Vernieuwd Gmail-design komt naar meer gebruikers

© PXimport

Vernieuwd Gmail-design komt naar meer gebruikers

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 29 juni 2022 - 08:58

Aangepast: 25 november 2022 - 11:41

Wesley Akkerman

Voortaan is het nieuwe design van Gmail een opt-out-functionaliteit. Sinds februari rolt Google het nieuwe ontwerp uit. Destijds kon je vrijwillig aangeven of je ervan gebruik wilde maken. Maar nu moet je dus de handeling zelf omkeren als je het oude design terug wil.

Wat is er precies aan de hand? Eerder dit jaar kondigde Google een ontwerpverandering voor Gmail aan. Niet alleen krijgt de populaire e-maildienst toegang tot meer Material Design-elementen, ook integreert Google de onderdelen Meet, Spaces en Chat op een betere manier.

Nu zie je waarschijnlijk al die losse onderdelen nog links in het menu staan. Je bekijkt je openstaande chats en kunt bijvoorbeeld meteen een meeting starten via Meet. Hoewel dit in de basis niet verandert, krijgt Gmail als geheel wel een overzichtelijkere indeling.

© PXimport

Het nieuwe Gmail-ontwerp

Dat Google het nieuwe design uitrolt, is geen nieuws te noemen. Dit gebeurt immers al maanden, maar de uitrol gaat gestaag. Steeds meer mensen komen in aanraking met het nieuwe design. Voorheen was dit een opt-in-ervaring: je kreeg melding dat het design beschikbaar was en kon aangeven dat je hem wilde gebruiken. 

Nu is het andersom: Google voert de verandering nu voor je door en je kunt handmatig terugkeren naar het oude ontwerp. Of je dat moet willen is een tweede, want uiteindelijk moeten we er allemaal aan geloven.

Later in 2022 rolt Google het vernieuwde ontwerp namelijk voor iedereen uit en dat is er geen weg meer terug. Wat kun je dan van het nieuwe design verwachten? Nou, voornamelijk overzicht dus. De rommelige indeling aan de linkerkant krijgt een extra balk, waarmee je snel toegang krijgt tot de vier producten binnen Gmail: je mail, Meets, Chats en Spaces, dus.

Enkele klik

Wanneer je links op één van de onderdelen klikt, dan verandert het scherm meteen van invulling. Zo krijg je dus direct toegang, met een enkele klik extra, tot functies die je wellicht al kent.

Via de Snelle instellingen aan de rechterkant (het tandwielicoontje) pas je aan welke knoppen je aan de rechterkant wil gebruiken (nadat je bent overgestapt, automatisch of handmatig), Ook staat hier voorlopig nog de optie Terug naar de oorspronkelijke Gmail-weergave, waarmee je dus teruggaat naar de oude indeling. 

Mocht je het nieuwe design niet tof vinden, dan kun je nu nog terug, maar onthoud dat Google je later dit jaar alsnog – verplicht – overhevelt naar de nieuwe ervaring. Trek die pleister er dus af en begin vast met wennen aan het nieuwe design.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000