Voor ons ligt een kanjer van een fotoboek, samengesteld met de gloednieuwe Pixum-software. Het boek is zo groot dat we het zouden kunnen gebruiken als royaal dienblad, maar daarvoor is deze glanzende hardcover te mooi. Wanneer we hem schijnbaar achteloos op de salontafel leggen, mist hij zijn effect niet bij bezoekers. “Oh, het zijn eigen foto’s. We dachten dat het om een professionele reisuitgave ging!”

Om een fotoboek samen te stellen, installeert u de gratis Pixum Fotoboek-software waar de Fotoboek-assistent u bij iedere stap begeleidt. In de nieuwe versie is de navigatie vereenvoudigd en de functie verbeterd om foto’s te laden. Alles verloopt opvallend soepel, zelfs het updateproces verloopt stabieler dan voorheen.

© PXimport

Laat eerst de assistent zijn ding doen en daarna corrigeert u handmatig.

Volg de assistent

Om te beginnen kiest u een formaat en afwerking. Het kleinste formaat is een vierkante klapper van 14 bij 13 cm en het grootste is het XXL-panoramaformaat van maar liefst 42 bij 30 cm. De prijszetting is logisch opgebouwd. Hoe groter, hoe duurder en een luxueuze afwerking (zoals een kunstlederen kaft) heeft natuurlijk ook zijn prijs. Daarna volgt u vier stappen. Eerst selecteert u de foto’s op uw harde schijf. Aan de hand van het aantal foto’s zal de assistent zelf voorstellen hoeveel pagina’s er nodig zijn. U kunt het aantal pagina’s laten herrekenen door het gemiddelde per pagina aan te passen. Uiteraard stijgt de prijs naarmate u het aantal pagina’s opdrijft.

Stijlen aanpassen

De Fotoboek-assistent gebruikt tegenwoordig stijlen. Zo’n stijl omvat de indeling, achtergrond, rand en schaduw van de foto’s. Gelukkig is het uiterlijk van een pagina niet onlosmakelijk gekoppeld in zo’n stijl. Wanneer u bijvoorbeeld een gekleurde achtergrond hebt gekozen, belet niets u om op bepaalde pagina’s een zelfgemaakte foto als achtergrond toe te voegen. We ondervonden dat we het mooiste resultaat kregen wanneer we eerst de assistent alle foto’s lieten plaatsen zodat we in de nabewerking iedere pagina konden beoordelen en aanpassen. Wanneer u de foto’s op datum hebt gerangschikt, zullen de afbeeldingen ook in deze volgorde worden geplaatst, wat goed uitkwam voor ons reisboek.

© PXimport

Met de editor kunt u iedere foto nog corrigeren.

Schuiven met hulpmiddelen

De software waarschuwt wanneer een foto een te lage resolutie heeft, met een gevaardriehoek waar u niet naast kunt kijken. En met de ingebouwde editor kunt u de foto’s zelf in beperkte mate corrigeren. Vreemd is wel dat de editor u soms in het Duits aanspreekt. Wanneer u handmatig met foto’s begint te schuiven zijn er in de optiebalk voldoende tools die zorgen dat alles netjes uitgelijnd blijft, zodat uw eigen compositie niet ontaardt in een rommeltje. Daarna is het een kwestie van opslaan, opladen en bestellen.

© PXimport

Het resultaat.

Tijdens het werken houdt u zicht op de prijs, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Ook de levering is correct. Na vier werkdagen ontvangen we in een stevige kartonnen kaft het luxe fotoboek. De hardcover is bijzonder stevig, de foto’s zijn scherp afgewerkt en ogen precies zoals op het scherm, de kleuren zijn krachtig, het papier is prima, de detaillering is hoog. Uiteraard is zo’n fotoboek duurder dan een ouderwetse album waarin u foto’s plakt, maar het resultaat is niet te vergelijken.

Pixum Fotoboek 4.6

Freeware

Taal Nederlands

Download 1,4 MB

OS Windows 2000/XP/Vista/7; Mac OS X vanaf 10.5; Linux

Systeemeisen Onbekend

Maker Pixum

Oordeel 8/10

Pluspunten

De assistent laat soepel toe om toch persoonlijke aanpassingen uit te voeren

De navigatie verloopt erg vlot

Mac-gebruikers genieten van de integratie met iPhoto

Minpunten

De manier om afbeeldingen te selecteren is ietwat tegendraads, u moet ze echt aan de rand vastpakken

De editor bevat onvertaalde Duitse instructies

Enkele richtprijzen

Naar gelang de uitvoering en afwerking kunnen de prijzen verschillen.

Schrift 14 x 13 cm basisprijs: € 7,95; per 8 extra pagina’s: € 2,-

Fotoboek vierkant 21 x 21 cm basisprijs: € 14,95; per 8 extra pagina’s: € 3,60

Panorama 28 x 21 cm basisprijs: € 29,95; per 8 extra pagina’s: € 4,-

DIN A4 21 x 28 cm basisprijs: € 15,95; per 8 extra pagina’s: € 4,-

Fotoboek XL 30 x 30 cm basisprijs: € 39,95; per 8 extra pagina’s: € 6,-

Fotoboek XXL panorama 42 x 30 cm basisprijs: € 59,95; per 8 extra pagina’s: € 8,-

Fotoboek XXL staand 28 x 36 cm basisprijs: € 49,95; per 8 extra pagina’s: € 8,-

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000