Het beste mobiele toetsenbord: Android, iOS of Windows Phone?

© PXimport

Het beste mobiele toetsenbord: Android, iOS of Windows Phone?

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 6 augustus 2013 - 08:06

Aangepast: 16 november 2022 - 10:01

Redactie Computer!Totaal

Je denkt misschien dat je behendige en vlugge vingers hebt, maar het toetsenbord van je telefoon speelt toch echt een grote rol bij de snelheid waarmee je al die WhatsApp-berichte typt. Elk mobiel besturingssysteem heeft een ander toetsenbord, en met Android kun je zelfs het standaardtoetsenbord vervangen door een alternatief van derden. Maar wel OS biedt nou het allerbeste toetsenbord? Wij gingen op onderzoek uit.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite TechHive.com, geschreven door

Armando Rodriguez (@megapenguinx). De mening van de auteur komt niet per definitie overeen met die van ComputerTotaal.nl, en sommige woorden zijn (ter volledigheid) niet naar het Nederlands vertaald.

Ik heb in samenwerking met het TechHive Lab een test ontwikkeld om vast te stellen hoe snel en accuraat mensen kunnen typen op touchscreen-toetsenborden van de belangrijkste mobiele besturingssystemen: Android, iOS, en Windows Phone 8. We hebben verder twee populaire Android-toetsenborden van derden toegevoegd – Swype en SwiftKey – om te zien of deze van invloed zijn op de prestaties van onze proefkonijnen.

De test bestond uit twee delen: In het eerste segment gebruikten onze deelnemers elk mobiele toetsenbord om binnen 60 seconden een zo groot mogelijk deel van een vooraf geschreven passage tekst te typen. In het tweede gedeelte vroegen we de deelnemers een beschrijving van hun favoriete eten of bezigheden in te typen, om een realistische typsituatie te simuleren.

We hebben 13 mensen overgehaald om aan de typtest deel te nemen. Het TechHive Lab heeft vervolgens de resultaten verzameld en verwerkt. Onderstaande grafieken geven een samenvatting van onze bevindingen. Elk toetsenbord werd beoordeeld op basis van de gemiddelde typsnelheid van de deelnemers (aantal woorden per minuut) en de hoeveelheid fouten die er tijdens het typen werden gemaakt.

Snelheidstest

© PXimport

Als je waarde hecht aan snelheid bij het typen op een telefoon, dan is het iOS-toetsenbord waarschijnlijk iets voor jou. Met een gemiddelde typsnelheid van 36,5 woorden per minuut deed het iOS-toetsenbord het net iets beter dan haar rivalen op Android en Windows Phone. Het scheelde met een verschil van slechts 5,2 woorden per minuut niet veel tussen de winnaar (iOS) en de verliezer (Windows Phone). Het verschil was voor ons niet significant genoeg om iOS als definitieve winnaar uit te roepen in de categorie snelheid.

Accuraatheidstest

© PXimport

Maar snelheid is niet de enige factor om in overweging te nemen bij het beoordelen van een toetsenbord. Een goed softwaretoetsenbord moet ook je fouten kunnen onderscheppen en helpen voorkomen dat het lijkt alsof je dronken bent wanneer je iets intypt. Alle vijf geteste toetsenborden gingen verschillend met fouten om, hoewel het standaard Android-toetsenbord het minst goed kon uitvogelen dat je toch echt “hello” bedoelde te typen in plaats van “goat”.

Het Windows Phone 8-toetsenbord deed het in dit onderdeel van de test iets beter dan het standaard Android-toetsenbord, maar zowel Swype als SwiftKey presteerden beter. En hoewel men graag klaagt over de agressieve autocorrectie van iOS, leek dit het aantal fouten van onze deelnemers bij het typen op het kleine iPhone-scherm prima te verminderen.

De winnaar: Apple

Al met al lijkt het iOS-toetsenbord het beste als je snel wilt kunnen typen zonder als een complete idioot over te komen. Het Windows Phone-toetsenbord en de standaard Android-toetsenborden zijn trager en hebben een minder effectieve vorm van autocorrectie, maar de kans is groot dat je snel aan hun eigenaardigheden gewend raakt als je ze wat langer gebruikt. Ook Swype en SwiftKey profiteren van veelvuldig gebruik omdat hun geavanceerde tekstvoorspellingsmogelijkheden volledige zinnen kunnen voorspellen op basis van dingen die je eerder geschreven hebt.

Alle testen terzijde raad ik aan dat je het besturingssysteem (of toetsenbord) gebruikt dat jou het beste bevalt. Maar het mag duidelijk zijn dat je een iPhone-gebruiker nooit moet uitdagen voor een typrace.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000