ID.nl logo
Zo koop je veilig refurbished producten
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo koop je veilig refurbished producten

Er duiken steeds meer (web)winkels op die ‘refurbished’ producten verkopen – van notebooks tot smartphones. Ze zijn zo goed als nieuw, door de fabrikant gereviseerd en worden geleverd met garantie. En dat voor een fractie van de nieuwprijs! Dat klinkt te mooi om waar te zijn en dat is het soms ook. In dit artikel bespreken we de voor- en nadelen, verschillende interpretaties van ‘refurbished’ en zaken om op te letten voor je tot aankoop overgaat.

Wat is refurbished?

In letterlijke zin betekent het Engelse woord refurbished het ‘oppoetsen’ of renoveren van een bepaald product. Denk aan een antieke kast die helemaal geschuurd en gelakt wordt en waarbij al het hang- en sluitwerk vervangen wordt. Iets vergelijkbaars gaat op voor bijvoorbeeld smartphones en notebooks. Winkels en fabrikanten krijgen redelijk wat retouren en zelfs als er geen sprake is van een defect, kan het product niet meer als nieuw verkocht worden. Deze producten worden dan nagekeken, onderdelen worden indien nodig gerepareerd of vervangen en het besturingssysteem wordt naar de oorspronkelijke staat teruggezet. In zo’n geval is het product niet of nauwelijks gebruikt en wordt het als ‘refurbished’ product aangeboden – zo goed als nieuw, tegen een gereduceerd tarief. Lees ook: 10 tips om een tweedehands smartphone of tablet te kopen.

Verschil met tweedehands

Dat is een aanmerkelijk verschil met een tweedehands product gedurende langere tijd gebruikt is en in die staat verkocht wordt. De behuizing en het scherm kunnen gebruikssporen zoals krassen bevatten en de accu is voor een deel versleten. Toch kan ook zo’n tweedehands product alsnog inclusief garantie verkocht worden, ook als de officiële termijn verlopen is. Als het door de fabrikant zelf nagekeken is en onderdelen vervangen zijn, heet dat ‘gereviseerd’ en dan krijg je vaak dezelfde fabrieksgarantie als bij nieuwstaat. Als er geen sprake is van officiële garantie, dan verzorgt de (web)winkel de garantie, meestal via een eigen reparatiecentrum. Het risico dat het apparaat daadwerkelijk gedurende die periode door een fabrieksfout kapot gaat, is relatief klein. Garantie bieden is een verkoopargument voor webshops en dat benadrukken ze maar al te graag. Bij een tweedehands aankoop via een particulier krijg je immers geen garantie, tenzij die er nog deels is.

©PXimport

Onduidelijke definitie

De definitie van refurbished is vaak onduidelijk. Het kan betekenen dat het om een zo goed als nieuw product gaat dat zorgvuldig is nagekeken door de fabrikant, maar ook om een tweedehands product dat, los van het even aan- en uitzetten, niet is gecontroleerd en dat gebruikssporen en andere (onzichtbare) slijtage bevat. Wat ons betreft is dat dan simpelweg een tweedehands product. Bij de term ‘refurbished’ verwachten wij dat het product uitvoerig is nagekeken en schoongemaakt en dat eventueel onderdelen zijn vervangen, alvorens het de verkoop ingaat.

Doordat de term refurbished beter klinkt dan tweedehands of opgeknapt, schermen veel bedrijven – naar onze mening onterecht – met deze term. Het is daarom als potentiele koper belangrijk om niet blind af te gaan op woorden als ‘refurbished’ en ‘gereviseerd’. Zoek op de betreffende site uit wat hier precies mee bedoeld wordt.

Iedere (web)winkel gaat overigens anders om met refurbished producten. Soms gebruikt men een sterrensysteem om de staat aan te geven, maar soms ook simpelweg tekst als ‘zo goed als nieuw’, ‘lichte gebruikssporen’ en ‘zware gebruikssporen’. Je weet dan als mogelijke koper min of meer waar je aan toe bent, al zul je de verkoper wel moeten vertrouwen in zijn oordeel. Wat de één ‘lichte gebruikssporen’ noemt, kan de ander als ernstig ervaren.

Voordelen van refurbished

Waarom zou je overgaan tot aanschaf van gereviseerde producten? Ten opzichte van een nieuw product is het grootste voordeel dat de prijs wat lager ligt. Vaak is het product zo goed als nieuw en bevat het minimale of zelfs helemaal geen gebruikssporen. Het enige verschil is dan dat de verpakking geopend is geweest en iemand anders het product in handen heeft gehad. Op de werking heeft dit geen negatief effect. Als je hier genoegen mee neemt, ben je dus wat goedkoper uit dan wanneer je het nieuw zou kopen.

Het grote voordeel van echt refurbished artikelen ten opzichte van een tweedehandsje is dat het product gecontroleerd is en eventuele defecten zijn verholpen. Ook krijg je vaak garantie, al moet je er wel goed op letten wat de voorwaarden daarvoor zijn (hierover later meer). Een ander groot voordeel ten opzichte van tweedehands kopen via particulieren (via bijvoorbeeld Marktplaats) is dat je niet naar de verkoper toe hoeft te gaan om het product zelf te inspecteren en af te halen (om te voorkomen dat je grote bedragen moet overmaken). Je bestelt het op dezelfde manier als nieuwe items bij webshops: met een paar muisklikken. Meestal wordt het product gratis verstuurd en je hebt bovendien altijd nog de mogelijkheid om het terug te sturen als het niet bevalt dankzij de wet Kopen op afstand.

Een laatste voordeel is dat je echt goede deals kunt hebben, zeker als je het refurbished-aanbod goed in de gaten houdt.

Nadelen van refurbished

Maar nadelen zijn er ook. Wellicht is er sprake van verborgen verbreken, zoals val- of waterschade. Ook al is er garantie, het is nooit fijn om een product te moeten opsturen en enkele weken kwijt te zijn. Bovendien heb je alleen garantie als het om een fabrieksfout gaat en niet als het veroorzaakt is door menselijk handelen, en dat is soms lastig te bewijzen. Verder is het van tevoren vaak onduidelijk hoe zichtbaar de gebruikssporen zijn. Webwinkels nemen zelden de moeite om foto’s te maken van het product, zodat je pas na bezorging weet waar je aan toe bent. Het recht van retour is prettig, maar terugsturen is nooit een leuke bezigheid en je moet de kosten van het terugzenden zelf betalen.

Een praktisch nadeel is dat het aanbod van refurbished producten beperkt is. Je moet soms geluk hebben dat de kleur of de capaciteit die jij wilt ook in gereviseerde vorm beschikbaar is. Upgraden is er vaak niet bij, dus bijvoorbeeld bij de aankoop van een laptop kiezen voor een SSD in plaats van een harde schijf is geen optie. Het kan dus zijn dat je genoegen moet nemen met een kleur die je minder mooi vindt of iets andere specificaties.

In bepaalde gevallen is particulier tweedehands kopen alsnog interessanter dan refurbished. Wellicht is er iemand in de buurt die zeer zuinig met zijn of haar spullen is omgegaan waardoor ze niet van nieuw te onderscheiden zijn. Of de prijs is nog een stuk lager en je kunt er bovendien ook nog over onderhandelen. En als het product niet ouder is dan twee jaar, is er waarschijnlijk ook nog sprake van fabrieksgarantie.

©PXimport

Staat van een artikel

Er is een simpele methode om de staat van een item te tonen: door middel van foto’s van het betreffende product. Vreemd genoeg zie je dit zelden. Meestal staan er de standaard productfoto’s van de fabrikant bij, waarop een product in nieuwstaat en in de mooist mogelijke vorm wordt afgebeeld. Bij een gebruikt product zegt dat dus helemaal niets. De reden dat webshops geen echte productfoto’s plaatsen is overigens vrij simpel: het is te veel werk. Refurbished producten worden vaak in grote hoeveelheden ingekocht, en dan is het natuurlijk nogal wat werk om ze allemaal als afzonderlijk product in een webshop te plaatsen, inclusief foto’s. Soms zijn de producten ook helemaal niet op voorraad bij de webshop zelf, maar liggen ze bij een tussenleverancier. Vandaar dat er vaak een simpel classificatiesysteem gebruikt wordt, waarbij de staat kort wordt omschreven. Even bellen of mailen om te vragen naar de exacte staat en kleur is natuurlijk altijd een optie.

Wat soms ook onduidelijk is, betreft de meegeleverde accessoires zoals de laadkabel, lader of voeding, software en bijvoorbeeld een koptelefoon. Veel refurbished smartphones bevatten alleen het broodnodige. Het kan ook zijn dat er een niet-originele lader wordt meegeleverd. Ook dit staat niet altijd duidelijk vermeld. Tot slot kan het zijn dat er onderdelen vervangen zijn, zoals een gebarsten scherm van een smartphone, maar dat dit niet door de fabrikant is gedaan maar door een eigen reparatiecentrum. Deze kan prima werk leveren, maar ook slordig zijn geweest (bijvoorbeeld dat er wat speling zit tussen het scherm en de behuizing). Voor een leek is dat soms lastig te zien, net zoals het eventuele gebruik van niet-originele onderdelen. Dat laatste hoeft niet erg te zijn, mits de prijs ernaar is en het goed functioneert.

Garantie

Zoals gezegd is één van de grote voordelen van refurbished producten dat fabrikanten, winkels en webshops vaak garantie bieden. Je hebt daarmee meer zekerheid dan wanneer je iets van een particulier koopt, tenzij daar nog fabrieksgarantie op zit. Gaat een door jou gekochte gerefurbished smartphone na twee maanden ernstig haperen, dan kun je je beroepen op garantie. Zoek altijd voor aankoop goed uit wat voor garantie er geboden wordt en of er uitzonderingen gelden. Soms wordt bijvoorbeeld een beperkte termijn voor de accu gehanteerd of wordt deze zelfs uitgesloten van garantie. In andere gevallen is de accu bij de revisie juist vervangen door een nieuw exemplaar en valt hij wel onder de garantie. Onderzoek vooraf bij wie je moet zijn als er problemen zijn. In principe is de winkel waar je het product gekocht hebt, altijd het aanspreekpunt. Let verder ook op een eventueel keurmerk en beoordelingen van de webshop, zodat je vooraf weet hoe (on)tevreden bestaande klanten zijn. En bedenk ook dat je je product enige tijd kwijt bent als het onder garantie wordt gerepareerd.

“Het aanschaffen van een tweedehands computer is enerzijds een risico”, zegt Linda Kooistra van TweedehandsNotebook en iUsed, “maar onze technische specialisten zorgen ervoor dat alle apparatuur volledig is getest, gereinigd en voorzien van een schone installatie van het besturingssysteem, voordat het in de webshop beschikbaar komt. Daardoor bieden refurbished producten dezelfde zekerheid als nieuw, maar dan voor een lagere prijs. We zien een groeiende behoefte aan refurbished apparatuur.”

©PXimport

Recht op retour

Een belangrijke troef van de consument is het recht op retour indien de aankoop online wordt gedaan. De Wet Koop op Afstand biedt een bedenktermijn van veertien dagen en dat geldt ook voor refurbished producten. Je kunt dus een product bestellen en het weer terugsturen als het om wat voor reden dan ook niet bevalt. Opgaaf van reden is daarbij niet nodig. Dus als de gebruikssporen ernstiger zijn dan verwacht of als het apparaat niet naar wens functioneert, kun je het terugsturen. Ruilen is soms ook een optie, neem in dat geval contact op met de webshop. De kosten voor het terugsturen zijn meestal wel voor de koper.

Gemarchandeer met btw

Een webwinkel hoort duidelijk aan te geven of de prijs in- of exclusief btw is. Dat gebeurt helaas niet altijd, waardoor de winkelier er veel meer aan verdient en jij toch de volle prijs betaalt. Is een product tweedehands van particulieren ingekocht, dan wordt er geen btw gerekend en moeten ze ook zonder btw worden verkocht. Officieel heet dat de margeregeling. Een product met die margeregeling (dus zonder btw) hoort veel goedkoper te zijn – het verschil is immers 21%. Vraag daarom altijd om een bon waarop de btw staat. Krijg je die niet, dan zouden er kansen moeten zijn om af te dingen!

©PXimport

Wat leent zich voor refurbished?

Een flink deel van de ‘refurbished’ producten betreft Apple-apparatuur. Daar is een simpele verklaring voor. In tegenstelling tot veel andere producten, staan de prijzen gedurende het hele jaar vast, omdat Apple winkels verbiedt om met de marge te spelen (op enkele uitzonderingen na). Als gevolg daarvan verschillen de nieuwprijzen nauwelijks van elkaar. Maar deze regels gelden niet voor producten die niet als ‘nieuw’ verkocht worden, laat staan tweedehands. Veel winkels kopen deze producten dan ook via andere partijen in, meestal in bulk. Zij zijn dan veel vrijer om met de prijzen van producten van Apple te spelen, dan wanneer zij deze via de formele weg zouden inkopen. Bovendien zijn de nieuwprijzen best fors, dus is tweedehands aantrekkelijk. Het verklaart de opmars van webshops die tweedehands Apple-producten verkopen.

“iPhones gaan in de praktijk wel vier tot vijf jaar mee” zegt Marcel Schaareman van Mobieltekoop.nl. “Omdat het besturingssysteem nog lang up-to-date blijft, is een iPhone van twee of drie jaar oud voor de meeste mensen nog prima geschikt voor dagelijks gebruik. Het prijsverschil met nieuw is erg aantrekkelijk. Bovendien blijft de restwaarde hoog en kun je hem dus altijd weer kwijt op Marktplaats als je een nieuwer model aanschaft.” Mobieltekoop koopt de smartphones, naast Apple overigens ook Samsung, voornamelijk in bij groothandels, vertelt Schaareman. “Maar soms bieden klanten ook hun oude toestel aan. Als de kwaliteit goed is, zetten we deze ook weer in, vaak als koopje. Overigens met dezelfde garanties, met kosteloze reparaties en gratis verzending.”

Smartphones en notebooks

Los van Apple-producten zijn vooral high-end producten van circa één generatie terug erg populair. Denk bijvoorbeeld als hippe smartphones als de Galaxy S6 (Edge), de LG G3 en de Nokia 930. Iets meer dan een jaartje geleden nog het topmodel en nu kun je ze voor een prikkie kopen, zeker als je ze refurbished koopt. Maar ook laptops zijn populair. “Zakelijke notebookmodellen hebben een langere technische levensduur”, zegt Linda Kooistra van TweedehandsNotebook.nl. “De gebruikte onderdelen zijn van een hogere kwaliteit. Hierdoor heb je een high-end product met vergelijkbare zekerheid als een nieuwe notebook, maar dan voor een veel lagere prijs.” Sven van Zalingen van Laptops4all bevestigt dat. “Het zijn vooral de zakelijke modellen van de A-merken zoals HP, Lenovo en Dell. Dit zijn machines die veel geleased worden en na afloop daarvan als refurbished verkocht worden, uiteraard na een grondige inspectie en het wissen van de harde schijf.”

Door Apple of derden?

Veel webshops zijn overigens geen ‘Apple Certified Resellers’, wat de kans vergroot dat de producten niet door Apple zelf zijn gereviseerd, maar door derde partijen. Deze hebben vermoedelijk minder strenge procedures dan Apple zelf. Zo stelt Apple zelf op zijn website dat gereviseerde producten uitgebreid worden getest, defecte onderdelen worden vervangen, het product van binnen en buiten helemaal wordt schoongemaakt en geïnspecteerd en uiteindelijk helemaal compleet wordt geleverd met alle bijbehorende onderdelen als kabels en verpakkingsmateriaal. Er zijn ook ‘Apple Certified Pre-Owned’-producten. Deze worden zowel door Apple als door ‘authorized resellers’ verkocht en hiervan zijn de accu en de behuizing vervangen. Gereviseerde producten krijgen een garantie van een jaar en komen ook in aanmerking voor verlengde garantie via AppleCare. Bij gereviseerde producten die door derden onder handen zijn genomen, is dat laatste niet het geval. Dat betekent dat je dus ook niet naar de Apple Store kunt gaan in het geval van problemen (als de oorspronkelijke garantie is verlopen).

©PXimport

Niet het nieuwste

Wie de meest recente smartphones of notebooks zoekt in de refurbished-afdeling, komt bedrogen uit: deze producten zijn niet of nauwelijks beschikbaar. Bij gereviseerde producten gaat het vrijwel altijd om apparatuur van één of twee generaties geleden, en soms zelfs nog ouder. In elk geval zijn het producten die al enige tijd op de markt zijn. Immers, er zijn eerst defecte apparaten nodig of mensen die ze tweedehands verkopen. Voor wie het nieuwste van het nieuwste zoekt, zijn refurbished producten dus niet interessant, maar als je het niet erg vindt om een gereviseerd product van één of twee generaties terug te kopen, dan kun je spekkoper zijn.

Waar kopen

Refurbished producten zijn op steeds meer plekken te koop. Allereerst zijn er gespecialiseerde sites die zich grotendeels of geheel richten op het verkopen van tweedehands laptops, smartphones en andere apparatuur. Daarnaast hebben ook reguliere (web)winkels steeds vaker een hoekje met speciale aanbiedingen, waaronder producten die niet meer als nieuw verkocht worden zoals retouren en demomodellen. Ook fabrikanten als Canon, Apple, Samsung en ASUS hebben op hun site een speciale afdeling met gereviseerde producten. Internationaal bestaat dit fenomeen al veel langer en het aanbod is in grotere Europese landen en de VS nog een stuk groter. Canon heeft bijvoorbeeld in de VS een grote refurbished-sectie, maar in Nederland en België nog niet. Met enige regelmaat wordt refurbished apparatuur ook op sites als eBay verkocht.

Links

Ben je enthousiast geworden maar weet je niet precies waar je moet zoeken? De onderstaande websites vormen een mooi startpunt. www.apple.com/nl/shop/browse/home/specialdeals

Wat moet je doen vòòr aankoop

Bij het kopen van gereviseerde producten moet je op een paar dingen letten. Een checklist. * Is het product door de fabrikant nagekeken en gereviseerd? * Zijn er gebruikssporen of het is zo goed als nieuw? * Wordt de staat goed beschreven? Zijn er foto’s van het daadwerkelijke product? * Hoe lang is er garantie? Is dat officiële fabrieksgarantie? * Worden alle bijbehorende accessoires meegeleverd? (voeding/lader, laadkabel, koptelefoon etc.) * Zijn de kleuren, uitvoering en specificaties naar wens? * Hoe groot is het prijsverschil met een nieuw product? * Hoe groot is het prijsverschil met een tweedehands product op Marktplaats? * Is de webshop gevestigd in Nederland (of België), zodat het recht op retour van toepassing is? (en je niet te maken krijgt met invoerrechten) * Staat concreet beschreven hoe je gebruik kunt maken van het recht op retour?

©PXimport

Conclusie

Het kopen van gereviseerde producten kan zowel voor nieuwe aankopen als voor tweedehands aankopen een interessant alternatief zijn. Je kunt tegen een mooie deal aanlopen van product dat zo goed als nieuw is, maar toch een stuk voordeliger. Je moet hierbij wel accepteren dat het aanbod wat beperkt is, waardoor je niet altijd keus hebt voor een bepaalde kleur of versie. Ook betreft het vrijwel altijd wat oudere producten.

Helaas zijn de termen ‘refurbished’ en ‘gereviseerd’ wel aan interpretatie onderhevig, waardoor er grote verschillen bestaan. De exacte staat en de ernst van de gebruikssporen is lang niet altijd duidelijk, temeer omdat er zelden foto’s beschikbaar zijn. Lees goed op de betreffende website wat er precies bedoeld wordt en wat je aan garantie krijgt. Gelukkig is het risico dat je loopt vaak beperkt dankzij de wet Kopen op afstand.

▼ Volgende artikel
Wordt dit de populairste emoji van het jaar?
© Unicode
Huis

Wordt dit de populairste emoji van het jaar?

Apple heeft iOS 18.4 uitgebracht. Daarin zitten zoals altijd de nodige beveiligingsupdates, probleemoplossingen en verbeteringen, maar ook acht nieuwe emoji. Daarbij zit er een waarvan het ons niet zou verbazen als die binnen no time de meest gebruikte emoji aller tijden zou worden.

Nieuwe emoji's komen er niet zomaar. Iedereen mag een voorstel indienen bij het Unicode Consortium, de organisatie die digitale tekens wereldwijd standaardiseert. Zij beoordelen of het idee bruikbaar, relevant en onderscheidend genoeg is. Eén keer per jaar stellen ze een nieuwe set samen. De emoji's die nu zijn verschenen, horen allemaal bij de set Emoji 16.0. Heb je iOS 18.4 geïnstalleerd, dan kun je ze vanaf nu gebruiken. Het zijn een vingerafdruk, een radijsje, een kale boom, een harp, een schep, een spetter en de vlag van het piepkleine Kanaaleiland Sark staan. Leuk allemaal, maar het is natuurlijk de achtste nieuwe emoji die er met kop en schouders bovenuit steekt.

Die emoji, dat zijn wij allemaal

We hebben het dan over de emoji met donkere wallen en kringen onder zijn ogen. Die blik van: ik ben er nog, maar vraag me niet hoe. Het is de werkende ouder die op zijn enige uitslaapdag om vijf over half zes wordt gewekt door een vrolijke peuter die ontdekt heeft dat je met pannendeksels zo'n leuk geluid kunt maken. De horeca-medewerker die vijf minuten voor sluitingstijd nog een groep van vijftien man ziet binnenkomen. Een kantoormedewerker die zijn e-mail opent na een weekendje weg en 83 ongelezen berichten ziet. Het is januari. Het is maandag. Het zijn wij allemaal.

©Unicode

Kun jij hem al gebruiken?

Pas na een systeemupdate verschijnen de emoji's op je toestel. Het kan dus zijn dat je nog even moet wachten. Goed om te weten: Apple, Google en andere fabrikanten verwerken de nieuwe emoji's op hun eigen moment en in hun eigen stijl. Op een Android-toestel kan een emoji er dus net iets anders uitzien dan op een iPhone, ook al gaat het om hetzelfde Unicode-teken.

▼ Volgende artikel
Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2

De ene update is de andere niet. De meest recente en flinke update voor Windows 11 is 24H2. Deze kent een groot aantal zichtbare en onzichtbare nieuwigheden. Er zijn daarmee genoeg redenen om over te stappen. Hoe zorg je voor een probleemloze update en ultieme flexibiliteit?

In dit artikel laten we zien hoe je zonder problemen overstapt naar Windows 11 24H2 en je pc optimaal voorbereidt:

  • Controleer en update je systeem via Windows Update en werk drivers bij.
  • Maak een back-up van belangrijke bestanden met Bestandsgeschiedenis of een externe opslag.
  • Installeer de update via Windows Update, de Installatie-assistent, of de Media Creation Tool.
  • Optimaliseer je pc na de installatie door onnodige bestanden te verwijderen en het opstartmenu op te schonen.
  • Rol de update binnen tien dagen terug als je niet tevreden bent met Windows 11 24H2.

Voorbereiding

Een nieuwe Windows 11-editie vraagt om een goede voorbereiding. Benut dat moment om de computer helemaal up-to-date te brengen.

Dit is bijvoorbeeld een goed moment om je drivers te bekijken en zo nodig bij te werken. Bezoek de website van de computerfabrikant en controleer op nieuwe stuurprogramma’s. Gebruik je bijvoorbeeld een grafische kaart voor je gaming-pc, dan controleer je op de website van de fabrikant of er nieuwe stuurprogramma’s beschikbaar zijn.

Zorg verder voor een opgeruimde machine. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de klassieke Schijfopruiming: open het Startmenu en typ Schijfopruiming. Eenmaal geopend, klik je op Systeembestanden opschonen. Controleer hierna de lijst en plaats vinkjes naast de onderdelen die je wilt verwijderen. Onderdelen zoals Tijdelijke bestanden, Windows Update opschonen en Upgradelogboekbestanden van Windows kunnen je veel ruimte teruggeven. Een ander Windows-onderdeel dat je inzicht geeft in de huidige onderdelen op de computer vind je via de Windows-instellingen. Druk op Windows-toets+I en kies Systeem / Opslag. Klik op Aanbevelingen voor opschoning en verwijder de onnodige ruimteverslinders.

Goede voorbereiding is het halve werk: zorg voor een opgeruimde machine.

Apps

Werk ook meteen je programma’s en apps bij met de nieuwste versies. Apps die je via de Microsoft Store hebt geïnstalleerd, werk je bij door in de Microsoft Store te kiezen voor Downloads / Updates ophalen.

Back-up

Een veiligheidsupdate of compacte functie-update is tot daaraantoe, maar voor een grote update zoals Windows 11 24H2 hebben we onze back-upzaken graag goed op orde. Zorg daarom voor een recente reservekopie van je bestanden en sla het back-upbestand op een externe locatie op. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een online opslagdienst, zoals Google Drive of OneDrive, of een externe schijf of usb-stick.

Automatische back-ups

Verborgen, maar daarom niet minder handig: in Windows 11 vind je de Bestandsgeschiedenis. Met dit onderdeel maak je automatisch back-ups van belangrijke bestanden en locaties op een extern opslagmedium. In het Startmenu typ je Bestandsgeschiedenis. Koppel een externe opslag aan en klik op Inschakelen. Links vind je aanvullende opties, bijvoorbeeld om de bestanden terug te zetten en specifieke mappen uit te sluiten.

Windows Update

Is alles op orde? Dan kunnen we de upgrade binnenhalen. Je kunt de 24H2-update op verschillende manieren installeren. De meest eenvoudige manier is om te wachten totdat de Windows 11 24H2-update wordt aangeboden door Windows Update. Grotere updates, zoals deze, worden gefaseerd uitgerold. Zo is het mogelijk dat een update pas na maanden op de computer verschijnt, bijvoorbeeld pas nadat er bekende problemen zijn opgelost.

Open het Windows-instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Windows Update. Activeer de optie Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn en klik op Naar updates zoeken. De update wordt gemeld als ‘Windows 11, versie 24H2’ en automatisch gedownload als Windows Update deze vindt.

Eenmaal gedownload, verschijnt het venster Opnieuw opstarten plannen. Geef hier aan wanneer je de update wilt installeren. Kies de dag (Een dag kiezen) en een moment (Een tijd kiezen) en klik op Opnieuw opstarten plannen. Gebruik je de computer op het gekozen moment? Start de machine dan automatisch op een eerstvolgend rustig moment op. In andere gevallen verschijnt er een melding bij het systeemvak, waarbij je de mogelijkheid hebt om direct opnieuw op te starten, vanavond opnieuw te starten of een specifieke tijd te kiezen.

Zodra je Windows opnieuw opstart, wordt de 24H2-update geïnstalleerd.

Update Windows Professional

Ben je een gevorderde gebruiker, dan kun je een truc inzetten om sneller een grote upgrade (zoals Windows 11 24H2) via Windows Update binnen te krijgen. Maak je gebruik van Windows 11 Professional? Open het Startmenu en typ gpedit.msc. Ga naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update / Updates beheren die worden aangeboden vanuit Windows Update. Dubbelklik op De doelversie van de onderdelenupdate selecteren. Kies Ingeschakeld. In het vak Opties typ je in het eerste vak Windows 11. In het tweede vak typ je 24H2. Klik op Toepassen en OK.

Heb je de Home-uitvoering van Windows 11? Dan heb je niet de beschikking over het eerdergenoemde programma. Dezelfde truc kun je dan alsnog handmatig afdwingen via het Windows-register. Volg deze stap alleen als je bekend bent met het register. Open de register-editor (typ regedit.exe in het Startmenu) en blader naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate. Kies Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde. Noem deze ProductVersion. In het vak Waardegegevens typ je Windows 11. Klik op OK. Kies wederom Bewerken / Nieuw / Tekenreekswaarde. Noem deze TargetReleaseVersionInfo. Bij Waardegegevens typ je 24H2. Klik op OK. Kies hierna Bewerken / Nieuw / DWORD-waarde (32-bits) en noem deze TargetReleaseVersion. Bij Waardegegevens typ je 1. Sluit de register-editor, start Windows opnieuw op en voer Windows Update uit. Je kunt deze truc ook gebruiken bij een toekomstige Windows-versie, bijvoorbeeld 25H2.

Zo zien we het graag: Windows 11 24H2 netjes aangeboden door Windows Update.

Installatie-assistent

Biedt Windows Update je niet aan om te upgraden naar 24H2 en heb je geen geduld? Dan nemen we het heft in eigen hand. Via deze webpagina van Microsoft vind je alternatieve manieren om de nieuwste versie alsnog binnen te halen. De eerste optie is de Installatie-assistent voor Windows 11. Deze wizard controleert of de machine in aanmerking komt voor de update en haalt automatisch de nieuwste versie van Windows 11 binnen.

Voordat je de Installatie-assistent gebruikt, zorg je voor minimaal 9 GB vrije schijfruimte. Dit is nodig voor de installatiebestanden. Dubbelklik op het bestand Windows11InstallationAssistant.exe. De wizard controleert of het systeem aan de eisen voldoet en presenteert de gebruiksvoorwaarden. Neem deze door en bij akkoord, klik je op Accepteren en installeren. De eerste stap bestaat uit het installeren van de nieuwste bestanden. In de laatste stap wordt Windows 11 24H2 geïnstalleerd en wordt de computer opnieuw opgestart. Zorg ervoor dat je eventueel geopende documenten hebt bewaard en gesloten.

Media Creation Tool

Een andere manier voor een vlotte overstap naar 24H2 is het gebruik van de Media Creation Tool. In het Nederlands wordt deze tool ook wel Hulpprogramma voor het maken van media genoemd. Deze optie is bijzonder interessant als je de mogelijkheid wilt aangrijpen om Windows schoon te installeren en daarbij aan te geven in hoeverre je bestaande programma’s en bestanden wilt behouden. Bij de eerdergenoemde opties wordt de 24H2-update immers zonder verdere vragen en installatiemogelijkheden geïnstalleerd. Kortom, de Media Creation Tool is interessant als je kiest voor maximale flexibiliteit.

Je vindt de Media Creation Tool op de eerdergenoemde website van Microsoft. Met dit programma maak je de installatiemedia van Windows 11, bijvoorbeeld op een usb-stick. Daarna installeer je 24H2 eenvoudig als upgrade of schone installatie. Lees de voorwaarden door en klik op Akkoord als je het hiermee eens bent. In het volgende venster kies je de taal. Standaard is Nederlands ingesteld, maar je kunt een andere taal kiezen door eerst het vinkje te verwijderen bij Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc. Klik op Volgende. Geef nu aan welk medium je wilt gebruiken. Je kunt Windows 11 24H2 installeren op een usb-stick, zodat je de nieuwste versie op meerdere computers tegelijkertijd kunt installeren. Zorg voor een stick met minimaal 8 GB capaciteit en houd er rekening mee dat bestaande gegevens op de stick worden verwijderd (optie USB-flashstation).

Je kunt ook kiezen voor een iso-bestand, waarmee je 24H2 vanaf de vaste schijf kunt installeren (optie ISO-bestand). Hierna haalt het hulpprogramma alle bestanden voor Windows 11 24H2 binnen en wordt de usb-stick of het lokale iso-bestand klaargemaakt. Heb je gekozen voor een usb-stick? Dan kun je hiermee de computer starten en de installatie starten. Heb je gekozen voor een iso-bestand? Lees dan de paragraaf ‘Schone installatie’ om te zien hoe je met een iso-bestand werkt.

Wil je persoonlijke apps en bestanden bewaren, enkel bestanden of helemaal niets?

Schone installatie

De update van Windows 11 24H2 is het ideale moment om met een schone lei te beginnen. Hierbij kun je ervoor kiezen om je programma’s en bestanden te bewaren of volledig opnieuw te beginnen. In het eerste geval zorg je ook voor een schone installatie: Windows plaatst een lege Windows-installatie en zet hierna pas je bestaande documenten en programma’s over. Je hebt hiermee het beste van beide werelden.

Download het iso-bestand van Windows 11 24H2 van de eerdergenoemde website van Microsoft. Kies in het downloadmenu voor Windows 11 (multi-versie ISO-bestand voor x64-apparaten). Is het bestand gedownload, verplaats het dan naar een aparte map (bijvoorbeeld Installatiebestand Windows 11) in de verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het iso-bestand en kies Koppelen. Het iso-bestand wordt hiermee als virtuele schijf toegankelijk in de verkenner. Open vervolgens de inhoud en dubbelklik op Setup.exe om de installatie te starten.

Je kunt een iso-bestand via de verkenner benaderen als schijf.

Controleren

Controleer na de installatie of er geen onnodige bestanden zijn achtergebleven. Vlak na de introductie van Windows 11 24H2 bleek de update ruim 8 GB aan onnodige ruimte in te nemen, die je bovendien niet meer kon terugwinnen. Inmiddels is deze bug gelukkig verholpen en wordt de ruimte niet meer onnodig gereserveerd. Open Windows Verkenner (gebruik Windows-toets+E) en open de schijf waarop Windows is geïnstalleerd. De map Windows.old bevat de oude Windows-installatie. De map wordt aangesproken zodra je klikt op Herstel (zie de paragraaf ‘Bij spijt: terugrollen’). Je kunt de map op verschillende manieren verwijderen, onder meer via het eerder besproken Schijfopruiming. Plaats een vinkje bij Vorige Windows-installatiebestanden. Deze aanpak komt van pas als de map zelfs na de tien dagen bedenktijd niet automatisch door Windows is verwijderd.

Opstartmenu opschonen

Heb je een schone installatie van Windows uitgevoerd, maar verschijnt tijdens het opstarten van de computer een scherm waarin wordt gevraagd welke Windows-versie je wilt starten? Dit kan gebeuren als een eerdere installatie van Windows voortijdig is afgebroken en de vermelding alsnog in de opstartinstellingen blijft staan. Je kunt dit gelukkig relatief eenvoudig verhelpen.

Open het Startmenu en typ msconfig. Klik op Systeemconfiguratie. Op de tab Computer opstarten vind je de inhoud van het opstartmenu, met daarin tweemaal de vermelding van Windows 11. De vermelding Huidig besturingssysteem laat je staan. Selecteer de andere regel en klik op Verwijderen. Bevestig met een klik op OK.

Via Systeemconfiguratie corrigeer je indien nodig het opstartmenu van Windows.

Bij spijt: terugrollen

Ben je niet tevreden over de update? Je kunt deze in de eerste dagen na de update terugrollen naar de vorige Windows-versie. In het Windows-instellingenvenster kies je Windows Update / Geavanceerde opties / Herstel. In de sectie Herstelopties zoek je naar Downgrade. Klik op de knop Herstel en volg de stappen van de wizard om de update ongedaan te maken. Na tien dagen is deze optie niet meer beschikbaar; dan verwijdert Windows de oude installatie en zit je vast aan 24H2.

Je hebt tien dagen bedenktijd om de update ongedaan te maken.

Nóg kleiner

Normaal gesproken neemt Windows 11 24H2 zo’n 20 tot 30 GB schijfruimte in beslag. Ben je een meer gevorderde gebruiker en zoek je naar manieren om Windows compacter te maken, dan kun je gebruikmaken van Tiny 11. Dit programma brengt de uiteindelijke installatiegrootte terug naar zo’n 3,5 GB: een flink verschil in vergelijking met een standaardinstallatie.

Het programma ontdoet Windows 11 van alle niet-essentiële onderdelen. Denk hierbij aan games, apps en browser. Toch houd je hiermee een Windows 11-omgeving over die je voor dagelijkse taken kunt inzetten en kun je gewenste onderdelen achteraf alsnog weer toevoegen. Op deze webpagina vind je de nieuwste versie van Tiny11 Builder. Verwar deze niet met Tiny11 Core. Dit laatste programma is geschikt voor gevorderde gebruikers die Windows 11 volledig willen uitkleden voor testdoeleinden. Op de genoemde website vind je een duidelijk stappenplan voor Tiny11.

Watch on YouTube