Downloads automatiseren met SABnzbd en Sonarr

© PXimport

Downloads automatiseren met SABnzbd en Sonarr

Geplaatst: 20 januari 2020 - 12:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:59

Maikel Dijkhuizen

Ben je een fervent usenetgebruiker, dan kun je in plaats van Spotnet beter een zelfstandige installatie van SABnzbd draaien. Zo start je dankzij een intensieve samenwerking met Sonarr bijvoorbeeld automatisch downloadtaken. Bovendien beheer je het programma eenvoudig op afstand en richt je eventueel een nas als downloadserver in.

SABnzbd is een bijzonder veelzijdige newsreader. Zo plukt het programma bijvoorbeeld volautomatisch favoriete mediabestanden van usenet, mits je het programma en de juiste hulptools correct afstelt. Daarnaast kun je downloadtaken op afstand beheren met een smartphone. Op https://sabnzbd.org/downloads tref je naast de Windows-versie ook installaties voor macOS en enkele bekende Linux-distributies aan, zoals Debian, FreeBSD en Ubuntu.

Voer de installatie voor je favoriete besturingssysteem uit. Of gebruik SABnzbd net zo gemakkelijk op een nas van QNAP of Synology. Aangezien laatstgenoemde fabrikant marktleider is in Nederland, leggen we uit hoe de installatie op een Synology-nas werkt. Naast de standaardapplicaties installeer je binnen DiskStation Manager (DSM) optioneel ook tools uit externe pakketbronnen. Zo voeg je met de populaire pakketbron SynoCommunity allerlei nuttige downloadgereedschappen toe.

SABnzbd op Synology-nas

Log in als administrator en navigeer naar Package Center / Instellingen. Pas het vertrouwensniveau aan naar Synology Inc. en vertrouwde uitgevers. Via Pakketbronnen / Toevoegen vul je achter Locatie het adres http://packages.synocommunity.com in. Bedenk een toepasselijke naam en sluit de openstaande vensters met OK. Merk op dat er naast SABnzbd ook handige uitbreidingen als Sonarr en Radarr beschikbaar zijn.

Binnen het Package Center bekijk je bij Gemeenschap een overzicht met beschikbare (download)tools. Vanzelfsprekend klik je onder SABnzbd op Installeren. Er verschijnt een melding dat je hiermee automatisch de programmeertaal Python aan je nas toevoegt. Voordat de installatie begint, creëert DSM zo nodig een nieuwe map voor je downloads. Na de installatie verschijnt er binnen het hoofdmenu een snelkoppeling.

Media has no description

© PXimport

Het maakt niet uit of je SABnzbd op een nas of pc gebruikt, want de configuratie en werking zijn exact hetzelfde. Het downloadprogramma heeft een webinterface en opent zichzelf op een apart tabblad van je browser. Je komt als nieuwe gebruiker automatisch in de configuratiewizard terecht.

Na het selecteren van de taal vul je de servernaam en inloggegevens in. Verder activeer je desgewenst ssl-encryptie. Via Geavanceerd geef je het juiste poortnummer en het gewenste aantal verbindingen op. Handig is dat je met Test Server de opgegeven instellingen kunt controleren. Pas op de volgende pagina eventueel nog de (tijdelijke) downloadmap aan. Je kunt nu een nzb-bestand importeren, waarna SABnzbd direct het downloadproces start.

Bediening op afstand

SABnzbd laat zich met de juiste instellingen op afstand bedienen. Zo voeg je met de smartphone bijvoorbeeld een downloadtaak toe, zodat de film of serie bij thuiskomst al naar je nas of pc is gedownload.

Een vereiste is dat de firewall van je router inkomende verbindingen via poortnummer 8080 toestaat. Om die reden open je de instellingen van je router en voeg je een nieuwe portforwarding-regel toe. Vul hiervoor het lokale ip-adres in van het apparaat waarop je SABnzbd hebt draaien. Binnen de downloadclient klik je rechtsboven op het tandwieltje en open je het onderdeel Algemeen. Zorg ervoor dat het veld achter Host leeg is. Verder vul je een gebruikersnaam en wachtwoord in, waarna je bevestigt met Opslaan.

Overigens vind je hier ook de api-sleutel van SABnzbd (zie volgende paragraaf). Na een herstart is het usenetprogramma nu ook buitenshuis bereikbaar. De url is als volgt opgebouwd: http://(publiek ip-adres):8080/sabnzbd. Voor iOS en Android bestaan er overigens ook apps om de downloadserver op afstand te bedienen. Deze toepassingen zijn door derden ontwikkeld en dus niet afkomstig van het SABnzbd-team.

Sonarr

Via een api-sleutel kunnen externe programma’s SABnzbd aansturen. Een goed voorbeeld hiervan is Sonarr. Dit tooltje detecteert nieuwe afleveringen van je favoriete serie op usenet en geeft hiervan een nzb-bestand door aan SABnzbd. Vervolgens start automatisch het downloadproces. Installeer Sonarr op je pc (Windows, macOS en Linux) of nas. De gebruikersinterface opent in je browser.

Kies Settings / Download Client en klik op het plusteken. Nadat je SABnzbd hebt aangewezen, vul je alle gevraagde gegevens van deze downloadclient in. Denk onder meer aan de naam, het hostadres (ip-adres) en de api-sleutel. Controleer via Test de verbinding en bevestig met Save.

Media has no description

© PXimport

Nzb-website toevoegen

Op het tabblad Indexers bekijk je via het plusteken met welke bronnen Sonarr samenwerkt. Deze bronnen struinen usenet af om de afleveringen van je favoriete serie op te sporen. Belangrijk is dat de indexer met het newznab-protocol overweg kan. Klik op Presets om enkele voorbeelden op te vragen, al zijn er op internet nog veel meer nzb-websites met newznab-ondersteuning te vinden. Het is noodzakelijk om je bij een website aan te sluiten, waarna je diverse gegevens van deze indexer doorgeeft aan Sonarr. Denk bijvoorbeeld aan de url en api-sleutel.

Neem even de tijd om een geschikte newznab-dienst te vinden. Sommige websites vereisen namelijk een betaald account of zijn besloten. Er bestaan gelukkig ook nzb-diensten die je beperkt gratis kunt gebruiken. Op het moment van schrijven hebben wij goede ervaringen met de website nzbfinder.ws. Houd er rekening mee dat er geen geschikte nzb-websites bestaan voor de Nederlandse markt. Verwacht dus geen afleveringen met ondertitels.

Na het invullen van alle gegevens klik je op Test om de verbinding te controleren. Bevestig met Save. Onder Options stel je eventueel nog limieten voor de usenetdownloads in. Bevestig wederom met Save.

Series toevoegen

Als de configuratie eenmaal is afgerond, hoef je in Sonarr alleen nog maar je favoriete series te selecteren. Ga naar Series / Add Series en typ een titel. Kijk goed naar de opties bij Monitor. Zo download je met de instelling Future uitsluitend toekomstige afleveringen. Je kunt als alternatief ook alle afleveringen of alleen het laatste seizoen downloaden. Bij Profile stel je de gewenste kwaliteit in, waarna je de downloadopdracht via het plusteken definitief toevoegt.

Naast Sonarr kun je voor automatische downloadtaken ook Radarr gebruiken. Deze tool downloadt automatisch je favoriete films en werkt op soortgelijke wijze.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten