VPN-tips: Acht vragen en antwoorden

PCM krijgt vaak vragen over het gebruik van een VPN, oftewel een virtual private network. Tijd voor een overzicht van de meest gestelde vragen en de antwoorden. Hopelijk haal je er ook nog wat VPN-tips uit!

Wat is een VPN?

Goed, de basics. VPN staat voor Virtual Private Network. Je kunt het zien als een privénetwerk binnen een groter netwerk. Meestal gaat het om een versleutelde verbinding tussen twee andere netwerken, die via openbare netwerken (het internet) loopt. Denk aan je thuisnetwerk en het bedrijfsnetwerk van je werkgever. Met een vpn-verbinding wordt een privétunnel of –pijplijn tussen die twee netwerken gemaakt, waar binnenin niet gekeken kan worden.

Waarom zou ik een VPN nemen?

Een groot voordeel van vpn: geen pottenkijkers. Doordat de verbinding is versleuteld, kan iemand die ook toegang heeft tot datzelfde netwerk jouw vpn-verbinding toch niet afluisteren. Denk aan een hotel, trein, restaurant of een andere plek met openbare wifi. Dankzij vpn zien sniffers (afluisteraars) geen zinnige informatie voorbijkomen. Wel zo prettig als je je bankzaken of andere privédingen regelt. Veel bedrijven maken gebruik van een vpn-verbinding om een veilige verbinding tussen thuiscomputers en het bedrijfsnetwerk te realiseren.

De laatste jaren is vpn echter ook interessant geworden voor particulieren, zeker op het gebied van privacy, waarbij de overheid en andere diensten steeds meer met je meekijken met wat je op het internet aan het doen bent. Met een vpn-verbinding is het ook lastiger voor bepaalde diensten om je toegang te blokkeren: met een vpn-verbinding kun je jezelf immers voordoen alsof je in een ander land aan het internetten bent. Diensten als BBC iPlayer komen dan ineens wel tot je beschikking.

Maakt een VPN me anoniem?

Nee, ondanks dat bijvoorbeeld je eigen internetprovider niet direct kan zien wat je doet op het web, kunnen ze wel zien dat jij via een vpn-verbinding bent verbonden. En dat geldt ook voor de vpn-aanbieder zelf: zij zien bijvoorbeeld wel jouw oorspronkelijke ip-adres, maar bij het bezoeken van websites zien de webmasters dat adres niet, maar het door de vpn-provider toegekende ip-adres.

De vpn-dienst weet wel wat je doet, maar houdt daar normaal gesproken geen logs van bij. Toch hoeft er maar iemand een tap te plaatsen en je bent gezien. Gelukkig kan dat niet zomaar, dat is zelfs voor een overheid, geheime dienst of een (andere) kwaadwillige niet makkelijk te realiseren.

Wat zijn de verschillende VPN-protocollen?

De meest gebruikte protocollen zijn PPTP, L2TP/IPsec en OpenVPN. Deze drie protocollen worden door de meeste vpn-diensten en -software ondersteund. PPTP is de minst veilige en is relatief eenvoudig te kraken. Die raden we je dus niet aan om te gebruiken. Het beste en snelste is OpenVPN, maar niet elk apparaat ondersteunt dat. Mocht je OpenVPN niet aan de praat krijgen, kies dan voor L2TP/IPsec.

Kan ik zelf een VPN maken?

Wil je vooral voorkomen dat niemand je internetgebruik kan zien als je onderweg bent? Dan kun je prima een vpn-verbinding met je thuisnetwerk opzetten. Dit kan via je router of NAS, of via een computer thuis die je altijd aan laat staan. Hiermee loopt al het internetverkeer op je smartphone via je internetverbinding thuis en kun je veilig op openbare wifi-netwerken je gang gaan. Zorg wel dat je een snelle internetverbinding thuis hebt, liefst via de kabel of glasvezel.

Wil je ook thuis voorkomen dat men weet wat je online doet, dan kun je gebruik maken van een externe vpn-dienst. Verderop in deze PCM lees je hoe je zelf een vpn-server kunt instellen op je router.

Gratis of betalen?

Gratis vpn-diensten zijn beperkt qua snelheid, de hoeveelheid data die je over de verbinding mag up- of downloaden, aantal gelijktijdige verbindingen of een combinatie hiervan. Wil je alleen veilig je mail op je smartphone of tablet checken als je niet thuis bent, dan biedt bijvoorbeeld VyprVPN een gratis abonnement aan waarmee je 500 MB per maand kunt verbruiken. Wil je meer, dan moet je gaan betalen.

En de snelheid?

Gebruik je een vpn-verbinding, dan gaat dat altijd ten koste van je snelheid. Je aanvraag voor een bepaalde webpagina of andere internetinfo gaat niet meer direct naar die webserver, maar eerst naar de server van je vpn-dienst, dan naar die webserver, weer terug naar je vpn-dienst en dan weer naar jouw apparaat. En dat gaat continu zo door. Heb je een snelle kabel- of glasvezelverbinding, dan merk je daar amper wat van.

Daarnaast heb je de extra rekenkracht die de versleuteling vraagt. Voor een dikke pc geen probleem, maar op sommige mobiele apparaten merk je er wel wat van. Ben je een gamer, dan is een lage ping heel belangrijk en daar zijn de extra tussenstappen van een vpn-dienst niet bevorderlijk voor. In alle gevallen: test eerst of de VPN-dienst snel genoeg voor je is. Veel diensten bieden een speciale proefperiode.

Welke alternatieven zijn er voor een VPN?

De meest bekende alternatieven zijn Tor en het gebruik van een anonieme proxy. Die laatste wordt gebruikt om regiogebonden content van bijvoorbeeld Netflix, Hulu, BBC iPlayer en Uitzending Gemist toch op een andere plek te kunnen bekijken. Veel anonieme proxy’s doen alleen niets voor jouw privacy, sterker nog, ze delen deze gegevens vaak gewoon met anderen. Bij Tor, een netwerk waarop je anoniem kunt surfen, is je privacy in principe wel goed geregeld, maar ook hier zijn er weleens ‘infiltranten’ en is de snelheid vaak een zwak punt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten