ID.nl logo
Deze verzekeraars helpen je bij een gezondere levensstijl
© Yuri Arcurs peopleimages.com
Zekerheid & gemak

Deze verzekeraars helpen je bij een gezondere levensstijl

Hoe beter je gezondheid, hoe fitter je je voelt en hoe kleiner de kans op hoge zorgkosten. Dat is allereerst prettig voor jezelf, maar ook voor je zorgverzekeraar. Vandaar dat veel zorgverzekeraars je proberen te helpen, via apps, online trainingen en soms zelfs speciale consulten. Hoe dat werkt, lees je in dit artikel.

In dit artikel lees je:

  • Wat verzekeraars doen om je fitter te krijgen (en te houden)
  • Welke apps en websites handig zijn om aan de slag te gaan
  • Welke kortingen en extraatjes zorgverzekeraars bieden

📋 Zorgverzekeringen vergelijken? Probeer onze tool!

Dit bieden verzekeraars aan

De rol van een zorgverzekeraar gaat verder dan alleen het betalen van je zorgfacturen. Vandaag de dag zetten veel partijen zich actief in om jou te helpen een gezonde levensstijl na te streven. Daar is immers iedereen bij gebaat: jij gaat gezonder door het leven en de verzekeraar heeft minder zorgkosten.

Onder meer VGZ is een voorloper in het aanbieden van oplossingen om gezonder te leven. De verzekeraar biedt tientallen apps en workshops aan voor iedereen die zijn gezondheid op peil wil houden (of krijgen). Zo is er de VGZ Mindfulness Coach, die je helpt om je stressniveau omlaag te brengen en om meer te leven in het moment, terwijl de Soepel en Sterk Coach jou in beweging houdt. Er zijn ook wat specialistischere workshops, gericht op onder meer het onder controle houden van alcoholgebruik of paniek. De workshops zijn vaak verdeeld over meerdere sessies, waar je een jaar lang gratis toegang tot krijgt. Ook om de apps te gebruiken, hoef je geen klant te zijn bij VGZ.

Meer zorgverzekeraars bieden vergelijkbare diensten aan om jou fitter te krijgen. Actify van Zilveren Kruis bbijvoorbeeld is een alles-in-één app met recepten, meditaties en workouts. In de app stel je een doel op, bijvoorbeeld gezonder eten, fit en energiek zijn of beter slapen, waarna Actify je actief helpt bij het behalen van deze doelen aan de hand van een serie kleine oefeningen. Voeg de oefeningen toe aan je dagelijkse routine en vink er iedere dag één af om dichter bij het behalen van je doel te komen.

Er zijn ook veel verzekeraars die een app hebben waarmee je snel in contact kunt komen met een medisch professional, zoals een coach, fysiotherapeut of arts. Dit is vooral handig als je twijfelt om een afspraak te maken bij de dokter of als je een klacht hebt waar je direct hulp en advies bij nodig hebt. CZ heeft bijvoorbeeld App de verpleegkundige en FBTO heeft De Dokter op Zak-app, terwijl NN en OHRA de Vraag de dokter-app hebben.

©Mediaphotos

Tip en Advies

  • Er zijn veel apps die je helpen gezonder door het leven te gaan.
  • Bij verschillende apps verdien je lootjes of punten, waarmee je cadeaubonnen kunt verdienen.
  • Sommige apps brengen je direct in contact met een medisch professional

Ook interessant voor jou: 10 vragen over je zorgverzekering.

Kortingen

Als je collectief verzekerd bent via Menzis Leefkracht dan krijg je in 2024 tot wel 200 euro aan extra’s bij SamenGezond. Denk aan een korting op een fiets, bril of gratis online cursussen voor je mentale gezondheid. Je hoeft geen lid te zijn van een organisatie om mee te doen aan het Menzis Leefkracht collectief.

Er zijn meer zorgverzekeraars die zoiets doen. Zo bieden CZ en Nationale Nederlanden kortingen bij sportscholen van SportCity.

ASR heeft de Vitality-app waarmee je punten spaart door te sporten of te bewegen. Deze punten kun je inzetten voor onder meer een Bol.com- of Zalando-cadeaukaart. Je kunt zelfs tot 20% van het geld terugkrijgen op aanvullende zorgverzekering.

In tegenstelling tot veel van de in dit artikel besproken apps is Vitality alleen beschikbaar voor klanten van ASR en Loyalis. De app kost 3,50 euro per maand. In de ervaringen die we over Vitality hebben gelezen, stellen veel gebruikers dat je dit bedrag echter snel terugverdient.

Als klant van Zilveren Kruis krijg je Zilverkorting, waarmee je onder meer goedkoper brillen aanschaft.

©Production Perig - Perig MORISSE

Conclusie

Verzekeraars helpen je dus fit te blijven met allerlei apps, cursussen en coaches. Bovendien stimuleren ze te gaan sporten, door onder meer kortingen te geven op fitnessabonnementen, aanvullende verzekeringen en andere producten. Kortom: genoeg redenen om van de bank af te komen!

Zorgverzekeringen vergelijken?

Probeer onze tool!
▼ Volgende artikel
Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?
© Foto-Ruhrgebiet
Huis

Wat is een VPN kill switch, en heb jij die nodig?

Steeds meer mensen kiezen voor een VPN om veilig te internetten. Een kill switch helpt om die veiligheid te garanderen. Je leest er alles over in dit artikel.

Een VPN gebruik je voor de veiligheid en je privacy. Een kill switch is daarom een logische toevoeging: want daarmee zorg je ervoor dat je altijd beschermd bent. In dit artikel lees je: 🛡️ Hoe een VPN kill switch werkt 🛡️ Welke apps je wel laat afsluiten en welke niet 🛡️ Voor wie een VPN kill switch nuttig is

Lees ook: Wat is VPN en waarom heb je het nodig?

Je gebruikt een Virtual Private Network (VPN) voor anonimiteit, veilige bestandsoverdracht en/of het omzeilen van geografische blokkades. Hoewel een kill switch optioneel is bij een (VPN), hoort het er eigenlijk wel echt bij: het is een soort extra slot op de deur om die zaken te garanderen.

©Funtap

Zo werkt een VPN kill switch

Een kill switch controleert continu of je VPN nog in gebruik is. Wordt er vastgesteld dat dat niet het geval is? Dan blokkeert een kill switch de verbinding van je internet. Je bent dan dus ook niet meer verbonden. Een goede kill switch zorgt er ook voor dat je automatisch weer verbonden wordt met het internet als de problemen verholpen zijn.

Blokkeren: je complete apparaat of bepaalde toepassingen

Een kill switch gebruiken is helemaal niet moeilijk. Je stelt het allemaal gewoon in via je VPN-applicatie. Daarin bepaal je ook of je pc of laptop volledig van het internet losgekoppeld wordt als de VPN-verbinding wegvalt of dat alleen bepaalde applicaties worden afgesloten. De eerste optie is duidelijk: het apparaat is dan helemaal niet meer verbonden met het internet.

Specifieke applicaties de toegang ontzeggen

In sommige situaties is het niet handig dat je helemaal geen internet meer hebt als de VPN-verbinding wegvalt. Bijvoorbeeld wanneer je in een belangrijk gesprek zit via Zoom of Microsoft Teams. Voor die gevallen kun je een kill switch applicatie-specifiek de verbinding laten verbreken. Je kunt dan bijvoorbeeld wel doorgaan met videobellen of browsen, terwijl je torrent client geen internettoegang meer heeft.

©Ģirts Raģelis

Welke apps laat je wel afsluiten en welke niet?

Sommige online bezigheden brengen meer risico's met zich mee dan andere wanneer het gaat om je privacy of de beveiliging van je persoonlijke informatie. Misschien gebruik je je VPN alleen om een serie op Netflix te kijken die in Nederland niet beschikbaar is. In dat geval wil je niet dat je hele internetverbinding wegvalt als de VPN uitvalt. Maar bij privacygevoelige taken, zoals internetbankieren, het versturen van e-mails, het werken in de cloud of het downloaden van torrents, wil je juist voorkomen dat je zonder VPN online gaat. Je kunt de kill switch dan zo instellen dat alleen je browser, e-mailapp, cloudopslag en torrentclient worden geblokkeerd, terwijl andere apps gewoon verbinding houden.

Lekker tijdens het Netflixen

🍿🍿🍿🍿🍿 Popcorn!

VPN kill switches zijn een logische toevoeging aan VPN's en zijn daarom standaard beschikbaar bij de bekendste aanbieders. Meestal staan ze automatisch aan, maar je kunt de functie eenvoudig in- of uitschakelen via de instellingen.

Voor wie is een VPN kill switch nuttig?

Eigenlijk heeft iedereen die waarde hecht aan privacy baat bij een VPN-provider met kill switch. In Nederland is er sprake van weinig censuur en zijn er amper internetblokkades. Maar alsnog zijn VPN's hier erg populair. Als je torrents downloadt, is het handig om ervoor te zorgen dat je IP-adres beschermd is, want dat downloaden is in veel gevallen illegaal. Gevoelige informatie of belangrijke (werkgerelateerde) documenten kun je beter ook niet zomaar versturen. Met een VPN met kill switch zijn je gegevens en bestanden beter beschermd. Zit je vaak op een open wifi-netwerk? Dan is het zonder meer verstandig om te kiezen voor een VPN met kill switch. Want openbare netwerken hebben een slechte reputatie op het gebied van veiligheid en zijn regelmatig het doelwit van hackers.

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.