ID.nl logo
Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle
© Grecaud Paul
Huis

Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle

Hoewel de inflatie weer enigszins lijkt afgenomen, blijft alles onwaarschijnlijk duur. Het geld lijkt soms uit je portemonnee te vliegen! Deze apps helpen je om de kosten te drukken en slim te besparen op je aankopen.

Moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? De apps in dit artikel helpen je slim te besparen en bieden je inzicht in je financiën.

  • Inzicht in je uitgaven
  • Besparen op boodschappen
  • Cashback-acties

Lees ook: In gesprek over Dyme: Geld besparen met app

iBilly

iBilly geeft je een duidelijk beeld van je financiële situatie. In het hoofdvenster zie je hoe groot het actuele saldo is, verdeeld over verschillende kanalen zoals bankrekening, creditcard en aandelen. Ook houdt de app bij welke betalingen je in de toekomst kunt verwachten, zodat je hiervoor eventueel geld opzij kunt zetten. Je kunt je bankrekening aan de app koppelen, zodat de informatie hiervan automatisch wordt ingelezen. Heb je hieraan geen behoefte, dan kun je de transacties ook handmatig bijhouden. De koppeling van de app beperkt zich niet alleen tot bankrekeningen, maar ondersteunt ook online accounts zoals PayPal.

Wil je iets beter op je uitgaven letten, dan kun je de app ook gebruiken om budgetten te maken en bijvoorbeeld op maandbasis te bepalen hoeveel je aan welke onderdelen wilt uitgeven. Je mag iBilly gratis gebruiken. Wil je meerdere rekeningen koppelen, dan ben je aangewezen op de betaalde app. Je hebt dan tevens toegang tot een webversie van de app, zodat je je transacties in de browser kunt bijhouden.

www.ibilly.co

Met iBilly kun je ook budgetten opstellen. (Klik op de afbeeldingen voor een betere resolutie.)

Dyme

Dyme richt zich op het onder controle krijgen (en houden) van je uitgaven. De app maakt je uitgaven inzichtelijk in een dashboard. De gegevens komen van je rekeningen en creditcards. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de app. Zo worden de saldi overzichtelijk getoond en zijn de inkomsten en uitgaven op eigen tabbladen ondergebracht. Op de tab Vaste lasten zie je bijvoorbeeld wat je betaalt aan abonnementen en huur. Verder werkt de app met slimme notificaties: op het moment dat er een transactie gaat plaatsvinden – bijvoorbeeld de afschrijving van de huur – krijg je hiervan een melding.

Een deel van de app is gereserveerd voor het verlagen van kosten. Zo kun je de app gebruiken om ‘automatisch’ korting te regelen op bijvoorbeeld je telefoonabonnement. Dat is ook direct een belangrijk verdienmodel van Dyme: op de afgesloten contracten wordt een fee verdiend. Ook kun je met de app snel abonnementen opzeggen die je niet meer gebruikt.

www.dyme.app

Wil je meer inzicht in je financiële situatie?

Schrijf je inkomsten en uitgaven dan op in een budgetplanner

Mijn huishoudboek

Zoek je een ‘ouderwets’ huishoudboekje, waarin je je inkomsten en uitgaven ziet en achterhaalt hoe de kostenverhoudingen zijn? Mijn huishoudboekje is een app zonder poespas: de interface doet soms wat ‘Spartaans’ aan, maar geeft alle informatie die je nodig hebt. De app maakt gebruik van tabbladen, waarop de verschillende gebieden van je financiële huishouding te zien zijn.

Handig is de tab Grafiek: deze geeft visueel weer hoe je uitgaven worden verdeeld. Je kunt meerdere visualisaties kiezen, waaronder een cirkel- en staafdiagram. Een lijndiagram laat je eenvoudig perioden met elkaar vergelijken. Je kunt de uitgaven zelf categoriseren. Heb je een specifiek budget overschreden, dan geeft de app dit met rood aan.

App Store, Play Store

Mijn huishoudboekje geeft de informatie zonder opsmuk weer.

Too Good To Go

Wil je kosten besparen op het gebied van levensonderhoud? Met Too Good To Go kun je bij verschillende aanbieders met korting voedsel kopen. Het gaat hier om eten dat bijvoorbeeld moet worden verkocht voor een naderende houdbaarheidsdatum en anders mogelijk wordt weggegooid. Via de app zie je welke winkels in jouw buurt deelnemen en hun producten met korting aanbieden. Heb je interesse, dan kun je de boodschappen op een tijdslot bij de winkelier afhalen. Je weet nooit wat je krijgt: de producten worden aangeboden als ‘magic box’. De inhoud hiervan wisselt dagelijks. Uiteraard gaat het hierbij vaak om een beperkte voorraad, die vaak aan het einde van de dag is uitverkocht. De app toont per aanbieder welke voorraad nog beschikbaar is.

Er doen verschillende aanbieders mee, hoewel het aanbod per gemeente verschilt. In Amsterdam zien we bijvoorbeeld zowel supermarkten als restaurants. De presentatie van de aanbieders is vergelijkbaar met apps zoals Uber en Thuisbezorgd. Heb je een favoriet, dan kun je deze aan een favorietenlijst toevoegen.

www.toogoodtogo.nl

Voordelig overgebleven producten in huis halen.

Questionmark

Wil je voortaan bewuster spullen kopen en je keuze bijvoorbeeld baseren op de impact die het product heeft op milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid? Dan kun je eens kijken naar de app van Questionmark. Deze wordt uitgebracht door de gelijknamige stichting. De makers hebben een database met zo’n vijftigduizend producten met bijbehorende beoordeling opgesteld. Je kunt producten handmatig opzoeken, maar ook de streepjescode van het product scannen en de informatie automatisch opvragen.

Elk product toont je de bijbehorende keurmerken en specifieke eigenschappen. Bij voedsel worden bijvoorbeeld de voedingswaarden getoond. De producten zijn ingedeeld in categorieën. Questionmark toont ook alternatieve producten binnen de categorie, zodat je een beter scorend product kunt kiezen. Tot slot kun je verschillende producten binnen dezelfde categorie met elkaar vergelijken.

www.thequestionmark.org/download

Onderzoek hoe duurzaam of gezond je producten zijn.

SlimmemeterPortal.nl

Het lijkt erop dat de energietarieven in rustiger vaarwater terechtkomen, maar het belang van energie besparen en slim omgaan met je kosten blijft onverminderd belangrijk. Via SlimmemeterPortal.nl kun je je actuele gas- en elektriciteitsverbruik opvragen, zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van energie-apps en hardware om je slimme meter uit te lezen. De gegevens zijn afkomstig van een centrale database waarin de informatie wordt bijgehouden. Zelf hoef je alleen maar toestemming voor het raadplegen te geven. Je kunt je eigen verbruik vergelijken, zodat je meer inzicht krijgt. Die vergelijking kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld ten opzichte van vergelijkbare woningen of ten opzichte van andere bewoners in de omgeving. Je kunt ook gemeenten met elkaar vergelijken. Je mag de functies gratis gebruiken.

Er is ook een betaalde dienst beschikbaar. Die geeft je extra functionaliteit, waaronder het maken van maandrapportages en automatische controle van je energienota. Ook blijven je verbruiksgegevens dan langer dan twee maanden beschikbaar, zodat je over langere perioden vergelijkingen op dagniveau kunt maken.

www.slimmemeterportal.nl

Meer inzicht in je energieverbruik.

Stocard

Als je portemonnee uitpuilt van de klantenkaarten, loont het de moeite om te kijken naar Stocard. In deze app verzamel je al je klantenkaarten. Nagenoeg alle bekende klantenkaarten worden ondersteund, zoals van supermarkten en drogisterijen. Heb je een ‘onbekend’ pasje, bijvoorbeeld van een lokale ondernemer, dan kun je deze handmatig toevoegen en een label geven. Zodra je in de winkel bent, open je de app en toon je de digitale kaart.

De app kan ook integreren met de systemen van de loyaliteitsprogramma’s, al moet je er dan wel comfortabel mee zijn om je aanmeldgegevens aan de app te verstrekken. Vervolgens toont Stocard aanvullende informatie, zoals het actuele spaarsaldo. De app heeft ook een aantal slimmigheden ingebouwd: zo kan de juiste kaart automatisch worden getoond op basis van je gps-locatie, zodat je in de winkel direct de juiste kaart bij de hand hebt.

www.stocardapp.com

Alle klantenkaarten in één app.

Scoupy

Met de app Scoupy kun je producten aanschaffen en via zogeheten ‘cashback’-acties een deel van het geld terugkrijgen. De app valt vooral op door de relatief grote hoeveelheid acties van verschillende producten. De werking is eenvoudig: je koopt het actieproduct en maakt hierna een foto van de kassabon. Je levert deze digitaal in, waarna de aanbieder het actiebedrag terugstort. Die terugbetaling gaat vlot: volgens de makers worden de bedragen binnen 48 uur op de rekening gestort.

Er zijn verschillende aanbieders bij Scoupy aangesloten. Via de tabbladen bovenin de app schakel je tussen de categorieën. In het thuisscherm vind je een overzicht van de aanbieders. Naast de kortingen vinden we een eigen spaarprogramma in de app. Hiermee kun je met aankopen punten sparen en krijg je toegang tot voordeeltjes die de makers hebben geselecteerd.

www.scoupy.com/app

Slim Koken

Even inspiratie nodig bij het koken én heb je nog flink wat ongebruikte ingrediënten liggen? Met de app Slim Koken, uitgebracht door het Voedingscentrum, kun je op basis van restjes alsnog nieuwe gerechten maken. Het doel hierbij is uiteraard om zo min mogelijk voedsel te verspillen.

In de app geef je aan welke producten je nog over hebt. Op basis hiervan worden recepten getoond. Inmiddels biedt de app zo’n tweeduizend verschillende recepten, dus je kunt even vooruit. Je kunt werken met filters en opgeven aan welke voorwaarden de maaltijd moet voldoen. De makers van de app werken zoveel mogelijk op basis van de welbekende Schijf van Vijf.

App Store, Play Store

Maak recepten op basis van spullen die je nog in huis hebt.

▼ Volgende artikel
Van mobiel naar desktop: waarom je Spotify op je pc moet proberen
© Andreas Prott - stock.adobe.com
Huis

Van mobiel naar desktop: waarom je Spotify op je pc moet proberen

De meeste mensen gebruiken Spotify op hun mobiel om muziek te streamen. Handig, want een smartphone heb je altijd op zak. Zit je geregeld urenlang achter een pc of laptop? Probeer dan eens voor de verandering de desktop-app van deze populairste muziekdienst ter wereld. Het grotere scherm is namelijk heel prettig. Hoog tijd om de app grondig te bekijken.

In dit artikel laten we zien hoe je Spotify optimaal gebruikt op je pc:

  • Installeer de desktop-app voor Windows, macOS of Linux
  • Luister via je koptelefoon of speakers
  • Gebruik de webversie van Spotify als je geen software kunt installeren
  • Geniet van extra functies zoals offline luisteren, afspeellijsten maken en muziek van hoge kwaliteit streamen.
  • Synchroniseer je muziek met andere apparaten

Heb je veel eigen muziek? Lees dan: Vergeet Spotify en stream je eigen muziek met Navidrome

Kijkt je partner graag televisie, terwijl jij ondertussen op de computer bezig bent? Of werk je in een drukke omgeving, zoals een school of kantoor? Een koptelefoon met goede muziek helpt je concentreren. In dergelijke situaties streamen veel mensen de liedjes rechtstreeks vanaf een mobiel toestel naar hun hoofdtelefoon of oordopjes. Dat kan ook anders! Gebruik de gebruiksvriendelijke desktopversie van Spotify en laat de smartphone voortaan links liggen. Mooi meegenomen is dat je zo ook heel makkelijk muziek op de (aangesloten) speakers van een pc, laptop of monitor kunt beluisteren.

Kies waarmee je luistert

Bedenk eerst met welk apparaat je wilt luisteren naar Spotify. Bij een draadloze koptelefoon of speaker is er bijvoorbeeld een bluetooth-koppeling nodig. Gelukkig heeft nagenoeg elke laptop een geschikte adapter. Dat geldt ook voor redelijk recente desktops. Is jouw computer al iets ouder, dan sluit je eventueel een externe bluetooth-adapter aan. Je prikt zo’n apparaatje in een usb-poort, waarna je een draadloze verbinding opzet.

Het toevoegen van een bluetooth-apparaat is over het algemeen zo gepiept. Activeer op de koptelefoon of de speaker de koppelingsmodus en open vervolgens de bluetooth-instellingen van het besturingssysteem. In Windows 11 navigeer je hiervoor achtereenvolgens naar Instellingen / Bluetooth en apparaten / Apparaat toevoegen / Bluetooth. Uiteraard kun je net zo goed op een bekabelde hoofdtelefoon, headset of speakerset naar Spotify luisteren. Vrijwel elke pc of laptop heeft hiervoor een analoge 3,5mm-geluidsuitgang. Bepaalde apparaten sluit je als alternatief op een usb-poort aan.

Deze piepkleine bluetooth-adapter van TP-link (UB500) ligt voor ongeveer 15 euro in de winkel.

Installeren en inloggen

De desktop-app van Spotify is voor Windows, macOS en Linux beschikbaar. Surf naar www.spotify.com/nl/download om het juiste installatiebestand op te halen. Je kunt de app eventueel uit de Microsoft Store plukken. De stappen in dit artikel zijn gebaseerd op de Spotify-app voor Windows.

Zodra je het programma voor de eerste keer opstart, verschijnt er een inlogscherm. Ben je nog geen lid van Spotify, dan kun je desgewenst een nieuw account aanmaken. Klik op Gratis aanmelden om een nieuw tabblad in de browser te openen. Maak vervolgens de registratie in orde. Je kunt optioneel een bestaand Google-, Facebook- of Apple-account gebruiken. Via Inloggen opent er een tabblad in je browser. Klik na het invullen van de juiste gegevens op Doorgaan naar de app. Het uitgebreide startvenster verschijnt.

Zonder (gratis of betaald) account kom je bij de desktop-app van Spotify niet binnen.

Spotify op het web

Wie op een bedrijfscomputer werkt, kan mogelijk geen software installeren. Waarschijnlijk heeft de systeembeheerder niet de juiste rechten aan je toegekend. Gelukkig kun je op een zakelijke computer alsnog naar albums, podcasts en audioboeken van Spotify luisteren. Surf maar eens naar https://open.spotify.com en klik rechtsboven op Inloggen. Na opgave van de juiste accountgegevens komt jouw persoonlijke Spotify-omgeving tevoorschijn.

De webomgeving van Spotify is op elke (zakelijke) locatie bereikbaar.

Gratis of betaald account

Je kunt de desktop-app zowel met een gratis als betaald Spotify-account gebruiken. Houd in het eerste geval wel rekening met reclame. Voor gratis leden zijn er ook allerlei beperkingen. Zo kun je geen albums offline opslaan en nummers niet in een willekeurige volgorde afspelen. Verder heb je te maken met een lagere geluidskwaliteit.

Wil je zonder beperkingen en reclamevrij luisteren? Kies dan tussen de Premium-abonnementen Student (5,99 euro), Individual (10,99 euro), Duo (14,99 euro) en Family (17,99 euro). De genoemde kosten zijn maandbedragen. De stappen in dit artikel zijn gebaseerd op een betaald Spotify Premium-account.

Als je Spotify veel gebruikt, is een betaald account zonder reclame wellicht de moeite waard.

Eerste kennismaking

Vergeleken met de mobiele app oogt de desktopversie een stuk drukker. De ontwikkelaars maken namelijk dankbaar gebruik van de aanwezige schermruimte. Wanneer je met je huidige account al artiesten en podcasts volgt, zie je ze links in de bibliotheek. Klik zo nodig linksboven op Je bibliotheek uitvouwen om de volledige inhoud te tonen. Op deze manier vind je eenvoudig content die je interessant vindt. Verder is de optie Wat is er nieuw de moeite waard. Klik rechtsboven op het belletje en zie welke albums je favoriete artiesten onlangs hebben uitgebracht. Je vindt hier trouwens ook nieuwe afleveringen van podcasts.

Het drukke startvenster van Spotify bevat een wirwar van artiesten, podcasts, mixen en radiozenders.

Vanwege het immense aanbod is Spotify een ideale tool om nieuwe dingen te ontdekken. Het startvenster is hiervoor alvast een goed uitgangspunt. Je roept dat op elk moment op door bovenaan op het huisje te klikken. Op basis van jouw luistergedrag genereert de muziekdienst allerlei mixen. Hier staan mogelijk al wat nummers tussen die je nog niet eerder hebt gehoord. Scrol omlaag om onder meer suggesties voor muziekvideo’s en radiozenders te bekijken. Je kunt ook in uiteenlopende categorieën neuzen. Klik hiervoor achter de zoekbalk bovenin op het pictogram Bladeren. Onder andere Podcasts, Nieuwe releases, Hitlijsten en Ontdekken zijn populaire rubrieken.

Je kunt neuzen in tientallen categorieën.

Nieuw: luisterboeken

Sinds kort schotelt Spotify zijn betalende Premium-leden ook luisterboeken voor. Het zijn er ruim tweehonderdduizend! Bezitters van een Individual-, Duo- of Family-account kunnen maandelijks twaalf uur naar ingesproken verhalen luisteren. Deze uren gelden alleen voor de beheerder van het abonnement. Je kunt eventueel tegoed bijkopen. Surf hiervoor naar www.spotify.com/nl/account en log in. Via Luistertijd voor luisterboeken / Voeg saldo toe verschijnt er een betaalscherm. Tien extra uren kosten 10 euro.

Benieuwd naar het aanbod? Klik in het startvenster van de desktop-app bovenaan op het tabblad Luisterboeken en bekijk de aanbevolen titels. Je kunt daarnaast de zoekfunctie gebruiken om een specifiek audioboek te vinden. Nuttig is dat je de spreeksnelheid kunt versnellen of vertragen. Op die manier kun je naar een tempo luisteren dat jij aangenaam vindt.

In Spotify zijn er volop Nederlandstalige luisterboeken beschikbaar, zoals deze roman van de bekende schrijver Tommy Wieringa.

Volgen

Het loont de moeite om goede artiesten te volgen. Daarmee creëer je vanuit de bibliotheek snel toegang tot alle muziek die je goed vindt. In Spotify kom je zo ook aanbevelingen van nieuw werk tegen. Typ in de zoekbalk de naam van een band of zanger(es) en klik in de resultaten de artiestenpagina aan. Bovenaan staat een lijst met veel gestreamde nummers. Je kunt verder een discografie opvragen. Klik op Volgen om de band of zanger(es) meteen in je bibliotheek te plaatsen.

Het volgen van podcasts werkt op soortgelijke wijze. Ga binnen het startscherm bovenin eerst naar het tabblad Podcasts en blader door het aanbod. Heb je iets leuks gevonden? Klik dan onder de podcasttitel Volgen.

Volg een leuke podcast als je geen enkele aflevering wilt missen.

Afspeellijsten maken

Met een afspeellijst heb je in een klap toegang tot een overzicht van je favoriete liedjes. Creëer bijvoorbeeld aparte lijsten voor tijdens het sporten, autorijden of slapengaan. Je vouwt, indien nodig, eerst de bibliotheek in het linkerdeelvenster uit en kiest voor Playlist of map maken. Dat is het pictogram met het plusteken. Via Een nieuwe playlist maken verschijnt er een lege afspeellijst in de bibliotheek. Hoog tijd om die te vullen met goede muziek. Klik bovenaan op de tijdelijke titel en bedenk een relevante naam. Je kunt optioneel een beschrijving en foto toevoegen, waarna je bevestigt met Opslaan.

Zoek nu in Spotify naar liedjes die je aan de afspeellijst wilt toevoegen. Iets gevonden? Klik dan op het betreffende nummer en vervolgens op het pictogram met de drie puntjes. Ga in het menu naar Toevoegen aan playlist en wijs de gewenste afspeellijst aan. De afspeellijsten zijn in Spotify normaal gesproken openbaar. Hierdoor zijn ze ook toegankelijk voor andere leden. Als je dat liever niet wilt, kun je een afspeellijst voor jezelf houden. Klik hiervoor in de bibliotheek met de rechtermuisknop op de titel en kies Privé maken.

Sport je graag, dan ligt een afspeellijst met energieke liedjes voor de hand.

Audiokwaliteit wijzigen

Spotify werkt volgens jarenlange geruchten aan een nieuw hifi-abonnement met een hogere geluidskwaliteit. Op die manier wordt de muziekdienst mogelijk ook interessant voor bezitters van hoogwaardige audioapparatuur. Deze groep gebruikt nu veelal Tidal of Qobuz.

Ondanks dat het hifi-abonnement dus nog even op zich laat wachten, kun je in de desktop-app wel degelijk een hogere geluidskwaliteit tot maximaal 320 kbit/s instellen. Klik rechtsboven op je profielafbeelding en kies Instellingen. Je selecteert in het uitrolmenu achter Streamingkwaliteit de optie Zeer hoog. Luister vervolgens naar de beste geluidskwaliteit die de muziekdienst momenteel in petto heeft.

Met de standaardinstellingen schroeft het programma de audiokwaliteit bij een trage netwerkverbinding automatisch terug. Wil je dat liever niet? Zet in dat geval het schuifje achter Kwaliteit automatisch aanpassen uit. Tot slot kun je ook nog de geluidskwaliteit van offline opgeslagen muziek aanpassen.

Met een kleine aanpassing in de instellingen verhoog je de geluidskwaliteit aanzienlijk.

Andere luisterapparaten

Tegenwoordig ondersteunen talloze soundbars, receivers, versterkers, draadloze luidsprekers, smart-tv’s en andere audiovisuele apparaten Spotify Connect. Een voordeel, want je schakelt zo soepel naar een andere luisteromgeving. Bekijk in de desktop-app welke apparatuur er in jouw woning met Spotify Connect overweg kan. Klik rechtsonder op Verbinden met apparaat. Dat kan een pictogram van een hoofdtelefoon, speaker of televisie zijn. Kies daarna in het lijstje op welk apparaat je de luistersessie wilt voortzetten. Je hoort vrijwel direct ergens anders muziek!

Start vanuit de desktop-app eenvoudig een luistersessie op een ander apparaat.

Offline luisteren

Gebruik je de desktop-app van Spotify op een laptop? Wie weet kom je soms op plekken zonder internet, zoals het vliegtuig of een afgelegen vakantiebestemming. Geen nood, want je kunt elk liedje, album en podcast offline opslaan. Het is zelfs mogelijk om complete afspeellijsten lokaal te bewaren. De limiet ligt op tienduizend (!) opgeslagen nummers.

Onder de titels van albums, podcasts, luisterboeken en afspeellijsten vind je een downloadknop (pijltje omlaag). Klik hierop om de downloadsessie te starten. Er verschijnen nu groene pijltjes voor de nummers. Het is helaas niet mogelijk om een enkel nummer te downloaden. Je omzeilt deze beperking door favoriete liedjes eerst in een afspeellijst te zetten. Ben je op een plek met geen of matig internet? Gebruik voor dergelijke situaties de offline modus van Spotify. Klik linksboven op de drie puntjes en kies Bestand / Offline modus. Met deze optie kun je uitsluitend gedownloade muziek afspelen.

Je ziet aan de groene pijltjes dat alle nummers van dit album zijn gedownload.

Als je duizenden liedjes op de computer bewaart, kost dat logischerwijs veel opslagruimte. Je kunt de bestandslocatie desgewenst aanpassen. Klik op de profielafbeelding en kies Instellingen. Scrol helemaal omlaag en klik achter Offline storage location op Locatie wijzigen. Kies nu naar eigen inzicht een andere map en bevestig met OK. Verder tref je hier ook nog opties om alle downloads te verwijderen en tijdelijke bestanden te wissen.

Bepaal zelf in welke map je offline muziek opslaat.

Facebook-vrienden

Spotify bevat een functie om je profiel aan een Facebook-account te koppelen. Je kunt zo zien naar welke muziek online vrienden luisteren. Open via je profielafbeelding de instellingen en scrol een stukje naar beneden. Met de optie Verbinden met Facebook opent er een nieuw venster met een aanmeldscherm. Na opgave van de juiste inloggegevens is het online smoelenboek gekoppeld. Klik rechtsboven op Activiteit van vrienden (drie poppetjes) om een overzicht van vrienden te tonen. Via Vriend toevoegen (poppetje met plusteken) geef je aan welke personen uit je familie-, vrienden- en kennissenkring je wilt volgen.

Verdere ontwikkelingen

Spotify heeft een actief ontwikkelteam dat de desktop-app regelmatig onder handen neemt. Je merkt dat bijvoorbeeld aan een gewijzigde vormgeving en nieuwe functies. Er verschijnt kort na het opstarten van het programma dan ook regelmatig een verzoek om de laatste versie te installeren. Naast de profielfoto zie je in dat geval een blauwe stip. Klik daarop om Spotify te updaten. Veel luisterplezier!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo maak je je melkopschuimer schoon
© totojang1977
Huis

Zo maak je je melkopschuimer schoon

Werkt je melkopschuimer niet meer goed? Schuimt de melk niet meer op of blijft de melk lauw? Dan kan het zijn dat het apparaat vies is van binnen. Het is dan ook belangrijk dat je je melkopschuimer (of stoompijpje) regelmatig schoonmaakt. Wij vertellen je hoe je dat doet. 

In dit artikel lees je:

  • Waarom je het schoonmaken van je melkopschuimer niet moet overslaan
  • Hoe je een melkopschuimer schoonmaakt
  • Waar je bij het schoonmaken van een elektrische melkopschuimer extra op moet letten
  • Hoe je het stoompijpje van je koffiezetapparaat schoonmaakt

Lees ook: Melkopschuimer kopen? Hier moet je op letten

Als jij een echte thuisbarista bent, is je melkopschuimer waarschijnlijk je beste vriend. Met één druk op de knop staat er elke ochtend een heerlijke cappuccino of latte macchiato voor je klaar – ideaal! Maar dat schoonmaken: daar ben je wat minder dol op. Toch is het regelmatig schoonmaken van je melkopschuimer belangrijker dan je misschien denkt. Behalve dat aangekoekte melkresten in een melkopschuimer niet echt hygiënisch zijn en de smaak van je cappuccino kunnen beïnvloeden, beïnvloeden ze ook de kwaliteit van het schuim. Zo breken achtergebleven melkvetten de luchtbellen af die nodig zijn voor romig schuim en kan de textuur van het schuim door melkresten minder gelijkmatig worden. Ook kunnen opgehoopte melkresten het verwarmingselement verstoppen, met lauwe melk tot gevolg. 

Melkopschuimer schoonmaken: algemene tips 

Om te blijven genieten van perfect cappuccinoschuim zul je je melkopschuimer dus regelmatig schoon moeten maken. Doe dat in elk geval na ieder gebruik, want melkresten hopen zich snel op. Hoe je je melkopschuimer het beste schoonmaakt, hangt af van het model dat je hebt. Moderne melkopschuimers hebben vaak onderdelen die in de vaatwasser kunnen, wat een hoop schoonmaakwerk scheelt. Ook weet je daarmee zeker dat alle bacteriën worden weggespoeld. Zijn de onderdelen van jouw melkopschuimer niet vaatwasserbestendig? Lees dan hieronder wat je kunt doen om je opschuimer weer te laten blinken. 

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Voor de meeste melkopschuimers geldt dat je bij het schoonmaken het beste eerst de garde verwijdert (let op: bij sommige modellen is dit niet mogelijk!). Vervolgens spoel je de binnenkant van het kannetje om met warm water en eventueel een mild schoonmaakmiddel, zoals natuurazijn of afwasmiddel. Gebruik altijd maar een klein beetje schoonmaakmiddel, want als dit achterblijft kan het de smaak van het schuim beïnvloeden. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en schuursponsjes: die kunnen de antikleeflaag in de melkopschuimer aantasten, waardoor de opschuimer steeds lastiger schoon te maken is. Dat wil je nu juist voorkomen. 

De garde maak je schoon met een borsteltje of een zacht sponsje. Bij hardnekkige melkresten laat je de garde even weken in warm water met een scheutje afwasmiddel. Haal eventueel ook het rubber van het deksel af, want melkresten kunnen ook onder het rubber gaan zitten. Maak tot slot de behuizing van de melkopschuimer schoon met een vochtige doek. 

Elektrische melkschuimer: extra tips 

Heb je een elektrische melkopschuimer? Dan zijn er wat extra handelingen nodig om hem goed én veilig schoon te krijgen. Verwijder voor het schoonmaken altijd eerst de stekker uit het stopcontact. Zo voorkom je kortsluiting of schade als er per ongeluk nog water aan de onderkant van de melkopschuimer zit wanneer je die terugplaatst op het opwarmelement. Dompel nooit de gehele kan onder water, maar maak de binnenkant voorzichtig schoon met een zachte doek of spons. Als er erg veel melkresten in de opschuimer zitten, kun je de kan vullen met wat warm water en dit een tijdje laten weken. Gebruik eventueel een zacht borsteltje of doekje om hardnekkige melkresten weg te schrobben. Laat altijd alle onderdelen goed drogen voordat je de melkopschuimer weer in het stopcontact doet.

Stoompijpje schoonmaken

Maak je je cappuccinoschuim met het stoompijpje op je koffiezetapparaat? Ook dat moet je regelmatig schoonmaken. Melkresten kunnen zich namelijk ophopen in het pijpje, waardoor de stoom niet meer goed kan circuleren en de melk niet kan opschuimen. Ook wordt de melk zo minder goed warm. Het stoompijpje schoonmaken is heel simpel: laat het eerst een paar seconden uitblazen om oppervlakkige melkresten te verwijderen. Vervolgens veeg je het stoompijpje goed schoon met een vochtige doek. Heb je het stoompijpje al langere tijd niet gereinigd? Haal het pijpje dan los en laat het even weken in warm water met een druppel afwasmiddel.

Voorraadje plantaardige melk in huis?

Havermelk en amandelmelk