Huis kopen in 2024: hier moet je op letten

Huis kopen in 2024: hier moet je op letten

Geplaatst: 8 mei 2024 - 08:34

Sabine Schults

De huizenmarkt verandert continu en dat geldt ook voor de regels en voorwaarden die met het kopen van een huis gepaard gaan. We zetten voor je op een rij wat er in 2024 veranderd is en waar je rekening mee moet houden als je dit jaar een huis wilt kopen.

Startersvrijstelling is verruimd

Ben je een starter en niet ouder dan 35 jaar? Dan is het goed om te weten dat de startersvrijstelling dit jaar is verhoogd. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen bij de aankoop van een huis, mits je aan de voorwaarden voldoet. In 2023 lag de grens voor de startersvrijstelling nog op 440.000 euro. Vanaf 2024 hoef je als starter echter geen overdrachtsbelasting te betalen tot een woningwaarde van 510.000 euro.

Extra leencapaciteit alleenstaanden

In 2024 kun je als alleenstaande 16.000 euro meer lenen in vergelijking met tweeverdieners met hetzelfde inkomen. Dit betekent dat je bij een inkomen van 40.000 euro per jaar een hogere hypotheek kunt krijgen dan tweeverdieners die bij elkaar hetzelfde inkomen hebben. Dit wil echter niet zeggen dat je als single per definitie meer kunt lenen dan in 2023. De financieringslast is namelijk ook strenger geworden. Dit staat voor het maximale percentage van je inkomen dat je aan je woonlasten mag besteden. De hoogte hiervan hangt af van je inkomen, de hypotheekrente, je leeftijd en of je de woning met een partner koopt of alleen. Hoe hoger je inkomen, hoe hoger je financieringslast.

Studieschuld telt op een andere manier mee

De manier waarop je eventuele studieschuld wordt berekend door de hypotheekverstrekker is dit jaar veranderd. Er wordt niet langer gekeken naar de oorspronkelijke hoogte van je studieschuld, maar naar het daadwerkelijke bedrag dat je iedere maand aflost. Dat betekent over het algemeen dat je een hogere hypotheek kunt krijgen als je tussentijds extra hebt afgelost op je studieschuld. 

Jong stel eerste woning

© andreybiling

Stijging maximale koopprijs voor de NHG

Wie een hypotheek wil afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) mag in 2024 een huis kopen met een maximale koopsom van 435.000 euro. Vorig jaar lag dit bedrag nog op 405.000 euro. Boven op het koopbedrag mag je tot 26.100 euro meefinancieren met de NHG als je dit uitgeeft aan energiebesparende maatregelen. Voor de NHG betaal je nog steeds 0,6 procent van de koopsom.

Lees ook: Welke invloed hebben zonnepanelen op het energielabel van je huis?

Meer lenen bij een hoger energielabel

Vanaf 2024 is het bedrag dat je maximaal kunt lenen afhankelijk van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger je maximale hypotheek wordt. Dit komt doordat een energiezuinige woning je een lagere energierekening oplevert. Hierdoor houd je meer geld over om je hypotheek van te betalen. Het bedrag dat je kunt lenen kan tienduizenden euro’s schelen tussen een huis met energielabel C en een huis met een energiezuiniger label zoals A+.

Lees ook: Op zoek naar een zuinige woning? In deze gemeenten ben je het best af

Afschaffing jubelton

De woningmarkt verandert continue, zo ook in 2024. Een van die veranderingen is dat de belastingvrije schenking voor de aankoop van een woning nu volledig is afgeschaft. Tot 2022 konden ouders bijvoorbeeld maximaal 106.671 euro belastingvrij schenken om hun kinderen te helpen bij de aankoop van een huis. In 2023 werd de schenkingsvrijstelling al fors verlaagd, namelijk tot ruim 27.000 euro. In 2024 is deze regeling volledig afgeschaft. De ‘jubelton’ werd in de praktijk namelijk veelvuldig gebruikt om te overbieden, wat starters met rijke (groot)ouders een voordeel gaf op de woningmarkt.

Ouders mogen jaarlijks nog wel ruim 6.000 euro belastingvrij schenken aan hun kinderen. Er geldt daarnaast een eenmalige verhoging tot 31.813 euro. Dat bedrag mag naar wens gebruikt worden, dus ook voor de aankoop van een woning. Deze verhoogde vrijstelling kan maar één keer gebruikt worden en mag alleen ingezet worden als je kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. 

Hypotheekadviseur

© ArLawKa

Verwachtingen huizenprijzen in 2024

Hoewel er veel positieve veranderingen zijn bij de aankoop van een huis in 2024, is lang niet alles rozengeur en maneschijn. Na een tijdelijke dip in de huizenprijzen is de woningmarkt sinds eind vorig jaar weer in flink in beweging. Het woningtekort is nog altijd hoog en vanwege gestegen inkomens en een stabiliserende hypotheekrente lijkt fors overbieden inmiddels weer de normaalste zaak van de wereld. Het is duidelijk weer een kopersmarkt, wat wil zeggen dat je in veel gevallen een flinke zak aan eigen geld moet inleggen om kans te maken op een huis.

Experts zijn het er unaniem over eens: de huizenprijzen zullen in 2024 stijgen. De Rabobank en ABN-AMRO verwachten een gemiddelde stijging van rond de 6 procent. Ook ING verwacht dit jaar een stijging van 5 tot 8 procent vergeleken met vorig jaar. Ook voor 2025 is de verwachting dat de huizenprijzen fors zullen toenemen. Het is lastig te zeggen wanneer het het juiste moment is om een huis te kopen, maar met name voor starters met geen of weinig spaargeld zal het in 2024 wederom lastig zijn om een woning te kopen. Vooralsnog lijkt daar de komende jaren geen verandering in te komen.

Lees ook: WOZ-waarde gestegen? Vraag om verlaging van je hypotheekrente!

Vraag een offerte aan voor hypotheken:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten