Pelletkachel schoonmaken en onderhouden? Dit is de beste manier
Nu (hopelijk) de koude maanden weer achter de rug zijn, hoeft de kachel niet of minder vaak aan. Heb je een palletkachel? Dan is dit een mooi moment voor een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een monteur. Daarnaast kun je de rest van het jaar zelf ook het nodige doen om te zorgen dat je kachel goed blijft branden. Wekelijks, maandelijks en jaarlijks: lees hier alles over het schoonmaken en onderhouden van je pelletkachel.
🔥 Dit doe je zelf dagelijkse of wekelijks 🔥 Dit doe je zelf maandelijkse onderhoud 🔥 Dit laat je eens per jaar doen
Lees ook: Verwarmen met een pelletkachel: alternatief voor cv?
Het dagelijkse of wekelijkse onderhoud
Veel van het onderhoud van de pelletkachel is heel eenvoudig zelf doen. Zoals het dagelijkse of het wekelijkse onderhoud. Hoe vaak je dit moet doen, hangt af van hoe vaak je de kachel gebruikt. Bij dagelijks intensief gebruik doe je dit dagelijks, anders kun je het ook twee tot drie keer in de week doen. Zorg er altijd voor dat de palletkachel afgekoeld is en trek de stekker uit het stopcontact. Gebruik een zaklamp om alles in de kachel goed te kunnen bekijken.
Begin met het schoonmaken van de brandpot, ook wel branderbak of verbrandingskamer genoemd. Je haalt hiervoor de brandpot uit de kachel. Zuig de asresten uit de brandpot en haal de asla eruit om ‘m leeg te zuigen. Reinig alle openingen met een borstel of een aszuiger met zachte borstel. Nadat je hiermee klaar bent, plaats je alles weer terug. Maak nu de ruit van de kachel schoon met een speciaal middel om de kachelruit schoon te maken. Of gebruik een mild sopje en een vochtige doek. Nu kun je weer goed door het glas kijken als het vuur brandt. De buitenkant van de kachel neem je af met een vochtige doek.
❗ Let op Maak de binnenkant nooit schoon met water. Dit kan zorgen voor roestvorming of elektrische problemen.
©Reflexpixel
Het maandelijkse onderhoud
Een klusje wat je een keer in de maand mag doen, is het controleren van de luchttoevoerkanalen. Maak deze schoon met een borstel of de aszuiger om te voorkomen dat het stof of roet opstapelt en de kanalen blokkeert. Zit er in de afvoerpijp of ventilatieopeningen een verstopping? Zuig dit dan uit of gebruik een flexibel te vormen haak om de blokkade te verwijderen. Zuig ook het reservoir waar je de pellets in doet uit wanneer er geen pellets meer inzitten. Of haal de pellets eruit. In dit reservoir kan stof en zaagsel komen en als het ophoopt, werkt de kachel niet optimaal.
Altijd fijn voor koude dagen:
Een voorraadje pellets
Het jaarlijkse onderhoud
Tijdens een grote onderhoudsbeurt wordt de kachel volledig gedemonteerd. Dit kun je het beste overlaten aan een professionele monteur. De monteur reinigt onder andere het rookkanaal, de warmtewisselaar en controleert of de afdichting van de onderdelen nog goed is. Vervolgens checkt de monteur of de kachel het weer goed doet.
De beste periode om je kachel een grote onderhoudsbeurt te geven, is in de lente of zomer. Dan weet je dat je er in de winter weer warm bij zit. Sommige pelletkachels geven het automatisch aan wanneer het tijd is voor een grote onderhoudsbeurt; vaak is dit na 1200 branduren.
©Grzegorz Slemp
Let bij het onderhouden van je pelletkachel hierop
Als je de kachel niet wekelijks en maandelijks onderhoudt, brandt de kachel uiteindelijk minder goed. Je merkt dit doordat er onverbrande pellets in de asla of brandpot blijven liggen. Of je ziet dat de vlam onregelmatig is en veel rook produceert. Het nadeel van een slecht brandende kachel, is dat het rendement van de kachel ook lager wordt, waardoor je dus hogere stookkosten krijgt. Om dit voor te zijn, noteer je in je agenda wanneer je ‘m moet onderhouden. Ook iets om op te letten: maak de kachel nooit schoon met chemische schoonmaakmiddelen.
Burn, baby, burn: kwaliteit van pellets heeft invloed op je kachel Niet elke pellet is hetzelfde. De een is van goede kwaliteit, de ander van wat lagere kwaliteit. En dat heeft effect op je kachel. Zo krijg je door houtpellets van een lage kwaliteit slakvorming (dit is een dikke laag as in de kachel). Uiteindelijk kan dit tot verstoppingen leiden. De houtpellets die je gebruikt moeten 100 procent uit hout bestaan en geen lijm of plastic bevatten. De aswaarde van de pellets die je gebruikt, moet lager dan 1 procent zijn. Hoe hoger de aswaarde, hoe vaker je de kachel moet onderhouden. Kies dus voor pellets met een keurmerk of certificering, zoals DIN+ of ENplus. Deze pellets voldoen aan strenge kwaliteitseisen.