Ga je verbouwen? Deze 10 dingen kun je alvast voor je buren doen
Een verbouwing veroorzaakt bijna altijd overlast voor de buren. Als je een goede verstandhouding met elkaar hebt, hoeft dat geen probleem te zijn. Zeker niet als je de buren bij je plannen betrekt en aandacht voor hun wensen hebt. Dit is wat je in elk geval kunt doen.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen:
-
Hoe bespreek ik de verbouwing met mijn buren?
-
Wanneer heb ik toestemming nodig van de buren?
-
Wat kan ik tijdens de verbouwing doen om overlast te beperken?
-
Lees ook: Dakkapel plaatsen, kozijnen vervangen, boom omhakken: vergunning nodig of niet?
Je buren hebben er meestal niets over te zeggen als je je huis wilt verbouwen. Maar als je onaangekondigd op een vroege zaterdagochtend met een elektrische breekhamer je badkamer begint te slopen, dan kun je een geïrriteerde reactie verwachten. Ga je een aanbouw plaatsen in de tuin die aan de tuin van de buren grenst, dan zullen ze dat ook graag van tevoren willen weten. Het helpt als je vooraf en tijdens de verbouwing in contact blijft en probeert rekening te houden met hun wensen.
©Iren Miller
1. Vooraf informeren
Heb je plannen voor een verbouwing? Betrek dan op tijd je buren erbij. Ben je flexibel in de periode waarin je gaat verbouwen, dan kun je in de planning misschien rekening houden met de agenda van je buren. Als de verbouwing precies binnen hun vakantie valt, is dat voor beide partijen prettig. Maar als de verbouwing net rond de uitgerekende bevallingsdatum van de buurvrouw valt, kun je vermoedelijk op weinig enthousiasme rekenen.
Heeft je verbouwing consequenties voor je buren, bijvoorbeeld omdat je naast hun tuin gaat bouwen? Bespreek de plannen dan ook inhoudelijk. Laat zien hoe hoog en hoe groot je bouwwerk wordt, wat het betekent voor de beplanting en voor de lichtval in hun tuin. Als je geen vergunning voor je bouwwerk nodig hebt, mag je het zonder meer bouwen. De buren hoeven hiervoor geen toestemming te geven. Maar voor een goede verstandhouding is het wel belangrijk om naar hun eventuele zorgen en bezwaren te luisteren, en daar zo mogelijk rekening mee te houden. Als je buren tegen het bouwwerk aan moeten kijken, kan het redelijk zijn om bij de keuze van het materiaal rekening te houden met hun wensen.
Heb je wel een vergunning nodig voor het bouwwerk? Dan kunnen de buren formeel bezwaar maken. Hiervoor hebben ze zes weken de tijd nadat je de vergunning hebt gekregen. Als de gemeente je buren in het gelijk stelt, moet je je plannen aanpassen of afblazen.
2. Planning delen
Heb je een planning gemaakt voor je verbouwing? Je buren vinden het vast fijn om deze planning te krijgen: op papier, via mail of via WhatsApp. Zo weten ze hoelang de verbouwing ongeveer gaat duren en op welke tijdstippen er wordt gewerkt.
3. Laat een nulmeting doen
Bij een grote verbouwing bestaat er een kans op schade aan het huis of de tuin van de buren. Daarom is het verstandig om vóór de verbouwing de stand van zaken in kaart te brengen. Maak foto’s van de situatie op dat moment. Dan kan eventuele schade die al aanwezig was niet als een gevolg van de verbouwing worden gezien.
Een aannemer kan ook een officiële nulmeting doen. Hij neemt dan heel nauwkeurig de staat van de woning van de buren op. Hij zet deze gegevens in een zogenoemd bouwexploit. Vraag de buren dit document te ondertekenen, dan kan er later geen onenigheid over ontstaan.
4. Lawaaitijden afstemmen
Bij een verbouwing komt bijna altijd hak- en breekwerk kijken, en dat klinkt behoorlijk door in aangrenzende huizen. Als je hiervoor een aannemer inschakelt, zullen de werkzaamheden op werkdagen al vroeg in de ochtend beginnen. Ga je zelf aan de slag, dan kun je misschien iets flexibeler zijn in je werktijden. Maar ook al kun je geluidsoverlast niet altijd tegengaan, je kunt je buren wel laten weten wanneer ze lawaai kunnen verwachten en om begrip vragen. Misschien kunnen zij dan zelf ook hun plannen aanpassen.
🗈 Verwacht je dat ook andere bewoners last kunnen hebben van het lawaai? Dan kun je bij hen een briefje in de bus doen of een bericht in de buurtapp plaatsen. In een flat kun je een briefje ophangen in de gemeenschappelijke ruimte.
5. Informeren over het plaatsen van een steiger of ladder
Is er echt geen andere mogelijkheid om jouw verbouwing te realiseren dan via het erf van de buren, dan moeten je buren je toegang geven tot hun terrein. Je kunt hier dan een ladder neerzetten of een steiger bouwen. Het is wel belangrijk dat je je buren hier ruim op tijd over informeert. Je kunt dat mondeling doen, maar het kan ook verstandig zijn om er een mail over te sturen. Geef daarin ook aan hoelang je denkt dat er vanaf hun erf moet worden gewerkt.
6. Schade voorkomen
Schade aan de tuin of het huis van de buren probeer je natuurlijk te voorkomen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar het kan best lastig zijn, bijvoorbeeld als je tegen de erfgrens gaat bouwen of als er wordt gewerkt op een steiger die in hun tuin staat. Mocht er toch schade ontstaan, bijvoorbeeld aan tuintegels of tuinmeubels, dan moet je die vergoeden. Een aannemer is daar als het goed is voor verzekerd.
©Thomas Stockhausen
7. Afval netjes verzamelen
Een verbouwing geeft altijd rommel, zeker als er ook moet worden gesloopt. Zorg voor een goede verzamelplaats van het afval. Laat indien nodig een container plaatsen. Voor kleine hoeveelheden bouwafval kun je een bulky huren bij de bouwmarkt. Dat is een kleine afvalcontainer. Of koop bouwafvalzakken van een kubieke meter. Is de container of afvalzak vol, laat deze dan afvoeren zodat het afval zich niet naast de container ophoopt. Zorg in elk geval dat er geen afval op de stoep of openbare parkeerplaatsen rondslingert. Geeft de verbouwing erg veel stof? Dan is het wel zo netjes om een auto- of glazenwasbeurt aan omwonenden aan te bieden.
8. Updates geven
Duurt de verbouwing langer dan een week of lopen de werkzaamheden uit? Vertel je buren dan tussentijds hoe het gaat en wat er eventueel tegenzit. Maak duidelijk wat er nog moet gebeuren en wat je buren nog kunnen verwachten. Vraag of ze veel overlast ervaren en luister naar hun ervaringen. Laat merken dat je hun begrip waardeert.
©contrastwerkstatt
9. Af en toe een aardigheidje brengen
Hebben je buren het zwaar te verduren met jouw verbouwing? Het is een leuk gebaar om hen te bedanken voor hun begrip met een aardigheidje. Breng bijvoorbeeld een bosje bloemen of iets lekkers langs. Of geef een bon voor een lunch of een avondje uit, als je iets groter wilt uitpakken.
10. De buren fêteren als het klaar is
Is de serre klaar en afgewerkt? Of is de woonkamer voorzien van een nieuwe keuken, vloerverwarming en een gietvloer? Dan willen de buren vast graag zien hoe het is geworden. Nodig hen uit voor een bezichtiging en een kop koffie met wat lekkers of een borrel. Hebben de buren erg veel moeten doorstaan tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld omdat er een steiger tegen hun huis heeft gestaan en/of omdat ze veel last hebben gehad van het lawaai? Dan kun je je dank ook uitdrukken met een iets grotere traktatie, zoals een etentje bij jou thuis of een dinerbon.