Eline van ID.nl tipt: de 5 leukste cadeaus ... die je helpen energie te besparen

Eline van ID.nl tipt: de 5 leukste cadeaus ... die je helpen energie te besparen

Geplaatst: 2 december 2022 - 09:32

Aangepast: 27 juli 2023 - 09:57

Eline Sips

December is dé cadeaumaand, maar we zitten er met zijn allen maar koeltjes bij. De gasprijzen en inflatie dwingen ons om op de centen te letten. Eline heeft dan ook besloten om in haar Cadeau Top 5 het noodzakelijke met het aangename te combineren: vijf cadeaus die je helpen energie te besparen. Zo geef je niet alleen gemak en comfort cadeau, maar weet je het hartje van de gierige Nederlander echt te bekoren.

🎄 De warmwaterkruik

“Hè Eline, wat een suf cadeau”, hoor ik je denken. Dat snap ik, maar dit cadeau heeft context nodig. Iedereen heeft dit soort kruiken namelijk al in huis liggen. Je grootouders gebruikte ze waarschijnlijk ook al tijdens koude winters. Maar wist je dat deze kruiken een houdbaarheidsdatum hebben? Waarschijnlijk niet. En jouw vrienden en familie, die weten dat vast ook niet. Het is best gevaarlijk om een kruik te lang te gebruiken; er kunnen namelijk scheurtjes in het rubber ontstaan, waardoor ze gaan lekken of zelfs volledig openscheuren. Dat is écht gevaarlijk, zeker met heet water erin. De houdbaarheidsdatum van een kruik herken ja aan de bloemvormige afdruk met een cijfer erin: de ‘date-daisy’. Het cijfer staat voor het jaar waarin de kruik is gemaakt. De bladeren van de bloem geven de maand aan, en de puntjes in de bladeren staan voor het aantal weken uit die maand. Geadviseerd wordt om een kruik niet langer dan drie jaar te gebruiken.

Om als cadeau wat aantrekkelijker te maken, kies je voor een hippe versie met een vrolijke hoes eromheen. Denk aan de veiligheid van je naasten: Een warm buik? Vervang die kruik!

warme kruik

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Een code op je waterkruik geeft de houdbaarheidsdatum aan.

De date-daisy geeft aan wanneer een kruik gemaakt is.

🎄 De slimme stekker

Zelf was ik niet zo onder de indruk van een slimme stekker. Tot ik onderweg was naar het verre Noorden en me realiseerde dat ik de elektrische kachel op vol vermogen aan had laten staan. Mijn partner werkt dichter bij huis, en kreeg de schone taak om tussen twee meetings door de kachel thuis uit te zetten. Vanaf dat moment zit er altijd een slimme stekker tussen de kachel en het stopcontact.

Maar, er is meer! Zo’n slimme stekker bestuur je niet alleen op afstand, met je smartphone. Je kunt er ook mee meten wat het actuele stroomverbruik van het betreffende apparaat is. Dat inzicht leidt al snel tot flinke besparingen. Zo gebruik ik bijvoorbeeld mijn tweede monitor veel minder vaak, omdat dat ding onwijs veel stroom verbruikt tijdens een lange thuiswerkdag. Je kunt ook veel creatiever met de stekker omgaan. Gebruik hem eenvoudig als lichtschakelaar, of je zet er je koffiemaker mee aan, vanuit je bed.

slimme stekker

© Vit - stock.adobe.com

Op zoek naar een slimme stekker?

Maak 'contact' op Kieskeurig.nl

🎄 Een slowcooker

Ik ben opgegroeid in Zuid Limburg, dus deze winter staan er zeker weer een aantal stoofpotten op het menu. Urenlang sudderen op een laag pitje, dat kenmerkt zo’n traditionele stoofpot. Maar met de huidige gasprijzen zit aan dat Limburgse zuurvlees al snel een extra zure nasmaak.

Een slowcooker is hiervoor het alternatief! Deze elektrische pan gaart gerechten langzaam, en verbruikt relatief weinig stroom. Je kunt er naast draadjesvlees ook heerlijke soepen, sauzen en andere gerechten in maken. Veel slowcookers hebben ook een warmhoudfunctie, of zijn te gebruiken als fondue-pan. Het ideale en veelzijdige cadeau dus, voor de Bourgondiër uit je kennissenkring.

Eline van ID.nl tipt: de 5 leukste cadeaus ... die je helpen energie te besparen-24694706

© Robyn Mackenzie

Tip: lees ook ons artikel Kan een slim stopcontact geld besparen?

🎄 Luchtkwaliteitsmeter

Voor de gadgetfreak mag deze winter de luchtkwaliteitsmeter niet ontbreken. Je plaatst het apparaatje in een ruimte, en ziet live op je telefoon wat de actuele luchtkwaliteit in de kamer is. Van luchtvochtigheid, tot temperatuur en koolstofdioxide: alle statistieken worden nauwkeurig gemonitord.

Nu vraag je je wellicht af, hoe zo’n apparaatje je kan helpen bij het besparen op je energierekening? Het draait allemaal om ventilatie. We ventileren vaak verkeerd; te weinig, of juist veel te lang. Dat heeft invloed op onze gezondheid en het bepaalt hoeveel we moeten stoken om vocht te verdrijven om de luchtkwaliteit weer op orde te krijgen. Ik heb zelf gemerkt dat ik na het slapen veel te lang mijn ramen open laat staan om te luchten. Na twintig minuten luchten is de luchtkwaliteit alweer volledig verbeterd. Raampje dicht, en het hele huis blijft lekker warm. Goed geïsoleerde woningen moeten ook goed geventileerd worden. Een luchtkwaliteitsmeter helpt je om daar het juiste inzicht in te krijgen.

Luchtkwaliteitsmeter

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

🎄 Last but not least…

Energie besparen? Korter douchen! Leuk idee, maar in de wintermaanden is het echt een uitdaging om ’s ochtends je warme douchecabine te verlaten. De oplossing? Een infraroodpaneel. De stralingswarmte van dit paneel verwarmt zeer lokaal en gericht. Je verwarmt dus niet een complete ruimte, maar merkt het verschil alleen als je er naast staat.

Het infraroodpaneel is om die reden ook behoorlijk energiezuinig. Ze zijn er in allerlei vormen, maten en prijzen. Mijn cadeautip zou een klein verplaatsbaar paneel zijn. Zet hem in de badkamer, en ervaar de heerlijke stralingswarmte als je uit de douche stapt. Zet hem naast je werkplek, en je hoeft je thermostaat niet meer aan te raken tijdens het stilzitten achter je computer. Wat mij betreft; het beste kerstjuweel is dit jaar een infraroodpaneel.

0

Powered by

logo

💡Wil jij zelf groene stroom opwekken? Overweeg zonnepanelen!

Vraag een offerte aan voor zonnepanelen:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten