ID.nl logo
10 VLC-tips: Haal alles uit je mediaspeler
© PXimport
Huis

10 VLC-tips: Haal alles uit je mediaspeler

Wil je een veelzijdige mediaspeler, dan moet je VLC hebben. Maar je kunt veel meer met de tool dan alleen filmpjes of muziek afspelen. In dit artikel geven we tien tips.

Hoewel VLC wel degelijk begonnen is als krachtige mediaspeler, zijn er door de jaren heen veel functies aan toegevoegd. Grote kans dat je die lang niet allemaal benut. Hoog tijd om ze een keertje extra in de spotlight te zetten.

VLC is ook beschikbaar als app voor zowel Android als iOS. Hoewel de mogelijkheden van de app ook uitgebreid zijn, focussen we in dit artikel op VLC voor Windows.

In de basis is VLC uiteraard een afspeelprogramma en daar moet je het ook voor blijven gebruiken. De opties die we bespreken in dit artikel zijn een aangename bijkomstigheid. Niet alle trucjes zijn handig voor iedereen. Gebruik ervan wat je leuk lijkt. Probeer de trucjes vooral uit, dan merk je meteen hoe krachtig VLC eigenlijk is en hoe weinig je er van gebruikt. We gaan VLC niet uitvoerig tweaken, dus de basisfunctionaliteit zoals je VLC nu al gebruikt blijft behouden.

We gebruiken in dit artikel de Nederlandse taaloptie van VLC onder Windows. Is jouw VLC misschien Engelstalig? Schakel dan (al dan niet tijdelijk) over naar de Nederlandse taal om de stappen beter te kunnen volgen. Ga naar Tools / Preferences en pas de taal aan bij Menus language.

©PXimport

1. Converteren

Omdat we tegenwoordig zo veel streamen, hebben we bijna nooit meer iets met bestandsconversie te maken. Maar dat wil niet zeggen dat het nooit meer nodig is. Zo kan het weleens voorkomen dat je een bestand moet aanleveren voor een feestje (of begrafenis) in asf-formaat, terwijl je het bestand alleen als mp4’tje hebt. In zo’n geval moet je het bestand converteren. Daar waar vroeger prijzige software nodig was, biedt nu VLC de helpende hand.

Klik in het programma op Media in het menu bovenin en vervolgens op Bestand converteren/opslaan. Er opent nu een menu waarin je eerst het bronbestand selecteert, waarna je klikt op Converteren/opslaan. Bij Instellingen klik je op het uitklapmenu bij het kopje Profiel, waarna je kiest voor het bestandstype waarnaar je wilt converteren. Klik op Start om de conversie te starten.

Op deze manier is het overigens ook mogelijk om audio uit een video te extraheren, zodat je alleen een mp3-bestand overhoudt met de audio uit de video.

Er zijn natuurlijk meer manieren om mediabestanden te converteren en je hoeft daar in principe niet eens een los programma als VLC voor te downloaden. Er zijn veel online converters die je eens kunt proberen. Veel converters lijken op elkaar, maar toch biedt elke tool iets anders. Dus zorg dat je degene onthoudt die het beste aan je behoeften voldoet. 

©PXimport

2. YouTube-Video's downloaden

Officieel heeft VLC geen optie om video’s van YouTube te downloaden (dat zou YouTube uiteraard ook niet tolereren). Toch kan het wel, je moet er alleen wat extra handelingen voor verrichten. Ten eerste zoek je op YouTube de te downloaden video op en selecteert en kopieer je de link van deze video. Open vervolgens VLC en klik op Media, Netwerkstream openen. Plak nu de url van de YouTube-video in het veld waarin wordt gevraagd om een netwerk-url, en druk op Enter. De meeste video’s worden nu gewoon afgespeeld (sommige video’s willen om allerhande redenen niet werken).

Klik nu bovenin op Extra en vervolgens op Codec-informatie. In het venster dat opent, zie je onderin een veld met de locatie url. Selecteer en kopieer de volledige url en plak deze in het adresveld van je browser. De video zal nu in je browser afspelen. Rechtsklik op de video en klik op Opslaan als. Je kunt de video nu downloaden om later offline te bekijken.

©PXimport

3. Video als achtergrond

Niet alle functies van VLC zijn zinvol. Want wist je, wanneer je in VLC een video aan het kijken bent, je deze video in kunt stellen als bureaubladachtergrond? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is VLC op te starten en een video in te laden om vervolgens te klikken op Video in het menu bovenin en op Als bureaubladachtergrond instellen. Het lijkt alsof er niets gebeurt, maar wanneer je alle openstaande vensters minimaliseert, zul je zien dat de video full screen wordt afgespeeld op je bureaubladachtergrond.

Een grappige functie als je wellicht stiekem een video wilt bekijken en snel wilt kunnen overschakelen naar je andere programma’s terwijl de video op de achtergrond blijft afspelen. Verder kunnen we niet veel nuttige toepassingen verzinnen hiervan, maar het is wel leuk dat het kan en het werkt bijzonder goed. Als de video is afgelopen, krijg je weer uw je bureaublad terug.

©PXimport

4. Audio/video opnemen

Eerder hebben we laten zien hoe je video’s kunt converteren naar andere bestandstypen, en op die manier zelfs een audiotrack kunt maken van een video. Maar daarvoor moet je wel de volledige video tot je beschikking hebben. En bovendien is het best een heel gedoe om zo de audio uit een video te halen. Gelukkig kan het ook veel eenvoudiger.

Zorg ervoor dat de video waarvan je de audio wilt opnemen, is ingeladen. Klik dan bovenin op Weergave en vervolgens op Geavanceerde bediening. Een aantal extra knoppen, waaronder een opnameknop, verschijnt onder in het venster. Zodra je op de opnameknop drukt en de video afspeelt, zullen zowel de video als de audio worden vastgelegd op je harde schijf. De video vind jeu terug in de map Video, het audiofragment vind je terug in de map Muziek.

Let op: dit is alleen interessant als je een kort stukje nodig hebt, de extractie is namelijk realtime (10 minuten audio opnemen duurt dus ook echt 10 minuten). Voor langere video’s is het dus interessanter om toch de conversiemethode te gebruiken of de video/audio te rippen.

©PXimport

5. Video (en audio) rippen

Daar gaan we dan meteen ook eventjes op door. Het vastleggen van video en audio terwijl de video afspeelt, is natuurlijk een hele handige optie voor korte video’s, van een paar seconden of minuten, maar een volledige dvd ga je op deze manier niet op je computer opslaan. Daarvoor gebruiken we dan ook de methode die lijkt op wat we bij de conversiemethode hebben gedaan.

De eerste stappen zijn dan ook hetzelfde: Klik op Media, Bestand converteren/opslaan. Maar in plaats van een enkel bestand, willen we nu een complete dvd omzetten. Hiervoor klik je bovenin op het tabblad Schijf. Je ziet vervolgens de mogelijkheid om verschillende soorten schijven te selecteren, van dvd tot blu-ray, maar ook audio-cd’s. In dit geval kiezen we voor Dvd. Plaats de betreffende film in je dvd-speler die als het goed is vanzelf wordt gedetecteerd. Is dat niet zo, klik dan op Bladeren om het juiste station te selecteren. Geef eventueel nog aan welke hoofdstukken je wilt selecteren en welk audiospoor daarbij hoort. Je kunt zelfs de bijbehorende ondertitels selecteren, zodat meteen het juiste ondertitelbestand wordt geselecteerd.

Heb je alles naar wens ingesteld, dan klik je op Converteren/opslaan en selecteer je, net als in de eerste stap, hoe je de film wilt opslaan (we adviseren de standaardwaarde die VLC toont). Daarna klik je op Starten en hoef je slechts te wachten tot dit proces is voltooid.

©PXimport

6. Desktopfilmpjes opnemen

Je hebt ze ongetwijfeld weleens gezien: filmpjes waarin mensen opnemen wat er op hun bureaublad gebeurt, zodat ze bepaalde stappen in een programma beter kunnen uitleggen. Daar gebruiken ze doorgaans prijzige software voor, maar eigenlijk is dat helemaal niet nodig, want het kan ook met VLC. Klik in VLC op Media, Opnameapparaat openen en open vervolgens het uitklapmenu naast het kopje Opnamemodus en selecteer Bureaublad. Wanneer je nu zou klikken op Afspelen, ontstaat er een soort Droste-effect, waarin een oneindige lus van bureaublad in bureaublad wordt getoond.

Leuk om te zien, maar niet wat we nu willen. Dus in plaats van Afspelen klikken we op Converteren (via het uitklapmenu). Klik dan tweemaal op Volgende en geef aan in welk bestandstype je de video wilt opslaan. Klik vervolgens weer op Volgende en daarna op Stream. De inhoud van je bureaublad (en alles wat je daarop doet) zal worden vastgelegd tot je met Stop aangeeft dat je klaar bent met opnemen.

©PXimport

7. Screenshots maken

Bij screenshots denken we natuurlijk vaak aan een schermafbeelding van een programma. Maar soms zie je in een film of serie een bepaalde scène die je zo kunt waarderen, dat je deze wel als achtergrondafbeelding zou willen hebben. Technisch gezien zou je gewoon een screenshot kunnen maken van de videospeler, en deze later uitknippen in een fotobewerkingsprogramma. Niet erg efficiënt, om over de kwaliteit maar niet naar huis te schrijven. Maar VLC zou VLC niet zijn als het ook hier een functie voor heeft ingebouwd.

Open het programma en start de video waarvan je een screenshot wilt hebben. Pauzeer de video precies op het shot dat je wilt hebben, rechtsklik vervolgens op de video en kies voor Video, Snapshot maken. De still van de video wordt nu automatisch opgeslagen in de map Afbeeldingen in Windows, waarbij de interface-elementen als de afspeelknop uiteraard niet zijn inbegrepen.

©PXimport

8. Podcasts luisteren

We hebben het in dit artikel vooral steeds over losse audio- en videobestanden die je kunt afspelen, maar VLC is ook in staat om je te helpen bij een andere, zeer populaire vorm van online audioconsumptie: podcasts. Het programma heeft een gedeelte ingebouwd waar je je eenvoudig kunt abonneren op de podcasts die je graag luistert of wilt gaan beluisteren.

Zorg ervoor dat het deelvenster Afspeellijst is ingeschakeld door te klikken op Weergave, Afspeellijst. In het deelvenster dat verschijnt, klik je onder het kopje Internet op het plusteken naast Podcast. Plak hier de url van de podcast waar je graag naar luistert zodat deze automatisch wordt toegevoegd aan VLC.

©PXimport

9. Watermerk toevoegen aan video's

Wanneer je zelf video’s maakt, is het niet de bedoeling dat een ander ermee vandoor gaat en alle eer opstrijkt. Een watermerk toevoegen is dan een goede oplossing, wat over het algemeen gedaan wordt met een programma als Adobe Première of Adobe After Effects. Het nadeel is alleen dat deze programma’s een klein fortuin kosten en dat is natuurlijk een behoorlijke overkill voor alleen het toevoegen van een watermerk.

Je hebt het waarschijnlijk al geraden, VLC bevat deze functionaliteit ook. Om een watermerk toe te voegen, open je de video in VLC, waarna je klikt op Extra, Effecten en filters. Bij het tabblad Video-effecten ga je voor het subtabblad Overlay, waarna je een vinkje plaatst bij de optie Logo toevoegen.

Klik nu op het pictogram met de drie puntjes om een logo te selecteren, en bepaal met behulp van de opties in dit menu hoe transparant het logo moet zijn en op welke plek in de video het moet komen te staan. Sla de video vervolgens op met behulp van de stappen die we onder het kopje ‘Audio/video opnemen’ hebben uitgelegd.

©PXimport

10. Videobladwijzers aanmaken

Door de komst van de dvd en daarna uiteraard streamingdiensten als Netflix, zijn we gewend aan het feit dat een video later verdergaat waar we gebleven waren. De mediaspelers in Windows zijn nog niet zo ver. Maar dat dit standaard niet zo werkt, betekent niet dat je dat niet zelf zou kunnen realiseren. Je kunt namelijk heel eenvoudig bladwijzers aan een video toevoegen, zodat je met één klik verder kunt waar je gebleven was. Open hiervoor het Bladwijzerbeheer door te drukken op de toetscombinatie Ctrl+B. Zorg er dan wel voor dat de video gepauzeerd is op de plek waar je een bladwijzer wilt maken.

Klik dan op de knop Maken en er zal automatisch een bladwijzer aan de video worden toegevoegd. Door te dubbelklikken op de naam van deze bladwijzer (met een korte pauze tussen de eerste en de tweede klik) kun je de naam van de bladwijzer aanpassen. Om zo’n bladwijzer te kunnen gebruiken, open je opnieuw de video en het bladwijzerbeheer (Ctrl+B) en klik je op de bladwijzer die je wilt gebruiken.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting
© maicasaa
Huis

Zo vind je de ideale laptop met de meeste Black Friday-korting

Black Friday komt eraan en dat betekent: grote kortingen, ook op laptops. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste laptop kiest én de beste deal krijgt? In dit artikel doorlopen we stap voor stap wat je kunt doen om voorbereid te zijn op Black Friday. Zo weet je precies welke specificaties je nodig hebt, wat je budget is en hoe je de grootste korting scoort op jouw ideale laptop.

Drie stappen naar de beste Black Friday-laptopdeal

In drie simpele stappen zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent op Black Friday. Eerst bepaal je welke specificaties en functies belangrijk zijn voor jouw ideale laptop. Daarna oriënteer je je online en vergelijk je modellen, prijzen en winkelvoorwaarden. Tot slot leg je de focus op het vinden van de grootste korting door meldingen in te stellen, prijsvergelijkers te gebruiken en social media en nieuwsbrieven in de gaten te houden.

Lees ook: Nooit meer keuzestress bij het kiezen van een nieuwe laptop

Stap 1: Bepaal welke laptop bij jou past

Het kiezen van de juiste laptop begint bij het helder krijgen van jouw behoeften en verwachtingen. Een laptop kan immers flink wat kosten, en je wilt er jarenlang plezier van hebben. Denk aan de volgende aspecten:

➪ Waarvoor wil je de laptop gebruiken?

Basisgebruik: Denk aan internetten, e-mailen, en tekstverwerken. Hiervoor is een instapmodel vaak voldoende. Je kunt prima uit de voeten met een Intel Core i3-processor of een AMD Ryzen 3, 4 GB RAM en een kleiner ssd-opslaggeheugen (128 of 256 GB).

Werk en studie: Als je veel multitaskt, documenten bewerkt en misschien wat zwaardere applicaties gebruikt, is een laptop met een snellere processor (bijvoorbeeld Intel Core i5 of AMD Ryzen 5), minstens 8 GB RAM en 512 GB ssd-opslag aan te raden.

Creatief werk en gaming: Voor grafisch ontwerp, videobewerking of gaming is een krachtige laptop noodzakelijk. Denk aan een Intel Core i7 of AMD Ryzen 7, 16 GB RAM of meer en een dedicated grafische kaart zoals de NVIDIA GeForce RTX- of AMD Radeon RX-serie.

➪ Schermgrootte en resolutie

De schermgrootte heeft invloed op je gebruiksgemak en draagbaarheid. Voor thuiswerken is een groter scherm (15-17 inch) prettig, terwijl een compact 13- of 14-inch model ideaal is voor onderweg. Wat betreft resolutie: Full HD (1920x1080) is standaard, maar als je veel met grafisch werk bezig bent, kan een hogere resolutie zoals 4K waardevol zijn.

➪ Besturingssysteem

Windows is het meest gangbare systeem, geschikt voor de meeste programma’s en toepassingen. Voor creatief werk en een strakke gebruikerservaring kiezen veel mensen voor macOS. Een derde optie is Chrome OS. Populair voor basisgebruik zoals surfen en documenten bewerken, omdat het snel en gebruiksvriendelijk is.

➪ Accuduur en draagbaarheid

Denk aan waar je de laptop het meeste gaat gebruiken. Werk je veel onderweg? Dan is een lichtgewicht laptop met een goede accuduur (minstens 8 uur) handig. Kijk ook naar specificaties zoals gewicht, dikte en oplaadtijd.

©Lightfield Studios

Stap 2: Oriënteer je online en check reviews

Nu je een beter beeld hebt van de specificaties die je nodig hebt, is het tijd om te gaan kijken naar specifieke modellen. Let op deze punten:

➪ Online reviews en testresultaten

Lees ervaringen van andere gebruikers en vergelijk laptops op platforms zoals Tweakers en Hardware Info. Vaak vind je hier reviews over snelheid, bouwkwaliteit en accuduur. Ook kun je zien hoe laptops zich in de praktijk houden en of er bekende problemen zijn.

➪ Vergelijk modellen en prijzen

Vergelijk verschillende laptops met dezelfde specificaties. Zo kun je een gevoel krijgen voor wat je in jouw prijsklasse kunt verwachten. Kieskeurig.nl en andere vergelijkingssites bieden handige filters om eenvoudig te zoeken op prijs, merk, specificaties en beoordelingen.

➪ Bepaal je budget

Stel van tevoren een budget vast, zodat je gericht kunt zoeken. Dit voorkomt dat je tijdens Black Friday impulsaankopen doet. Als je merkt dat je budget niet toereikend is voor de specificaties die je wilt, kun je overwegen om op oudere modellen te focussen, die vaak in de uitverkoop gaan tijdens Black Friday.

➪ Check retourvoorwaarden en garantie

Let goed op de retourvoorwaarden en garantievoorwaarden van de winkels waar je koopt. Zo kun je, indien nodig, eenvoudig je laptop terugsturen of garantie claimen zonder extra gedoe. Dit is vooral belangrijk bij duurdere aankopen zoals laptops. Bij online reviews kun je vaak lezen hoe betrouwbaar deze voorwaarden in de praktijk zijn, wat je extra zekerheid geeft.

Nieuwe laptop gekocht?

Koop er meteen een hoes bij!

Stap 3: Zo scoor je de meeste Black Friday-korting

Nu je weet welke laptop je wilt, wil je natuurlijk de beste deal. Met deze tips zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent en geen enkele aanbieding mist.

➪ Prijzen volgen en meldingen instellen

Veel vergelijkingssites, zoals Kieskeurig.nl en Tweakers, bieden de mogelijkheid om prijsdalingsmeldingen in te stellen. Dit kan je veel tijd schelen en helpt je om op de hoogte te blijven van prijsontwikkelingen. Je vult simpelweg je e-mailadres in en je ontvangt een bericht wanneer de prijs daalt.

➪ Webshops en accounts voorbereiden

Maak van tevoren accounts aan bij grote webshops zoals Coolblue, Bol.com en MediaMarkt. Zo kun je op Black Friday snel inloggen en direct je aankoop doen zonder tijd te verliezen. Veel webshops bieden bovendien de optie om een verlanglijstje aan te maken; dit geeft je snel inzicht in of jouw gewenste laptop is afgeprijsd.

➪ Nieuwsbrieven en social media

Meld je aan voor nieuwsbrieven van winkels en merken. Zo ontvang je als eerste meldingen over kortingen. Veel winkels en merken delen via hun socials zoals Instagram en Twitter ook exclusieve deals en voorverkoopacties voor Black Friday.

➪ Black Friday-acties monitoren

De concurrentie onder webshops is groot, zeker op Black Friday. Dit betekent dat prijzen regelmatig wijzigen. Houd daarom de hele dag de prijzen van je gekozen model in de gaten. Tip: Sommige winkels bieden prijsgarantie. Als je je laptop al eerder hebt gekocht en de prijs daalt tijdens Black Friday, krijg je het verschil terug.

➪ Prijsvergelijkers

In Nederland zijn er diverse prijsvergelijkers die je helpen bij het vinden van de beste deals. Op Kieskeurig.nl kun je producten vergelijken op prijs, specificaties en reviews. Tweakers Pricewatch richt zich specifiek op elektronica en biedt actuele prijsinformatie en gebruikersreviews. Tot slot biedt de Consumentenbond onafhankelijke prijsinformatie en vergelijkt producten op zowel kwaliteit als prijs.

Klaar voor Black Friday!

Met de juiste voorbereiding zorg je ervoor dat je niet alleen de ideale laptop kiest, maar ook de beste korting scoort. Maak een lijstje van de specificaties die belangrijk zijn voor jouw gebruik en oriënteer je op modellen binnen je budget. Vervolgens gebruik je prijsvergelijkers, meldingen en social media om je kans op een goede deal te vergroten.

Als je eenmaal je laptop hebt gevonden, ben je klaar om op Black Friday snel toe te slaan. Houd prijzen goed in de gaten en wees niet bang om vroeg op te staan: de beste aanbiedingen kunnen snel uitverkocht zijn. Veel succes!

▼ Volgende artikel
Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?
© Igor Kardasov
Huis

Je nieuwe laptop: wordt het Windows, MacOS of toch ChromeOS?

Als je een nieuwe laptop zoekt, begint de keuze vaak bij het besturingssysteem. De drie populairste zijn Windows, MacOS en ChromeOS. Elk heeft unieke eigenschappen en sterke punten. Welke het beste bij jou past? Dat ontdek je hier, want we vergelijken ze voor je!

We belichten de sterke kanten van Windows, MacOS en ChromeOS en geven aan wanneer een ander besturingssysteem wellicht beter bij je past. In de tabel onderaan vind je bovendien welk OS het meest geschikt is voor verschillende doelgroepen.

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten

Kijken we naar de populariteit van deze drie besturingssystemen in Nederland, dan is Windows de absolute koploper: maar liefst 74,3 procent van alle computers draait op dit OS. Mac-gebruikers zijn goed voor 19,37 procent, terwijl ChromeOS 2,34 procent noteert. Dit zijn de meest recente beschikbare cijfers (oktober 2024) die door het toonaangevende Statcounter GlobalStats zijn verzameld. We gaan deze besturingssystemen dan ook in volgorde van populariteit af.

Windows: veelzijdige alleskunner

Windows is en veelzijdig besturingssysteem dat bijna overal mee werkt en voor iedereen wat te bieden heeft. De meest recente versie (november 2024) is Windows 11.

©diy13 - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Compatibiliteit

Windows is compatibel met een heel veel software, van bedrijfsmatige applicaties tot games. Of je nu werkt met Microsoft Office, grafische programma's zoals Adobe Photoshop, of de nieuwste games wilt spelen: (bijna) alles werkt onder Windows.

Hardwarekeuze

Er zijn enorm veel laptops die draaien op Windows, van budgetvriendelijke modellen tot high-end machines. Dit betekent dat je gemakkelijk een laptop kunt vinden die aan jouw specificaties en budget voldoet.

Flexibiliteit

Windows biedt veel mogelijkheden om het systeem naar eigen wens aan te passen. Van het uiterlijk tot geavanceerde systeeminstellingen: het meeste kun je zelf configureren.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Kan té ingewikkeld zijn

Hoewel Windows gebruiksvriendelijk is, kunnen de vele opties en instellingen voor sommige mensen wat te veel van het goede zijn. Als je een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker systeem zoekt, kun je misschien beter kiezen voor MacOS of ChromeOS.

Het kan veiliger

Windows biedt solide beveiligingsopties, maar blijft een populair doelwit voor malware. MacOS staat bekend om zijn sterke beveiliging, terwijl ChromeOS dankzij de sandbox-architectuur vrijwel immuun is voor virussen.

Windows-laptop kopen?

Bekijk & vergelijk

MacOS: voor creatievelingen en digitale makers

MacOS staat bekend om zijn gebruiksgemak en soepele samenwerking met andere Apple-apparaten. De meest recente versie (november 2024) is macOS 15 Sequoia.

©Khaletski Siarhei\goffkein.pro - stock.adobe.com

✅ Sterke kanten

Gebruikerservaring

MacOS staat bekend om zijn intuïtieve en gebruiksvriendelijke interface. Alles werkt naadloos samen. Ben je aan dit systeem gewend, dan wil je al snel niets anders meer.

Integratie

Als je al andere Apple-apparaten hebt, zoals een iPhone of iPad, is de integratie met MacOS uitstekend. Je kunt eenvoudig bestanden delen, en functies zoals Handoff (waarbij je begint te werken op een apparaat en naadloos kunt verdergaan op een ander apparaat) en Universal Clipboard maken het werken tussen apparaten soepel.

Stabiliteit en prestaties

MacOS is geoptimaliseerd voor de hardware van Apple. Daardoor is het systeem stabiel en presteert het goed. Dit is vooral merkbaar bij veeleisende taken zoals videobewerking en grafische vormgeving.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Prijs

MacBooks zijn over het algemeen duurder dan vergelijkbare Windows- of ChromeOS-laptops. Als je wat minder te besteden hebt, is een Windows- of Chromebook een meer betaalbare optie.

Softwarebeperkingen

Hoewel de meeste populaire software beschikbaar is voor MacOS, zijn sommige niche-applicaties en games dat niet. Als je specifieke software nodig hebt die alleen op Windows draait, is een Windows-laptop een betere keuze.

Ook interessant: Zo zorg je dat je laptop zo lang mogelijk blijft werken op één acculading

MacBook kopen?

Bekijk & vergelijk

ChromeOS: Snel en simpel

Chrome OS is snel, simpel en veilig, perfect voor wie vooral online werkt en een betaalbare laptop zoekt. De meest recente versie (november 2024) is ChromeOS 129.

✅ Sterke kanten

Snelheid en eenvoud

ChromeOS is ontworpen om snel en eenvoudig te zijn. Het start binnen enkele seconden op en is direct klaar voor gebruik. Het is ideaal als je vooral online en in de cloud werkt.

Veiligheid

ChromeOS richt zich sterk op veiligheid: dankzij de sandbox-architectuur en regelmatige automatische updates is het vrijwel immuun voor virussen en malware.

Kosten

Chromebooks zijn over het algemeen goedkoper dan Windows- en MacOS-laptops. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor studenten en mensen met een beperkt budget.

❓ Waarom kies je beter voor een ander OS?

Minder mogelijkheden

ChromeOS is voornamelijk gericht op webgebaseerde applicaties en biedt minder ondersteuning voor traditionele desktopsoftware. Als je veel werkt met gespecialiseerde software of games, is een Windows- of MacOS-laptop beter geschikt.

Offline werken relatief beperkt

Hoewel je steeds meer offline kunt doen met ChromeOS, blijft het systeem het best functioneren met een stabiele internetverbinding. Voor intensief offline werk zijn Windows en MacOS betere keuzes.

Nieuwe versies en updates

Op zoek naar een nieuw besturingssysteem? Dan is het handig om te weten hoe vaak er grote updates verschijnen. Zo krijg je inzicht in de snelheid van ontwikkeling, de mate van ondersteuning en hoe vaak je met veranderingen te maken krijgt.

Windows brengt elke 5-6 jaar een grote versie uit, met tussentijdse feature-updates die elke zes maanden nieuwe functies en verbeteringen toevoegen. Daarnaast heeft Windows een maandelijkse updatecyclus, bekend als Patch Tuesday, voor beveiligingsupdates en bugfixes. Apple lanceert jaarlijks een grote update voor macOS, meestal in september of oktober, met tussendoor kleinere updates voor bugfixes en beveiliging. ChromeOS hanteert een uniek model met updates elke zes weken, waardoor je altijd de nieuwste functies en beveiligingspatches ontvangt.

Chromebook kopen?

Bekijk & vergelijk

Conclusie

De keuze voor een besturingssysteem hangt sterk af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Windows biedt veelzijdigheid en werkt met een breed scala aan software en hardware. MacOS staat bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid, naadloze integratie met andere Apple-apparaten en stabiliteit. ChromeOS is ideaal voor wie een snelle, eenvoudige en veilige webgebaseerde ervaring zoekt.

Bij het kiezen van een laptop is het dus belangrijk om na te denken over hoe je hem wilt gebruiken en wat voor jou het zwaarst weegt. Of je nu een gamer bent, een creatieve professional, een student of gewoon een betrouwbare laptop zoekt voor dagelijks gebruik, er is altijd een besturingssysteem dat bij je past.

Welk besturingssysteem voor wie?

DoelgroepWindowsMacOSChromeOS
GamersZeer geschikt (breed scala aan games)Minder geschikt (beperkt aantal games)Niet geschikt (weinig ondersteuning)
KantoorwerkZeer geschiktZeer geschiktGeschikt (vooral webgebaseerd werk)
VideobewerkingGeschiktZeer geschikt (optimalisatie en software)Minder geschikt
Grafisch ontwerpGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
StudentenZeer geschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
ScholierenGeschiktGeschikt (afhankelijk van budget)Zeer geschikt (betaalbaar en simpel)
Content creatorsGeschiktZeer geschiktMinder geschikt
Budgetbewuste gebruikersGeschikt (veel opties in lagere prijsklasse)Minder geschikt (hoge startprijs)Zeer geschikt (meestal goedkoper)
Privacy en veiligheidGeschikt (met goede beveiligingsmaatregelen)Zeer geschiktZeer geschikt