Tuinonderhoud: zo maak je je tuin klaar voor de herfst

© Reshift

Tuinonderhoud: zo maak je je tuin klaar voor de herfst

Geplaatst: 2 september 2023 - 12:01

Aangepast: 28 september 2023 - 08:37

Partnerredactie

Het zomerseizoen is afgelopen en de herfst heeft zijn intrede gedaan. Tijd om ook je tuin klaar te maken voor dit seizoen vol kleuren. Met deze tips maak jij jouw gazon en heg klaar voor de herfst!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Gardena

Grasmaaien in de herfst

Om een grasveld mooi groen en vol te houden, is het van belang regelmatig te maaien. Om te groeien heeft gras namelijk zonlicht nodig. Lang gras laat minder licht door, waardoor nieuwe grassprieten minder kans krijgen om te groeien. Dit voorkom je door gras regelmatig te maaien. Zo groeit er meer gras en creëer je een vol gazon en geef je tegelijkertijd mos en onkruid minder kans. Vanaf september is één keer grasmaaien in de week voldoende. Dit doe je zolang het gras blijft groeien. Bij een bodemtemperatuur onder de 5 tot 8 °C stopt gras met groeien. Daarom is grasmaaien tijdens de echte koude maanden niet nodig.

Tips voor het maaien van gras:

-        Voordat je begint met maaien is het handig om eerst alle gevallen herfstbladeren en takken te verwijderen. Wanneer gras bedekt wordt onder een laag bladeren, kan het zijn dat schimmels het gras aantasten door de verminderde zuurstofcirculatie.  

-        Maai gras niet na een flinke regenbui. Nat gras maaien is namelijk slecht voor de messen van de grasmaaier én voor de kwaliteit van het gazon.

-        Let er tijdens het maaien op dat je in verschillende richtingen maait. Grassprieten worden tijdens het maaien namelijk in één richting geduwd. Door altijd in dezelfde richting te maaien, gaan de sprieten na verloop van tijd plat liggen.

GARDENA HandyMower 22/18V P4A accumaaier

© Reshift

Hoe kort moet gras gemaaid worden?

Om nieuwe grassprieten meer kans te geven, mag gras niet te lang zijn en is het dus slim om het regelmatig bij te houden. Afhankelijk van het gebruik van het gazon kan de lengte voor het gras worden bepaald. Siergras wordt doorgaans gemaaid op een lengte van 3 tot 4 centimeter, maar in september en oktober geldt het advies je gazon wat langer te laten om het gras te beschermen. Houd daarom in de herfst standaard een lengte aan van minimaal 4 tot 5 centimeter om te voorkomen dat je gazon extra vatbaar wordt voor mos en onkruid. Wanneer het gazon veelal wordt gebruikt als speelweide, is het verstandig om het gras het hele jaar door op een lengte van 4 tot 5 centimeter te houden. Een andere handige regel is om nooit meer dan 1/3 van de lengte van het gras te maaien. Zo krijgt het gras voldoende kans om goed te herstellen en weer verder te groeien.

Gebruik een goede grasmaaier

Wanneer en hoe gras gemaaid moet worden weet je nu, maar zonder goed gereedschap kom je nog niet ver. Het is daarom slim te investeren in een goede grasmaaier. Elektrisch maaien is een optie en voor wie grasmaaien niet de favoriete bezigheid is, biedt een robotmaaier uitkomst. Maar een andere eenvoudige manier van grasmaaien is met een elektrische accugrasmaaier, zoals de GARDENA HandyMower 22/18V P4A accumaaier voor de kleinere gazons en de GARDENA Accugrasmaaier PowerMax 32/18V P4A Set voor de grotere oppervlakken. Het lichte gewicht en het compacte ontwerp maken het maaien van het gazon gemakkelijk en soepel! Voor het maaien op moeilijk bereikbare plekken of langs de randen van het gazon kun je een grastrimmer gebruiken zoals de GARDENA Accutrimmer EasyCut 23/18V P4A set.

GARDENA HandyMower 22/18V P4A accumaaier

© Reshift

Heggen snoeien in de herfst

Hoe en wanneer je een heg het beste snoeit, is afhankelijk van het soort heg waar het om gaat. Er zijn echter ook een aantal algemene snoeiregels en -tips die op iedere heg van toepassing zijn. We zetten de belangrijkste tips hieronder voor je op een rij:

1.     Gebruik een goede snoeischaar
Goed gereedschap maakt zwaar werk een stuk lichter. Met een comfortabele heggenschaar, zoals de snoerloze, lichtgewicht GARDENA ComfortCut 50/18V P4A accuheggenschaar, snoei je moeiteloos middelgrote heggen.

2.     Snoei (niet) terug tot op het kale hout
Diverse heggen kunnen teruggesnoeid worden tot op het kale hout, maar niet allemaal. Houd daarom als richtlijn aan dat wintergroene hagen niet tot op het kale hout kunnen worden teruggesnoeid, met uitzondering van de taxus. Snoei coniferen ook niet tot op het kale hout, want dan lopen ze niet meer uit.

3.     Snoei de bovenkant smaller dan de onderkant
Om ervoor te zorgen dat het zonlicht ook het onderste deel van een heg bereikt is het advies de bovenkant smaller te snoeien dan de onderkant. Om je haag een rechte gelijkmatige vorm te geven, kun je een richtsnoer, touw of een lasermeter als hulpmiddel gebruiken. Begin eerst met de grote uitstekende takken en ga vervolgens verder met het fijnere snoeiwerk.

4.     Leg een zeil neer om snoeiafval op te vangen
Vooral bij het snoeien van een grote heg komt er nogal wat afval kijken. Om ervoor te zorgen dat het snoeiafval snel kan worden opgeruimd, is het advies tijdens het snoeien een zeil neer te leggen langs de heg. Zo ruim je de resten eenvoudig in één keer op door het zeil bij elkaar te binden.

5.     Snoei een heg op het juiste moment
De meeste heggen hebben hun eerste snoeibeurt nodig in het voorjaar, rond mei of half juni. Vaak heeft een heg daarna nog een tweede snoeibeurt nodig in het najaar. Let erop dat een heg nooit in de volle zon wordt gesnoeid. De gesnoeide takken zijn namelijk kwetsbaar en lopen in de zon meer risico op verbranding. Ook snoeien tijdens of vlak voor vorst kan schade aanbrengen aan een heg.

GARDENA ComfortCut 50/18V P4A accuheggenschaar

© Reshift

Het beste moment om een heg te snoeien

Over het algemeen geldt dat een heg in het voorjaar en najaar gesnoeid kan worden. Voor de meeste planten loopt de snoeiperiode van mei tot september, maar het juiste moment om te snoeien varieert per type heg. Dit zijn de richtlijnen voor een aantal bekende haagplanten:

-        Beukenhaag: de beukenhaag kan twee keer per jaar gesnoeid worden. Hierbij is het vooral belangrijk dat de eerste snoeibeurt plaatsvindt vóór de langste dag van het jaar, uiterlijk 21 juni, omdat de heesters na deze periode nog een keer uitlopen. De tweede snoeibeurt volgt bij voorkeur in september/oktober.

-        Buxus: de buxus moet minimaal twee keer per jaar gesnoeid worden, maar voor het beste resultaat is zelfs vier keer per jaar aan te raden. Hoe vaker je een buxus snoeit, hoe voller de heg wordt. De eerste snoeibeurt kan het beste plaatsvinden in mei/juni, de tweede in september.

-        Haagbeuk: de haagbeuk hoeft in principe maar één keer per jaar gesnoeid te worden, vóór de langste dag van het jaar op 21 juni. Optioneel kan er in het najaar of in de winter nog eens flink teruggesnoeid worden.

-        Liguster: de liguster is een snelgroeiende plant en daarom is het slim deze regelmatig te snoeien. Flink terugsnoeien of in vorm knippen kan het beste gedaan worden op een bewolkte dag in de herfst, zodat de plant in het voorjaar weer uitloopt. Optioneel kan er tussen mei en september nog een extra snoeibeurt ingepland worden.

-        Taxus: de taxus kan in principe het hele jaar gesnoeid worden, zolang de temperatuur boven nul is. De beste snoeimomenten voor de taxus zijn echter mei/juli en augustus/september. Snoei de taxus maximaal twee keer per jaar. Toppen en bijwerken om de taxushaag in model te houden kan het hele jaar.

Verdiep je voordat je gaat snoeien in het type heg dat je hebt staan om erachter te komen welke periode en techniek het beste zijn om jouw heg te snoeien en optimaal te laten groeien.

GARDENA ComfortCut 50/18V P4A accuheggenschaar

© Reshift

Meer tips over je tuin onderhouden in de herfst? Bekijk de video!

Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten