Energie besparen: simpel en snel met deze (gratis) bespaartips!
Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn en er zijn echt niet altijd eerst ingrijpende investeringen nodig, bijvoorbeeld in zonnepanelen of isolatie. Met de (gratis) bespaartips uit dit artikel kun je direct aan de slag en bespaar je binnen no-time op je energieverbruik en -kosten. Hoe dan? Lees snel verder om daarachter te komen!
In samenwerking met Greenchoice
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Met welke gratis bespaartips jij direct energie kunt besparen
-
Welke kleine investeringen bijdragen om nóg meer energie te besparen
Check de gratis test van Greenchoice
In drie stappen een persoonlijk bespaarplan!
Gratis bespaartips om direct toe te passen
Bij energiezuiniger en duurzaam leven denk je misschien aan zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige apparaten, maar je kunt ook prima energie besparen zonder deze grote investeringen. Sterker nog, hieronder lees je een hele reeks tips waarmee je vanaf nu direct gratis kunt besparen op jouw energieverbruik.
1. Maak slim gebruik van je verwarming
Natuurlijk wil je dat je huis het hele jaar door een aangename temperatuur heeft, maar dat kan heel goed samengaan met bewust energie besparen. Verwarm om te beginnen niet je hele huis, maar alleen de ruimtes waar je ook daadwerkelijk bent. Draai radiatoren dicht in ruimtes waar je niet bent en koop eventueel een deurdranger of -veer om ervoor te zorgen dat alle deuren zoveel mogelijk dicht blijven.
Andere manieren om bewust te verwarmen:
Zet de thermostaat standaard op maximaal 19 graden. Je kunt ook de thermostaat een graad lager zetten dan je gewend bent. Zo bespaar je direct, zonder dat je veel verschil voelt.
Zet de thermostaat op 15 graden wanneer er niemand thuis is. Zo voorkom je dat het huis onnodig wordt verwarmd. Heb je vloerverwarming? Stel die dan bij lange afwezigheid in op 17 graden. Let wel op: ben je kort van huis? Dan is het slimmer je vloerverwarming niet te verlagen, omdat het daarna uren duurt voordat deze weer op temperatuur is.
Zet de thermostaat ook 's nachts op 15 graden om te besparen op energie. Door dit al te doen een uur voordat je naar bed gaat, bespaar je nog eens extra zonder in te leveren op comfort.
Je kunt er een gewoonte van maken de thermostaat handmatig lager te zetten, maar nog slimmer is het om dit automatisch in te stellen. Zo voorkom je dat je het vergeet, maar ook dat de thermostaat bijvoorbeeld aanslaat om het huis op te warmen, terwijl jij een (paar) uur later toch de deur uitgaat.
©Olivier Le Moal
2. Douche maximaal 5 minuten per keer
Een gemiddelde douchebeurt duurt in Nederland ruim 7 minuten. Door je douchetijd in te korten, bespaar je direct energie en verspil je minder water. Dus zet een timer op je telefoon of start je favoriete nummer en gebruik dat als tijd die je hebt om te douchen.
Tip! Door de douche uit te zetten tijdens het inzepen, scheren of haren wassen bespaar je heel eenvoudig nog meer water en energie.
3. Gebruik geen wasdroger
De wasdroger is een echte energievreter, maar in een groot deel van het jaar kun je daar een hoop energie op besparen. Gebruik je wasdroger zo min mogelijk en hang je was wat vaker aan een waslijn of op een wasrek. Het duurt zo op sommige dagen misschien iets langer tot de was droog is, maar dat kost wel minder energie!
4. Neem afscheid van de tweede koelkast
Naast de wasdroger is de koelkast een van de meest energieslurpende apparaten in huis. En toch heeft één op de vijf Nederlanders meer dan één koelkast in huis (bron: Greenchoice). Neem daarom zo snel mogelijk afscheid van die (vaak overbodige) tweede koelkast om energie te besparen.
5. Zet de vaatwasser op ecostand
Zelf de afwas doen bespaart natuurlijk de meeste energie, maar misschien heb je daar niet altijd zin in. Om toch te besparen, is het slim het ecoprogramma van je vaatwasser te gebruiken. Dit programma spoelt in de meeste gevallen alles net zo goed schoon, maar is gemiddeld wel 30 procent zuiniger.
6. Was op lage temperaturen
Net als op de vaatwasser, valt er ook energie te besparen op het gebruik van de wasmachine. Door voortaan de was te draaien op een lagere temperatuur bespaar je direct energie. De meeste wasmachines hebben net als de vaatwasser een ecoprogramma en anders is wassen op 30 graden het advies om energie te besparen.
Bonustip! Laat de vaatwasser en wasmachine pas draaien als deze echt helemaal vol zijn. Zo bespaar je op het aantal (afwas)beurten en dat scheelt extra in je energieverbruik.
Bespaar nog meer energie met deze kleine investeringen
Ben je enthousiast en wil je nóg meer energie besparen? Dan hebben we nog een aantal tips voor je waarvoor maar een kleine investering nodig is. En met dank aan de energiebesparing die erop volgt, heb je deze investeringen binnen no time terugverdiend.
1. Plaats een waterbesparende douchekop
We gaven al de gratis tip om maximaal korter te douchen, maar met een waterbesparende douchekop bespaar je nog meer per douchebeurt. Een waterbesparende douchekop mengt onder druk water met lucht, waardoor de douchekop zo'n 16 procent minder water verbruikt. Deze besparingstip kost je een geschatte investering van 25 euro voor de douchekop, maar levert je op jaarbasis ongeveer 168 euro op (bron: Greenchoice).
2. Vervang je lampen door ledverlichting
Gloeilampen worden al enige tijd niet meer verkocht en ook de halogeenlampen zijn in veel huizen al vervangen door ledlampen. Is dat bij jou niet het geval? Kijk dan nog eens goed rond. Met energiezuinige ledlampen kun je namelijk tot maar liefst 90 procent besparen op het energieverbruik van je verlichting (bron: Milieu Centraal)!
Lees ook: Energie besparen in de spotlight: leg je lampen onder de loep
3. Plak kozijnfolie voor de ramen
Het plaatsen van dubbel glas of HR-glas is een prijzige investering om energie te besparen, maar kozijnfolie biedt een goedkoper alternatief. Deze isolerende folie plak je voor de ramen, waardoor de isolatiewaarde van de ramen wordt verhoogd. Enkel glas wordt daardoor als het ware dubbel glas en dubbel glas wordt zo (bijna) gelijkwaardig aan HR glas.
Lees ook: De helft minder warmte verliezen? Raamisolatie: een koud kunstje!
4. Voorkom tocht in huis
Tocht heeft vaak een negatief effect op de gevoelstemperatuur in huis. Met als gevolg dat we meer gaan stoken. Een eenvoudige manier om tocht tegen te gaan is door tochtstrips te plaatsen op locaties waar veel tocht voorkomt, zoals bij deuren, ramen, kozijnen en kruipruimtes.
Lees ook: Fris in huis? Dat los je eenvoudig op met deze 5 tips tegen tocht en koudeval
5. Maak gebruik van een radiatorventilator
Met een radiatorventilator haal je meer warmte uit je radiator. Een radiatorventilator is een klein apparaat, voor radiatoren met een dubbele of driedubbele plaat, waarvan de ventilatoren gaan draaien wanneer je de verwarming aanzet. Dat zorgt er niet alleen voor dat ruimtes sneller warm zijn, de warmte wordt ook beter verdeeld.
Er zijn verschillende typen radiatorventilatoren. De een leg je boven op de radiator, andere plak je met magneten aan de onderkant, maar alle versies zijn eenvoudig toe te passen. Let wel op dat je van sommige versies meer dan één ventilator per radiator nodig hebt.
Check de gratis test van Greenchoice
in drie stappen een persoonlijk bespaarplan
Ontdek nu direct jouw energiebespaarplan
Wil je meer weten over hoe je energie kunt besparen in jouw (woon)situatie? Check de bespaarhulp van Greenchoice of creëer nu direct jouw persoonlijke bespaarplan met de gratis test. Daarmee ontdek je in slechts drie stappen hoe jij op basis van jouw woning, energieverbruik, situatie én budget direct en eenvoudig energie kunt besparen.