Fris in huis? Dat los je eenvoudig op met deze 5 tips tegen tocht en koudeval
Tocht en koudeval kunnen veel invloed hebben op de gevoelstemperatuur in huis. Zeker wanneer de temperaturen buiten eenmaal dalen, kan dat best vervelend zijn én veel extra energie kosten. Gelukkig kun je met een aantal simpele tips al veel doen om tocht en koudeval in huis te verminderen. Je leest daar meer over in dit artikel!
In samenwerking met Greenchoice
Na het lezen van dit artikel weet je:
- Wat koudeval voor effect heeft op de temperatuur in huis
- Hoe je tochtplekken eenvoudig kunt opsporen
- Hoe je tocht en koudeval snel en makkelijk kunt verminderen of voorkomen
Lees ook: De helft minder warmte verliezen? Raamisolatie: een koud kunstje!
Check de gratis test van Greenchoice
in drie stappen een persoonlijk bespaarplan
Wat is koudeval?
Naast tocht heeft ook koudeval invloed op de temperatuur die je in huis ervaart. Koudeval is het verschijnsel waarbij warme lucht in de buurt van grote raampartijen afkoelt en vervolgens naar beneden 'valt', waardoor je het idee krijgt dat er continu tocht over de vloer waait. Dat is een van de redenen dat radiatoren doorgaans onder ramen worden geplaatst, zodat de afgekoelde 'vallende' lucht snel weer wordt opgewarmd. Koudeval kan ook worden verminderd of voorkomen door goede raamisolatie met bijvoorbeeld dubbel of HR+-glas. Een goedkopere tip tegen koudeval lees je verderop in dit artikel.
Tocht in huis opsporen
Als je veel last van tocht in huis hebt, kun je vaak wel achterhalen waar het vandaan komt. Maar ook weinig tocht kan al invloed hebben op de temperatuur in huis. Om ook dan snel te ontdekken waar de tocht in jouw huis vandaan komt, hebben we een simpele tip. Zet op plekken waar jij denkt dat het mogelijk tocht een brandend waxinelichtje neer. Houd vervolgens in de gaten of en hoe het vlammetje reageert. Staat de vlam stil? Dan is er geen of nauwelijks tocht, maar als de vlam wappert, weet je genoeg. Let dan goed op welke kant de vlam op beweegt, en zo weet je waar de tocht (ongeveer) vandaan komt.
De meest voorkomende tochtplekken en -oorzaken in huis:
- Langs ramen en buitendeuren
- Tussen kozijnen en muren
- Kieren en naden in muren of vloeren
- Kruipruimtes en kelders
- Brievenbus of kattenluik
- Daken en zolders
Snel ontdekken wat jij zoal tegen tocht en koudeval kunt doen op basis van jouw woning, situatie én budget? Check de gratis test van Greenchoice, die jou in drie stappen op weg helpt naar een persoonlijk bespaarplan!
Tips tegen tocht en koudeval in huis
Heb je de tochtplek(ken) in jouw huis ontdekt? Dan kun je aan de slag! Met onderstaande vijf tips verminder of voorkom je tocht en koudeval al snel, waardoor de temperatuur in huis aangenamer aanvoelt én je minder energie en geld verspilt.
1. Sluit je gordijnen vaker
Dichte gordijnen houden tocht vanaf de ramen tegen, waardoor de temperatuur in huis aangenamer aanvoelt. Door de gordijnen vaker te sluiten als het buiten kouder is, voorkom je dus heel eenvoudig het negatieve effect van tocht vanaf de ramen. En dat maakt de gevoelstemperatuur in huis een stuk comfortabeler.
Tip! Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Dan houden ze naast de tocht van de ramen namelijk óók de warmte van de radiator tegen – en dat heeft juist weer een averechts effect op de gevoelstemperatuur in huis.
2. Plak raamfolie op de ruiten
Dubbel glas of HR-glas laten plaatsen is een goede manier om energie te besparen, maar helaas niet de goedkoopste. Kan of wil je jouw ramen op dit moment niet vervangen? Dan biedt raamfolie uitkomst. Deze isolerende folie plak je direct op de ruiten, waardoor de isolatiewaarde wordt verhoogd. Enkel glas wordt daardoor als het ware dubbel glas en dubbel glas wordt zo (bijna) gelijkwaardig aan HR-glas.
Lees ook: De helft minder warmte verliezen? Raamisolatie: een koud kunstje!
3. Plaats radiatorfolie
Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, spelen radiatoren onder meer een rol in het verminderen of voorkomen van koudeval. Het effect van radiatoren kan daarbij nog verder worden versterkt met behulp van radiatorfolie. Je plaatst deze folie met behulp van dubbelzijdig plakband of magneetjes eenvoudig achter een radiator en voorkomt zo onnodig warmteverlies. De radiator kan daardoor zijn warmte efficiënter benutten om de ruimte te verwarmen en koudeval tegen te gaan.
Tip! Radiatorfolie is in de meeste gevallen makkelijk zelf aan te brengen. Het meest effectief is het om het folie direct op de radiator te bevestigen, maar het kan ook op de muur achter de radiator worden geplakt.
Check de gratis test van Greenchoice!
In drie stappen een persoonlijk bespaarplan
4. Gebruik een radiatorventilator
Een andere manier om nog meer warmte uit je radiator te halen, en zo koudeval te verminderen, is door een radiatorventilator te gebruiken. Een klein apparaat, geschikt voor radiatoren met een dubbele of driedubbele plaat, waarvan de ventilatoren gaan draaien wanneer je de verwarming aanzet. Zo zorg je ervoor dat warme lucht zich sneller verspreidt, wat koudeval tegen kan gaan.
Er zijn verschillende typen radiatorventilatoren. De een leg je boven op de radiator, andere plak je met magneten aan de onderkant, maar alle versies zijn eenvoudig toe te passen. Let wel op dat je van sommige versies meer dan één ventilator per radiator nodig hebt.
5. Dicht naden en kieren met tochtstrips
Tocht dringt je huis via allerlei wegen binnen: door de brievenbus, langs kozijnen, vanuit een kruipruimte of simpelweg onder de deur door. Door zoveel mogelijk naden en kieren te dichten met tochtstrips verminder je tocht en dat scheelt direct in de gevoelstemperatuur in huis. Let er wel op dat je tochtstrips plaatst die niet te dun, maar ook niet te dik zijn voor de locatie. Te dunne tochtstrips hebben te weinig effect, maar te dikke tochtstrips kunnen ervoor zorgen dat ramen en/of deuren minder makkelijk sluiten.
In het geval van de voordeur kun je tocht via de onderkant het beste voorkomen door een deurborstel te plaatsen. En over de voordeur gesproken: heb je een brievenbus in de deur? Dan is het aan te raden deze te voorzien van een brievenbusborstel om ook de tocht via de brievenbus te verminderen. Als laatste is ook een kattenluik in de deur een mogelijk oorzaak van tocht. Let er dus op dat deze zo goed mogelijk (aan)sluit.
Tip! Het liefst wil je zo veel mogelijk gaten dichten, maar vergeet niet regelmatig goed te ventileren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar ventilatie is erg belangrijk voor frisse lucht in huis. Let daarom ook op dat je de ruimte onder de binnendeuren in huis niet dichtmaakt. Die ruimte zorgt er namelijk voor dat lucht door je huis kan stromen.
Ontdek eenvoudig jouw energiebespaarplan
Wil je meer weten over hoe je energie kunt besparen in jouw (woon)situatie? Check dan de bespaarhulp van Greenchoice of creëer nu direct jouw persoonlijke bespaarplan met de gratis test! Daarmee ontdek je in slechts drie stappen hoe jij op basis van jouw woning, energieverbruik, situatie én budget direct energie kunt besparen.