ID.nl logo
Thuiswerken wegens corona? Beste spullen voor je werkkamer!
© PXimport
Huis

Thuiswerken wegens corona? Beste spullen voor je werkkamer!

Moet jij de komende weken ook thuiswerken vanwege de corona-uitbraak?Niet iedereen kan oproep geven aan het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, maar voor een hoop mensen geldt dat in dit digitale tijdperk gelukkig wel. Werk je meestal op locatie, dan is de kans groot dat je nog geen ideale werkkamer hebt ingericht. Vanuit huis werken doe je met de volgende spullen comfortabel én efficiënt.

Zit-sta-bureau en bureaustoel

Hoewel we bijna allemaal liever een nieuwe monitor, muis of notebook kopen, wanneer de basis niet goed is zal het eindresultaat dat ook nooit zijn. Een goed bureau en een fijne bureaustoel zijn dan belangrijke afwegingen. Een zit-sta-bureau is in hoogte verstelbaar zodat je zitten en staan kunt afwisselen tijdens het werk. Wisselen van werkhouding is gezond en zorgt voor mentale fitheid gedurende de dag.

De Nederlandse Innodesk van ErgoDirect is elektrisch in hoogte verstelbaar en beschikt over een groot werkblad waarin alle kabels handig weggewerkt kunnen worden. Optioneel kun je het bureau koppelen aan de slimme Work & Move-software die je prestaties gedurende de dag monitort en ervoor zorgt dat je voldoende vaak wisselt tussen zitten en staan.

Alternatief voor een heel bureau is de (veel goedkopere) Adjustable Sit-Stand Desk Riser. Deze bestaat uit een plateau voor je muis en toetsenbord en een tweede voor het beeldscherm, die met één hand samen omhoog of omlaag kunnen worden gebracht. Zo maak je ook van je huidige bureau al een zit-sta-bureau.

©PXimport

Minstens zo belangrijk als een goed bureau is een goede stoel. Behalve comfort en goede ondersteuning van rug en benen moet de stoel ook stimuleren dat je in beweging blijft. Poten met wieltjes en een in hoogte en diepte verstelbare zitting zijn dan wel verplicht. Het aanbod aan bureaustoelen die maximaal comfort beloven en aan alle ARBO-eisen voor een goede werkplek voldoen is groot, wat het lastig maakt een goede keuze te maken. Kijk bijvoorbeeld eens naar het aanbod van Desko, een webwinkel die ook handelt in tweedehands kantoormeubelen.

In plaats van staand werken aan een hoog bureau, kun je er ook een DeskBike voorzetten en al fietsend werken. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de benen. Belangrijk is dat hoogte en weerstand instelbaar zijn. Met een aangesloten meter of slimme app weet je precies hoeveel kilometers je onder het werk hebt weggetrapt.

©PXimport

Licht en lucht

Er gaat niets boven natuurlijk daglicht, maar zelfs dan is aanvullende verlichting vaak nodig. Goed licht ondersteunt je tijdens werk en studie met de juiste lichtsterkte en lichtkleur. Dyson, bekend van de zakloze stofzuigers, maakt ook verlichting. De Dyson Lightcycle is een ultraduurzame ledlamp die zich automatisch aanpast aan het tijdstip op de dag, je leeftijd en je activiteit. De lamp weet waar je huis staat en gebruikt die informatie om op elk moment van de dag licht weer te geven met de voor dat moment ideale lichtsterkte en lichtkleur.

De Lightcycle laat zich zowel met knoppen op de lamp als via een app aansturen. Er zijn profielen voor bijvoorbeeld studie en ontspanning en je kunt zelf nieuwe toevoegen. Het ontwerp maakt het mogelijk de lamp van heel laag tot heel hoog en 360 graden rond te bewegen. En er zit ook nog een usb-oplader in.

©PXimport

Een ander belangrijk aspect van de ideale werkkamer is het klimaat. En behalve frisse lucht gaat het dan ook over de juiste temperatuur. Vooral warm weer zoals we steeds meer meemaken, maakt lekker werken of studeren lastig. Eveneens van Dyson is de Pure Cool Me. Een compacte éénpersoons airco die de lucht ook filtert met een anti-allergeen HEPA-filter. De luchtstroom laat zich eenvoudig met de hand sturen en is met de kleine afstandsbediening te regelen. Er is ook een timerfunctie, maar een slimme app zoals bij de duurdere Dyson-coolers ontbreekt.

©PXimport

Laptop en toebehoren

Centraal in de werkkamer staat natuurlijk de computer, en omdat de laptop de nieuwe pc is kiezen we daarvoor. Notebooks bieden namelijk doorgaans veel meer gebruiksopties dan een traditionele pc in een grote systeemkast. We gaan er voor dit artikel even vanuit dat je al een computer hebt. Maar ben je toch echt toe aan iets nieuws, lees dan zeker even onze koopgids laptops. Je weet dan waar je op kunt letten en je vindt er een overzicht van recente modellen die bij ons de afgelopen tijd in de smaak vielen.

Een laptop laat zich prima uitbreiden met tal van handige randapparaten, zeker als deze op een vaste werkplek gebruikt wordt. Dan kun je denken aan een ergonomisch toetsenbord en muis zoals de Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop, of aan een innovatief en vooral ook creatief toetsenbord zoals de Logitech Craft. Ook een muis of trackbal maakt het bedienen van een laptop zoveel makkelijker. Op dit gebied is Logitech al vele jaren de enige die zeer hoogwaardige en innovatieve producten maakt voor kantoorgebruik, zoals de MX Master 2S en MX Vertical (75 euro) muizen en vooral de MX Ergo trackball, allen te vinden op eerdergenoemde site van Logitech.

De laatste is draadloos, oplaadbaar, en kan naar eigen voorkeur en comfort gekanteld worden. Daarbij zitten alle van de topmuizen bekende functies erop, met het verschil dat deze rustig op tafel ligt en zo het bedienen van de computer tot een uiterst rustige bezigheid maakt.

©PXimport

Gebruik je de laptop in combinatie met een los toetsenbord en muis, gebruik dan een standaard zodat het scherm van de laptop op de juiste hoogte komt. Er is een groot aanbod van dergelijke standaarden, waarvan sommige zeer stijlvol en andere vooral praktisch.

De flinterdunne Ultrastand is vooral interessant omdat deze vastgemaakt wordt aan de laptop. Je hebt deze dus altijd bij de hand. De Ultrastand is leverbaar voor verschillende merken en modellen laptops. Een andere standaard die algemeen bruikbaar is, opvouwbaar en voorzien van een documenthouder, is de Ergo-Q 260.

Tweede scherm

De beste uitbreiding voor een laptop op het bureaublad is een groter beeldscherm. Ook Windows 10 biedt steeds meer en betere ondersteuning voor het gebruik van meerdere beeldschermen. Behoefte aan écht veel en goed beeld, dan is Philips 499P9H de nieuwe norm. Dit 1,20 meter brede superwide lcd-scherm biedt maar liefst 49 inch onafgebroken beeld, dat zijn 5120 x 1440 beeldpunten. Zelfs het allergrootste spreadsheet past nu met nog een ander document ernaast, in één keer in beeld.

Verder is er een usb-c-hub, een netwerkpoort, geïntegreerde luidspreker en een wegklapbare webcam die compatibel is met Windows Hello en waarmee je dus kunt inloggen op je pc zonder een gebruikersnaam en wachtwoord in te hoeven typen. Dankzij de geïntegreerde kvm-switch kun je ook muis en toetsenbord rechtstreeks op het beeldscherm aansluiten en zo tussen twee aangesloten systemen wisselen.

Iets teveel van het goede? Het kan zeker minder overdreven en bovendien goedkoper. Neem een kijkje bij onze koopgids monitoren om een beeldscherm te vinden dat goed bij je wensen past.

©PXimport

Webcam en koptelefoon

Samenwerken is het nieuwe werken en een goede camera en headset zijn daarbij natuurlijk vereist. Heb je nog geen webcam of eentje met slecht beeld en geluid, dan is de Logitech Brio een echte upgrade. De Brio maakt haarscherp beeld in 4K-kwaliteit die weliswaar nog niet door elke communicatie-app wordt ondersteunt maar waarmee het mogelijk wordt echt te zoomen of met meer dan één persoon voor de camera te zitten.

Luister je graag naar muziek bij het werken dan is de draadloze hoofdtelefoon Bose QuietComfort 35 II een goede keuze. Je luistert muziek terwijl de uitstekende noise-cancelling alle storende omgevingsgeluiden wegfiltert. Wil je behalve luisteren ook communiceren, kijk dan eens naar de PLT Voyager 8200 van Plantronics. De Voyager 8200 is een noise-cancelling-headset met geïntegreerde microfoon die gelijktijdig kan verbinden met pc en smartphone zodat je geen gesprek hoeft te missen.

©PXimport

De bediening voor volume, het stoppen van de muziek of het starten van een gesprek, verloopt via de grote knoppen op de buitenkant van de oorschelpen.

Wil je meer weten over de beste headsets van het moment, neem dan onze koopgids beste koptelefoons eens rustig door.

Het Apple-aanbod

Een apparaat dat steeds meer ook zakelijk wordt gebruikt, is de tablet. Het aanbod is bovendien zeer overzichtelijk, voor Android-liefhebbers is er de Samsung Galaxy Tab, Windows-gebruikers hebben de Microsoft Surface Pro en Apple-gebruikers kiezen voor een iPad Pro. Deze laatste is misschien wel de beste keuze door zijn hoogwaardige materiaal en meer dan uitstekende scherm.

Extra aantrekkelijk is iPad OS, een speciale iPad-versie van Apple iOS met tal van nieuwe mogelijkheden die van de iPad een echt alternatief voor de notebook moeten maken. iPad OS biedt meer opties voor multitasken, virtuele desktops, een zakelijke Dark Mode en de mogelijkheid de iPad als tweede scherm naast een andere Mac te gebruiken.

De 11-inch iPad Pro komt vooral tot zijn recht in combinatie met Apple-producten als de Apple Pencil en een Smart Keyboard Folio. Maar ook de Slim Folio Pro-toetsenbordbeschermhoes van Logitech is een mooi accessoire.

©PXimport

De iPad is ook een prima kompaan naast een echte Mac zoals de iMac. Omdat een iMac Pro alleen echt voor professionals is, blijft de ‘gewone’ iMac voor de meeste werkkamers de beste keuze. De 27inch-iMac heeft een prachtig 5K-retinascherm, ingebouwde speakers met goed geluid en 802.11ac wifi (afbeelding 17). Waar Apple bij de Macbook’s onwerkbaar zuinig is met poorten, is dat op de iMac geen probleem en kan via een van de usb-c-poorten zelfs nog een tweede 5K-monitor worden aangesloten.

Stabiel netwerk

Wat vooral nodig is om lekker te werken en vrij te zijn om ook eens even ergens anders te zitten in de werkkamer, is goede wifi. Tegelijk wil je al die zoemende, knipperende en warmte producerende netwerkapparaten natuurlijk niet in je werkkamer hebben staan, die passen beter in de meterkast. Om toch overal een goede wifi-verbinding te hebben en zelfs enkele apparaten met een kabel te kunnen aansluiten is de AVM Fritz! Powerline 1260E een ideale oplossing.

De set bestaat uit twee eenheden die je in het stopcontact plaatst (een bij de router en een op de werkkamer), die automatisch een hogesnelheidsverbinding opbouwen via het stroomnet. Daarbij biedt de 1260E gigabit-netwerkpoorten en WiFi AC tot 866 MBit/sec, snel genoeg ook voor audio, video en gamen.

Meer tips voor een stabiel thuisnetwerk? Lees ook de artikelen In 14 stappen een optimaal thuisnetwerk en 15 oplossingen voor al je wifi-problemen.

Printen en scannen

©PXimport

De ideale werkkamer beschikt uiteraard ook over een printer die ook nog als scanner en kopieerapparaat kan dienen en dat voor alle apparaten in huis. De printer moet dus goed bereikbaar zijn via het netwerk via zowel lan als wifi en voor mobiele apparaten ook nfc. De keuze tussen een laser- of inktprinter is minder makkelijk te maken. Laser blijft ideaal voor drukwerk en grote volumes, maar inkt heeft nog steeds een voordeel bij foto’s afdrukken. Zwart-wit is daarbij duidelijk niet meer goed genoeg, printen in kleur is zoveel mooier.

Om de papierkosten te drukken kiezen we voor een printer die ook dubbelzijdig kan printen. De Canon i-SENSYS MF633Cdw biedt dit allemaal, print in uitstekende kwaliteit en ook de vervangende toners zijn betaalbaar. Vooral dit laatste is bij veel printers een verborgen kostenpost in het gebruik. Er bestaan natuurlijk veel meer printers. Lees daarom ook zeker even het artikel Zo vind je de beste printer.

Je werkkamer is nu gereed, maar daarmee ben je er nog niet. Want je hebt onder andere ook de juiste software nodig. Daarom verwijzen we je graag nog eventjes door naar dit artikel vol thuiswerk-tips.

▼ Volgende artikel
Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt
© fotomek
Huis

Waarom jouw zuinige A+++-wasdroger straks zomaar een C-label krijgt

Denk je net goed bezig te zijn met een A+++-wasdroger, blijkt die vanaf juli 2025 opeens een magere C te scoren. Wat is hier aan de hand? Geen paniek: je apparaat is niet plotseling minder efficiënt geworden, het energielabel wordt een stuk strenger. In dit artikel lees je waarom de regels zijn veranderd, wat het nieuwe label precies meet en hoe je wél de juiste conclusies trekt bij je volgende aankoop.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bemmel & Kroon

Vanaf 1 juli 2025 – morgen dus! – verandert het energielabel van wasdrogers in heel Europa. De bekende klassen als A+, A++ en A+++ verdwijnen en maken plaats voor een overzichtelijker schaal van A tot en met G. Hierdoor krijgen veel huidige A+++-drogers voortaan een label C. Niet omdat ze slechter presteren, maar omdat de normering strenger en toekomstbestendiger wordt.

Waarom een nieuw energielabel nodig was

Het oude systeem was zijn doel voorbijgeschoten. Doordat fabrikanten steeds energiezuinigere apparaten ontwikkelden, werden er voortdurend plussen aan de A-klasse toegevoegd. Daardoor ontstond een wildgroei aan energielabels die de consument eerder in verwarring bracht dan hielp. Met het nieuwe label keert de rust terug: één heldere schaal die opnieuw ruimte laat aan de top. De zuinigste klasse A blijft voorlopig zelfs leeg, zodat alleen uitzonderlijk efficiënte apparaten die plek mogen innemen.

©Bemmel & Kroon

Wat je ziet op het nieuwe label

Het nieuwe energielabel bevat veel meer informatie dan alleen een letter. Naast de energieklasse geeft het label nu ook inzicht in het verbruik per honderd droogbeurten, gemeten volgens een gestandaardiseerd Eco-programma. Ook de programmaduur, het maximale vulgewicht van de trommel, het geluidsniveau in decibel en de condensatie-efficiëntie staan erop vermeld. Via een QR-code kun je bovendien extra technische details opzoeken in de Europese EPREL-database. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je als consument beter kunt inschatten welk apparaat past bij jouw huishouden en gebruik. Meer informatie vind je op deze pagina.

©Bemmel & Kroon

1. QR-code met link naar de EU database
2. Energie-efficiëntieklasse
3. Energieverbruik in kWh/100 droogcycli*
4. Condensatie-efficiëntieklasse en -percentage

5. Geluidklasse en geluidemissie in dB(A)**
6. Maximale laadcapaciteit (nominale capaciteit in kg)**
7. Duur in uren en minuten**

* Waarden gelden voor een gewogen gemiddelde van halve en volle ladingen met een verhouding van 0,62 (24x volle lading, 76x halve lading).
** Droogcyclus van katoen eco-programma bij volle lading.

Het lastige van vergelijken

Oude en nieuwe energielabels kun je niet zomaar naast elkaar leggen. Een A+++-droger uit 2024 kan volgens de nieuwe testmethodes een label C krijgen, terwijl het apparaat in de praktijk nog steeds even zuinig is. Dat verschil komt puur door de aangescherpte meetnormen, en niet door een verandering in prestaties. Laat je dus niet misleiden door een ogenschijnlijke 'verslechtering' van het label, maar kijk naar de echte verbruiksgegevens en technische kenmerken van jouw wasdroger.

Wat dit voor jouw keuze betekent

Bij het kopen van een nieuwe droger is het dus belangrijk om verder te kijken dan alleen de letter op het label. De vermelding van het energieverbruik per honderd droogcycli geeft je een veel concreter beeld van de stroomkosten op jaarbasis. Ook het geluidsniveau, de capaciteit van de trommel en de duur van het droogprogramma bepalen in sterke mate hoe comfortabel en efficiënt het apparaat in de praktijk is. Dankzij de QR-code kun je bovendien snel en eenvoudig controleren of de technische gegevens aansluiten bij je verwachtingen.

©Viktoria

Slim kiezen met het nieuwe label

De vernieuwde energielabels maken het makkelijker om een slimme, bewuste keuze te maken. Niet alleen zie je in één oogopslag hoe energiezuinig een apparaat is volgens de nieuwste normen, je hebt ook toegang tot de details die er écht toe doen. Zo kun je jouw keuze afstemmen op wat je belangrijk vindt: lage kosten, weinig geluid, korte droogtijd of een groot vulgewicht. Door te letten op de werkelijke prestaties in plaats van alleen op een letter, maak je een duurzame keuze die ook op de lange termijn rendeert.

Wil je hulp bij het kiezen van een energiezuinige droger of persoonlijk advies over welk type het best bij jouw huishouden past? Laat je dan informeren door een specialist, zodat je met vertrouwen de juiste keuze maakt voor nu én de toekomst.

Op zoek naar een écht zuinige droger?

Bekijk de beste deals bij Bemmel & Kroon!
▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op
© zephyr_p
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je alles precies goed op

Een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser kiezen begint niet bij het design of de functies – het begint met een meetlint. Want hoe mooi of geavanceerd een apparaat ook is, als het nét niet past, zit je met een kostbare misser. Een paar millimeter speling kan het verschil maken tussen een perfect passende keuken en een frustrerende inbouwervaring. Met deze meetinstructies weet je zeker dat je straks niet voor verrassingen komt te staan.

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over:

• Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Goed meten is het halve werk

Voordat je aan de slag gaat met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik altijd een betrouwbare rolmaat en eventueel een digitale schuifmaat voor extra precisie. Meet de binnenafmetingen van de nis (dus niet de buitenkant van je keukenkast) en noteer breedte, hoogte én diepte.

Houd daarnaast rekening met de ventilatieruimte: meestal is 2 tot 5 cm aan de achterkant en zijkanten nodig. En check of er ruimte is voor stopcontacten, wateraansluitingen en kabeldoorvoeren – die bepalen vaak óók of het apparaat goed kan worden geplaatst.

©Andrey Sinenkiy

Waar moet je op letten per apparaat?

Elk soort inbouwapparaat heeft zijn eigen eisen en aandachtspunten. Hieronder lees je per type waar je bij het opmeten en installeren specifiek op moet letten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Inbouwkoelkast of -vriezer

De hoogte van de nis is hier allesbepalend. Veelvoorkomende maten voor inbouwkoelkasten en -vriezers zijn 88, 140 en 178 cm, maar afwijkingen komen vaak voor. Let op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme vraagt meestal om iets meer ruimte in de breedte. Diepte is vaak 55 cm, maar modellen met een ventilator achterop kunnen richting de 60 cm gaan.

Inbouwoven of -magnetron

Standaard? Niet helemaal. De nisbreedte is meestal 56 cm, terwijl het frontpaneel iets breder is (ca. 59,5 cm) voor een nette aansluiting. Hoogtes verschillen: compacte ovens zijn 45 cm hoog, standaardmodellen 60 cm. Magnetrons vragen soms extra ruimte aan de bovenkant voor uitstekende bedieningspanelen.

Inbouwvaatwasser

Hier draait het vooral om hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 cm, met verstelbare poten voor wat speling. Meet ook de plinthoogte (van vloer tot onderkant kast), en vergeet de watertoevoer niet – reken op zo’n 5 cm extra ruimte in de diepte voor de slang.

Inbouw-espressomachine

Kleiner apparaat, maar niettemin precisiewerk. De breedte is vaak rond de 56 cm, maar de diepte varieert sterk. Let vooral op het waterreservoir (dat tot 55 cm diep kan zijn) en op kleppen of deurtjes die naar voren openen: die hebben extra werkruimte nodig.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Veelgemaakte fouten die je makkelijk voorkomt

Zelfs met zorgvuldige metingen kan het misgaan, vaak doordat kleine details worden vergeten. Denk aan ventilatieruimte, uitstekende stekkers of leidingen die net in de weg zitten. Een handige tip: plak een strook tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het apparaat komt, en markeer waar stekkers en leidingen zitten. Zo zie je snel of er iets in de weg zit.

Ook niet onbelangrijk: controleer of de nis waterpas is! Zeker bij koelkasten met uitschuiflades kan een scheve ondergrond voor problemen zorgen. Pas waar nodig je kast of ondervloer aan voordat je installeert.

Bij renovaties gelden vaak afwijkende maten. Oudere keukens hebben soms dikkere wanden of ongebruikelijke dieptes. Meet dus altijd de huidige situatie én de specificaties van je nieuwe apparaat. Twijfel je? Schakel een keukenexpert in, zeker bij combinaties zoals een oven met magnetron, waarbij elk detail telt.

En tot slot: de allerbelangrijkste stap

Het klinkt als een open deur, maar het voorkomt de meeste problemen: meet altijd twee keer! Schrijf je maten op en leg ze naast de officiële productspecificaties. Let daarbij op details als verstelbare voetjes, uitsparingen voor de deur of een uitschuifbaar bedieningspaneel. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe inbouwapparaat niet alleen technisch past, maar ook mooi aansluit bij de rest van je keuken. Want uiteindelijk draait het om één ding: alles moet kloppen – tot op de millimeter.