ID.nl logo
10 tips om een tweedehands smartphone of tablet te kopen
© PXimport
Huis

10 tips om een tweedehands smartphone of tablet te kopen

Dat je toe bent aan een nieuwe smartphone of tablet, wil natuurlijk niet zeggen dat je dan ook meteen maar de hoofprijs moet betalen. Er kleven echter wel nadelen aan het kopen van een tweedehands apparaat. Wat zijn de valkuilen en hoe zorg je dat je er niet met open ogen intrapt?

Tip 01: Tweedehands of niet?

Voordat je besluit wélke tweedehands smartphone of tablet je gaat kopen, is het eerst goed om te bepalen óf een tweedehands toestel wel geschikt voor je is. Bedenk wat je precies met je smartphone (of tablet) wilt gaan doen. Wil je gebruikmaken van contactloos betalen wanneer dat hier in Nederland geïntroduceerd wordt? Dan is een oudere smartphone zonder NFC misschien niet zo handig. Lees ook: Tweedehands pc kopen? Hier moet je op letten.

Sommige randapparatuur vereist bluetooth 4.0, en dan is het niet handig om een tablet te kopen met een oudere bluetooth-versie. Als je door dit soort grappen binnen een jaar wederom een nieuwe smartphone of tablet moet kopen, dan is je voordeel natuurlijk nihil. Denk dus goed na over wat je met je smartphone of tablet wilt doen, en maak op basis daarvan een lijst waaraan het apparaat moet voldoen. Dan laat je je ook minder snel verleiden door een aantrekkelijke prijs.

©PXimport

Denk goed na over welke functies je in je apparaat wilt hebben. Oudere smartphones hebben bijvoorbeeld geen NFC.

Oplichterij

In dit artikel geven we je, naast wat praktische tips, ook tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht. Helemaal waterdicht is het natuurlijk nooit te maken, maar wat wél belangrijk is, is dat je te allen tijde je gezond verstand moet gebruiken. Dus als je weet dat een bepaald toestel nieuw 600 euro kost, is een tweedehands model voor 50 euro waarschijnlijk oplichterij. Controleer de reputatie van de koper via Marktplaats of eBay (hoelang de persoon in kwestie lid is van de site, is een goede indicator) en als het gaat om een winkel, zoek dan even naar de naam van de winkel in combinatie met oplichterij. Kleine trucjes die je een hoop ellende kunnen besparen.

Tip 02: Refurbished?

Als je geen ouder toestel wilt, maar ook liever niet de hoofdprijs wilt betalen, dan is er nog een andere optie: refurbished. Wanneer je een refurbished toestel koopt, dan krijg je een toestel dat zo goed als nieuw is. Het kan om een toestel gaan dat door een klant is teruggestuurd, of eentje die een klant niet eens heeft bereikt omdat er een defect is gebleken in de fabriek. Refurbished is per definitie niet hetzelfde als tweedehands.

Het toestel wordt nagekeken door de fabriek en als er om wat voor reden dan ook gebruikssporen zijn, wordt het betreffende onderdeel vervangen. In zekere zin zijn refurbished smartphones en tablets zelfs beter dan apparaten die je nieuw in de winkel koopt. Die apparaten komen immers met miljoenen van de lopende band en worden slechts steekproefsgewijs getest. Een refurbished toestel is uitvoerig getest op de juiste werking en dit betekent dus dat je gegarandeerd een toestel in perfecte staat ontvangt. Er zijn refurbished modellen van vrijwel alle fabrikanten, het enige dat je hoeft te doen is googelen op het type smartphone van je keuze in combinatie met het woord refurbished. Onthoud echter wel de tips in het kader 'Oplichterij'.

Tip 03: Echte foto's

Je wilt uiteraard een tablet of smartphone kopen in uitstekende staat. De definitie van uitstekende staat verschilt echter per persoon en dat kan conflicten opleveren. Vaak vinden mensen het makkelijk om foto's van de site van de fabrikant te plukken wanneer ze een toestel op Marktplaats of eBay zetten. Dat is vaak luiheid en geen poging om iets te verbloemen, maar het is absoluut aan te raden om échte foto's van de tablet of smartphone te vragen, vanuit alle hoeken. Dit voorkomt dat je straks met een smartphone of tablet zit vol met krassen, deukjes enzovoort. Als de verkoper weigert dit soort foto's te nemen, dan weet je eigenlijk al genoeg.

©PXimport

Vraag om echte foto's van het toestel, foto's van de site van de fabrikant zeggen niets.

Tip 04: Schoon?

We hebben het bij 'schoon' natuurlijk niet over de vraag of er chocoladevlekken op de iPad of Samsung Galaxy S6 zitten die je wilt kopen. Waar we het wel over hebben, is dat het belangrijk is om te controleren of alle gebruikssporen zijn gewist van het toestel. Wanneer bijvoorbeeld een iPhone nog gekoppeld is aan het Apple ID van de vorige gebruiker (hetgeen overigens een indicatie kan zijn dat het gaat om een gestolen toestel) dan kun je dat niet zomaar resetten - en dat wil je dan waarschijnlijk ook helemaal niet. Controleer dan ook of het écht gaat om een volledig opgeschoond toestel en als dat niet het geval is, vraag aan de verkoper of hij ter plekke het toestel wil terugbrengen naar fabrieksstaat.

Als dat zonder problemen gaat, dan weet je zeker dat je met een schone lei kunt beginnen. Ook als het toestel in fabrieksstaat lijkt, is het verstandig om even in de instellingen te controleren of er niet stiekem tóch een account aan is gekoppeld. Veel mensen vinden het gênant om dit soort dingen te controleren op het moment van de aankoop (uiteraard bij een 'live' verkoop) maar je baalt enorm als je het niet doet en je daarna met de problemen opgezadeld zit.

Niet online

We kunnen ons voorstellen dat je het makkelijk vindt om een toestel online te kopen. Maar het bedrag dat je neerlegt is vaak niet gering en je slaat jezelf voor je kop wanneer je een miskoop doet omdat iemand je voor de gek heeft gehouden. We raden je dan ook aan om een tweedehands smartphone of tablet altijd in eigen persoon op te halen, omdat dit de kans op een miskoop verkleint. Dat geldt natuurlijk niet wanneer je het toestel koopt via een site met een goede reputatie, daar mag je op vertrouwen. Zo'n bedrijf heeft immers een reputatie te beschermen.

Tip 05: Gestolen?

Er is geen waterdichte manier om te controleren of een tablet of iPhone gestolen is, maar er zijn wel steeds meer hulpmiddelen die je kunnen helpen daarachter te komen. Ook hierbij geldt: voel je niet bezwaard om de koper om een serienummer te vragen. Als er niets aan de hand is met het toestel, dan is er ook geen reden om dat serienummer niet te verschaffen. Natuurlijk zijn er altijd mensen op bijvoorbeeld Marktplaats die zélf achterdochtig worden van zo'n vraag en daarom niet mee willen werken, in wel geval je de verkoop dan maar moet laten schieten. Een serienummer kun je eenvoudig controleren op www.stopheling.nl. De site is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Board Opsporing van de politie. Naast de site is er ook een gelijknamige app voor zowel Android als iOS waarmee je de streepjescode eenvoudig kunt scannen. Kleine moeite en scheelt je écht een hele hoop ellende. Overigens, als je de smartphone of tablet bij iemand thuis gaat ophalen, zegt de reactie van de verkoper ook al een hoop wanneer je op het serienummer gaat zoeken.

©PXimport

Aan de hand van het serienummer kun je eenvoudig controleren of een product gestolen is.

Tip 06: Simlock?

Je hebt een smartphone gekocht via Marktplaats, alles lijkt te werken, maar op de een of andere manier wordt je simkaartje maar niet herkend. Vervelend, want dit betekent dat het toestel een simlock heeft. Oftewel: hij werkt alleen met een simkaartje van een bepaalde provider. Dit is op zich geen ramp, want er zijn ontelbare manieren om een simlock te verwijderen (de snelste en goedkoopste is contact opnemen met de provider waarop het toestel gelockt is).

Echter, soms brengt dit extra kosten met zich mee, en dat maakt je toestel een stuk minder goedkoop dan je voor ogen had. Wanneer je het toestel op afstand koopt, is het natuurlijk lastig te controleren of er een simlock op zit. Je kunt weinig anders doen dan de verkoper hier concreet naar vragen, maar of de waarheid wordt gesproken, dat blijft natuurlijk de vraag. Vandaar ook het kader 'Niet online', met de tip om een smartphone 'live' te kopen waar mogelijk. Bij een gerenommeerde winkel hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken. De eenvoudigste manier om te controleren of een smartphone simlockvrij is, is door je simkaart erin te plaatsen en een telefoontje te plegen. Slaagt het gesprek, dan is jouw sim in ieder geval compatibel met de smartphone.

©PXimport

Plaats je simkaart om te zien of hij werkt met de telefoon.

Tip 07: Prijsniveau

Het voelt natuurlijk heel goed om een smartphone en/of tablet in handen te hebben waarvoor je niet de hoofdprijs hebt betaald. In de eerste tip hebben we het al even gehad over de toekomstbestendigheid. Waar je ook rekening mee moet houden is het prijsniveau. Hoeveel is tweedehands je waard? Wist je bijvoorbeeld dat na een jaar de capaciteit van de accu van een smartphone/tablet al aanzienlijk is afgenomen? En wist je dat iOS 8, het besturingssysteem van Apple, niet geïnstalleerd kan worden op een iPhone 4? Dan wordt een goedkoop toestel naar verhouding natuurlijk al snel een stuk duurder. Dit is absoluut geen poging om je af te raden een tweedehands toestel te kopen, maar houd goed in de gaten of de hoogte van de prijs past bij wat je nog met het toestel wilt en kunt doen.

©PXimport

Denk goed na over de prijs-kwaliteitverhouding. Zéker na een jaar of twee drie zal de batterij snel aan vervanging toe zijn.

Tip 08: Aankoopmoment

Het moment waarop je de tweedehands smartphone/tablet koopt is minstens zo belangrijk als de partij bij wie je dat doet. Elektronica verliest vrij snel z'n waarde, maar op z'n allersnelst wanneer er een opvolger voor de deur staat. Ter illustratie, je kunt je voorstellen dat een Samsung Galaxy S6 met een nieuwprijs van 499 euro niet heel veel minder zal kosten op een site als Marktplaats of eBay (375 euro gemiddeld op het moment van schrijven). Echter, zodra de S7 wordt aangekondigd, zakt de prijs van tweedehands modellen direct in, simpelweg omdat het niet meer het nieuwste model is en er een overvloed is aan dat type smartphones, omdat veel mensen van hun huidige toestel af willen om het nieuwe model te kunnen kopen. Het loont dus zéér de moeite om in de gaten te houden of er een nieuwe release gepland staat voor het toestel dat je voor ogen hebt. Het voordeel hierbij is dat fabrikanten vaak dezelfde tijdperiode in een jaar uitkiezen, dus als het toestel vorig jaar in februari uitkwam, dan weet je dat je jouw tweedehandsje beter niet in januari kunt kopen, maar een maandje moet wachten. Dat scheelt je zo honderd euro.

©PXimport

Houd releasedata goed in de gaten. Kopen op het juiste moment kan je heel veel geld schelen.

Tip 09: Defecten

We hebben het al eerder even aangestipt: we vinden het vaak een beetje gênant om een toestel aan een uitgebreid onderzoek te onderwerpen tijdens het kopen. Toch is het sterk af te raden om dit niet te doen. Sterker nog, in Nederland heb je als consument een onderzoekplicht, hetgeen inhoudt dat het jouw verantwoordelijkheid is als koper om te onderzoeken of het product dat je aankoopt defecten vertoont.

Ook daarom is het lastig om achteraf je geld terug te krijgen als de smartphone of tablet niet in orde is: je had dat moeten onderzoeken voordat je de aankoop deed. Daarmee komen we wederom bij de conclusie dat een smartphone of tablet kopen op afstand erg tricky kan zijn, omdat je die controle op afstand helemaal niet kunt uitvoeren. Overigens wil dat niet zeggen dat een smartphone of tablet online kopen 'gevaarlijker' is. Het is simpelweg zo dat áls het misgaat, je geen poot hebt om op te staan. Dus controleer het toestel uitvoerig, zoek naar krassen, deuken enzovoort. Dat zegt namelijk vaak ook heel veel over hoe er met het toestel is omgesprongen.

©PXimport

Onderwerp de smartphone/tablet aan een visuele inspectie. Schade zegt je veel over hoe het toestel gebruikt is.

Tip 10: Softwarecontrole

Een deuk in een smartphone of een kras op het display van een tablet is natuurlijk zo gespot. Maar hoe zit het met de zaken die minder aan de oppervlakte liggen? Hoe weet je of alle interne zaken nog wel naar behoren werken? Het vereist wel wat meer energie, maar ook dat kun je controleren. Zo kun je bijvoorbeeld GeekBench 3 installeren en een benchmark uitvoeren om te zien hoe goed het toestel presteert. Zorg dat je van tevoren de standaardscore van een verse smartphone of tablet van hetzelfde merk hebt, zodat je iets hebt om mee te vergelijken. Ook zijn er voor diverse platformen apps te downloaden die een diagnostische test uitvoeren van het apparaat, zodat belangrijke problemen direct worden onthuld. Voor Android heet deze app Doms diagnostic tools, voor iOS is er de app System Check. En wederom: misschien vind je het ongemakkelijk om dit van de verkoper te vragen, maar als het toestel in goede staat is, heeft hij/zij niets te vrezen.

Toch een miskoop?

In dit artikel vind je tips waarmee je een miskoop kunt voorkomen. Maar wat als dat onverhoopt toch gebeurt? Omdat het toestel een verborgen defect heeft, om een andere reden niet voldoet aan je wensen of je simpelweg bent opgelicht. Als je eenmaal bent opgelicht, is er niet zo heel erg veel dat je kunt doen. Toch is het aan te raden om actie te ondernemen. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat de betreffende koper van Marktplaats/eBay wordt geweerd of dat de site waar je het toestel gekocht hebt wordt opgedoekt. Aangifte doen bij de politie (alleen bij oplichting uiteraard) is dan ook aan te raden, al is de kans dat je zelf je geld terugziet miniem. De enige uitzondering is wanneer je betaalt via een betaaldienst als PayPal, omdat je dan koperbescherming krijgt.

©PXimport

Bij PayPal krijg je Aankoopbescherming, wat inhoudt dat je onder bepaalde voorwaarden je geld kunt terugkrijgen.

▼ Volgende artikel
Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte
© SergeyBitos - stock.adobe.com
Huis

Windows 11-widgets: in één oogopslag op de hoogte

Het is prettig dat je een flink deel van de Windows 11-functionaliteit kunt aanpassen aan je werkstijl en persoonlijke smaak. Zo kun je het thema, het bureaublad en de dynamische verlichting instellen. Daarnaast heb je ook een keuze in widgets die het werken leuker of efficiënter maken.

In dit artikel laten we zien hoe je optimaal gebruik kunt maken van widgets in Windows 11:

  • Pas widgets aan, pin ze vast of verwijder ze
  • Ontdek handige widgets voor productiviteit, weer en media
  • Installeer widgets van derden
  • Schakel de widget-knop uit

Voor nog meer gemakt: De handigste extensies om je browser mee uit te breiden

Widgets zijn kleine kaartjes die dynamische inhoud tonen. Met ‘dynamisch’ bedoelen we dat ze hun inhoud in realtime van een app of service halen. Het hoofddoel van widgets is je productiviteit verbeteren, doordat je in een oogopslag toegang krijgt tot een schat aan informatie. Sommige widgets zijn ook beschikbaar voor Windows 10, maar dan moet je de Widget Launcher downloaden uit de Microsoft Store.

Widgetsbord openen

Er staat standaard al een set widgets klaar binnen Windows 11 en daarnaast is het eenvoudig om nieuwe widgets te installeren. Ze worden verzameld op het widgetsbord. In dit bord kun je ze vastmaken, losmaken, verbergen, het formaat aanpassen, rangschikken en nieuwe widgets installeren. Er zijn enkele manieren om het widgetsbord te openen. Klik bijvoorbeeld op het live-pictogram links in de taakbalk. Dat is ook een dynamische knop die de actuele weersinformatie, nieuws, aandelenkoersen, sportuitslagen afwisselend toont. Het bord verschijnt ook wanneer je de muisaanwijzer over deze knop beweegt. Of je gebruikt de combinatie Windows-toets+W.

Op aanraakschermen kun je het widgetsbord zelfs openen met een veegbeweging vanaf de linkerkant. Dit venster is het vervolg van de functie Nieuws en interesses die aan Windows 10 werd toegevoegd. Waarschijnlijk staan in dit bord bij jou ook widgets voor het nieuws, de aandelenkoersen, het weer, verkeersdrukte en sportuitslagen. Maar er is veel meer mogelijk. Aan de linkerkant zit een verticale kolom met daarin alle widgets. Rechts zie je het nieuws en de onderwerpen die je mogelijk interesseren.

Door op de Widget-knop te klikken, open je het widgetsbord.

Vastpinnen, losmaken, verwijderen

In dit widgetscherm kun je de volgorde aanpassen door zo’n widget met de muisaanwijzer vast te grijpen en te verslepen. Via de knop Meer opties, dat zijn de drie puntjes, is de grootte van de widget aanpasbaar. Door een widget vast te pinnen, blijft hij op een vaste en gemakkelijk toegankelijke plaats staan in het widgetsbord. Vastgepinde widgets hebben een pin-pictogram in de rechterbovenhoek. Via de drie puntjes kom je bij de opdracht Widget losmaken. Dan wordt de knop met de punaise doorgehaald.

Je kunt de widgets verbergen die standaard bij Windows 11 komen. Rechtsboven in het widgetsbord staat het plusteken om eenvoudig nieuwe widgets toe te voegen. Mocht je geen widgets zien aan de linkerkant van de taakbalk, dan staan alle widgets waarschijnlijk uit. Je kunt deze aanzetten door met Windows-toets+I naar de Instellingen te gaan en dan op Persoonlijke instellingen te klikken. In de optie Taakbalkitems zet je de widgets aan of uit. Let op: het aanbod aan widgets kan verschillen naargelang de versie van Windows 11. Bij sommige gebruikers zijn bijvoorbeeld de widgets Outlook Agenda en Microsoft To Do nog beschikbaar. Bij ons zijn deze twee nuttige widgets helaas sinds de laatste systeemupdate verdwenen.

Het is mogelijk om het formaat van de widget aan te passen.

Focussessie

Om te vermijden dat je tijdens het werk voortdurend wordt afgeleid door allerlei meldingen, helpt Windows 11 je met de functie Focus. Tijdens zo’n Focus-sessie word je zo min mogelijk gestoord. Standaard heeft Windows de duur van zo’n sessie ingesteld op 30 minuten, daarna kun je een pauze nemen. Natuurlijk is de sessieduur aanpasbaar.

Je kunt zo’n sessie starten en stoppen vanuit het widgetsbord, maar het is verstandig om vooraf de instellingen van deze productiviteitstool aan je voorkeur aan te passen. Ga met Windows-toets+I naar de Instellingen, open Systeem en daar vind je Focus. Hier staan de beschikbare opties aangegeven: de timer weergeven in de app Klok, badges en meldingen verbergen die je aandacht proberen te trekken en Niet storen inschakelen. Hierna dan kun je de focussessie vanuit de widget activeren.

Links de widget Focussessie, rechts de Focusklok.

Memodown

Memodown is een widget van derden. Die kun je bekijken en installeren. Klik daarvoor in het widgetbord eerst op de plusknop. Dan kom je in de lijst widgets die al aanwezig zijn en linksonder staat de optie Meer widgets zoeken. Die link brengt je naar de Microsoft Store waar je Memodown in het zoekvak invult. De widget kost 2,99 euro en je kunt hem voor een korte proefperiode gratis testen.

Met Memodown maak je kleurrijke memo’s die je vastpint in het Windows widgetbord. Bij de app hoort een handleiding die uitlegt hoe je tekst vet, cursief of in verschillende headerstijlen kunt zetten.

Van iedere memo kun je de kleur en de rotatiehoek bepalen.

Telefoonkoppeling

Met Telefoonkoppeling verbind je de Android- en de iOS-smartphone met de pc. Wanneer de verbinding tot stand is gekomen, kun je meldingen van je telefoon bekijken, mensen berichten sturen en bellen vanaf je Windows-pc.

Om de widget te gebruiken moet je eerst je smartphone met het besturingssysteem verbinden. Open het widgetbord en kies vervolgens in de widget Telefoonkoppeling de optie Android of iPhone. De app genereert een QR-code die je moet scannen met je mobieltje om te koppelen via bluetooth. Wie zijn Windows-computer verbindt met zijn iPhone kan ook afbeeldingen bekijken van de app Foto’s die in iCloud zijn opgeslagen.

Via een QR-code koppel je de smartphone aan de pc.

Weer

Ook de Weer-widget is een must-have. De widget toont de weersvoorspelling in de buurt. Klik op de knop Volledige weersvoorspelling bekijken en je wordt doorgeschakeld naar de MSN-pagina in Edge om de weersverwachting per uur of per dag te volgen. Wie een reis plant, kan in de widget de locatie van zijn bestemming toevoegen en op die manier schakelen tussen beide locaties. Door op de drie puntjes te klikken kun je in deze MSN-dienst ook schakelen tussen Celsius en Fahrenheit.

Vanuit de Weer-widget schakel je door naar de weerpagina van MSN.

MagicPods

MagicPods ondersteunt AirPods en Beats-koptelefoons. Je haalt de app in de Microsoft Store. Hij kost 1,99 euro en er is een proefperiode van een week. Vanuit de app kun je de oortjes en koptelefoons aan je voorkeuren aanpassen. Voeg eerst de AirPods toe aan de lijst met Windows-bluetooth-apparaten. Breng de AirPods-behuizing zo dicht mogelijk bij de computer en open het doosje. Vervolgens kies je in MagicPods de opdracht Automatisch opstarten. Zodra de connectie is gemaakt, kun je Noise-control regelen. Je kiest ook een sneltoets om via bluetooth te verbinden en om de app aan en uit te zetten. In de widget volg je het batterijniveau van de AirPods of koptelefoons en schakel je tussen de verschillende koptelefoons die je gekoppeld hebt aan het systeem.

Je volgt het batterijniveau van de oortjes en je kiest welke koptelefoon/oortjes je wilt gebruiken.

Note Sidebar

Note Sidebar, de gratis widget van Stefan Van Damme, is handig om snel notities vast te leggen. Onder aan de notitie lees je uit hoeveel tekens de inhoud bestaat. De widget heeft knoppen om de notitie af te drukken, te kopiëren of te laten voorlezen.

Note Sidebar, om heel snel korte notities te maken.

Widget-knop uitschakelen

Zit je niet te wachten op een dynamische widget-knop links onder in de taakbalk die je vertelt dat het buiten 4 graden Celsius is en bewolkt? Je kunt die knop verwijderen. Daarvoor open je de Instellingen door Windows-toets+I in te drukken. Dan ga je naar de Persoonlijke instellingen en dan vind je rechts de Taakbalkitems. Hier kun je de schakelaar Widgets uitschakelen.

Een tweede manier om dit te doen is door met rechts op de taakbalk te klikken en dan de Taakbalkinstellingen te openen. Ook dan kom je bij de optie Widgets. Dat betekent niet dat je daarna het widgetsbord niet langer kunt openen. Door de widgetknop uit te schakelen, wordt die ontoegankelijk vanaf de taakbalk. Het widgetsbord zelf blijft beschikbaar door vanaf de linkerkant van het scherm naar rechts te vegen of via de sneltoets Windows-toets+W.

Door de knop Widgets uit te schakelen, blijft het widgetbord nog wel beschikbaar.

S Media Controls

Deze gratis widget uit de Microsoft Store gebruik je om media te besturen die je ondertussen op de achtergrond afspeelt. Wanneer je op de kleine luidsprekerknop klikt, kun je kiezen tussen Windows Media Player en de streamingdiensten: Spotify, Apple Music en YouTube Music. In de widget verschijnt het artwork dat je op twee manieren kunt weergeven. De interface van de widget is behoorlijk intuïtief en je beschikt over de knoppen om te pauzeren, het vorige en volgende nummer te selecteren, te herhalen of een willekeurig nummer uit de afspeellijst of het album af te spelen.

Bestuur je streamingmedia vanuit een widget.

Glance Calendar

Glance Calendar is een widget voor wie Google Agenda gebruikt. Je moet eerst wel toestaan dat deze app verbinding mag maken met je Google-account, maar daarna heb je een minikalender op je widgetbord. Door op een dag te klikken verschijnen de taken en afspraken die je in Google Agenda hebt gepland. Het is echter niet mogelijk om in Glance Calendar nieuwe afspraken vast te leggen.

Je kunt de afspraken bekijken die je gemaakt hebt in Google Agenda, maar je kunt geen nieuwe afspraken vastleggen in Glance Calendar.

Nieuws

Wanneer je de Widgets-knop aanklikt, zie je ook de Nieuws en interesses-widget. Deze widget bestaat uit verschillende deelvensters per rubriek. Het idee achter deze widget is dat je als gebruiker in één oogopslag de relevante informatie ontvangt voor de onderwerpen die je interesseren. Door bovenaan op je profielpictogram te klikken kun je aanduiden welke nieuwsonderwerpen je wilt volgen: Nationaal, Royalty, Gaming, Voetbal, Gezondheid, Economie en meer. Je kunt de selectie van je interesses dus steeds aanpassen. Klik je op een kop uit het voorgestelde lijstje dan opent Edge het bijbehorende nieuwsbericht in MSN News. Het is zelfs mogelijk om de volledige nieuwsfeed uit te schakelen. Wil je niet dat je pc in de achtergrond al die informatie verzamelt dan open je het widgetsbord en links daarvan zie je een verticale kolom waarin onderaan een tandwieltje staat. Selecteer dit en dan kun je de Microsoft-startfeed uitschakelen. Je bent dan niet alleen de nieuwsitems kwijt maar ook de feeds voor Tips, Sport en Direct spelen.

Selecteer de nieuwsonderwerpen waarvan je de feeds wilt ontvangen.

Tips

Ook de Microsoft Tips-widget is eigenlijk een feed. Als je voor het eerst met een Windows-computer werkt, dan steek je hier de kneepjes van professionals op. Maar ook als je Windows kent, zul je hier vast nog functies en trucs ontdekken. Wil je die tips laten verdwijnen, dan hoef je niet naar het deelvenster met de widget te gaan, maar kun op je profielpictogram klikken waar je daarnet de voorkeuren voor het Microsoft Nieuws hebt geselecteerd. Scrol een beetje naar onderen en dan kun je Tips uitschakelen.

Onderaan de stippen zie je hoeveel tips er over dit onderwerp zijn.

Verkeer

De widget Verkeer haalt zijn informatie van TomTom en toont op een kaartje in realtime eventuele waarschuwingen over wegwerkzaamheden, files of een ongeluk. Wanneer er verschillende incidenten in de buurt zijn, dan kun je die een na een bekijken in een minivenster. Of je klikt op de knop Zie op kaart, dan kom je op de verkeerspagina van Bing waar je ook de uitgebreide routeplanner aantreft. Wanneer je via de drie puntjes op Widget aanpassen klikt, kun je kiezen of de widget moet afgaan op je huidige locatie of op de ingegeven standaardlocatie.

Via het kleine kaartje kun je de uitgebreide Bing-routeplanner openen.

Met welk voertuig je ook gaat ...

je wilt toch wel precies weten waar je heen moet
Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter