Zo wil Instagram steeds meer op TikTok lijken

Zo wil Instagram steeds meer op TikTok lijken

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 14 juni 2022 - 13:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:39

Wesley Akkerman

Instagram versus TikTok is een soort moderne titanstrijd van dit digitale tijdperk. Beide platformen proberen elkaar constant af te troeven en kijken goed naar de functies die ze introduceren. Soms nemen ze functies van elkaar over, in de hoop dat gebruikers langer blijven hangen.

We moeten er niet al te moeilijk over doen en het beestje bij z’n naam noemen. Instagram neemt functies van TikTok over en TikTok neemt functies van Instagram over. Dit is onderdeel van de moderne cirkel van het leven. Dat de fotodeeldienst nu wederom een eigenschap van de videodeeldienst overneemt, komt niet als een grote verrassing aanwaaien. Maar het is wederom aan de orde van de dag. Instagram krijgt namelijk een feed vol verticale video’s.

Tenminste, die optie wordt nu getest, zo meldt de baas van Instagram. Sommige gebruikers doen nu al mee met het experiment en zien dus full-screen verticale video’s in hun feed verschijnen wanneer ze de app openen op hun smartphone, net zoals op TikTok. Adam Mosseri, de eerdergenoemde baas, wil hiermee video’s meer de ruimte geven op het platform. 

Instagram gaat TikTok achterna

Hoe ziet dat er dan precies uit? Instagram deelde een screenshot van de nieuwe vormgeving. Bovenaan de video zie je de naam van het account, wanneer de video geplaatst is en welke audio die gebruikt. Onderop staan de gebruikelijke opties voor het delen, liken en de comments. Ook zie je daar staan hoeveel likes en comments zo’n video gegeneerd heeft. Dat is dus behoorlijk standaard voor diensten zoals Instagram en TikTok, maar gelukkig ook overzichtelijk.

Opvallend is dat je met deze vernieuwde weergave niet direct naar je oude feed kunt gaan en dat je ook niet direct toegang hebt tot Stories. Echter, wanneer je begint met scrollen door die verticale video’s, dan keert de interface terug naar het oude en presenteert de app die opties alsnog. Onderop tref je bovendien in het navigatiemenu de oude en vertrouwde opties en elementen aan, waarmee je onder meer je eigen profiel en bijvoorbeeld je privéberichten bereikt.

Originele content

Dat Instagram dit soort feeds test, is niet vreemd. Het is inderdaad zo dat het platform goed naar concurrenten als TikTok en Snapchat kijkt, om elementen over te nemen die werken. Maar Instagram zet de laatste tijd überhaupt heel veel in op video’s. Met name originele content moet gaan floreren op het platform, zo kondigde Mosseri eerder al aan in een tweet. Originele contentmakers krijgen bovendien meer geld en dat moet voor makers een drijfveer worden exclusief materiaal te posten.

De ironie van dit verhaal is dat hoewel Instagram meer op TikTok wil gaan lijken, het bedrijf tegelijkertijd TikTok-content wil weren van zijn platform. Wanneer je namelijk video’s op zowel Instagram als TikTok plaatst, dan is de kans groot dat je video minder oplevert. De grote vraag is nu of de dienst zichzelf hiermee niet in de vingers snijdt, wanneer mensen besluiten geen interessante content meer te posten op Instagram; dat kan uiteindelijk veel gebruikers kosten.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000