Naar het buitenland maar niet op vakantie? Zo zit het met je (reis)verzekering
Een doorlopende reisverzekering helpt bij veel verschillende noodsituaties, maar alleen als je op reis bent voor vakantie. Wat nu als je in het buitenland bent om een andere reden, zoals een zakenreis, familiebezoek, vrijwilligerswerk of een studie? Dit is wat je moet weten.
Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: Wanneer heb je een zakenreisverzekering nodig? | Hoe moet je je verzekeren bij vakantiewerk in het buitenland? | Vallen vrijwilligerswerk, studeren en stage lopen onder de dekking? | Wat moet je doen als je langer dan een halfjaar op reis gaat?
🧳 Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering
Zakenreis
Een reisverzekering is bedoeld voor een vakantiereis. Ga je voor je werk op reis, dan loop je andere risico’s. Je hebt andere spullen bij je, je komt op andere plekken en er moet misschien een vervanger komen als je ziek wordt. Een zakenreisverzekering is speciaal bedoeld voor de schade die je kunt oplopen tijdens een zakenreis. Dat zijn bijvoorbeeld ook de kosten voor het sturen van een vervanger als je je reis niet kunt afmaken. Zelf kun je dan op kosten van de reisverzekeraar eerder naar huis.
Heb je al een doorlopende reisverzekering voor vakanties? Misschien kun je op deze verzekering zakelijke reizen meeverzekeren. Als je maar af en toe op zakenreis gaat, kan dat een voordelige keuze zijn. Een andere mogelijkheid is een doorlopende zakenreisverzekering afsluiten. Daarmee ben je het hele jaar door goed verzekerd, ook als je een zakenreis combineert met ontspanning. Vaak kun je op een doorlopende zakenreisverzekering je privéreizen meeverzekeren, ook voor je gezinsleden.
Werk je in loondienst, dan heeft je werkgever misschien een reisverzekering afgesloten voor alle medewerkers. Dat heet een collectieve zakenreisverzekering. Een collectieve zakenreisverzekering houdt rekening met meer en andere risico’s dan een particuliere reisverzekering. Zo is er ook dekking mogelijk bij een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten of oproer.
Lees ook: Slapen in het vliegtuig en toch fris wakker worden? Zo doe je dat
Altijd slim: je reispapieren veilig opbergen
(daar zijn handige mapjes voor)Vakantiewerk
Ga je voor korte tijd vakantiewerk doen in het buitenland en heb je een doorlopende reisverzekering? Dan verschilt het per verzekeraar of je doorlopende reisverzekering dekking biedt. Kijk de polisvoorwaarden er dus goed op na of vraag het na bij de verzekeraar.
Valt vakantiewerk niet onder de dekking? Of ga je voor langere tijd in het buitenland werken? Dan is het slim om een speciale reisverzekering af te sluiten. Je neemt dan misschien meer en duurdere spullen mee dan wanneer je op vakantie gaat.
Let ook op de medische kosten. Als je korter dan drie maanden in het buitenland gaat werken, vergoedt je Nederlandse basiszorgverzekering de medische kosten tot het niveau van de kosten in Nederland. Ga je naar een land waar de zorgkosten hoger zijn, dan heb je een extra dekking nodig.
Als je drie maanden of langer vakantiewerk gaat doen, kun je overwegen om je zorgverzekering in Nederland tijdelijk op te zeggen. De premie die je daarmee bespaart, kun je gebruiken om een goede verzekering af te sluiten voor medische kosten in het buitenland. Vraag aan je werkgever in het buitenland hoe de zorgverzekering daar geregeld is. Eventueel kun je je (aanvullend) verzekeren met een speciale verzekering voor werken in het buitenland, zoals de Globetrottersverzekering.
©goodluz - stock.adobe.com
Vrijwilligerswerk, studeren en stage lopen
Vrijwilligerswerk en vakantie liggen soms dicht bij elkaar. Er worden zelfs speciale reizen georganiseerd voor mensen die zich graag nuttig willen maken op vakantie. Daarom is vrijwilligerswerk op reisverzekeringen doorgaans wél meeverzekerd. Ook voor studeren en stage lopen hoef je meestal geen aparte verzekering af te sluiten.
©WavebreakMediaMicro - stock.adobe.com
Familiebezoek
De polisvoorwaarden van doorlopende reisverzekeringen kunnen als voorwaarde stellen dat het doel van je reis ‘recreatief’ is. Ben je in het buitenland en bezoek je daar (ook) je familie, dan valt dat ook onder de dekking. Als je zou overnachten bij familie in het buitenland en dat kan niet doorgaan wegens een ernstige situatie, dan kan dat zelfs een reden zijn om annuleringskosten te claimen bij je annuleringsverzekering. Ben je in Nederland, dan moet je met een boeking kunnen aantonen dat je ergens anders overnacht. Een nachtje logeren bij familie in Nederland valt dus niet onder de dekking.
©Bernard Bodo
Actie voeren
Wat nu als je in het buitenland meedoet met een protestactie, zoals het blokkeren van een snelweg of de bezetting van een gebouw? Ben je dan ook nog verzekerd?
Het staat voorop dat je nooit iets mag doen dat de wet verbiedt. Een snelweg blokkeren of gebouw bezetten valt dus niet onder de dekking. De kans op schade is daarbij veel groter dan normaal. Twijfel je of een bepaalde activiteit onder de dekking valt? Vraag je dan af welke risico’s je ermee loopt. Wil je in aanmerking komen voor een verzekeringsdekking, dan kan de verzekeraar je vragen wat je gedaan hebt om schade te voorkomen of te beperken. Een risico dat je bewust neemt, is voor eigen rekening.
©gonzagon - stock.adobe.com
Wereldreis maken
Een doorlopende reisverzekering is bedoeld voor vakanties. Ga je op wereldreis en blijf je langer dan een halfjaar weg, dan loopt je doorlopende reisverzekering misschien toch wat minder lang door dan je dacht. De meeste doorlopende reisverzekering hebben een maximale aaneengesloten reisduur van 45 tot 180 dagen. Ga je langer weg, dan kun je vragen om een verlenging. Krijg je die niet, dan zul je op zoek moeten naar een andere doorlopende reisverzekering. Een handjevol reisverzekeraars heeft als standaard dekking 365 dagen.