Visitekaartjes met logo in OpenOffice
Gratis naamkaartje Het programma OpenOffice.org is gratis, de opdruk gaat u met uw heel enorme creativiteit zelf verzinnen. Dus het kost u alleen papier en inkt. Aan de slag voor een mooi 'kaartje'. Hebt u in een vorige workshop (CID 20/08) een mooi driedimensionaal logo ontworpen met Xara 3D, nu plaatst u dat logo in een fraai visitekaartje.
Gratis naamkaartje Het programma OpenOffice.org is gratis, de opdruk gaat u met uw heel enorme creativiteit zelf verzinnen. Dus het kost u alleen papier en inkt. Aan de slag voor een mooi 'kaartje'. Hebt u in een vorige workshop (CID 20/08) een mooi driedimensionaal logo ontworpen met Xara 3D, nu plaatst u dat logo in een fraai visitekaartje. Daar kunt u natuurlijk een professionele drukker voor benaderen, maar dat is gauw overdreven. Voor privégebruik is een handjevol kaarten vaak meer dan genoeg. En zelfs als u een flinke hoeveelheid wenst, is zelf afdrukken – zeker bij gebruik van een laserprinter – dankzij speciaal visitekaartjespapier nog altijd interessant. Om de kaartjes te ontwerpen maken we gebruik van OpenOffice.org, het gratis alternatief voor MS Office.
Stap 1
Mocht u nog niet over OpenOffice.org beschikken, dan kunt u dit gratis Nederlandstalige open source pakket downloaden vanaf Openoffice.org. De installatie is slechts een kwestie van een wizard doorlopen; alle standaardinstellingen laat u zoals ze zijn. Klik vervolgens in het menu Start onder OpenOffice op OpenOffice.org Writer, waarna de tekstverwerker start.
Stap 2
©CIDimport
Klik in het menu Bestand bij Nieuw op Visitekaartjes. In het gelijknamige venster schakelt u op het tabblad Medium vervolgens de optie Vel in. Hebt u speciaal visitekaartjespapier, dan kiest u het merk en type met de selectiemenu's. Wilt u gebruik maken van een gewoon A4'tje van wat dikker papier, dan kan dat ook. U snijdt de kaartjes dan simpelweg met de hand uit. Ook in dat geval is het praktisch om een 'voorgebakken' papiersoort te kiezen, het maakt dan echter niet zo heel veel uit welk. Wij kozen voor Sigel DP836/DP936 Design-Visitenkarten, waarop zich twee rijen met elk vijf kaartjes bevinden; tien visitekaartjes per A4.
Stap 3
Hebt u visitekaartjespapier dat niet in de lijst voorkomt, stel dan op het tabblad Grootte uw papierindeling helemaal zelf in. Kwestie van opmeten en tellen, een activiteit die geen al te grote problemen moet opleveren. Klik vervolgens op het tabblad Visitekaartjes en kies een ontwerp. Wij nemen het type Actueel, met naam.
Stap 4
©CIDimport
Selecteer op het tabblad Opties de optie Hele pagina om straks één pagina met visitekaartjes te maken. Is ook dat gelukt, dan kunt u de benodigde gegevens invullen. Dat doet u op de pagina met nog maagdelijk lege kaartjes en om die te maken klikt u nu op de knop Nieuw document.
Stap 5
©CIDimport
U hoeft slechts één kaartje te ontwerpen; dat ontwerp kopieert u daarna met één muisklik naar alle andere kaartjes op de pagina. Vul de gegevens in zoals op het bijgaande voorbeeld, verwijder de grijze invulvelden met een gerust hart en vervang ze door uw eigen tekst. Gaat u de kaartjes in kleur afdrukken, geef de tekst dan eventueel een kleur. Selecteer daarvoor alle of een deel van de tekst (1), klik op het kleine naar beneden gerichte pijltje naast de tekstkleurknop (2) en kies een kleur.
Stap 6
©CIDimport
Om de standaard afbeelding in het visitekaartje te vervangen door uw eigen (eerder ontworpen) logo selecteert u het standaardplaatje en drukt u vervolgens op de knop Delete. Klik dan in het menu Invoegen op Afbeelding, Uit bestand. Blader naar het Xara 3D-logo dat u bewaard hebt in .bmp-formaat, selecteer het en klik op de knop Openen. Eenmaal ingevoegd kunt u de afbeelding desgewenst zowel horizontaal als verticaal uitlijnen. Klik daarvoor met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer in het submenu onder Uitlijning op (bijvoorbeeld) Gecentreerd. En bij verticaal kiest u bijvoorbeeld voor Basis midden.
Stap 7
©CIDimport
Gaat u de kaartjes op gewoon papier afdrukken, dan is het handig om ze snijlijnen te geven. Klik daarvoor op de rand van het eerste kaartje en vervolgens op de knop Randstijl, te vinden in de horizontale tweede werkbalk bovenaan. Selecteer een dunne lijn, waarna alle kaartjes netjes omlijnd worden. Doe dit niet als u voorgesneden visitekaartjespapier gebruikt, dan zijn de hulplijnen alleen maar vervelend.
Stap 8
©CIDimport
U kunt een deel van de tekst een (licht) gekleurde achtergrond geven. Dit is uiteraard alleen zinvol als u de kaartjes in kleur gaat drukken. Selecteer een stuk tekst (1) en klik daarna op het kleine naar beneden gerichte pijltje naast het knopje voor de achtergrondkleur (2). Kies in het kleurenpalet bij voorkeur een lichte pasteltint om overheersing te voorkomen.
Stap 9
©CIDimport
Om te kijken hoe het visitekaartje - inclusief eventuele snijlijnen uit Stap 7 - op papier oogt, is het handig om zo nu en dan eens in het menu Bestand op Afdrukvoorbeeld te klikken. Bedenk dat wat u dan op het scherm ziet een aardige benadering is, maar dat met name de afbeelding er op papier straks een stuk gedetailleerder uitziet. Genoeg gezien? Klik dan op de knop Afdrukvoorbeeld sluiten. Is uw visitekaartje naar uw mening in orde, klik dan op de knop Etiketten synchroniseren, waarna alle kaartjes op de pagina exact hetzelfde uiterlijk krijgen.
Stap 10
©CIDimport
Bewaar de pagina met kaartjes via het menu Bestand, Opslaan. Om uw document ook buiten Open- Offi ce te kunnen openen en afdrukken, kunt u het desgewenst ook in .pdf-formaat bewaren. Met een pdf kunt u bovendien naar een copyshop lopen en daar stapels kaarten laten drukken in hoge kwaliteit. Klik in het menu Bestand op Exporteren als PDF. In het dialoogvenster dat verschijnt laat u in principe alle instellingen staan zoals ze zijn, maar controleer in ieder geval of onder het kopje Afbeelding de optie Verliesvrije compressie is geselecteerd. We willen het logo immers in de hoogst mogelijke kwaliteit bewaren zonder rare compressievervorming. Klik dan op Exporteren om de hele pagina kaartjes als pdf op te slaan.
Stap 11
©CIDimport
Tja, dan rest u verder niets anders dan het bestand af te drukken. Gebruik bij voorkeur wat dikker papier, desnoods fotopapier. Wilt u echt een professioneel vochtbestendig resultaat, gebruik dan een laserprinter. Hebt u die niet, dan wil wellicht iemand in uw kennissenkring een stapeltje voor u printen. Gaat u met een inkjetprinter in de weer, vergeet dan niet de juiste papiersoort in te stellen. En, niet onbelangrijk, wacht met snijden van de kaartjes tot de inkt goed droog is. Daarmee voorkomt u vegen en vlekken.