Zo houd je hoge zorgkosten in de hand
Als je problemen hebt met je gezondheid, kunnen je zorgkosten hoog oplopen. Het basispakket vergoedt alleen de meest noodzakelijke kosten, maar je betaalt ook altijd een deel zelf. Hoe kun je je zorgkosten dan toch in de hand houden? Deze tips helpen.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.
-
Welke kosten moet je zelf declareren?
-
Hoe voorkom je dat je te veel betaalt voor zorg?
-
Hoe kun je besparen op je zorgverzekering?
-
Van welke regelingen van de overheid kun je gebruikmaken?
De beste zorgverzekering vinden?
Vergelijk verzekeringen
Declareer ziektekosten die je niet rechtstreeks vergoed krijgt
De rekening van de dokter of van het ziekenhuis wordt meestal rechtstreeks door je zorgverzekeraar betaald. Maar er zijn ook kosten die je eerst zelf voorschiet en daarna pas terugkrijgt van je zorgverzekeraar. Je moet deze kosten declareren. Het verschilt per verzekeraar hoe je dat precies moet doen. Vaak kan dat via de app of via de website. Bij sommige verzekeraars kun je ook nog op papier declaraties indienen.
Deze kosten kun je terugvragen:
Reiskosten ziekenvervoer
Moet je voor bepaalde behandelingen naar het ziekenhuis, dan kun je de kosten soms gedeeltelijk terugkrijgen. Je kunt gebruikmaken van een taxi, van het openbaar vervoer of van je eigen auto (32 cent per kilometer). Als je met de taxi gaat, is het goed om te controleren of je zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt met bepaalde taxibedrijven. Vraag ook vooraf toestemming aan je verzekeraar. De dekking van reiskosten valt onder het eigen risico van 385 euro. Als je die volledig hebt betaald, moet je nog een eigen bijdrage van 113 euro zelf betalen (2023). De overige reiskosten krijg je vergoed.
Kosten die je zelf heb voorgeschoten
Heb je kosten die onder je verzekerde pakket vallen zelf betaald? Dan kun je die achteraf terugvragen. Dat kan gebeuren als je kosten rechtstreeks aan de zorgverlener hebt betaald, omdat de zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ook kosten die je in het buitenland hebt betaald kun je op deze manier terugvragen. Verder kun je denken aan medicijnen die je zelf hebt betaald, kosten van alternatieve behandelaars of brillen en contactlenzen.
Hulpmiddelen
Voor orthopedische schoenen en een hoortoestel krijg je een gedeeltelijke vergoeding. Zorg dus dat je je kosten declareert om deze vergoeding niet mis te lopen.
Ga naar gecontracteerde zorgverleners
Bij de meeste zorgverzekeringen krijg je alleen honderd procent vergoeding als je zorg krijgt van zorgverleners met wie de zorgverzekeraar een contract heeft. Als je een ziekenhuis nodig hebt, moet je dus eerst kijken of het ziekenhuis gecontracteerd is door jouw zorgverzekeraar. Maar ook voor dekkingen uit een aanvullende verzekering moet je hierop letten. Denk aan een fysiotherapeut, alternatieve genezer of opticien.
Heb je een dekking voor noodzakelijke vaccinaties bij een buitenlandse reis? Kijk dan bij welke dienst je deze kunt halen, anders loop je het risico dat je maar een gedeelte vergoed krijgt of soms zelfs helemaal niets.
Maak slim gebruik van je eigen risico Ben je dit jaar al door je eigen risico heen? Dan kan het slim zijn om bepaalde kosten die je sowieso moet maken nog dit jaar te betalen. Denk aan bepaalde onderzoeken die je moet ondergaan of medicijnen die je nodig hebt.
Eigen risico gespreid betalen
Als je zorgkosten maakt die onder je eigen risico vallen, krijg je in de loop van het jaar een rekening. Je moet dan vaak een hoog bedrag in één keer betalen. Dat kan oplopen tot het volledige eigen risico, dus 385 euro. Vind je het lastig om dat bedrag in één keer te betalen? En weet je al in het begin van het jaar dat je je eigen risico moet aanspreken? Dan mag je bijna altijd je eigen risico gespreid betalen. Je betaalt dan elke maand een deel, zodat je de afschrijving minder hard in je portemonnee voelt. Als aan het eind van het jaar blijkt dat je toch niet je volledige eigen risico hoefde te betalen, krijg je terug wat je te veel hebt betaald.
©Ron Dale
Goedkopere zorgverzekering kiezen
Aan het eind van het kalenderjaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Dat is een goed moment om te kijken of het misschien goedkoper kan. Als je nu een restitutiepolis hebt, kun je veel geld besparen door over te stappen op een naturapolis. Je hebt dan niet meer een volledig vrije keuze van zorgverleners, maar je betaalt wel een stuk minder voor je zorgpolis. Maak dus gebruik van je recht om over te stappen en vergelijk tussen 12 november en 31 december de premies en voorwaarden van zorgverzekeringen, bijvoorbeeld met de vergelijker van Kieskeurig.
Kies een passende aanvullende verzekering (of niet)
Een aanvullende zorgverzekering vergoedt bepaalde kosten die niet of beperkt in het basispakket zitten, zoals fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, een bril of lenzen en soms ook de eigen bijdrage voor medicijnen. Als je verwacht dat je het komende jaar bepaalde kosten moet maken, kan het slim zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Er zijn veel verschillende soorten aanvullende verzekeringen en ook de prijzen lopen sterk uiteen. Kijk dus goed wat je nodig hebt en verzeker niet te veel. Je kunt ook overwegen om geen aanvullende verzekering te nemen en het geld dat je hiermee bespaart opzij te zetten. Als je weinig zorgkosten hebt, kan dat al genoeg zijn om de rekening mee te betalen.
Benut de kortingen en voordelen van je verzekering
Veel zorgverzekeraars bieden meer dan alleen dekking van zorgkosten. Zo kun je soms korting krijgen bij sportscholen of bepaalde winkels. Of je kunt gratis gebruikmaken van gezondheids-apps. Ook kun je door te bewegen sparen voor cadeaubonnen of meedoen aan gratis online cursussen, waarmee je bijvoorbeeld kunt leren omgaan met stressklachten. Bekijk het aanbod van je zorgverzekeraar voordat je een sportschoolabonnement afsluit of een cursus gaat volgen.
Vergeet niet zorgtoeslag aan te vragen!
Zorgtoeslag is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering. Je hebt er recht op als je inkomen niet hoger is dan 38.520 euro als je alleen woont of 48.224 euro als je samen bent (bedragen 2023). Maar je krijgt zorgtoeslag niet automatisch. Je moet het aanvragen bij de Belastingdienst. Weet je niet zeker of je in aanmerking komt? Maak dan een proefberekening. Als je in aanmerking komt, kun je de zorgtoeslag meteen aanvragen. Je hebt hiervoor je DigiD nodig.
©CIDimport
Zorgkosten aftrekken in je belastingaangifte
Heb je veel zorgkosten die niet worden vergoed door je verzekeraar? Dan kun je deze kosten misschien aftrekken in je belastingaangifte. Denk aan een behandeling door de tandarts, alternatieve geneesmiddelen en geneeswijzen, steunzolen, een kunstgebit of prothese, dieetkosten, extra kleding en beddengoed en extra gezinshulp vanwege invaliditeit of een chronische ziekte.
Een complete lijst vind je op de website van de Belastingdienst. Je mag de kosten alleen aftrekken zolang ze boven een bepaalde drempel uitkomen. Die hoogte van de drempel hangt af van je inkomen en van het inkomen van je fiscale partner.