Bespaar energie én verbeter je privacy met glasfolie
Ramen creëren licht en ruimte, maar ze zijn ook een bron van energieverlies en kunnen afbreuk doen aan je privacy. Beide nadelen kun je echter vrij gemakkelijk opvangen door het gebruik van folie, en die heb je in alle prijsklassen en voor verschillende doeleinden.
Isolerend glas is een uitstekende investering, maar soms heb je daar simpelweg het budget niet voor. Gelukkig behaal je ook winst door ramen met folie te isoleren. Folie wordt daarnaast ook gebruikt om je privacy te verbeteren, en daar zijn zelfs high-end oplossingen voor die je van afstand in een privacymodus zet.
Isolerende glasfolie
Er zijn twee soorten raamfolie: glasfolie en kozijnfolie. In dit artikel hebben we het gehad over isolerende glasfolie en hoe je dat zelf kunt aanbrengen. Met isolerende raamfolie verbeter je de isolatiewaarde van enkel en dubbel glas. Je houdt de warmte beter in huis en je verbruikt minder gas en elektriciteit.
Vooral bij enkel glas heeft dat een goed resultaat. Deze folie is transparant en is daarom bijna niet zichtbaar op het glas waarop je hem hebt aangebracht. Je kunt isolerende glasfolie op maat bestellen. Het grootste nadeel van deze isolerende glasfolie is dat die bijna zo duur is als HR++-glas inclusief plaatsing. Toch wordt de oplossing gekozen voor historische gebouwen, omdat het goedkoper is dan monumentenglas of vacuümglas.
Isolerende glasfolie met IR-weerkaatsing
De glasfolie hierboven werkt volgens het principe van glasverdikking. Er bestaan ook spiegelende isolerende raamfolies die werken op basis van IR-weerkaatsing, en dat materiaal heeft 's zomers een warmtewerend effect. Dit soort folie plak je aan de buitenkant van het glas.
Daar moet je trouwens wel mee uitkijken, want door de zonwerende functie van deze folie houd je de zon 's winters ook buiten, en dan zul je weer net iets meer energie verbruiken. Het is mogelijk dat er 's winters minder dan 30 procent zonnewarmte het huis binnenkomt. En dat is niet het enige nadeel. Bovendien houdt deze folie ook 30 tot 40 procent van het licht tegen, waardoor het binnen onaangenaam donker wordt.
Kozijnfolie
Kozijnfolie is veel goedkoper. Het verschil met glasfolie is ook dat je kozijnfolie over het glas van het raam spant en vastzet op de kozijnen – een beetje als een hor. Hierdoor ontstaat er een luchtlaag tussen de folie en het glas. Je creëert dus in feite een isolerende laag.
Kozijnfolie kost bovendien slechts 2,50 euro per m² en zorgt dat je minder warmte verliest. Het raam voelt ook minder koud aan en dat geeft een comfortabeler gevoel. Nadeel is dat je de folie en de plakranden wel ziet. Vooral op gekleurde kozijnen zullen de plakranden opvallen; op witte kozijnen valt het nogal mee. Daarnaast is het zicht een beetje waziger als je door het raam kijkt.
DHZ-product
Kozijnfolie is een typisch doe-het-zelfproduct. Je plakt eerst de tape op het kozijn, vervolgens meet je het raam op en knip je de folie ruim op maat. Dat wil zeggen dat je aan elke kant zo’n 5 cm extra overhoudt. Daarna begin je bij de bovenkant; daar haal je eerst de beschermlaag van de dubbelzijdige tape zodat je de folie aan het kozijn kunt plakken. Daarna haal je de zijkanten los en ook daar plak je de folie aan de kozijnen. Ten slotte doe je hetzelfde met de onderkant.
Je hoeft het niet te strak aan te spannen, want dit is krimpfolie. Daarom komt nu het magische moment waarbij je de föhn pakt en hete lucht op de krimpfolie blaast. Alle rimpels verdwijnen als sneeuw voor de zon en de folie trekt volledig strak. Met een scherp breekmesje of met een schaar kun je na afloop langs de buitenste rand van de tape snijden om overtollige folie weg te knippen. Doe dat voorzichtig om het houtwerk niet te beschadigen.
Goedkoop, maar slechts voor één of enkele winters
HR++-glas is zonder meer een goede investering, maar het is niet voor iedereen weggelegd. En kozijnfolie isoleert beter dan glasfolie. Het geeft meer comfort en je bespaart meer op je stookkosten. Het is de goedkoopste optie om de ramen extra te isoleren, maar heeft ook een aantal nadelen in vergelijking met plakfolie. Kozijnfolie zie je beter zitten, omdat die op een (minimale) afstand van het raam hangt. Het materiaal is bovendien kwetsbaar. Gebruik het dus alleen bij ramen die je niet vaak opent en sluit. Je mag de kozijnfolie alleen schoonmaken met een droge doek. Je kunt deze folie daarnaast uitsluitend toepassen bij enkel glas en dubbelglas. HR- of HR++-glas heeft al een warmte-reflecterende laag en deze folie zou de werking verstoren.
Anti-inkijkfolie
Er zijn folies die wel vrij uitzicht van buiten naar binnen geven, maar niet andersom. Je kunt deze folie aan de binnenzijde plaatsen en hij is ook beschikbaar voor dubbel glas. De mate van de anti-inkijk is afhankelijk van het contrast tussen donker en licht. Als in dezelfde ruimte ook licht van achter of van opzij komt, dan beïnvloedt dat het anti-inkijkeffect nadelig. Ook ’s avonds moet je net als bij gewoon glas de gordijnen sluiten, want als je dan binnen de verlichting aanzet, verdwijnt het effect van de anti-inkijkfolie.
Schakelfolie
Een high-end product is schakelfolie, ook wel smart-folie of switchfilm genoemd. Het is zelfklevende glasfolie die je ‘open en dicht’ kunt zetten met behulp van een schakelaar of met een app. Als je hem openzet, komt er spanning op en wordt het glas volledig transparant, zoals gewoon glas. Zet je hem dicht, dan gaat de spanning er af en wordt het glas mat, zodat je volledige privacy hebt.
Je kunt dit product aanschaffen met een dimfunctie, zodat je zelf bepaalt hoeveel transparantie je wilt. Bij Switchfoil vertellen ze ons dat dit product zowel door gewone consumenten wordt gekocht als door bedrijven, die bijvoorbeeld een glazen wand ook willen inzetten als projectiescherm. Het product kost 230 euro per m2 als je het zelf plaatst. Inclusief plaatsing mag je rekenen op 400 euro per m².
De verwachte levensuur van de schakelfolie is minimaal 80.000 uur, wat theoretisch neerkomt op negen jaar, waarbij je de smart-folie continu aan (in transparante modus) zou zetten.
E-film
Het neusje van de zalm is E-film, of slim glas. Dit product is ook een folie met PDLC-technologie (Polymer Dispersed Liquid Crystal) in breedtes van 180 cm dat je in verschillende patronen kunt laten etsen. De E-film zet je ook met een app aan en uit, en is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: wit, grijs en zwart.
Dit systeem wordt verkocht aan de particulier met een stevige beurs die het koppelt aan zijn domotica-systeem en zo meer privacy creëert voor zijn badkamer of zwembadhuisje. Ook in vergaderruimtes wordt deze oplossing aangebracht. De prijs varieert tussen de 300 en 800 euro per m² (exclusief plaatsing).