Raspberry Pi 3: Alles wat je moet weten

© PXimport

Raspberry Pi 3: Alles wat je moet weten

Geplaatst: 17 februari 2016 - 11:32

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Jeroen de Jager

Na het succes van Raspberry Pi en de Pi 2, is nu de Raspberry Pi 3 in de maak. Als we de geruchten mogen geloven verschijnt de Pi 3 eind februari of begin maart, en krijgt hij een snellere processor, ondersteuning voor wifi en bluetooth 4 (LE). En het belangrijkste: de formfactor blijft hetzelfde!

Vooral dat laatste, de formfactor, is belangrijk voor wie al met eerdere Pi's bezig is geweest. Als de geruchten blijken te kloppen, is de kans dus groot dat de Pi 3 in dezelfde behuizing past als zijn voorgangers. Lees ook: Zo maak je een mediaspeler van de Raspberry Pi 2.

Snellere processor in de Pi 3

Ook al is de Raspberry Pi 2 een flink stuk sneller dan de eerdere modellen, extra snelheid is altijd welkom. Welke processor (SOC, System On a Chip) de Raspberry Pi 3 gaat gebruiken, is niet bekend. De eerste modellen waren voorzien van de BCM2835. De Raspberry Pi 2 maakt gebruik van de BCM2836. Dus misschien krijgt de Raspberry Pi 3 wel de BCM2837. Daarover is alleen nog niets bekend.

Raspberry Pi 3 met wifi?

De meest genoemde 'wensen' voor de nieuwe Pi zijn (naast een snellere processor) ingebouwde wifi, bluetooth en Gigabit ethernet. Het zou goed kunnen dat de Pi 3 aan veel van deze wensen gaat voldoen, iets waar verschillende media inmiddels naar hinten. Wel hopen we stiekem dat er ook wat extra usb-poorten aanwezig zullen zijn.

Prijs van de Raspberry Pi 3

Een Zweedse techsite noemt een prijs van 499 kronen. Omgerekend is dat ongeveer 53 euro voor de Raspberry Pi 3. Dat is wel wat duurder dan de eerdere modellen, grote kans dat het prijsverschil in de praktijk zo'n 10-15 euro zal zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten