ID.nl logo
Dvd omzetten met converteer-software MediaCoder
© PXimport
Zekerheid & gemak

Dvd omzetten met converteer-software MediaCoder

Steeds weer zijn we op zoek naar alternatieve tools waarmee we multimediabestanden kunnen converteren. In het bijzonder het kunnen converteren van audio en video is iets dat altijd wel problemen oplevert. Veel van die problemen verdwijnen dankzij MediaCoder als sneeuw voor de zon! Als voorbeeld gaan we o.a. een dvd omzetten.

Voor het downloaden van MediaCoder sturen we je door naar deze webpagina: free-codecs.com/download/mediacoder.htm. Dit omdat het download-script op de website van MediaCoder zelf niet door alle moderne webbrowsers wordt geapprecieerd. Verder opgemerkt dat alleen de 64-bits versie van MediaCoder nog blijvend wordt ondersteund en wordt door-ontwikkeld. Dat is op zich begrijpelijk, want het gaat om zware tooling die doorgaans uitsluitend op zware computers wordt gedraaid. En zware computers zijn voorzien van een rappe processor, veel RAM-geheugen en natuurlijk een 64-bits versie van Windows 10.

Tijdens de installatie van MediaCoder is je aandacht nog even vereist, want het verdient aanbeveling om het programma volledig (lees: Full) te installeren.

Bestanden toevoegen

Je gebruikt MediaCoder normaal gesproken alleen om multimediabestanden opnieuw te coderen. In de meeste gevallen gaat het om bestanden die zich op bepaalde apparaten niet laten afspelen. Ook is het mogelijk dat dingen als de resolutie, de mate van compressie of het bestandstype wilt wijzigen. Dat kan allemaal. Maar wat je ook doet, alle begint met de knop Add en daarmee kun je bestanden, tracks en URL’s toevoegen aan MediaCoder.

Bestanden zijn videobestanden. Tracks zijn audiobestanden die u ‘onder’ die videobestanden kunt plaatsen. URL’s zijn internetverwijzingen naar videobestanden. Althans, dat is ruw gezegd... Als je het pulldown-menu van de knop Add tevoorschijn laat springen, dan wordt meteen duidelijk dat MediaCoder alles (!) kan verwerken dat ook maar een beetje op multimedia lijkt.

©PXimport

Dvd omzetten / converteren

Op deze manier gaan we nu een dvd omzetten. Je bent wellicht bekend met de mapstructuur van een DVD-video: een map VIDEO_TS met daarin de nodige bestanden. Via de bovengenoemde knop Add kun je een complete map VIDEO_TS overhalen naar MediaCoder. In zo’n map VIDEO_TS gaat het om de VOB-bestanden. Beter nog, het gaat om de VOB-bestanden die – let op! – de daadwerkelijke film bevatten. Er is aan het begin altijd wat overhead, zoals de menu’s en de intro’s, welke achterwege kan blijven.

Je kijkt dus naar het éérste grote VOB-bestand (dat is meestal precies 1023 MB groot), want dat is altijd het begin van de film. Vervolgens vink je de volgende nabijgelegen grote VOB-bestanden aan, tot en met het eerste – vaak – wat kleinere VOB-bestand. Daarmee heb je de kale film namelijk compleet te pakken

Als MediaCoder standaard staat ingesteld, hoef je alleen nog maar aan te geven waar het nieuw te creëren videobestand moet worden neergezet. Vervolgens klik je op de knop Start om het conversieproces in gang te zetten. En vervolgens is het de snelheid van de computer die bepalend is voor de hoeveelheid minuten die MediaCoder nodig heeft om de DVD-Video om te zetten naar iets dat veel kleiner en veel meegaander is. En afhankelijk van de instellingen vind je de geconverteerde DVD-Video terug in één samengevoegde of meerdere losse MP4-bestanden.

©PXimport

Voor wat betreft de ondertitels: Eenmaal naar MP4 of MKV geconverteerd, ga je eenvoudig gebruik maken van SRT-ondertitelbestanden die je bijvoorbeeld kunt vinden op een site als subscene.com. Je zult zien, voor 9 van de 10 DVD-Video’s zijn er Nederlandstalige SRT-bestanden te vinden. Zo’n SRT-ondertitelbestand zet je ‘erbij’ in de map met het door MediaCoder geconverteerde videobestand en klaar bent u alweer.

Opnieuw en anders

De tool MediaCoder kan een beetje hardnekkig zijn als je een conversieklusje wilt herhalen. Dat lijkt namelijk niet te lukken en dat komt dan weer omdat MediaCoder geen dubbel werk wenst te doen. Tevens iets dat overigens eenvoudig is op te lossen via de menu-optie File en Revert All Settings.

En als we een conversieklusje opnieuw kunnen laten uitvoeren, dan kunnen we dat conversie klusje ook – let op – anders (!) laten uitvoeren. In het werkvenster van MediaCoder krijg je dan te maken met de volgende drie tabbladen:

Video - Kijk in het bijzonder naar de pulldown-lijst Format. Aldaar een enorme lijst met allerlei video-codecs die je kunt gebruiken om je video in te pakken. Van het enorm populaire H.264 tot en met het amper meer gebruikte Raw Video. Welk afspeelapparaat je ook gaat gebruiken, MediaCoder heeft een altijd bijpassende videocodec. Audio - Wat voor video geldt, dat geldt ook voor audio. Ook nu is er een pulldown-lijst Format met daarin de nodige audio-codecs. Van MP3 tot WMA tot FLAC. Ook nú is er voor ieder afspeelapparaat wat wils… Container - Dan krijgen we nog de container en dat is het uiteindelijke bestandsformaat. Het inpakken van audio en video gebeurt namelijk ‘in’ een multimediabestand en dát is dan ook die container. Een populaire container is MP4, maar we hebben natuurlijk ook AVI, MKV en MOV.

En daarmee hebben we de essentie van MediaCoder laten zien. Je zorgt voor willekeurig welke multimediabestanden en vervolgens geef je aan hoe je het geheel wenst te converteren en in welk bestandsformaat het moet worden opgeslagen. Om op die manier een precies passend multimediabestand over te houden dat netjes afspeelt op het apparaat óf in de applicatie naar keuze.

Omdat MediaCoder zo veelzijdig is, is het niet het meest eenvoudige programma in gebruik. Maar als je je vasthoudt aan de genoemde tabbladen Video, Audio en Container, dan kan er weinig tot niets misgaan.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro
© Olga Demina | stock.adobe.com
Huis

Waar voor je geld: 5 draagbare bluetooth-speakers voor minder dan 90 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede bluetooth-speaker voor mee op vakantie? Wij zochten vijf modellen voor je uit voor minder dan 90 euro.

Een draagbare bluetooth-speaker is superhandig als je graag muziek luistert, waar je ook bent. Je koppelt ze in een paar seconden aan je telefoon of tablet, en je kunt meteen je favoriete playlist afspelen – zonder gedoe met kabels of ingewikkelde installatie. Gewoon aanzetten, verbinden en gaan met die beat. Wij zochten vijf modellen voor buiten voor je op, voor minder dan 90 euro.

JBL FLIP 6

Deze Flip 6 van JBL neem je makkelijk overal mee naartoe, maar produceert ondanks zijn compacte formaat toch flink wat geluid. Hij is klein genoeg om in je tas te gooien, maar als je hem aanzet, komt er verrassend veel bas en helderheid uit. Perfect voor op het strand, in het park of gewoon thuis op de keukentafel. Hij kan tegen een stootje – letterlijk – en is helemaal waterdicht. Dus regen of zwembad? Geen probleem. De batterij gaat zo'n 12 uur mee, dus je komt wel een dagje door. En heb je een vriend die ook een JBL-speaker heeft? Dan kun je ze koppelen voor dubbel zoveel geluid.

💪 Gewicht: 941 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Marshall Willen

De Marshall Willen valt op: niet alleen qua geluid, maar ook door z'n iconische rock-'n-roll-uiterlijk. Hij past makkelijk in je jaszak en maakt indruk met z'n kraakheldere geluid. Ondanks z'n formaat krijg je verrassend veel punch. De accu gaat gerust een hele dag mee en je kunt 'm gewoon meenemen onder de douche of in de regen – hij is namelijk waterdicht. Wat ook fijn is: hij heeft een handige clip waarmee je 'm ergens aan kunt hangen. Ideaal voor onderweg of op de fiets.

💪 Gewicht: 476 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-vermogen: 10 Watt
🔋 Speelduur: 15 uur

Sony ULT Field 1

De Sony ULT Field 1 is compact, makkelijk te dragen en zit verrassend goed in elkaar. Wat echt opvalt is de bas: lekker diep en vol. En als je dat niet genoeg vindt, zet je gewoon de ULT-knop aan voor nog wat extra power. Hij is water- én stofdicht, dus je hoeft 'm niet te sparen. De batterij houdt het een uur of 12 vol, wat prima is voor een dagje buiten. Gewoon een fijne, robuuste speaker die doet wat je nodig hebt.

💪 Gewicht: 650 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 RMS-Vermogen: 30 Watt
🔋 Speelduur: 12 uur

Ultimate Ears WONDERBOOM 4

De WONDERBOOM 4 is klein, rond en vrolijk, maar klinkt alsof-ie twee keer zo groot is. Zet hem in het midden van de kamer of je picknickkleed en iedereen hoort even goed wat er speelt, dankzij 360° geluid – en dat werkt verrassend goed. Hij is waterdicht én kan drijven, dus hij mag mee in bad of op een bootje, zolang je 'm maar niet lang onder water houdt. De batterij gaat ongeveer 14 uur mee, en als je er twee hebt, kun je stereo afspelen. Kortom: klein ding, groot geluid, nul zorgen.

💪 Gewicht: 420 gram
🌊 Waterdicht: IP67
🔊 Vermogen: niet opgegeven
🔋 Speelduur: 14 uur

Denver BTG-615

Denver is misschien nog niet zo bekend als de grote merken, maar deze 15 Watt BTG-615 verrast zeker. Voor een speaker onder de 50 euro krijg je een stevig geluid en een leuke lichtshow dankzij de ingebouwde leds. Perfect voor feestjes in je woonkamer of buiten op het balkon. Hij is spatwaterdicht, dus een beetje regen overleeft-ie wel. De batterij gaat zo'n 5 uur mee - dat is wel een stuk minder dan de andere hier besproken modellen, maar in principe voldoende voor een middagje muziek. En met een handvat bovenop neem je hem zo mee. Geen poespas, gewoon een leuke speaker die doet wat je verwacht.

💪 Gewicht: 2 kg
🌊 Waterdicht: IPX5
🔊 RMS-Vermogen: 15 Watt
🔋 Speelduur: 5 uur

▼ Volgende artikel
SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3
Zekerheid & gemak

SwitchBot introduceert nieuw slim deurslot met gezichtsherkenning en Hub 3

SwitchBot - bekend van onder meer automatische gordijnsystemen - heeft twee nieuwe producten aangekondigd die het smart home-aanbod van het bedrijf verder uitbreiden. Het gaat om de SwitchBot Lock Ultra Vision Combo en de SwitchBot Hub 3.

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is volgens het bedrijf het eerste slimme deurslot dat achteraf geïnstalleerd kan worden en beschikt over 3D-gezichtsherkenning. Het systeem gebruikt meer dan 30.000 infraroodpunten om een gedetailleerde gezichtskaart te maken voor identificatie. De herkenning gebeurt binnen één seconde en is zeer veilig met een foutpercentage van minder dan 0,0001%. De gezichtskaarten worden lokaal opgeslagen met AES-128 encryptie.

Het deurslot biedt in totaal 18 verschillende manieren om de deur te openen, waaronder gezichtsherkenning, automatische ontgrendeling, NFC-kaarten, vingerafdrukherkenning, app-bediening en spraakcommando's. Het is ontworpen voor vrijwel universele compatibiliteit en past op 99,9% van de bestaande deursloten zonder dat er geboord of verbouwd hoeft te worden.

Met het FastUnlock-systeem zorgt het slot voor een snelle ontgrendeling door een permanente Bluetooth-verbinding met het Keypad Vision te onderhouden. De motor is 122,2% sneller en heeft 10,5% meer kracht dan de vorige versie, terwijl het geluidsniveau laag blijft met slechts 20 dB. Er zijn verschillende modi beschikbaar, waaronder een speciale Nachtmodus die zorgt voor een stillere werking tijdens de nachtelijke uren.

Het slot is voorzien van een driefasig batterijsysteem met een grote oplaadbare hoofdbatterij die tot 9 maanden meegaat, een back-up CR123A-batterij en een elektrolytisch noodontgrendelingssysteem voor situaties waarin de hoofdbatterij leeg is.

Naast de Lock Ultra Vision Combo heeft SwitchBot ook de Hub 3 gepresenteerd. Deze hub dient als centraal besturingspunt voor het slimme huis en ondersteunt Matter. De Hub 3 kan meer dan 100.000 infrarood-apparaten, streamingdiensten en andere SwitchBot-producten integreren. Het apparaat kan tot 30 programmeerbare commando's versturen om automatiseringsscenario's te activeren met Matter-compatibele producten van andere merken die al zijn geïntegreerd in Apple Home.

De Hub 3 heeft een Dial Master draaiknop voor de bediening van volume van verbonden apparaten zoals televisie en hifi, temperatuur en andere functies. Ook biedt het apparaat aanpasbare scèneknoppen en real-time monitoring van binnen- en buitenomgevingsgegevens. Het kan daarnaast aangepaste automatiseringsroutines maken die energiebesparend gedrag ondersteunen.

SwitchBot kondigt aan dat er binnenkort meer nieuwe producten onthuld zullen worden via hun YouTube-kanaal, waaronder de SwitchBot AI Hub, Smart Video Doorbell, K20+ Pro, Garage Door Opener, Plug Mini (EU), Safety Alarm, Smart Radiator Thermostat en een nieuwe lichtserie.

Beschikbaarheid en prijzen

De SwitchBot Lock Ultra Vision Combo is verkrijgbaar via de officiële website van SwitchBot en Amazon voor een adviesprijs van 299,99 euro. Er is ook een Lock Ultra Touch Combo beschikbaar voor een adviesprijs van 249,99 euro. De SwitchBot Hub 3 is vanaf nu verkrijgbaar voor een adviesprijs van 129,99 euro.


Bekijk andere SwitchBot-producten op Kieskeurig.nl: