Weg met de schuine video's dankzij de Horizon-app

© PXimport

Weg met de schuine video's dankzij de Horizon-app

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 23 december 2018 - 09:09

Aangepast: 16 november 2022 - 09:43

Ronald Smit

Om de een of andere reden is het niet iedereen gegeven om de horizon tijdens het filmen altijd strak recht te houden. De app Horizon biedt uitkomst.

Tijdens bijvoorbeeld lopen of fietsen uit de losse hand filmen levert vaak een instabiel beeld op, waarbij met name de heen-en-weer wiegende horizon vaak tot een soort van virtuele zeeziekte leidt bij kijkers. Nu kun je een hele dure steadycam aanschaffen, maar tegenwoordig bereik je een vergelijkbaar effect ook elektronisch. Net wat minder mooi dan een mechanische compensatie, maar ook een héél stuk goedkoper. De sleutel tot het stabiliseren van de horizon is de app Horizon, verkrijgbaar voor zowel Android als iOS. Horizon werkt via de in de telefoon (of tablet) ingebouwde sensors om de stand van het apparaat te bepalen. Vervolgens wordt het beeld tijdens het filmen gedraaid en rechtgehouden. Ook live wordt een uitsnede gemaakt. Je verliest dus iets aan resolutie, maar daar staat een heel rustig beeld tegenover. De app werkt nagenoeg volautomatisch. Wel is het zaak om voor je gaat filmen de snelheid en resolutie te kiezen. Ga daarbij voor de hoogste op jouw toestel beschikbare resolutie. Hoe hoger hoe beter, want dan heb je wat 'ademruimte' qua verloren pixels. Om de resolutie in te stellen tik je op het tandwieltje linksboven in beeld. Kies voor de 'diamant', ofwel 2K-resolutie. Ook is het mogelijk om in een hogere framerate (120 fps) te filmen. Vergeet zeker ook niet even op Custom te tikken. Op ons toestel was het mogelijk om daar 4K-resolutie in te stellen. Dat vreet natuurlijk opslagruimte, maar heeft een groot voordeel: je kunt je gemaakte video later verkleinen tot volledige Full HD-resolutie met stabiele horizon. Het is daarbij wel zaak om eerst een proefopname te maken; sommige toestellen zijn simpelweg niet snel genoeg om bij 4K-resolutie ook nog eens het rekenwerk van de app Horizon te verwerken. Het resultaat is dan een schokkerig beeld waarin soms hele stukken stilstaan.

© CIDimport

Exporteren

Heb je eenmaal een voor jouw toestel optimale instelling gevonden, dan tik je op de videoknop om de opname te beginnen. Vanaf dat moment werkt het als gebruikelijk: film iets interessants. Probeer de je smartphone tijdens het filmen wel zo te houden dat de horizon horizontaal blijft. Hoe minder werk de app hoeft te verrichten, hoe beter natuurlijk. Samen met de (vaak optische) beeldstabilisatie van de camera in je toestel ontstaat ook tijdens actieshots nu een stuk rustiger beeld. Prettig om naar te kijken in ieder geval. Heb je de opname gemaakt en nogmaals op de opnameknop getikt om te stoppen met filmen, dan zie je direct een preview. Door op het knopje rechtsboven in beeld te tikken beland je op de interne opslagplaats van de app. Om een gemaakte opname over te hevelen naar de Filmrol in iOS tik je op de deelknop rechtsboven. Tik vervolgens op Save video (tweede rij zwart-wit-knoppen). Vergeet vervolgens niet de video uit de app te wissen via een tik op de prullenbak. Om onnodig in beslag genomen opslagruimte te voorkomen. Overigens is Horizon gratis, maar zijn via in-app aankopen onder meer het watermerk te verwijderen en andere features toe te voegen. De prijs van een premium-pakket bedraagt €2,29, dus dat is erg te overzien. Horizon biedt nog een extra voordeeltje: het is onmogelijk er in de irritante verticale oriëntatie mee te filmen. Een prima tool dus om achter de hand te houden. Het resultaat is goed, al zie je heel soms een 'hakkeltje' hier of daar optreden. Maar dat zal - zoals al gemeld - ook erg afhangen van de snelheid van je toestel.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000