Zo druk je posters af in Acrobat Reader

© PXimport

Zo druk je posters af in Acrobat Reader

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 22 november 2021 - 09:15

Aangepast: 25 november 2022 - 11:17

Dirk Schoofs

De meeste thuisgebruikers hebben een printer staan die de inhoud netjes op A4’tjes kan afdrukken, maar wat als je een afdruk wilt maken op een groter formaat, voor bijvoorbeeld een poster, interieur- of tuinplan of een banner? Weg met de externe afdrukdienst of speciale programma’s, want het gratis Acrobat Reader is prima in staat om deze klus voor je te klaren.

Groot formaat

Acrobat Reader is een gratis tool uit de Adobe-vloot waarmee je pdf-bestanden kunt bekijken en afdrukken. Veel mensen weten niet dat deze tool ook een functie heeft om een groot document over meerdere pagina’s te verdelen. Nadat alles (met overloop) afgedrukt is, leg je de A4-vellen gewoon op de overlap op elkaar, plakt of lijmt ze aan elkaar, en klaar. Voor posters kan zo’n overlap storend zijn, maar bij een plattegrond van je tuin of huis valt dit nauwelijks op. Een voorwaarde is dat het om een pdf-bestand gaat, maar de meeste programma’s waarmee je zo’n ontwerp maakt, kunnen in pdf wegschrijven. 

© CIDimport

Blokschaal

Open het bestand en kies Bestand / Afdrukken. Bij Af te drukken pagina’s activeer je de optie Alle. De kern van zo’n groot formaat afdruk zit hem in het tabblad Poster. Met de optie Blokschaal verklein of vergroot je de pagina’s met de aangegeven hoeveelheid. De voorvertoning aan de rechterkant toont niet alleen hoe de totaalafdruk verdeeld wordt over de aparte A4’tjes, je ziet erboven ook staan in honderdste millimeters exact hoe groot de samengestelde afdruk zal worden en uit hoeveel A4-blaadjes de poster zal bestaan.

© CIDimport

Overlap

Bij de instelling Overlap voer je een waarde in die breed genoeg is voor de lijmrand. Hoe hoger het aantal millimeter dat je hier opgeeft, hoe makkelijker het straks wordt om alles aan elkaar te plakken. De optie Knipmarkeringen zorgt voor kleine markeringen op de pagina’s die aangeven waar je moet snijden om alles perfect op elkaar aan te kunnen sluiten. Als je Labels selecteert, worden de bestandsnamen, de paginanummers en de tegelcoördinaten op elke pagina afgedrukt. Als de poster uit veel pagina’s bestaat, helpt dit wel om het geheel in elkaar te zetten.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000