgende artikel
POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties
Huis

POCO introduceert nieuwe F7 smartphone-serie met krachtige prestaties

POCO heeft twee nieuwe smartphones uitgebracht: de F7 Ultra en F7 Pro. Deze toestellen richten zich op gebruikers die veel waarde hechten aan snelheid en efficiëntie, zonder daarvoor de hoofdprijs te betalen.

De F7 Ultra is voorzien van de Snapdragon 8 Elite processor, die zorgt voor betere prestaties en minder energieverbruik dan voorgaande modellen. Het toestel heeft ook een speciale grafische chip die de beeldkwaliteit verbetert bij games en video's. De F7 Pro werkt met de Snapdragon 8 Gen 3 processor en draait op Xiaomi HyperOS 2. Beide telefoons hebben een goed koelsysteem waardoor ze niet snel oververhit raken, zelfs bij intensief gebruik.

©POCO

Qua batterijduur biedt de F7 Ultra een 5.300mAh batterij die in 34 minuten volledig opgeladen kan worden met de snellaadtechnologie. Je kunt deze telefoon ook draadloos opladen. De F7 Pro heeft een nog grotere batterij van 6.000mAh. Door speciale technologie behouden de batterijen van beide toestellen lang hun capaciteit, zelfs na veelvuldig opladen.

Fotografie en heldere schermen

Voor fotografie heeft de F7 Ultra drie camera's, waaronder een 50 megapixel hoofdcamera, een telelens en een 32 megapixel groothoeklens. De F7 Pro heeft een 50 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoeklens. Beide telefoons maken gebruik van slimme beeldverwerking voor betere foto's.

De schermen van beide smartphones zijn erg helder (tot 3200 nits) en hebben technologie die zorgt voor minder vermoeidheid van de ogen. Ze zijn ook water- en stofbestendig volgens de IP68-norm en voorzien van krasbestendig glas.

©POCO

Prijzen en verkrijgbaarheid

De POCO F7 Ultra is te koop in geel en zwart in twee varianten: 12GB+256GB voor 779,90 euro en 16GB+512GB voor 849,90 euro.

De POCO F7 Pro is verkrijgbaar in zwart, zilver en blauw, eveneens in twee versies: 12GB+256GB voor 599,90 euro en 12GB+512GB voor 649,90 euro.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series PerfectDraft Thuistap

Een perfect getapt biertje op elk moment van de dag, dat is waar de Philips PerfectDraft 5000 Series goed van pas komt. Deze stijlvolle thuistap combineert gebruiksgemak met professionele prestaties, waardoor je thuis kunt genieten van de authentieke café-ervaring.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 500 Series PerfectDraft Thuistap HD3761/60 - een hele mond vol - is een geautomatiseerde biertap voor thuis. Het apparaat biedt ruimte voor een 6-litervaatje van je favoriete biertje naar keuze, waardoor je 30 dagen lang kunt genieten van verse biertjes uit eigen tap.

De HD3761/60 thuistap is door een testpanel van Review.nl gedurende een langere periode getest. Hoe waarderen de testers deze tap en hoe presteert deze in een thuisomgeving?

Strak design voor de moderne thuisbar

Het ontwerp van de PerfectDraft 5000 Series maakt direct indruk. "Het mooie strakke design past perfect in een moderne keuken", aldus Nicolle1307. De tap heeft een premium uitstraling en voelt stevig en solide aan. Harsh9 bevestigt dit en prijst het uiterlijk als een van de sterke punten. Wel merkt PauRei op dat de donkerblauwe kleurvariant 'bijna zwart' is, wat op een zwart aanrechtblad zichtbaar blijft. Met een gemiddelde score van 8,2 voor vormgeving waarderen testers het moderne design.

©Philips

Verfrissende prestaties

De koelprestaties van de PerfectDraft zijn indrukwekkend. Het apparaat koelt het bier constant tot 3 graden Celsius, wat zorgt voor een perfect gekoeld drankje. "Het getapte bier is perfect op temperatuur", bevestigt een van de testers. Wel merken meerdere testers op dat de koeltijd aanzienlijk kan zijn. 'Het duurt best lang voordat het vat gekoeld is, daarom is het aan te raden om het vat alvast buiten (in de winter) of koelkast te zetten', adviseert Jens. De koelprestaties krijgen gemiddeld een 8,5 van de testers.

"Als je eenmaal een vers getapt biertje uit je eigen tap hebt gehaald, wil je niet meer terug naar blik of fles."

- TestExpert

Intuïtief in gebruik

Het gebruiksgemak scoort hoog bij de testers, met een gemiddelde van 8,7. "Het installeren is eenvoudig en binnen twee minuten gedaan", vertelt Harsh9. De bijbehorende app wordt als nuttige aanvulling gezien. "Handig met een app zodat je kan zien hoelang je vat erin zit", merkt Wouter op. TestExpert voegt toe dat "het tappen makkelijker ging dan verwacht – al zou een cursus voor mij geen overbodige luxe zijn geweest".

"Elk glas smaakt alsof het direct in een café is getapt: vers, perfect gekoeld en met een mooie schuimkraag."

- Review.nl-tester

Praktisch in het dagelijks gebruik

De dagelijkse bediening verloopt soepel, al zijn er enkele praktische overwegingen. "Het apparaat maakt bijna geen geluid. Hij staat hier continu aan zodat hij op temperatuur blijft", deelt een van de testers. Ditchscraper merkt op dat deze versie een verbetering is ten opzichte van eerdere modellen: "geen geluid van het op druk houden, enkel als er getapt wordt". Een aandachtspunt is de omvang, want hij is niet heel makkelijk in een keuken weg te werken, is een mening die wordt gedeeld.

©Philips

✅ Pluspunten

  • Perfect gekoelde biertjes
  • Gebruiksvriendelijk
  • Produceert weinig geluid
  • Handige app-ondersteuning

❌ Minpunten

  • Relatief lange koeltijd
  • Temperatuur niet instelbaar
  • Hoge prijs voor fusten

Conclusie

Met een gemiddeld eindcijfer van 8,4 is de Philips PerfectDraft 5000 Series een overtuigende thuistap. De combinatie van strak design, goede koelprestaties en gebruiksgemak maakt het een waardevolle aanwinst voor bierliefhebbers. Wel moet je rekening houden met de aanschafprijs en de relatief dure fusten.