De optie ‘openen met’ in Windows 7

Per bestandstype kunt u een standaardprogramma opgeven. Zodra u een bestand opent, wordt dan automatisch uw favoriete programma gestart. Erg handig, maar wat moet u nu doen als u een keertje een ander programma wilt gebruiken? Of als tot uw schrik ineens het ‘verkeerde’ programma opgestart wordt? Dit alles lost u heel eenvoudig op in Windows 7.

1. Programma uitkiezen

Zodra u in Windows Verkenner op een txt-bestand dubbelklikt, zal dit vrijwel zeker in Kladblok (Notepad) geopend worden, terwijl een html-bestand juist in een webbrowser verschijnt. Dit komt doordat Windows voor elk bestandstype onthoudt met welk programma u het bij voorkeur opent. Vaak wordt deze koppeling al gelegd zodra u een programma installeert. Als u een bestand met een ander programma wilt openen, dan kan dat gelukkig nog steeds. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat een html-bestand in de browser geopend wordt, terwijl u het niet wilt bekijken, maar bewerken.

Klik in Verkenner met de rechtermuisknop op het bestand en laat in het snelmenu de muispijl zweven op de optie Openen met. Een lijstje klapt open waar u meestal al uit enkele programma’s kunt kiezen. Staat het gewenste programma er niet bij? Klik dan op Standaardprogramma selecteren. Het venster Openen met verschijnt. Scroll eventueel omlaag tot u het kopje Andere programma’s tegenkomt en klik op het pijltje dat erachter staat.

Kies het programma uit dat u in gedachten hebt.

2. Als standaardprogramma instellen

Standaard staat er een vinkje bij Dit type bestand altijd met dit programma openen. Dat betekent dat het door u uitgekozen programma meteen het nieuwe standaardprogramma wordt! Als dat niet de bedoeling is, haalt u dit vinkje snel weer weg. Het is wel een manier om een verkeerde koppeling te herstellen. Staat uw keuze er ook in dit lijstje niet bij? Dan klikt u op de knop Bladeren om naar de juiste map te gaan.

Er is nog een tweede manier om het standaardprogramma te wijzigen. Klik in Verkenner opnieuw met rechts op een bestand, maar kies ditmaal voor Eigenschappen. Op het tabblad Algemeen klikt u op de knop Wijzigen. Ook nu verschijnt het venster Openen met en selecteert u op exact dezelfde wijze een programma. Het vinkje Dit type bestand altijd met dit programma openen is al voor u aangezet. Vanaf dit moment zal het bestandstype altijd geopend worden met het programma dat u zojuist hebt gekozen.

Een vinkje geeft aan of dit het nieuwe standaardprogramma is.

3. Nieuw bestandstype

Om een overzicht van alle bestandstypen te krijgen die Windows kent, klikt u op de knop Starten links van de taakbalk. Kies in de rechterkolom voor Standaardprogramma’s en daarna de optie Een bestandstype of protocol aan een programma koppelen. Aanpassen kan door op een bestandstype (ook wel extensie genoemd) te dubbelklikken, of door hem te selecteren en bovenin te klikken op de knop Ander programma. U wijzigt er wel het standaardprogramma mee, doe dit dus niet als u het programma eenmalig wilt gebruiken.

Zodra een programma een nieuw bestandstype nodig heeft, zal het dit zelf regelen, maar via een kleine omweg mag u het ook zelf doen. Klik met rechts op een lege plek in een map en kies Nieuw / Tekstdocument. Geef een bestandsnaam op met een nieuw bestandstype achter de punt en druk op Enter. Bevestig dat u deze extensie wilt houden. Klik tenslotte met rechts op het bestand, kies Openen en dan Een programma in een lijst met geïnstalleerde programma’s selecteren.

Een nieuw bestandstype aanmaken kan ook.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000