Hoe kies je de juiste inbouwoven?
Toe aan een nieuwe inbouwoven? Dan sta je waarschijnlijk voor een lastige keuze vanwege het enorme aanbod aan merken, types, afmetingen en functies. In dit artikel delen we handige tips die je helpen om de juiste keuze te maken!
Na het lezen van dit artikel weet je dat je bij het kiezen van een inbouwoven let op:
- waar je de oven voor gebruikt
- welke functies je nodig hebt
- of het design bij je smaak of keuken past
- aan welk budget je kunt denken
- welke ovens wij aanbevelen
- de brandveiligheid van de oven
Ook interessant: Hoe krijg je de oven het best schoon? In 4 stappen weer als nieuw
Waarvoor gebruik je de oven?
Het eerste om te overwegen bij de aanschaf van een nieuwe oven, is het doel. Wil je de oven vooral gebruiken voor het bakken van brood, cake, koekjes en taarten? Kies dan een oven met een stoomfunctie voor zacht en gelijkmatig rijzend brood en een speciale taart- en koekjesstand. Ga je er juist veel hartige gerechten in klaarmaken, zoals ovenschotels, gegratineerde groenten en gebraden vlees? Zorg dan dat de oven minimaal 50 liter inhoud heeft en een hete luchtfunctie voor optimale verhitting aan alle kanten. Bedenk ook voor hoeveel personen je meestal kookt. Is dat vaak voor groepen van zes of meer? Kies dan een extra ruime oven van 70 liter of meer. Wil je af en toe grillen of stomen? Let erop dat de oven deze functies heeft.
Welke functies heb je nodig?
Controleer of de oven beschikt over de basisstanden boven- en onderwarmte, alleen onderwarmte en grill. Daarbij zijn extra functies handig: een stoomfunctie voor gezond stomen, een pizza-stand voor knapperige pizza's, een heteluchtfunctie voor uniform bakken en een functie voor langzaam bakken voor mals vlees. Ook handig zijn automatische programma's voor bepaalde gerechten zoals vlees, vis, groente en desserts. Kies een oven met minimaal 8 verschillende functies. Een uitgebreid instellingenmenu maakt de bediening gemakkelijk.
©Alswart
Let op het design van de oven
Bekijk of het design en de kleur van de oven goed passen bij je keuken. Of wil je juist een opvallende kleur zoals rood of groen? Meet van tevoren de beschikbare inbouwruimte op, zodat je de juiste afmetingen kiest. Qua bediening zijn touchscreens modern, maar draaiknoppen juist weer tijdloos en praktisch. Kies de bedieningswijze die het best bij jou past.
©Brizmaker
Bepaal je budget
Voor een kwalitatief goede oven met voldoende inhoud, functies en een bekend merk ben je al gauw 500 tot 1000 euro kwijt. Goedkopere basismodellen van rond de 300 euro zijn minder veelzijdig. Echt luxe designovens kosten al snel enkele duizenden euros. Houd er rekening mee dat er vaak ook nog kosten bijkomen voor de plaatsing en installatie door een vakman, al snel 100 euro extra. Bekijk acties en aanbiedingen voor de beste deal. Er zijn altijd wel ergens ovens in de aanbieding, dus je hoeft echt geen volle mep te betalen. Stel van tevoren je maximale budget vast en houd je daaraan.
Een heerlijke ovenschotel of lasagne?
Shop voor ovenschalen
Vergelijk verschillende merken ovens
Het is verstandig om de ovenmodellen van verschillende merken te vergelijken. Raadpleeg online reviews op websites als Kieskeurig.nl en bekijk de uitgebreide jaarlijkse oventests van de Consumentenbond. Zo kun je per fabrikant zien hoe ze scoren op criteria als gebruiksvriendelijkheid, functies, energieverbruik, geluid, kookprestaties en prijs-kwaliteit. Populaire merken zijn onder andere AEG, ATAG, Bosch, Miele, Neff, Pelgrim, Samsung, Smeg en Siemens. Lees ook ervaringen van bestaande gebruikers over hoe tevreden zij zijn met hun oven. Dit geeft waardevolle inzichten.
©Andrey Popov
Controleer de specificaties van de oven
Voordat je een ovenmodel definitief bestelt, is het raadzaam om de technische specificaties nog een keer goed te controleren. Kloppen de opgegeven afmetingen precies met de beschikbare inbouwruimte in je keuken? Hoe zit het met het energieverbruik, de inhoud, de maximale temperatuur en de bijgeleverde accessoires? Ook belangrijk om te checken is de benodigde aansluitwaarde. Voor grotere ovens vanaf 50 liter is vaak 3,5 kW of meer nodig. Controleer dit van tevoren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Onze aanbevelingen
1) De Bosch HBA534BS0 Inbouwoven
De Bosch HBA534BS0 biedt alle functies die je van een moderne inbouwoven mag verwachten. Met een inhoud van 71 liter is er genoeg ruimte voor grote schotels en braadstukken. De oven beschikt over verwarmingselementen boven en onder, een heteluchtfunctie voor gelijkmatige warmteverdeling, een grill voor het bruineren van gerechten en een speciale stand voor pizza's. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen van 50 tot 275 graden. Dankzij de ecoClean coating is de oven eenvoudig schoon te maken. Het gemakkelijk af te lezen LED-display en de kinderbeveiliging maken de oven veilig en gebruiksvriendelijk. Met de snelvoorverwarmfunctie wordt de gewenste temperatuur in een mum van tijd bereikt. Qua afmetingen past de oven met 59,5 x 59,4 x 54,8 cm (HxBxD) in elk keukenblok. Met een gewicht van 42 kg is de oven stevig gebouwd.
2) De ETNA OM470ZT inbouwoven
Met de ETNA OM470ZT haal je een veelzijdige inbouwoven in huis. De inhoud van 72 liter biedt ruimte aan grote schotels en braadstukken. Maar liefst 13 verschillende functies staan ter beschikking, waaronder turbo hete lucht voor gelijkmatig bakken op meerdere niveaus, onder- en bovenwarmte voor traditioneel bakken en een grill voor het bruineren van gerechten. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen van 50 tot 275 graden. Dankzij de 'easy clean' emaille coating aan de binnenkant is de oven eenvoudig schoon te maken. De intuïtieve push-pull bediening in combinatie met het LED-display maakt de oven gemakkelijk te bedienen. Ook handig zijn de uitneembare ovenruiten voor extra schoonmaakgemak. Met een energieklasse van A+ is dit bovendien een zuinige oven. Qua afmetingen past de ETNA OM470ZT in een nis van 60 cm.
3) De Siemens VB558C0S0 inbouwoven
Met zijn inhoud van wel 85 liter biedt de Siemens VB558C0S0 extra bakruimte voor grote schotels en braadstukken. Deze veelzijdige inbouwoven beschikt over verwarmingselementen boven en onder, hete lucht voor gelijkmatig bakken, een krachtige grill van 1300W, een speciale stand voor pizza's en een handige snelvoorverwarmfunctie. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen van 30 tot 280 graden Celsius. Dankzij de emaillecoating aan de binnenkant is de oven eenvoudig schoon te maken. Met de draaiknoppen in combinatie met het touchscreen paneel bedien je de oven intuïtief. De afmetingen van 89,6 x 57,2 x 47,5 cm (HxBxD) maken dat de oven in elk keukenblok past.
4) De Miele H7240BMCLST inbouwoven
De Miele H7240BMCLST combineert het beste van twee werelden: deze combi magnetron biedt zowel de snelheid van de magnetron als de bakkwaliteit van een volwaardige oven. Met een inhoud van 45 liter is er voldoende ruimte voor maaltijden voor het hele gezin. Het magnetronvermogen van 1000W zorgt voor razendsnel opwarmen en ontdooien. Daarnaast beschikt de oven over 13 verschillende programma's, waaronder combinatie-instellingen van magnetron en grill voor optimaal bakgemak. Dankzij de PerfectClean en CleanSteel coating aan de binnen- en buitenkant is schoonmaken een eitje. Via het DirectSensor-paneel of de handige Miele@home app bedien je de combi magnetron moeiteloos. Met de Quick & Gentle functie combineer je oven en magnetron voor tijdsbesparing. En met het speciale popcornprogramma maak je de perfecte popcorn. Met afmetingen van 45 x 59,5 x 32 cm is dit een compacte alleskunner die in elke keuken past.
Ook interessant: Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?
5) De Siemens HB675GBS1 inbouwoven
Met de Siemens HB675GBS1 haal je een intelligente inbouwoven in huis die bakken tot een feest maakt. Met een inhoud van 71 liter biedt de oven ruimte aan grote schotels en braadstukken. De oven beschikt over 4D hete lucht voor absoluut gelijkmatig bakken, cookControl10 met 10 voorgeprogrammeerde automatische programma's en activeClean, een functie die de oven na gebruik automatisch reinigt. Ook handig zijn het snel voorverwarmen en coolStart, waarmee het voedsel meteen de oven in kan zonder voorverwarmen. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen van 30 tot wel 300 graden, terwijl de krachtige grill van 2800W zorgt voor perfecte gratineerresultaten. Via het TFT-display met touchscreen bedien je de oven moeiteloos. Met afmetingen van 59,5 x 59,5 x 54,8 cm past deze intelligente helper in elke keuken.
Probeer de oven uit
Het blijft altijd aan te raden om een oven eerst uitgebreid uit te proberen bij de winkel, alvorens deze aan te schaffen. Zo kun je zelf ervaren hoe snel de oven opwarmt, hoe de ovendeur en rekken aanvoelen, hoeveel geluid de oven maakt en hoe logisch hij is in het gebruik. Test alle functies uit en beoordeel aspecten als binnenverlichting, bedieningsgemak en de kwaliteit van de materialen. Dit geeft je het beste beeld bij welke oven echt goed bij jou past. Laat je daarbij ook goed adviseren door een verkoopspecialist.
Daar wil je je vingers niet aan branden...
Shop voor pannenlappen en ovenwanten
🔥Denk aan de brandveiligheid
Als laatste is het belangrijk om stil te staan bij de brandveiligheid van je nieuwe inbouwapparatuur. Zorg ervoor dat de installatie gebeurt volgens de veiligheidsvoorschriften, door een erkend installateur. Overweeg ook de aanschaf van specifieke blusapparatuur voor in de keuken. Vraag vrijblijvend een offerte aan voor de levering en installatie van brandbeveiligingsystemen via het onderstaande formulier. Zo kun je met een gerust hart gaan genieten van al het lekkers uit je nieuwe oven!