Goedkoper uit eten: 7 supertips voor een betaalbare avond uit

© chika_milan - stock.adobe.com

Goedkoper uit eten: 7 supertips voor een betaalbare avond uit

Geplaatst: 19 januari 2024 - 13:02

Aangepast: 2 februari 2024 - 09:17

Sabine Schults

Uit eten gaan doen we graag, maar het kan wel een aanslag zijn op je portemonnee. Gelukkig kun je met eenvoudige aanpassingen flink besparen op de rekening. In dit artikel delen we een aantal handige tips om de kosten te drukken. Van het kiezen van het juiste restaurant tot de ideale reserveringstijd: ontdek de zeven tips om goedkoper uit eten te gaan.

Tip 1: Vermijd à la carte

Wie goedkoop uit eten wil, maar wel langdurig wil tafelen, kan voordeliger uit zijn bij een all-you-can-eat-concept, zoals een buffet-, sushi- of tapasrestaurant. Voor een vaste prijs mag je enkele uren of zelfs onbeperkt eten van de kaart bestellen of met een bord langs de buffetten gaan. 

Dit soort restaurants kunnen een lagere prijs rekenen doordat de gerechten in grote hoeveelheden worden bereid, maar ook doordat er minder personeel nodig is als gasten de bestellingen via een tablet plaatsen of zelf het eten op het bord scheppen. 

Bij een à-la-carterestaurant ligt dat wat anders. Het is lastiger in te schatten hoeveel er van ieder ingrediënt moet worden ingekocht en er is meer personeel nodig in de bediening en keuken. 

Jammer, maar wel waar: drankjes zijn ook bij all-you-can-eatrestaurants meestal niet bij de prijs inbegrepen, al zijn ze soms tegen een meerprijs onbeperkt af te nemen. In tip 6 vertellen we je hoe je eenvoudig op drinken kunt besparen.

All You Can Eat bord

© creative soul - stock.adobe.com

Tip 2: Kies een driegangenmenu in plaats van losse gerechten

Toch liever van een menukaart kiezen? Veel restaurants bieden een driegangenmenu aan, waarbij je de keuze hebt uit een selectie voor-, hoofd- en nagerechten. Het restaurant kan door middel van dergelijke menu’s gerichter inkopen doen. Bovendien bestel je als gast waarschijnlijk wat meer drankjes als je diner langer duurt. Dit zie je terug in de prijs van de standaardmenu’s. De prijzen zijn over het algemeen dan ook lager dan het los bestellen van precies dezelfde gerechten. 

Het enige nadeel van deze optie is dat je een beperktere keuze hebt, aangezien je niet alles van de kaart mag kiezen. Over het algemeen zijn de populairste gerechten terug te vinden op het menu, waardoor je vrijwel altijd kunt genieten van een heerlijke maaltijd.

Lees ook: Meer tips om je uitgaven onder controle te houden met een klein budget.

Tip 3: Kies voor twee voorgerechten

Voorgerechten zijn in veel gevallen goedkoper dan hoofdgerechten. Bovendien zijn het doorgaans kleinere porties, wat ze ideaal maakt voor minder grote eters die wel graag van meerdere gangen genieten. 

Twee voorgerechten kunnen prima vullen, indien juist geselecteerd. Denk aan soep en steak tartaar of een (bieten)carpaccio en salade. Vergeet niet door te geven dat je graag een tweede voorgerecht wil in plaats van een voor- en hoofdgerecht. Zo voorkom je dat je twee voorgerechten tegelijk geserveerd krijgt.

Een bord met carpaccio

© Nelea Reazanteva - stock.adobe.com

Tip 4: Kies de datum en tijd van je reservering zorgvuldig

Wanneer je uit eten gaat, kan zomaar eens invloed hebben op de hoogte van de uiteindelijke rekening. Steeds meer restaurants bieden namelijk speciale kortingen aan voor gasten die op minder drukbezette momenten komen dineren, ook wel bekend als de early bird.

Ga je voor een all-you-can-eatrestaurant met meerdere tijdsduren om uit te kiezen, zoals 2 uur, 3 uur of zelfs onbeperkt? Vaak geeft een tijdsvenster van 2 uur je meer dan genoeg tijd om je trek te stillen. Laat je dus niet verleiden om meer af te nemen dan nodig is.

Tip 5: Minder (of geen) bijgerechten

Een salade, portie uienringen of maïskolf on the side: ontzettend lekker, maar het maakt je uitstapje naar een restaurant al snel duurder dan nodig. Bovendien zit je na twee of drie gangen waarschijnlijk al behoorlijk vol. Het vermijden van bijgerechten scheelt je al snel 2 tot 5 euro per persoon. 

Bijgerechten zoals boontjes met citroen

© brent Hofacker

Tip 6: Water!

Een slimme manier om geld te besparen als je uitgebreid uit eten gaat, is om water te bestellen in plaats van bier, wijn of frisdrank. Bestel indien mogelijk meteen een kan of karaf met water. Dat is niet alleen goedkoper dan het bestellen van meerdere individuele flessen, maar het zorgt er ook voor dat je niet telkens opnieuw drinken hoeft te bestellen. Water is daarnaast ook gezonder om te drinken, waardoor je in één klap aan je (eventuele) goede voornemens werkt.

Thuis je eigen gefilterde water is een fluitje van een cent

Met deze waterkannen heb je altijd schoon en fris water onder handbereik

Tip 7: Eet ergens anders een dessert (of sla het over)

Een avond dineren wordt vaak afgesloten met een dessert of koffie (al dan niet met likeur). Hoewel het meestal de goedkopere onderdelen op het menu zijn, kun je makkelijk enkele euro’s per persoon besparen door het dessert of de koffie na over te slaan of op een andere locatie te bestellen. Thuis een toetje eten of koffie zetten is natuurlijk het goedkoopst. Wil je toch buiten de deur een nagerecht nuttigen, dan kun je besparen door het ‘toetje’ bij een ijssalon, cafetaria of fastfoodrestaurant te halen. Of koop een ijsje bij het tankstation!

Toch zelf koken? Zo kook je een heerlijke gezonde maaltijd voor een groot gezelschap.


Tip: met een goede vriezer bespaar je uiteindelijk geld: desserts en lekkere voedingsmiddelen koop je in het groot in. En zeg nu zelf: tegen een mooie ijscoupe uit eigen vriezer kan toch geen restaurant op?

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem