In 7 stappen naar een nieuwe zorgverzekering
Wil je uitzoeken of een andere zorgverzekering beter bij je past of wil je kijken of het ook goedkoper kan? Volg bij je zoektocht deze stappen om zeker te weten dat je geen belangrijke punten over het hoofd ziet!
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen.
- Welke soorten zorgverzekeringen zijn er?
- Welke dekkingen kan ik kiezen?
- Wat zijn de verschillen tussen zorgverzekaars?
- Hoe maak ik een doordachte keuze voor een nieuwe (of aangepaste) zorgverzekering?
Ook interessant voor jou: 10 vragen over je zorgverzekering - UPDATE 2024
1. Zet op een rijtje voor welke zorg je een vergoeding wilt
Welke zorg je in 2024 precies nodig hebt, weet je niet van tevoren. Toch is het goed om na te denken over de zorg die je graag verzekerd wilt hebben, bijvoorbeeld omdat je een verhoogd risico hebt of omdat je al een bepaalde behandeling krijgt. Het is slim om op een rijtje te zetten welke zorg belangrijk is voor jou. Doe dat voordat je een nieuwe verzekering kiest.
Dit is de belangrijkste zorg in het basispakket.
☐ Huisarts
☐ Medisch specialist
☐ Ziekenhuis
☐ Wijkverpleging
☐ Psycholoog
☐ Verloskundige
☐ Kraamzorg (je betaalt een eigen bijdrage)
☐ Diëtist
☐ Ergotherapeut
☐ Oefentherapeut
☐ Logopedist
☐ Ziekenvervoer
☐ Spoedeisende hulp in het buitenland (tot maximaal het Nederlandse tarief)
☐ Begeleiding bij stoppen met roken
☐ Noodzakelijke medicijnen op recept (soms betaal je een eigen bijdrage)
☐ Hulpmiddelen zoals hoortoestel en kunstgebit (meestal betaal je een eigen bijdrage)
☐ Tandheelkundige zorg voor kinderen tot 18 jaar
☐ Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar
☐ Fysiotherapie voor volwassenen met bepaalde chronische aandoeningen (vanaf de 21ste behandeling)
☐ Anticonceptie voor meisjes en vrouwen tot 21 jaar
Bovenop het basispakket kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Hiermee kun je onder andere de volgende zorg verzekeren.
☐ Fysiotherapie
☐ Alternatieve geneeswijzen, zoals homeopathie, acupunctuur, chiropractie en haptonomie
☐ Brillen en lenzen
☐ Aanvullende vergoeding voor hulp in het buitenland
☐ Anticonceptie voor vrouwen vanaf 21 jaar (soms ook condooms)
☐ Vergoeding voor eigen bijdrage medicijnen
☐ Vergoeding voor eigen bijdrage kraamzorg
Verder kun je een tandartsverzekering afsluiten. Daarmee kun je een vergoeding krijgen voor mondzorg, zoals:
☐ Tandartscontroles en -behandelingen
☐ Mondhygiënist
☐ Orthodontist
☐ Tandprotheses
De verzekeraar kan voor deze aanvullende dekkingen een eigen bijdrage vragen en de vergoeding kan aan een maximum gebonden zijn.
©Tommaso Lizzul
2. Welk eigen risico wil je?
Het verplichte eigen risico is 385 euro. Van de kosten die het basispakket vergoedt, betaal je de eerste 385 euro per jaar zelf. Dat is het eigen risico. Voor de huisarts, wijkverpleegkundige, verloskundige en kraamzorg betaal je geen eigen risico. Vergoedingen van de aanvullende verzekering en de tandartsverzekering vallen niet onder het eigen risico.
Je kunt je verplichte eigen risico ook vrijwillig verhogen om premie te besparen. Dit kun je overwegen als je zorgkosten in een jaar niet hoger zijn dan 385 euro. Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Bedenk wel dat je nooit zeker weet hoe hoog je zorgkosten komend jaar zullen zijn.
3. Naturapolis, restitutiepolis of combinatiepolis?
Veel verzekeraars bieden verschillende soorten basisverzekeringen aan. Een naturapolis komt het meest voor. Daarmee krijg je je zorg volledig vergoed als de verzekeraar een contract met je zorgverlener heeft. Je hoeft niets voor te schieten, de verzekeraar betaalt de rekening rechtstreeks aan je zorgverlener. Kies je toch een zorgverlener met wie de verzekeraar geen contract heeft? Dan betaal je de rekening zelf en vraag je achteraf een deel van de kosten terug aan je verzekeraar. In de polisvoorwaarden staat hoeveel de verzekeraar vergoedt, bijvoorbeeld 70 procent. Een naturapolis is relatief goedkoop in vergelijking met andere typen zorgverzekeringen.
Een restitutiepolis komt het minst voor. Met deze polis heb je volledige vrijheid in de keuze van je zorgverleners. Je krijgt de rekening volledig vergoed. Een restitutiepolis is het duurste type zorgverzekering.
De combinatiepolis is een combinatie tussen de naturapolis en de restitutiepolis. Een deel van de zorg loopt via gecontracteerde zorgverleners, maar je hebt ook keuzevrijheid. Voor niet-gecontracteerde zorg vergoedt de verzekeraar soms 100 procent en soms een lager percentage. Dit lage percentage geldt dan bijvoorbeeld alleen voor wijkverpleging en/of psychologische zorg.
©Elnur Amikishiyev
4. Maak een vergelijking
Nu kun je beginnen met zorgverzekeringen vergelijken, bijvoorbeeld op Kieskeurig. Je kiest de dekkingen, het type verzekering en de hoogte van het eigen risico. De vergelijker laat zien bij welke verzekeraars je terecht kunt met deze wensen en welke premie je daarvoor betaalt.
Welke zorgverzekering past bij jou?
Ontdek het met de zorgverzekeringvergelijker
➡️ In dit artikel lees je hoe de zorgverzekeringvergelijker precies werkt
5. Bekijk de top 3 van je vergelijking met extra aandacht
Je kunt meteen kiezen voor de goedkoopste verzekering, maar het is slimmer om nog iets verder te kijken. Er zijn meer verschillen tussen verzekeraars dan alleen de prijs. Neem de drie goedkoopste verzekeraars uit je vergelijking en onderwerp die aan een nader onderzoek. Let daarbij bijvoorbeeld op deze punten.
☐ Kun je terecht bij de zorgverleners en het ziekenhuis van je voorkeur en wordt deze zorg volledig vergoed?
☐ Biedt de verzekeraar zorgbemiddeling aan?
☐ Is de verzekeraar telefonisch bereikbaar? Wat zijn de openingstijden?
☐ Kun je bij deze zorgverzekeraar ook op papier declaraties indienen?
☐ Heeft de verzekeraar een app om je gezondheid te bevorderen?
☐ Biedt de verzekeraar (gratis) online cursussen aan?
☐ Kun je korting krijgen op bepaalde uitgaven?
☐ Kun je hulp krijgen bij beter slapen of beter ontspannen?
☐ Kun je hulp krijgen bij gezond eten?
☐ Geeft de verzekering ondersteuning aan mantelzorgers?
LET OP! Zorgverzekeraars hebben wel op 12 november hun premies bekendgemaakt, maar ze waren op dat moment nog niet klaar met de onderhandelingen met zorgverleners. Je kunt dus nog geen zekerheid krijgen bij welke ziekenhuizen en welke zorgverleners je in 2024 terecht kunt. Later in het jaar is daar mogelijk meer over bekend.
©Tadamichi
6. Vergelijk met je oude verzekering
Heeft je vergelijking een favoriet opgeleverd en is dat een polis van een andere aanbieder dan je huidige verzekeraar? Vergelijk je favoriete polis dan ook met het aanbod van je huidige verzekeraar. Je sluit een verzekering af voor een heel jaar, dus het is goed om geen overhaaste beslissingen te nemen. Zorg wel dat je een eerlijke vergelijking maakt, dus kies bij beide polissen voor dezelfde dekkingen en hetzelfde eigen risico. Waarin ga je erop vooruit in vergelijking met je huidige verzekering? Is het mogelijk om je huidige verzekering aan te passen en wat kost dat? Heeft je favoriete nieuwe verzekering belangrijke minpunten in vergelijking met je huidige verzekering? Neem de tijd om daarover na te denken en om te bepalen of eventuele nadelen opwegen tegen de voordelen. Neem ook een kijkje op de website van de verzekeraar en kijk of je je in goede handen voelt bij deze club.
DENK OM WACHTTIJDEN Voor sommige dekkingen in je nieuwe polis kan een wachttijd gelden, bijvoorbeeld voor een beugel of een kroon. Sluit je de polis speciaal voor deze dekking af, zorg dan dat je de voorwaarden voor vergoeding goed gelezen hebt.
7. Sluit je nieuwe verzekering af
Ben je zeker van je overstap? Dan kun je je nieuwe verzekering afsluiten. Doe dat uiterlijk 31 december. Je nieuwe verzekeraar (of de vergelijkingssite) zegt dan je oude verzekering op.
Betaalbaar én goed!
De populairste smartphones tot 700 euro
Powered by Kieskeurig.nl