ID.nl logo
Schade claimen op je caravan- of camperverzekering? Zo doe je het goed
© Tomasz Zajda
Zekerheid & gemak

Schade claimen op je caravan- of camperverzekering? Zo doe je het goed

Ga je graag lekker op pad met de caravan of camper? Dan komt schade altijd ongelegen. Toch is het goed om meteen de juiste stappen te zetten, om de kans op een vergoeding zo groot mogelijk te maken. In sommige gevallen krijg je niet alle schade vergoed. Dit is wat je moet weten.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: *** Wat heb je nodig bij het indienen van een schadeclaim?** *** Wat kun je doen als je het niet eens bent met de vergoeding?** *** Wanneer krijg je de schade niet of niet volledig vergoed?**

Ook interessant voor jou: Met de auto of camper op vakantie, hoe verzeker je dat?

1. Documenteer alles direct

Heb je een ongeluk of aanrijding gehad of is er op een andere manier schade ontstaan aan je caravan of camper? Maak dan onmiddellijk foto's van de schade vanuit verschillende hoeken en op verschillende afstanden. De foto’s kunnen een goede ondersteuning zijn bij het indienen van je claim. Je kunt daarmee de ernst van de schade bewijzen.

Vergeet niet de camper of caravan aan de binnenkant te controleren op schade. Ook de inboedel kan schade hebben opgelopen. Maak ook hier foto’s van.

Heb je waardevolle accessoires of extra uitrusting aan je caravan of camper toegevoegd? Zorg dan dat je dit kunt aantonen en bewaar de aankoopbewijzen. 

2. Noteer details

Foto’s zeggen meer dan duizend woorden, maar ze vertellen niet alles. Schrijf dus meteen na het incident op wat er is gebeurd, zodat je het later altijd weer een keer kunt teruglezen. Of spreek het in op de spraakrecorder van je telefoon. Vermeld de datum, het tijdstip en de weersomstandigheden. Details die nu onbelangrijk lijken, kunnen later toch van invloed blijken te zijn op je schadeclaim. Neem even de tijd om alle mogelijk relevante details na te lopen. Denk aan bijzonderheden over de weg of de verkeersomstandigheden, andere weggebruikers, wegwerkzaamheden enzovoorts. 

3. Verzamel getuigenverklaringen

Waren er getuigen bij het incident? Vraag dan om hun contactgegevens en vraag of ze willen opschrijven wat ze hebben gezien en gehoord. Getuigenverklaringen kunnen helpen om vanuit verschillende perspectieven na te gaan wat er precies is gebeurd.

4. Meld de schade zo snel mogelijk

Neem direct contact op met je verzekeringsmaatschappij. Als je hier te lang mee wacht, kan de verzekeraar dit zien als nalatigheid. Kijk op de website of in de app van je verzekeraar hoe je verschillende soorten schade het beste kunt melden. Kun je niet verder rijden en is er een noodreparatie nodig? Dan kun je het nummer van de alarmcentrale bellen. Diefstal van je camper moet je meteen melden. Voor het melden van schade aan je camper of caravan zelf maakt het verschil of er een ander voertuig bij betrokken was of niet. Bij een tweezijdig ongeluk moet je samen met de andere bestuurder het Europees schadeformulier invullen. Voor ruitschade kan een afwijkende meldingsprocedure gelden. 

Heb je geen Europees schadeformulier? Je kunt dit document in de meeste gevallen downloaden op de site van je verzekering of bij de ANWB.

5. Doe bij diefstal aangifte bij de politie

Als je ontdekt dat er spullen zijn gestolen uit je camper of caravan, doe dan zo snel mogelijk aangifte bij de politie. Maak een lijstje van de spullen die ontbreken en noteer de waarde. Het is goed om van waardevolle voorwerpen de aanschafbonnen te bewaren. Vraag om een kopie van het politierapport, zodat je dit bij je verzekeraar kunt indienen. 

©Tomasz Zajda

6. Dien een gedetailleerde claim in

Vul het claimformulier van je verzekeringsmaatschappij zo gedetailleerd mogelijk in. Gebruik hierbij foto’s en getuigenverklaringen. Geef zo nodig ook een schatting van de reparatie- of vervangingskosten. 

TIP Net als een autoverzekering heeft een camperverzekering no-claimkorting. Het is dus slim om kleine schades waardoor je schadevrije jaren kwijtraakt, zelf te betalen.

7. Laat niets repareren zonder toestemming

Als je de schade aan je caravan of camper vergoed wilt hebben, heb je toestemming nodig van je verzekeraar. Heb je een claim ingediend? Wacht dan op goedkeuring voordat je verdere actie onderneemt. Als je dat niet doet, kan de verzekeraar je claim afwijzen. Het is wel verstandig om maatregelen te nemen waarmee je verdere schade kunt voorkomen. Denk aan een voorlopige afdichting van een beschadigde deur of raam.

©auremar

8. Bewaar alle communicatie

Sla e-mails die je stuurt en ontvangt over de schade op in een apart mapje. Dat is handig om snel iets te kunnen terugzoeken. Maak ook aantekeningen van telefoongesprekken, compleet met een datum en de naam van de persoon die je hebt gesproken. Als er later onduidelijkheid is over wat er precies is afgesproken of toegezegd, kun je daar veel aan hebben. 

9. Zorg dat je onderhoudsbeurten kunt aantonen

Regelmatig onderhoud is belangrijk voor de veiligheid van je camper. Je verzekeraar kan ernaar vragen als je een claim indient. Zorg dus dat je kunt aantonen dat je regelmatig onderhoud hebt laten uitvoeren. Bewaar documenten zoals facturen van reparaties en keuringsrapporten. Dit is van belang om aan te tonen dat je veilig de weg op kon. 

©Tomasz Zajda

10. Begrijp de polisvoorwaarden

Veel mensen weten niet precies waarvoor ze verzekerd zijn en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen om een vergoeding te kunnen claimen. Je kunt dit nalezen in de polisvoorwaarden. Bij campers is onder andere de dekking voor inbouwonderdelen van belang. Heb je bijvoorbeeld een keuken ingebouwd, dan is het goed om te weten of die onder de dekking valt. Hetzelfde geldt voor speciale voorzieningen, zoals zonnepanelen of een generator. Ook is het belangrijk om te weten hoeveel dagen je aaneengesloten op pad mag zijn met je camper. Neem dus de polisvoorwaarden door voor vertrek, of liever nog: voordat je de verzekering afsluit. Daarmee kun je misverstanden voorkomen.

Het is ook handig om te weten of je recht hebt op vervangende accommodatie als je je caravan of camper tijdelijk niet kunt gebruiken. 

11. Werk samen met de expert

Stuurt je verzekeringsmaatschappij een expert om de schade te beoordelen? Geef de expert dan de gelegenheid om zijn werk goed te doen. Deze expert stelt de omvang van de schade vast en de waarde van je voertuig. Als je het niet eens bent met de bevindingen van de expert, kun je zelf een contra-expert inschakelen. Dat is een onafhankelijke deskundige die de schade objectief beoordeelt, los van de beoordeling van de expert van de verzekeringsmaatschappij. Laat aan de verzekeraar weten dat je een contra-expert wilt inschakelen. De kosten van een contra-expert kunnen ook onder de dekking van je verzekering vallen.

Wanneer krijg je geen volledige vergoeding?

In de volgende situaties krijg je maar een deel van je schade vergoed:

• Als je een eigen risico hebt, moet je dit bedrag zelf betalen voordat de verzekering dekking biedt.
• Schade die niet onder de dekking valt, wordt niet vergoed. Denk aan motorproblemen of andere technische defecten. Ook schade tijdens verhuur kan buiten de dekking vallen. Sommige verzekeraars bieden hiervoor een aparte dekking aan.
• Als je een beperkt-cascoverzekering hebt, krijg je schade door eigen schuld niet vergoed.
• Als je camper al wat ouder is of als je de camper zelf hebt omgebouwd, kun je de dagwaarde of de taxatiewaarde terugkrijgen. Dat ligt aan de verzekering die je hebt afgesloten.
• Verzekeringen dekken geen schade als gevolg van normale slijtage of afschrijving van je voertuig.
• Schade die het gevolg is van nalatigheid, zoals achterstallig onderhoud, of van opzettelijke gevaarlijke acties wordt meestal niet gedekt.
• Verzekeringen voor campers en caravans dekken niet altijd de persoonlijke bezittingen die zich in het voertuig bevinden. Deze vallen wel onder een reisverzekering met bagagedekking of een inboedelverzekering met buitenshuisdekking.

Lees ook: Deze 10 elektrische auto's zijn uitstekende caravantrekkers

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro
© Olga Demina | stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede bluetooth-speaker voor mee op vakantie? Wij zochten vijf modellen voor je uit voor minder dan 90 euro.

Een draagbare bluetooth-speaker is superhandig als je graag muziek luistert, waar je ook bent. Je koppelt ze in een paar seconden aan je telefoon of tablet, en je kunt meteen je favoriete playlist afspelen – zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installatie. Gewoon aanzetten, verbinden en gaan met die beat. Wij zochten vijf modellen voor buiten voor je op, voor minder dan 90 euro.

JBL FLIP 6

Deze Flip 6 van JBL neem je makkelijk overal mee naartoe, maar produceert ondanks zijn compacte formaat toch flink wat geluid. Hij is klein genoeg om in je tas te gooien, maar als je hem aanzet, komt er verrassend veel bas en helderheid uit. Perfect voor op het strand, in het park of gewoon thuis op de keukentafel. Hij kan tegen een stootje – letterlijk – en is helemaal waterdicht. Dus regen of zwembad? Geen probleem. De batterij gaat zo'n 12 uur mee, dus je komt wel een dagje door. En heb je een vriend die ook een JBL-speaker heeft? Dan kun je ze koppelen voor dubbel zoveel geluid.

💪 Gewicht: 941 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Marshall Willen

De Marshall Willen valt op: niet alleen qua geluid, maar ook door z'n iconische rock-'n-roll-uiterlijk. Hij past makkelijk in je jaszak en maakt indruk met z'n kraakheldere geluid. Ondanks z'n formaat krijg je verrassend veel punch. De accu gaat gerust een hele dag mee en je kunt 'm gewoon meenemen onder de douche of in de regen – hij is namelijk waterdicht. Wat ook fijn is: hij heeft een handige clip waarmee je 'm ergens aan kunt hangen. Ideaal voor onderweg of op de fiets.

💪 Gewicht: 476 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 Watt
🔋 Speelduur: 15 uur

Sony ULT Field 1

De Sony ULT Field 1 is compact, makkelijk te dragen en zit verrassend goed in elkaar. Wat echt opvalt is de bas: lekker diep en vol. En als je dat niet genoeg vindt, zet je gewoon de ULT-knop aan voor nog wat extra power. Hij is water- én stofdicht, dus je hoeft 'm niet te sparen. De batterij houdt het een uur of 12 vol, wat prima is voor een dagje buiten. Gewoon een fijne, robuuste speaker die doet wat je nodig hebt.

💪 Gewicht: 650 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: 30 Watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Ultimate Ears WONDERBOOM 4

De WONDERBOOM 4 is klein, rond en vrolijk, maar klinkt alsof-ie twee keer zo groot is. Zet hem in het midden van de kamer of je picknickkleed en iedereen hoort even goed wat er speelt, dankzij 360° geluid – en dat werkt verrassend goed. Hij is waterdicht én kan drijven, dus hij mag mee in bad of op een bootje, zolang je 'm maar niet lang onder water houdt. De batterij gaat ongeveer 14 uur mee, en als je er twee hebt, kun je stereo afspelen. Kortom: klein ding, groot geluid, nul zorgen.

💪 Gewicht: 420 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: niet opgegeven
🔋 Speelduur: 14 uur

Denver BTG-615

Denver is misschien nog niet zo bekend als de grote merken, maar deze 15 Watt BTG-615 verrast zeker. Voor een speaker onder de 50 euro krijg je een stevig geluid en een leuke lichtshow dankzij de ingebouwde leds. Perfect voor feestjes in je woonkamer of buiten op het balkon. Hij is spatwaterdicht, dus een beetje regen overleeft-ie wel. De batterij gaat zo'n 5 uur mee - dat is wel een stuk minder dan de andere hier besproken modellen, maar in principe voldoende voor een middagje muziek. En met een handvat bovenop neem je hem zo mee. Geen poespas, gewoon een leuke speaker die doet wat je verwacht.

💪 Gewicht: 2 kg
🌊 Waterdicht: IPX5
🔊 RMS-Vermogen: 15 Watt
🔋 Speelduur: 5 uur

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om de SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast de Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl: