Energiebesparing voor huurders: dit kun je wel (en niet) zelf doen!
Bij energie-efficiëntie in huis denken we meteen aan zonnepanelen, hoogrendementsbeglazing en warmtepompen, maar wat als je een woning huurt? Als huurder kun je niet zomaar investeren in de energiebesparende verbeteringen die steeds populairder worden onder huiseigenaren. Toch kun je door op enkele dingen te letten tot 30 besparen op je energierekening.
Dit artikel in het kort: we bekijken hoe je als huurder door een aantal kleine ingrepen toch behoorlijk kunt besparen op de energierekening. Bovendien zijn er belangrijke argumenten waarmee je de verhuurder kunt overtuigen om te investeren in meer ingrijpende maatregelen.
Ook interessant voor jou: Energie besparen: simpel en snel met deze (gratis) bespaartips!
Check je verbruiksgewoonten
Vaak ontdek je kleine maar doeltreffende aanpassingen door kritisch na te denken over je verbruiksgewoonten. Welke ruimten gebruik je niet of zelden? Verwarm alleen de ruimten die je daadwerkelijk gebruikt. Bovendien merk je er nauwelijks wat van als je de verwarming een graadje kouder zet, maar in je portemonnee maakt dit op lange termijn een behoorlijk verschil. Maak er een goede gewoonte van om apparaten en verlichting op tijd uit te schakelen.
Adieu gloeilampen
De gemakkelijkste manier om alvast een beetje te besparen is de verlichting. En dan hebben we het niet alleen over niet onnodig het licht te laten branden, maar vooral over de keuze van de lampen. Wanneer je gloeilampen of halogeenlampen vervangt door ledverlichting dan maakt dit een groot verschil. Een ledlamp verbruikt 90 procent minder elektriciteit dan een gloeilamp en 85 procent minder dan een halogeenlamp. Bovendien gaan ledlampen veel langer mee. Reken voor een ledlamp op 15.000 tot 25.000 branduren terwijl een gloeilamp of halogeenlamp amper 1000 uur licht geeft. Ledlampen kosten meer, maar eigenlijk moet je de aanschafkost van 1 ledlamp vergelijken met die van 15 gloeilampen.
©SkyLine - stock.adobe.com
Pas op voor sluipverbruik
Elektrische apparaten die je niet gebruikt en die je gemakshalve in de stopcontacten laat zitten, kunnen kleine hoeveelheden stroom gebruiken. We noemen dit sluipverbruik of fantoomvoeding. Bovendien blijf het vanuit brandtechnisch standpunt veiliger om al je elektrische apparaten uit het stopcontact te halen. Een oplossing is een stekkerdoos met schakelaar die je kunt uitzetten als je deze adapters of toestellen niet gebruikt. Er bestaan ook slimme stopcontacten die een ingebouwde energiebesparingsfunctie hebben. Ze schakelen de stekker automatisch uit wanneer het apparaat in kwestie op stand-by staat.
Onverklaarbaar hoge stroomrekening?
Check zelf welke apparaten het meest verbruiken!
Verduisterende en isolerende gordijnen
Ga voor verduisterende gordijnen om twee redenen. Ze maken de kamer helemaal donker en dat is aangenamer om de slaap te vatten. Bovendien werkt de dikke stof van de gordijnen als warmte-isolatie voor de ramen. Op die manier hou je de kamer warmer in de winter en koeler in de zomer. Een belangrijk aandachtspunt is dat de gordijnen nooit voor de radiator mogen hangen. Als dat toch het geval is, kan de warmte de kamer niet in en op die manier verlies je dan weer warmte. Zorg er dus voor dat gordijnen op de vensterbank eindigen en niet voor de radiator hangen.
Veertien emmers water per dag
De gemiddelde Nederlander verbruikt volgens Waternet.nl dagelijks 141 liter water per dag. Dan hebben we het over toilet, wasmachine, handen wassen, planten water geven, wastafel, afwas, bad en douche. Douchen staat alleen al voor 60,1 liter per dag per persoon. Tracht dus korter of zelfs minder te douchen en gebruik een waterbesparende douchekop. Zo’n douchekop heeft een lager waterverbruik zonder dat de straal aan kracht verliest. Een douchkop met doorstroombegrenzer verbruikt maar 5,7 liter per minuut en daarmee bespaar je wel 60 procent ten opzichte van een gemiddelde douchekop.
©Dmitry Naumov
Radiatorreflectoren
Er bestaan warmte-reflecterende panelen die je tussen de radiator en de buitenmuur plaatst. Deze panelen sturen de stralingswarmte terug de kamer in die anders door de muur zou geabsorbeerd worden. Kies folie of panelen die je met magneetjes of tape op de achterkant van de radiator kunt plakken, zodat je deze er ook weer af kunt halen als je het huurhuis moet opleveren. De besparing wordt geschat op ongeveer 10 m³ gas per jaar per vierkante meter radiatorfolie. Radiatorfolie is relatief goedkoop, maar kan met de huidige prijzen enkele tientjes gas per jaar besparen.
SUBSIDIES VOOR DE VERHUURDER In een goede verstandhouding met de verhuurder kun je vaak toch bespreken hoe je de huurwoning energiezuiniger maakt. De verhuurder heeft er ook alle belang bij om zijn woning energiezuiniger te maken omwille van de verhoogde verhuurbaarheid en het waarde-behoud. Is de verhuurder een particulier, dan kun je hem wijzen op de subsidie die hij mag aanvragen voor het verduurzamen van jouw huurwoning. Die regeling heet de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen. Deze regeling loopt nog tot 31 december 2025.
Jacht op de luchtlekken
Vooral in oudere woningen gaat veel warmte verloren door luchtlekken, dat zijn de plaatsen waar je tocht voelt. De meeste huisbazen laten de strijd tegen luchtlekken over aan hun huurders. De typische plaatsen waar je ongewenste luchtstromingen vindt, zijn langs de ramen en raamkozijnen en kieren rond deuren die niet perfect sluiten. Kijk zeker rondom de rolluikkasten en controleer of de vensterbanken aansluiten op de raamkozijnen. Ook op de plaatsen waar leidingen van gas, water en elektra binnenkomen kunnen luchtlekken zitten. In ieder bouwdepot vind je een brede waaier aan kitten, tochtstrips en isolatiematerialen om gemakkelijk luchtlekken te verhelpen.
De koelkast, een energieslurper
Als huurder zit je meestal vast aan de apparaten in de huurwoning. De koelkast is een van de grootste energieslurpers in je woning. Je zet een stap in de juiste richting door de spoelen aan de achterkant van de koelkast ieder jaar schoon te maken. Wanneer ze vuil worden, zal de koelkast meer energie gebruiken dan nodig. Gaat het om een losse koelkast dan plaats je die best op een koele plaats. Als je de koelkast naast een warmtebron plaatst, zoals een radiator dan heeft die uiteraard meer energie nodig. Onthoud dat een lege koelkast meer energie verbruikt dan een volle. Er blijft immers minder warme lucht hangen in het interieur van de kast als de koelkast vol zit, want de koude producten koelen de koelkast van binnenuit. Het nieuwe type koelkast moet je niet ontdooien, maar als je toch ijsvorming merkt, is het raadzaam om dit regelmatig te verwijderen.
©Petra Richli
Installeer een programmeerbare thermostaat
Een slimme thermostaat is niet duur en helpt de verwarmingskosten te drukken door de temperatuur van de verwarming aan je tijdschema aan te passen. Op die manier vergeet je nooit meer om de radiatoren uit te zetten als je naar het werk gaat. In sommige gevallen kun je vanop afstand de thermostaat bedienen. Als je de oude thermostaat vervangt, zorg dan dat je de huidige thermostaat goed bewaart. Wanneer je later zou verhuizen, plaats je de oude thermostaat gewoon terug en neem je de nieuwe mee naar je nieuwe woning.
ZONNEPANELEN OP HUURWONINGEN Woningcorporaties bieden soms aan hun huurders de mogelijkheid aan om zonnepanelen te plaatsen. In dat geval betaalt de woningcorporatie de zonnepanelen en de plaatsing. Huur je van een particulier dan mag je niet zonder diens toestemming zonnepanelen laten plaatsen, omdat je dan een zogenaamde ‘permanente verandering’ aanbrengt aan het huurhuis. Toch is ook dit mogelijk op voorwaarde dat de verhuurder hiervoor expliciet toestemming geeft, want dan wordt de installatie eigendom van de huurder. In dat geval moet je schriftelijke afspraken maken over de overname van de zonnepanelen wanneer je als huurder zou verhuizen. Daarin spreek je bijvoorbeeld af hoe de restwaarde wordt berekend die de verhuurder betaalt wanneer je zou verhuizen.