🔥 Alternatieven voor de gashaard: gezelligheid zónder aardgas
Een strakke, elegante haard is het pronkstuk van de woonkamer, maar in Nederland komen steeds meer wijken zonder aardgas, zodat je een aardgashaard wel kunt vergeten. Of misschien heb je al een gashaard en wil je klaar zijn voor de energietransitie. Op welke manieren kun je zo’n haard aardgasvrij maken?
Als we binnenkort massaal van het gas af gaan, hoe zit het dan met de gashaard? Wat zijn de alternatieven? En kun je een aardgashaard gemakkelijk ombouwen naar een propaanhaard? Gelukkig bestaan er ook andere alternatieven, zoals de elektrische haard en de haard op bio-ethanol.
Lees ook: De gashaard: is er nog een toekomst voor deze sfeermaker?
We bekijken drie oplossingen: propaan, elektrisch en bio-ethanol. Uiteraard zijn er ook hout- en pelletkachels die zonder meer waardevolle alternatieven zijn, maar we hebben ons beperkt tot de ombouwmogelijkheden van de gashaard. Wie de gashaard graag wil vervangen door een knisperend houtvuurtje of een hoogrendement pelletkachel, die pakt meestal de sloophamer erbij.
Propaan
Is aardgas voor jou een aflopend verhaal en wil je toch van het comfort en de uitstraling van een gashaard kunnen genieten, dan is propaan een interessante optie. Veel gashaarden zijn ondertussen sowieso ook geschikt voor propaan, omdat dit gas bijna dezelfde eigenschappen heeft als aardgas. Veel leveranciers van aardgashaarden bieden trouwens een ombouwgarantie. Dat betekent dat ze de bestaande gashaard binnen vijf jaar na aankoop kosteloos ombouwen naar propaangas. Anders kunnen de kosten van de ombouw oplopen tot 550 euro.
De verbranding van propaan levert trouwens meer warmte op dan de verbranding van aardgas. Dat komt omdat de verbrandingswaarde van propaan (97,77 MJ per m³) drie keer zo hoog is als die van aardgas (35,17 MJ per m³). Bovendien komt propaan niet via het gasnetwerk. Je koopt propaan in gasflessen. Wie een gashaard op propaan wil, moet dus zo’n stalen fles binnen of buiten in de buurt van de gashaard plaatsen om die via een leiding met de haard te verbinden. Een ander verschil is dat je bij de propaangashaard de brandstof moet bijvullen. Bovendien is het vlambeeld net iets anders dan bij aardgas.
©Haardenexpert.nl
Aandachtspunten bij propaan Er zijn echter wel een paar zaken waar je moet op letten. Propaangas is zwaarder dan lucht en als het zou ontsnappen, zoekt het zijn weg naar beneden. Daarom mag je propaan nooit in de buurt van een kelderraam, een put of een beluchtingsrooster plaatsen. Wanneer dat gas ontsnapt, zou het zich daar kunnen ophopen. Plaats de gasfles dus op een locatie met voldoende ademruimte op een stevige, stabiele ondergrond. Gebruik een ruimte of opslagkast die je kunt afsluiten, zodat niemand er ongewenst aan kan zitten. Zo’n stalen gasfles heeft een grote inhoud en weegt zo’n 46 kilogram.
Elektrisch
Je kunt de gashaard ook laten ombouwen naar een elektrische haard. Reken voor de aanschaf van de elektrische haard op zo’n 2.500 euro en tel daar nog 1.000 euro bij op voor installatie en materiaalkosten. Zo’n elektrische haard werkt gewoon op stroom. Via een app op de smartphone regel je het vlammenpatroon, de gloed en de kleuren. Bovendien kun je op dezelfde manier de warmtemodule met een druk op de knop activeren.
Deze module levert een maximale warmteafgifte van 2 kW. Dat volstaat voor bijverwarming, maar is niet genoeg om een grote woonkamer te verwarmen. De warmtefunctie staat trouwens los van de vlammen. Als je die functie niet activeert, wordt de elektrische haard niet warm en kun je deze dus aanraken zonder te verbranden.
Het vlammenspel wordt gecreëerd door ledverlichting, waternevel en spiegeleffecten. Koop geen kat in een zak en overtuig je van het realistische vlammenspel in de showroom van de dealer. Deze haard is uiteraard geurloos en je kunt 'm overal plaatsen, want er is geen rookkanaal nodig. Het Nederlandse merk Element4 heeft bijvoorbeeld HD-ledtechnologie dat voor een rijk en diep vlambeeld zorgt. Deze haarden zijn uitgerust met anti-reflectieglas zodat de ruit quasi onzichtbaar is. Hierdoor krijg je een echt openhaardgevoel.
©Haardenexpert.nl
Milieuvriendelijke haard op bio-ethanol?
Bekijk hier alle mogelijkheden!
Bio-ethanol
Het derde alternatief is een bio-ethanolhaard. Ook hier moet je voor de ombouw rekenen op een aanschaf van minstens 2.500 euro en nog 1.000 euro installatie en materiaalkosten. Een haard op deze brandstof is een duurzame en milieuvriendelijke keuze, want hij heeft geen uitstoot van schadelijke stoffen. Ook hier is het rookkanaal overbodig, want er is geen rook of uitstoot van as en roet. Bio-ethanol is een plantaardige brandstof die vaak wordt geproduceerd uit maïs en aardappelen.
Een nieuwe bio-ethanolhaard kun je vaak gemakkelijk zelf installeren. Dat is zo moeilijk als het ophangen van een televisie. De afgegeven warmte varieert tussen de 3 en 11 kW. Bij zo’n haard kun je de vlamhoogte regelen en afhankelijk van het model kun je hem met een vulbeurt tussen de 5 en 12 uur laten branden. Een goede bio-ethanolhaard is uitgerust met veiligheidsmiddelen die het gevaar bij gebruik beperken, maar je moet toch rekening houden met bepaalde veiligheidsinstructies om de haard aan en uit te zetten en om de brandstof aan te vullen.
Bio-ethanol is een brandbare vloeistof waarbij je dus moet opletten dat je niet knoeit. Bovendien is het onder geen enkele omstandigheid toegelaten om de bio-ethanol aan te vullen als de brander nog warm is. Bovendien zijn er ook bio-ethanolhaarden die speciaal gemaakt zijn voor buiten.
©Haardenexpert.nl