ID.nl logo
Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle
© Grecaud Paul
Huis

Klein budget? Hiermee houd je je uitgaven onder controle

Hoewel de inflatie weer enigszins lijkt afgenomen, blijft alles onwaarschijnlijk duur. Het geld lijkt soms uit je portemonnee te vliegen! Deze apps helpen je om de kosten te drukken en slim te besparen op je aankopen.

Moeite om de eindjes aan elkaar te knopen? De apps in dit artikel helpen je slim te besparen en bieden je inzicht in je financiën.

  • Inzicht in je uitgaven
  • Besparen op boodschappen
  • Cashback-acties

Lees ook: In gesprek over Dyme: Geld besparen met app

iBilly

iBilly geeft je een duidelijk beeld van je financiële situatie. In het hoofdvenster zie je hoe groot het actuele saldo is, verdeeld over verschillende kanalen zoals bankrekening, creditcard en aandelen. Ook houdt de app bij welke betalingen je in de toekomst kunt verwachten, zodat je hiervoor eventueel geld opzij kunt zetten. Je kunt je bankrekening aan de app koppelen, zodat de informatie hiervan automatisch wordt ingelezen. Heb je hieraan geen behoefte, dan kun je de transacties ook handmatig bijhouden. De koppeling van de app beperkt zich niet alleen tot bankrekeningen, maar ondersteunt ook online accounts zoals PayPal.

Wil je iets beter op je uitgaven letten, dan kun je de app ook gebruiken om budgetten te maken en bijvoorbeeld op maandbasis te bepalen hoeveel je aan welke onderdelen wilt uitgeven. Je mag iBilly gratis gebruiken. Wil je meerdere rekeningen koppelen, dan ben je aangewezen op de betaalde app. Je hebt dan tevens toegang tot een webversie van de app, zodat je je transacties in de browser kunt bijhouden.

www.ibilly.co

Dyme

Dyme richt zich op het onder controle krijgen (en houden) van je uitgaven. De app maakt je uitgaven inzichtelijk in een dashboard. De gegevens komen van je rekeningen en creditcards. Er is veel aandacht besteed aan de vormgeving van de app. Zo worden de saldi overzichtelijk getoond en zijn de inkomsten en uitgaven op eigen tabbladen ondergebracht. Op de tab Vaste lasten zie je bijvoorbeeld wat je betaalt aan abonnementen en huur. Verder werkt de app met slimme notificaties: op het moment dat er een transactie gaat plaatsvinden – bijvoorbeeld de afschrijving van de huur – krijg je hiervan een melding.

Een deel van de app is gereserveerd voor het verlagen van kosten. Zo kun je de app gebruiken om ‘automatisch’ korting te regelen op bijvoorbeeld je telefoonabonnement. Dat is ook direct een belangrijk verdienmodel van Dyme: op de afgesloten contracten wordt een fee verdiend. Ook kun je met de app snel abonnementen opzeggen die je niet meer gebruikt.

www.dyme.app

Wil je meer inzicht in je financiële situatie?

Schrijf je inkomsten en uitgaven dan op in een budgetplanner

Mijn huishoudboek

Zoek je een ‘ouderwets’ huishoudboekje, waarin je je inkomsten en uitgaven ziet en achterhaalt hoe de kostenverhoudingen zijn? Mijn huishoudboekje is een app zonder poespas: de interface doet soms wat ‘Spartaans’ aan, maar geeft alle informatie die je nodig hebt. De app maakt gebruik van tabbladen, waarop de verschillende gebieden van je financiële huishouding te zien zijn.

Handig is de tab Grafiek: deze geeft visueel weer hoe je uitgaven worden verdeeld. Je kunt meerdere visualisaties kiezen, waaronder een cirkel- en staafdiagram. Een lijndiagram laat je eenvoudig perioden met elkaar vergelijken. Je kunt de uitgaven zelf categoriseren. Heb je een specifiek budget overschreden, dan geeft de app dit met rood aan.

App Store, Play Store

Too Good To Go

Wil je kosten besparen op het gebied van levensonderhoud? Met Too Good To Go kun je bij verschillende aanbieders met korting voedsel kopen. Het gaat hier om eten dat bijvoorbeeld moet worden verkocht voor een naderende houdbaarheidsdatum en anders mogelijk wordt weggegooid. Via de app zie je welke winkels in jouw buurt deelnemen en hun producten met korting aanbieden. Heb je interesse, dan kun je de boodschappen op een tijdslot bij de winkelier afhalen. Je weet nooit wat je krijgt: de producten worden aangeboden als ‘magic box’. De inhoud hiervan wisselt dagelijks. Uiteraard gaat het hierbij vaak om een beperkte voorraad, die vaak aan het einde van de dag is uitverkocht. De app toont per aanbieder welke voorraad nog beschikbaar is.

Er doen verschillende aanbieders mee, hoewel het aanbod per gemeente verschilt. In Amsterdam zien we bijvoorbeeld zowel supermarkten als restaurants. De presentatie van de aanbieders is vergelijkbaar met apps zoals Uber en Thuisbezorgd. Heb je een favoriet, dan kun je deze aan een favorietenlijst toevoegen.

www.toogoodtogo.nl

Questionmark

Wil je voortaan bewuster spullen kopen en je keuze bijvoorbeeld baseren op de impact die het product heeft op milieu, mensenrechten, dierenwelzijn en gezondheid? Dan kun je eens kijken naar de app van Questionmark. Deze wordt uitgebracht door de gelijknamige stichting. De makers hebben een database met zo’n vijftigduizend producten met bijbehorende beoordeling opgesteld. Je kunt producten handmatig opzoeken, maar ook de streepjescode van het product scannen en de informatie automatisch opvragen.

Elk product toont je de bijbehorende keurmerken en specifieke eigenschappen. Bij voedsel worden bijvoorbeeld de voedingswaarden getoond. De producten zijn ingedeeld in categorieën. Questionmark toont ook alternatieve producten binnen de categorie, zodat je een beter scorend product kunt kiezen. Tot slot kun je verschillende producten binnen dezelfde categorie met elkaar vergelijken.

www.thequestionmark.org/download

SlimmemeterPortal.nl

Het lijkt erop dat de energietarieven in rustiger vaarwater terechtkomen, maar het belang van energie besparen en slim omgaan met je kosten blijft onverminderd belangrijk. Via SlimmemeterPortal.nl kun je je actuele gas- en elektriciteitsverbruik opvragen, zonder dat je hiervoor afhankelijk bent van energie-apps en hardware om je slimme meter uit te lezen. De gegevens zijn afkomstig van een centrale database waarin de informatie wordt bijgehouden. Zelf hoef je alleen maar toestemming voor het raadplegen te geven. Je kunt je eigen verbruik vergelijken, zodat je meer inzicht krijgt. Die vergelijking kan op meerdere manieren: bijvoorbeeld ten opzichte van vergelijkbare woningen of ten opzichte van andere bewoners in de omgeving. Je kunt ook gemeenten met elkaar vergelijken. Je mag de functies gratis gebruiken.

Er is ook een betaalde dienst beschikbaar. Die geeft je extra functionaliteit, waaronder het maken van maandrapportages en automatische controle van je energienota. Ook blijven je verbruiksgegevens dan langer dan twee maanden beschikbaar, zodat je over langere perioden vergelijkingen op dagniveau kunt maken.

www.slimmemeterportal.nl

Stocard

Als je portemonnee uitpuilt van de klantenkaarten, loont het de moeite om te kijken naar Stocard. In deze app verzamel je al je klantenkaarten. Nagenoeg alle bekende klantenkaarten worden ondersteund, zoals van supermarkten en drogisterijen. Heb je een ‘onbekend’ pasje, bijvoorbeeld van een lokale ondernemer, dan kun je deze handmatig toevoegen en een label geven. Zodra je in de winkel bent, open je de app en toon je de digitale kaart.

De app kan ook integreren met de systemen van de loyaliteitsprogramma’s, al moet je er dan wel comfortabel mee zijn om je aanmeldgegevens aan de app te verstrekken. Vervolgens toont Stocard aanvullende informatie, zoals het actuele spaarsaldo. De app heeft ook een aantal slimmigheden ingebouwd: zo kan de juiste kaart automatisch worden getoond op basis van je gps-locatie, zodat je in de winkel direct de juiste kaart bij de hand hebt.

www.stocardapp.com

Scoupy

Met de app Scoupy kun je producten aanschaffen en via zogeheten ‘cashback’-acties een deel van het geld terugkrijgen. De app valt vooral op door de relatief grote hoeveelheid acties van verschillende producten. De werking is eenvoudig: je koopt het actieproduct en maakt hierna een foto van de kassabon. Je levert deze digitaal in, waarna de aanbieder het actiebedrag terugstort. Die terugbetaling gaat vlot: volgens de makers worden de bedragen binnen 48 uur op de rekening gestort.

Er zijn verschillende aanbieders bij Scoupy aangesloten. Via de tabbladen bovenin de app schakel je tussen de categorieën. In het thuisscherm vind je een overzicht van de aanbieders. Naast de kortingen vinden we een eigen spaarprogramma in de app. Hiermee kun je met aankopen punten sparen en krijg je toegang tot voordeeltjes die de makers hebben geselecteerd.

www.scoupy.com/app

Slim Koken

Even inspiratie nodig bij het koken én heb je nog flink wat ongebruikte ingrediënten liggen? Met de app Slim Koken, uitgebracht door het Voedingscentrum, kun je op basis van restjes alsnog nieuwe gerechten maken. Het doel hierbij is uiteraard om zo min mogelijk voedsel te verspillen.

In de app geef je aan welke producten je nog over hebt. Op basis hiervan worden recepten getoond. Inmiddels biedt de app zo’n tweeduizend verschillende recepten, dus je kunt even vooruit. Je kunt werken met filters en opgeven aan welke voorwaarden de maaltijd moet voldoen. De makers van de app werken zoveel mogelijk op basis van de welbekende Schijf van Vijf.

App Store, Play Store

▼ Volgende artikel
Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?
© Perig Morisse
Huis

Gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode: wat is het veiligst?

Veilig je telefoon ontgrendelen: wat is de beste methode? In dit artikel komen pincodes, vingerafdrukscans en gezichtsherkenning aan bod.

Op je telefoon staan allerlei persoonlijke gegevens die je niet zomaar met iedereen deelt. Bovendien is het niet de bedoeling dat iedereen je berichten zomaar kan lezen of zelfs iets kan versturen of posten.

Authenticatie voor smartphones is niet nieuws. Maar wat is eigenlijk de veiligste methode? We leggen identificatie door middel van een wachtwoord of pincode, een vingerafdruk en gezichtsherkenning onder de loep:

  • Voor- en nadelen van een wachtwoord, patroon of pincode
  • Pluspunten en keerzijdes van een vingerafdruk voor verificatie
  • Pro’s en cons van ontgrendeling door gezichtsherkenning

Op zoek naar een nieuwe smartphone? Bekijk de beste telefoons tot 600,- euro!

Voordelen van een wachtwoord, patroon of pincode

  • Je bent niet afhankelijk van onderliggende technologie

  • Je hebt de mate van veiligheid gedeeltelijk zelf in de hand

Wachtwoorden, patronen en pincodes zijn de oudste en in feite ook de simpelste vormen van identificatie. Belangrijk om te weten is dat de veiligheid afhankelijk is van de lengte van de code of het wachtwoord. Je hebt de veiligheid dus voor een groot deel zelf in de hand. Deze methode is altijd even betrouwbaar, omdat hij voor de veiligheid niet afhankelijk is van je de technologie in je telefoon. Bovendien verlies je de mogelijkheid om op deze manier in te loggen minder snel, omdat er geen sensoren of camera's zijn die stuk kunnen gaan.

©Supatman - stock.adobe.com

Nadelen van een wachtwoord of pincode

  • Iemand kan meekijken en je wachtwoord aflezen

  • Niet gebruiksvriendelijk en langzaam

De nadelen van een wachtwoord liggen eigenlijk ook voor de hand. Iemand kan bijvoorbeeld stiekem over je schouder meekijken en toegang krijgen tot je telefoon. In theorie kan een hacker met je gegevens aan de haal. In de praktijk komt dat zelden voor, maar het hacken van je vinger of gezicht is in ieder geval helemaal onmogelijk. Toch was voor veel mensen gebruiksvriendelijkheid de reden om over te stappen naar een andere manier. Want iedere keer een code of wachtwoord invoeren duurt lang en begint op een gegeven moment vervelend te worden, vooral als je weet dat er snellere methodes beschikbaar zijn. Een patroon swipen gaat iets sneller, maar kost alsnog meer moeite dan andere manieren.

Bescherm je smartphone optimaal met een stevig telefoonhoesje.

Zo blijft je toestel in topconditie, hoe je het ook ontgrendelt!

Vingerafdruk voor authenticatie: de voordelen

  • Snel en gebruiksvriendelijk

  • Hoge veiligheid bij geavanceerde sensoren

Inmiddels zijn vingerafdrukscanners op telefoons snel en reageren ze zonder al te veel problemen, zonder dat je je vinger exact op de juiste manier op de scanner hoeft te plaatsen. Doordat ze op een handige plek geplaatst zijn, ontgrendel je je smartphone min of meer zodra je het apparaat oppakt. Een goede scanner zorgt ervoor dat jij als enige je telefoon kunt unlocken.

©KOB

Vingerafdruk voor authenticatie: de nadelen

  • Werkt niet bij natte of beschadigde vingers

  • Oudere versies minder betrouwbaar

Iedereen die ooit een vingerafdrukscanner heeft gebruikt is bekend met het volgende: als je vinger nat is, of wanneer je er toevallig een snee of een pleister op zit, herkent de scanner het profiel van je vinger niet meer. Bij geavanceerdere scanners komt dit probleem minder vaak voor. Sowieso zijn verouderde en goedkopere sensoren lang niet altijd veilig. Ze zijn in het kort minder complex, waardoor ze minder lijnen registreren en je vingerafdruk niet heel nauwkeurig meten.

Voordelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Snel en moeiteloos

  • 3D-scans zijn erg veilig

Je smartphone ontgrendelen door gezichtsherkenning is de gebruiksvriendelijkste manier. Het enige wat je hoeft te doen, is naar je telefoon kijken. Kortom: het gaat automatisch en zonder dat je het in de gaten hebt. Smartphones die gebruikmaken van een 3D-scan zijn amper te misleiden en dus zeer betrouwbaar, maar alleen nieuwe (en dure) modellen zijn uitgerust met deze mogelijkheid. Let daar goed op wanneer je graag gebruikmaakt van gezichtsherkenning en op zoek bent naar een nieuwe telefoon.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro

Nadelen van gezichtsherkenning voor ontgrendeling

  • Oudere gezichtsscans niet altijd even betrouwbaar

  • Weinig licht kan een belemmering zijn

Oudere telefoons die te ontgrendelen zijn met een scan van je gezicht, zijn helaas niet heel veilig. Ze maken gebruik van een foto en vergelijken die met de 2D-scan die gemaakt wordt tijdens het ontgrendelen. In de eerste plaats is gebleken dat iemand anders met een gezicht dat veel op je lijkt de telefoon mogelijk ook kan ontgrendelen. Daarnaast is een foto van de bezitter van de telefoon soms genoeg om deze veiligheidsmethode te misleiden.

Conclusie: wat is het veiligst?

Een complex wachtwoord of lange pincode is nog altijd een veilige manier om je smartphone te vergrendelen. Als je een moderne telefoon hebt, is vingerafdrukherkenning ook erg veilig en bovendien een heel stuk gebruiksvriendelijker. Een geavanceerde scanner voor gezichtsherkenning is ook zeer betrouwbaar. Maar daarbij moet je er wel op letten dat jouw telefoon echt een 3D-scan van je gezicht maakt. De meeste smartphones kunnen dat niet. Denk er verder aan dat je niet meer kunt inloggen met een vingerafdruk of een gezichtsscan als bepaalde onderdelen van je telefoon niet meer functioneren. Daarom is het aangeraden om altijd te kiezen voor een lang wachtwoord of pincode als back-up.

📱Ook interessant: Help! Ik ben het wachtwoord van mijn Apple ID vergeten


▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming
Huis

Consumenten testen: de Philips 5000 Series CX5120/11 energiebesparende verwarming

Ben je op zoek naar een energiezuinige bijverwarming die snel en efficiënt warmte levert? Dan is een keramische verwarming wel iets voor jou: die combineert moderne technologie met gebruiksgemak. Zoals de Philips 5000 Series CX5120/11 keramische verwarming. Wat zijn de praktijkervaringen van de testers van Review.nl? Lees hier hun bevindingen.

Ben je op zoek naar een snelle, slimme en veilige manier om je huis te verwarmen? Met deze krachtige keramische verwarming zit je binnen twee seconden al lekker warm! En het beste? Je bespaart tot wel 50% energie vergeleken met een gewone verwarmingsventilator. Via de handige Philips Air+-app heb je altijd en overal controle over je verwarming. Bovendien zorgt de 5-voudige veiligheidsbescherming ervoor dat je je nergens zorgen over hoeft te maken. Warmte, gemak én gemoedsrust – wat wil je nog meer? Testers van Review.nl mochten de Philips 5000 Series CX5120/11 gedurende een periode testen. Hier lees je hun bevindingen.

Het slanke, zwarte design van deze Philips verwarming past goed in een modern interieur. Met een hoogte van minder dan 60 centimeter is het apparaat compact genoeg om onder een bureau te plaatsen. "Door het slanke en zwarte design is deze verwarming overal te plaatsen", aldus Rob, één van de testers. Het apparaat is daarnaast licht van gewicht, wat het makkelijk maakt om hem van kamer naar kamer te verplaatsen wanneer nodig.

Snelle en effectieve verwarming

De CX5120/11 overtuigt met zijn krachtige verwarmingsprestaties. "Het apparaat verwarmt de kamer verrassend snel, wat ideaal is op koude dagen", schrijft GeertK, die de CX5120/11 een 8,0 geeft. De oscillerende voet zorgt voor een goede warmteverdeling in de ruimte. Rob is blij met het vermogen: "Hierdoor is het mogelijk om in een korte periode een fijne warmte te verspreiden". Daar is tester Cindyver het mee eens. Ook wordt gewaardeerd dat de keramische verwarming geen vieze geurtjes verspreidt.

De Philips 5000 Series CX5120/11 kan ook in een thuisnetwerk worden gebruikt, waardoor app-bediening ingesteld kan worden en een koppeling met Google Home en Alexa mogelijk is. Wel kan er nog iets worden verbeterd aan het proces voor het maken van een verbinding met het draadloze netwerk. Roberto073: "Het koppelen met de Air+ app verliep zonder gedoe, al bleef het wifi-icoontje wit in plaats van oranje, zoals de handleiding aangaf. Dat was echter geen probleem, want alles werkte naar behoren." AnneliesD hierover: "De installatie was even puzzelen omdat er verwezen werd naar het netwerk van Philips in plaats van ons thuis wifi-netwerk. Maar dit was zo gewijzigd in de app."

Slim en gebruiksvriendelijk

Een groot pluspunt is de bediening via de bijbehorende app. Hiermee kun je de verwarming op afstand bedienen en programma's instellen. 'Via deze app is het mogelijk om zelf een programma te maken wanneer, hoe laat en hoe warm de verwarming moet werken', licht een enthousiaste gebruiker toe. De Auto+ modus regelt de verwarming automatisch voor optimale energiebesparing. Het touchscreen op het apparaat zelf biedt een gebruiksvriendelijk alternatief voor de app-bediening.

Tester Har74 is blij met de slimme functies van de verwarming en de app: "In de kinderkamer is de verwarming een keer omgevallen, maar de app gaf meteen een melding dat het apparaat was omgevallen en automatisch was uitgeschakeld. "

Tester AnneliesD is blij met de CX5120/11: "Vooral met thuiswerken is het ideaal om één ruimte te verwarmen en de cv-installatie niet te hoeven gebruikenm. wat dus ook aanzienlijk scheelt in de kosten! "

Geschikt voor kleinere ruimtes

De verwarming is vooral effectief in kleinere ruimtes tot ongeveer 20 m². 'In mijn studeerkamer komt de verwarming tot zijn recht', schrijft een tester. Verschillende gebruikers zetten het apparaat specifiek in als bijverwarming voor een thuiswerkplek. Een minpunt van de Philips 5000 Series CX5120/11 is volgens Max546 de lengte van het snoer. "Zonder verlengsnoer kun je hem niet zomaar overal neerzetten", aldus de tester.

Tester Har74 merkt dat deze verwarming minder geschikt is voor grotere ruimtes, want volgens de specificaties is hij vooral geschikt voor kamers tot 20 m³. Ook vindt hij het jammer dat de verwarming niet in andere kleuren dan zwart verkrijgbaar is.

Conclusie

Met een gemiddelde score van 8,7 is de Philips 5000 Series CX5120/11 een overtuigende keuze voor wie op zoek is naar een slimme bijverwarming voor kleinere ruimtes. De combinatie van snelle warmte, app-bediening en energiezuinige werking maakt het een praktisch apparaat voor bijvoorbeeld een thuiswerkplek of slaapkamer. Het compacte formaat en stille werking zijn extra pluspunten. Enige minpunten zijn de relatief korte stroomkabel en het feit dat de temperatuurmeting bij het apparaat niet altijd overeenkomt met de werkelijke kamertemperatuur.

✅ Pluspunten
Snel en efficiënt verwarmen
Stille werking
Prettige app-bediening
Energiezuinig
Val- en aanraakbeveiliging

❌ Minpunten
Voor kleinere ruimtes tot 20 m³
Stroomkabel in sommige situaties te kort
Soms verschil in gemeten en werkelijke temperatuur

Meer over de Philips 7000 Series HR3760/10

Op Kieskeurig.nl