ID.nl logo
Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle
© Grecaud Paul
Huis

Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle

Hoewel de inflatie weer enigszins lijkt afgenomen, blijft alles onwaarschijnlijk duur. Het geld lijkt soms uit je portemonnee te vliegen! Deze apps helpen je om de kosten te drukken en slim te besparen op je aankopen.

Moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? De apps in dit artikel helpen je slim te besparen en bieden je inzicht in je financiën.

  • Inzicht in je uitgaven
  • Besparen op boodschappen
  • Cashback-acties

Lees ook: In gesprek over Dyme: Geld besparen met app

iBilly

iBilly geeft je een duidelijk beeld van je financiële situatie. In het hoofdvenster zie je hoe groot het actuele saldo is, verdeeld over verschillende kanalen zoals bankrekening, creditcard en aandelen. Ook houdt de app bij welke betalingen je in de toekomst kunt verwachten, zodat je hiervoor eventueel geld opzij kunt zetten. Je kunt je bankrekening aan de app koppelen, zodat de informatie hiervan automatisch wordt ingelezen. Heb je hieraan geen behoefte, dan kun je de transacties ook handmatig bijhouden. De koppeling van de app beperkt zich niet alleen tot bankrekeningen, maar ondersteunt ook online accounts zoals PayPal.

Wil je iets beter op je uitgaven letten, dan kun je de app ook gebruiken om budgetten te maken en bijvoorbeeld op maandbasis te bepalen hoeveel je aan welke onderdelen wilt uitgeven. Je mag iBilly gratis gebruiken. Wil je meerdere rekeningen koppelen, dan ben je aangewezen op de betaalde app. Je hebt dan tevens toegang tot een webversie van de app, zodat je je transacties in de browser kunt bijhouden.

www.ibilly.co

Met iBilly kun je ook budgetten opstellen. (Klik op de afbeeldingen voor een betere resolutie.)

Dyme

Dyme richt zich op het onder controle krijgen (en houden) van je uitgaven. De app maakt je uitgaven inzichtelijk in een dashboard. De gegevens komen van je rekeningen en creditcards. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de app. Zo worden de saldi overzichtelijk getoond en zijn de inkomsten en uitgaven op eigen tabbladen ondergebracht. Op de tab Vaste lasten zie je bijvoorbeeld wat je betaalt aan abonnementen en huur. Verder werkt de app met slimme notificaties: op het moment dat er een transactie gaat plaatsvinden – bijvoorbeeld de afschrijving van de huur – krijg je hiervan een melding.

Een deel van de app is gereserveerd voor het verlagen van kosten. Zo kun je de app gebruiken om ‘automatisch’ korting te regelen op bijvoorbeeld je telefoonabonnement. Dat is ook direct een belangrijk verdienmodel van Dyme: op de afgesloten contracten wordt een fee verdiend. Ook kun je met de app snel abonnementen opzeggen die je niet meer gebruikt.

www.dyme.app

Wil je meer inzicht in je financiële situatie?

Schrijf je inkomsten en uitgaven dan op in een budgetplanner

Mijn huishoudboek

Zoek je een ‘ouderwets’ huishoudboekje, waarin je je inkomsten en uitgaven ziet en achterhaalt hoe de kostenverhoudingen zijn? Mijn huishoudboekje is een app zonder poespas: de interface doet soms wat ‘Spartaans’ aan, maar geeft alle informatie die je nodig hebt. De app maakt gebruik van tabbladen, waarop de verschillende gebieden van je financiële huishouding te zien zijn.

Handig is de tab Grafiek: deze geeft visueel weer hoe je uitgaven worden verdeeld. Je kunt meerdere visualisaties kiezen, waaronder een cirkel- en staafdiagram. Een lijndiagram laat je eenvoudig perioden met elkaar vergelijken. Je kunt de uitgaven zelf categoriseren. Heb je een specifiek budget overschreden, dan geeft de app dit met rood aan.

App Store, Play Store

Mijn huishoudboekje geeft de informatie zonder opsmuk weer.

Too Good To Go

Wil je kosten besparen op het gebied van levensonderhoud? Met Too Good To Go kun je bij verschillende aanbieders met korting voedsel kopen. Het gaat hier om eten dat bijvoorbeeld moet worden verkocht voor een naderende houdbaarheidsdatum en anders mogelijk wordt weggegooid. Via de app zie je welke winkels in jouw buurt deelnemen en hun producten met korting aanbieden. Heb je interesse, dan kun je de boodschappen op een tijdslot bij de winkelier afhalen. Je weet nooit wat je krijgt: de producten worden aangeboden als ‘magic box’. De inhoud hiervan wisselt dagelijks. Uiteraard gaat het hierbij vaak om een beperkte voorraad, die vaak aan het einde van de dag is uitverkocht. De app toont per aanbieder welke voorraad nog beschikbaar is.

Er doen verschillende aanbieders mee, hoewel het aanbod per gemeente verschilt. In Amsterdam zien we bijvoorbeeld zowel supermarkten als restaurants. De presentatie van de aanbieders is vergelijkbaar met apps zoals Uber en Thuisbezorgd. Heb je een favoriet, dan kun je deze aan een favorietenlijst toevoegen.

www.toogoodtogo.nl

Voordelig overgebleven producten in huis halen.

Questionmark

Wil je voortaan bewuster spullen kopen en je keuze bijvoorbeeld baseren op de impact die het product heeft op milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid? Dan kun je eens kijken naar de app van Questionmark. Deze wordt uitgebracht door de gelijknamige stichting. De makers hebben een database met zo’n vijftigduizend producten met bijbehorende beoordeling opgesteld. Je kunt producten handmatig opzoeken, maar ook de streepjescode van het product scannen en de informatie automatisch opvragen.

Elk product toont je de bijbehorende keurmerken en specifieke eigenschappen. Bij voedsel worden bijvoorbeeld de voedingswaarden getoond. De producten zijn ingedeeld in categorieën. Questionmark toont ook alternatieve producten binnen de categorie, zodat je een beter scorend product kunt kiezen. Tot slot kun je verschillende producten binnen dezelfde categorie met elkaar vergelijken.

www.thequestionmark.org/download

Onderzoek hoe duurzaam of gezond je producten zijn.

SlimmemeterPortal.nl

Het lijkt erop dat de energietarieven in rustiger vaarwater terechtkomen, maar het belang van energie besparen en slim omgaan met je kosten blijft onverminderd belangrijk. Via SlimmemeterPortal.nl kun je je actuele gas- en elektriciteitsverbruik opvragen, zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van energie-apps en hardware om je slimme meter uit te lezen. De gegevens zijn afkomstig van een centrale database waarin de informatie wordt bijgehouden. Zelf hoef je alleen maar toestemming voor het raadplegen te geven. Je kunt je eigen verbruik vergelijken, zodat je meer inzicht krijgt. Die vergelijking kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld ten opzichte van vergelijkbare woningen of ten opzichte van andere bewoners in de omgeving. Je kunt ook gemeenten met elkaar vergelijken. Je mag de functies gratis gebruiken.

Er is ook een betaalde dienst beschikbaar. Die geeft je extra functionaliteit, waaronder het maken van maandrapportages en automatische controle van je energienota. Ook blijven je verbruiksgegevens dan langer dan twee maanden beschikbaar, zodat je over langere perioden vergelijkingen op dagniveau kunt maken.

www.slimmemeterportal.nl

Meer inzicht in je energieverbruik.

Stocard

Als je portemonnee uitpuilt van de klantenkaarten, loont het de moeite om te kijken naar Stocard. In deze app verzamel je al je klantenkaarten. Nagenoeg alle bekende klantenkaarten worden ondersteund, zoals van supermarkten en drogisterijen. Heb je een ‘onbekend’ pasje, bijvoorbeeld van een lokale ondernemer, dan kun je deze handmatig toevoegen en een label geven. Zodra je in de winkel bent, open je de app en toon je de digitale kaart.

De app kan ook integreren met de systemen van de loyaliteitsprogramma’s, al moet je er dan wel comfortabel mee zijn om je aanmeldgegevens aan de app te verstrekken. Vervolgens toont Stocard aanvullende informatie, zoals het actuele spaarsaldo. De app heeft ook een aantal slimmigheden ingebouwd: zo kan de juiste kaart automatisch worden getoond op basis van je gps-locatie, zodat je in de winkel direct de juiste kaart bij de hand hebt.

www.stocardapp.com

Alle klantenkaarten in één app.

Scoupy

Met de app Scoupy kun je producten aanschaffen en via zogeheten ‘cashback’-acties een deel van het geld terugkrijgen. De app valt vooral op door de relatief grote hoeveelheid acties van verschillende producten. De werking is eenvoudig: je koopt het actieproduct en maakt hierna een foto van de kassabon. Je levert deze digitaal in, waarna de aanbieder het actiebedrag terugstort. Die terugbetaling gaat vlot: volgens de makers worden de bedragen binnen 48 uur op de rekening gestort.

Er zijn verschillende aanbieders bij Scoupy aangesloten. Via de tabbladen bovenin de app schakel je tussen de categorieën. In het thuisscherm vind je een overzicht van de aanbieders. Naast de kortingen vinden we een eigen spaarprogramma in de app. Hiermee kun je met aankopen punten sparen en krijg je toegang tot voordeeltjes die de makers hebben geselecteerd.

www.scoupy.com/app

Slim Koken

Even inspiratie nodig bij het koken én heb je nog flink wat ongebruikte ingrediënten liggen? Met de app Slim Koken, uitgebracht door het Voedingscentrum, kun je op basis van restjes alsnog nieuwe gerechten maken. Het doel hierbij is uiteraard om zo min mogelijk voedsel te verspillen.

In de app geef je aan welke producten je nog over hebt. Op basis hiervan worden recepten getoond. Inmiddels biedt de app zo’n tweeduizend verschillende recepten, dus je kunt even vooruit. Je kunt werken met filters en opgeven aan welke voorwaarden de maaltijd moet voldoen. De makers van de app werken zoveel mogelijk op basis van de welbekende Schijf van Vijf.

App Store, Play Store

Maak recepten op basis van spullen die je nog in huis hebt.

▼ Volgende artikel
Sennheiser brengt nieuwe ACCENTUM Open draadloze oordopjes uit
Huis

Sennheiser brengt nieuwe ACCENTUM Open draadloze oordopjes uit

Sennheiser heeft vandaag de nieuwe ACCENTUM Open oordopjes geïntroduceerd. Deze draadloze in-ear oordopjes combineren de geluidsafstemming van Sennheiser met een open, niet-occlusieve pasvorm.

De ACCENTUM Open bevat een 11mm dynamische transducer die net buiten de gehoorgang zit. Door het open karakter van de oordop worden vermoeide oren voorkomen, terwijl gebruikers zich bewust blijven van hun omgeving. Het universele ontwerp maakt het dragen comfortabel, waardoor ooradapters of clips niet nodig zijn.

Met Bluetooth 5.3 en multipointconnectiviteit kunnen gebruikers gemakkelijk wisselen tussen meerdere apparaten, bijvoorbeeld voor het ontvangen van een gesprek op de laptop en daarna direct terugkeren naar muziek op de smartphone. De dubbele beamforming-microfoons zorgen voor een goede handsfree belkwaliteit en filteren achtergrondgeluid uit voor betere spraakverstaanbaarheid.

De combinatie van een open oordop en een lichte steel met touchbediening zorgt voor een comfortabele gebruikservaring. Elk oortje weegt slechts 4,4 gram - minder dan een speelkaart - en is eenvoudig uit te nemen wanneer dat nodig is. De oortjes bieden tot 6,5 uur afspeeltijd, en in totaal 28 uur in combinatie met de compacte oplaadcase. Met de snellaadfunctie levert 10 minuten opladen ongeveer 1,5 uur luistertijd op.

Beschikbaarheid en prijzen

De ACCENTUM Open is vanaf vandaag verkrijgbaar in de kleuren crème en zwart voor een adviesprijs van 89,90 euro.

Bekijk hier andere Sennheiser-producten op Kieskeurig.nl:

▼ Volgende artikel
Haal meer uit de Google Chrome Adresbalk
© Carkhe - stock.adobe.com
Huis

Haal meer uit de Google Chrome Adresbalk

Google Chrome is veel meer dan alleen een webbrowser om te surfen en je favoriete sites te bezoeken. Met een paar simpele trucs voer je er allerlei kleine taken mee uit die je leven makkelijker maken. We hebben de meest gebruikte voor je op een rij gezet.

De adresbalk van Chrome heet sinds 2008 officieel de Omnibox. Daarmee geeft Google aan dat je er meer mee kunt dan zoektermen en url's invoeren. Het is een vrij intuïtieve tool, vooral als je een paar basisopties kent. In dit artikel lees je meer over: • Google Chrome als rekenmachine • Gerichter zoeken • Snel mailen • Handig voor op vakantie: weerbericht en vertalen • Toetje: nóg 5 tips

Ook interessant: Zo geef je Google Chrome een make-over

Google Chrome als rekenmachine

Even snel een sommetje uitrekenen doe je gewoon door de formule in de adresbalk in te voeren. Je hoeft daar dus geen losse applicatie voor te openen. Voer bijvoorbeeld 248/5 in om te bepalen hoeveel je per persoon kwijt bent in een restaurant.

Valuta en eenheden omzetten

Valuta omrekenen is ook een fluitje van een cent via de Google Chrome Adresbalk. Typ bijvoorbeeld 50 dollar in euro en je krijg meteen hoeveel dat in euro's is. Deze functie werkt trouwens niet alleen voor valuta, maar ook voor andere eenheden. Denk daarbij aan lengte (zoals 5 inches in cm), gewicht (2 kg in lb), temperatuur (100 F in C), tijd (7200 seconden in uren) en snelheid (90 km/h in mph). Ook eenheden van volume, energie, data-opslag, druk en oppervlaktematen kun je zo heel snel omrekenen.

Gerichter zoeken

Google is een krachtige zoekmachine die vaak een stuk beter werkt dan de zoekfunctie van de meeste nieuwssites en webshops. Wil je specifiek iets vinden op een bepaalde site? Begin je zoekopdracht dan met site:. Voer daarachter de website in, gevolgd door een spatie en een zoekterm, dus iets als site:id.nl google chrome.

Zoeken in Bookmarks, Tabbladen of Geschiedenis

Even snel een website opslaan in je bookmarks is een handige functie. Maar als je dat te vaak doet, zie je door de bomen het bos niet meer, zelfs niet wanneer je ze per map categoriseert. Ook daar heeft Chrome een trucje voor. Voer @bookmarks in de adresbalk in en selecteer Zoeken in Bookmarks. Je kunt nu via zoektermen de opgeslagen pagina makkelijker vinden

Heb je heel veel tabbladen openstaan? Gebruik dan @tabbladen en selecteer Zoeken in Tabbladen om snel weer de pagina te vinden die je nodig hebt. Heb je een nuttige pagina per ongeluk afgesloten en niet opgeslagen? Die vind je ook probleemloos terug. Voer daarvoor @geschiedenis in, gevolgd door de gewenste zoekwoorden; er wordt dan alleen gezocht in pagina's die je al bezocht hebt.

Zelf zoeklocaties instellen

De verwijzingen voor @bookmarks, @tabbladen en @geschiedenis zijn standaard onderdeel van Chrome. Maar je kunt er zelf meer maken. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar met een paar simpele stappen stel je alles naar wens in.

Daarvoor klik je met de rechtermuisknop op de adresbalk en selecteer je Zoekmachines en Site Search beheren. Je komt op een pagina met allerlei instellingen. Scrol door tot je bij Site Search komt en klik op de button Toevoegen die daar staat. Je kunt hier zelf een snelkoppeling, naam en url invoeren. Een snelkoppeling maken voor Google Drive en Gmail zijn populair. Voer @drive in bij snelkoppeling. Kopieer de url van Google Drive, https://drive.google.com/drive/my-drive en voeg daar /%s aan toe. De complete url is dus https://drive.google.com/drive/my-drive/%s. Bij naam vul je iets in dat je zelf handig vindt (tip: voor de herkenbaarheid is gewoon Google Drive aan te raden.

Je kunt deze methode ook gebruiken om in je Gmail of welke andere url dan ook te zoeken. Kopieer daarvoor de url van je inbox en plak er /%s achter.

Snel een mail versturen

Om een bericht te sturen is het niet nodig om eerst je e-mail client te openen. In plaats daarvan typ je in de adresbalk gewoon mailto:. Google Chrome opent dan meteen de client die bij jou als standaard is ingesteld.

⚽ Sportfanaat? Ben je een voetbalfanaat of liefhebber van een andere sport? Voer dan gewoon een aankomende wedstrijd of evenement in Google Chrome in, bijvoorbeeld "Ajax-Feyenoord". Je ziet dan meteen wanneer de volgende wedstrijd tussen de clubs is en wat de recente uitslagen zijn.

Handig voor op vakantie

Door eenvoudigweg weer in de adresbalk in te voeren, krijg je het weerbericht van je huidige locatie te zien. Tenminste, zolang je Google toegang geeft tot je locatie. Je kunt er ook een specifieke locatie aan toevoegen. Ga je op vakantie? Typ dan bijvoorbeeld weer Barcelona in voor een weerbericht van die stad.

Lekker weer voor een weekendje Barcelona?

Fijne handbagagekoffers vind je

Automatische vertalingen

Bij Google Chrome staat een voorkeurstaal ingesteld, die is over het algemeen Nederlands. Als je een woord of zin in een andere taal invoert, dan weet Google dat je op zoek bent naar een vertaling. Dat is erg handig wanneer je in het buitenland bent. Je hoeft niet meer aan de slag met een woordenboek of een speciale vertaalapplicatie. Voer de woorden of zin in de vreemde taal gewoon in en je krijgt de betekenis in het Nederlands te zien.

Toetje: 5x handig en leuk

In dit artikel staan slechts een aantal van de vele opties waarmee Google Chrome je leven makkelijker maakt. Er komen er regelmatig meer bij, en dankzij AI wordt de browser steeds gebruiksvriendelijker en helemaal op jou afgestemd. Als toetje hebben we er daarom nog vijf voor je geselecteerd:

  • Je kunt eenvoudig tijdzones omrekenen door bijvoorbeeld time in Tokyo in te voeren. Heb je een afspraak met iemand in New York? Dan helpt 14:00 Amsterdam in New York time je direct aan het juiste tijdstip, zonder dat je zelf hoeft te rekenen.

  • Ook aftellen gaat moeiteloos via de adresbalk. Typ set timer for 10 minutes en er verschijnt direct een timer in beeld die begint te lopen. Dat werkt trouwens ook met woorden als 'alarm' of 'countdown'. Handig tijdens het koken of om gefocust te werken in blokken van tijd.

  • Wil je liever iets bijhouden dan aftellen? Typ dan simpelweg stopwatch en je krijgt een digitale stopwatch in beeld. Je kunt deze starten, pauzeren en resetten zonder dat je extra software nodig hebt.

  • Voor ontspanning werkt de adresbalk net zo goed. Als je wilt weten waar je een film of serie kunt kijken, typ dan iets als Oppenheimer film of Breaking Bad Netflix. Google laat direct zien op welke streamingdienst het beschikbaar is, wat de speelduur is en geeft vaak ook recensies mee.

  • Tot slot kun je ook vluchtinformatie opvragen. Typ de vluchtcode in, bijvoorbeeld KL643, en je ziet meteen de actuele status van die vlucht, inclusief vertrek- en aankomsttijd, eventuele vertraging en de gate.