ID.nl logo
Foto bewerken? Tips voor 22 gratis programma's
Huis

Foto bewerken? Tips voor 22 gratis programma's

Wil je foto's bewerken, dan heb je niet per definitie een duur programma nodig als Photoshop. Er zijn veel gratis alternatieven waarmee je aan de slag kunt. Wij zetten de beste programma's op een rij.

1. IrfanView

Het programma IrfanView is verrassend veelzijdig. Het tooltje is klein en gebruikt nauwelijks systeemcapaciteit, waardoor je vlot door je foto's kunt bladeren en met anderen kunt terugkijken. IrfanView kan opvallend veel bestandsformaten aan (ook audio- en videoformaten) en is zelfs in staat simpele bewerkingen uit te voeren zoals roteren en formaat wijzigen. Ook biedt het enkele filters. Een van de prettigste mogelijkheden van het programma is het uitvoeren van wijzigingen op meerdere foto's (batch) tegelijk. Zijn dat niet genoeg opties, dan kun je de functionaliteit uitbreiden met vele plug-ins. In een ander artikel lees je hoe je aan de slag kunt met IrfanView.

©PXimport

2. RawTherapee

Fotobestanden op je camera zijn er globaal in twee smaken: jpg en raw. Jpg is de standaard waar alle pc's mee om kunnen gaan. Raw is vooral bedoeld om zo veel mogelijk beeldinformatie in op te slaan. Met een programma zoals RawTherapee kun je dan vervolgens achteraf allerlei instellingen aanpassen. Je kunt met RawTherapee onder andere kleurcorrecties toepassen, perspectief veranderen, scherpte wijzigen en witbalans aanpassen. Dit alles werkt volgens het 'non destructive'-principe: alle aanpassingen zijn weer ongedaan te maken. RawTherapee kan jouw aanpassingen bewaren of exporteren naar een jpg-bestand. Het programma is zeer uitgebreid en krachtig, maar vereist enige kennis. Een begin daarvan krijg je in dit artikel.

©PXimport

3. GIMP

Als het op beeldbewerking aankomt, is Photoshop (Elements) heer en meester qua mogelijkheden en kwaliteit van de bewerking zelf. Maar het programma komt met een prijskaartje. Ben je op zoek naar een gratis equivalent, dan komt GIMP het dichtst in de buurt. De interface ziet er een beetje uit als een oudere versie van Photoshop, met een overdaad aan knoppen, vensters en menu's. Het duurt dan ook wel even voordat je GIMP goed onder de knie hebt, maar dan heb je wel een zeer uitgebreid beeldbewerkingsprogramma tot je beschikking. Wil je je weg vinden in GIMP, volg dan onze workshop Fotobewerking met GIMP.

©PXimport

4. Paint.NET

Is GIMP iets te overdadig qua mogelijkheden en interface? Probeer dan Paint.NET. Met dit programma kun je eenvoudig je foto's bewerken met onder andere filters, kleurcorrectie-opties en effecten. Wie graag met lagen werkt, kan in Paint.NET uitgebreid aan de slag. Wil je echter je psd-bestanden bewerken, dan heb je wel een extra plug-in nodig. Hetzelfde geldt voor wie het programma graag in het Nederlands wil gebruiken. Hoe je Paint.NET in praktijk gebruikt, lees je hier.

Paint.NET is overigens wat anders dan de originele Paint en ook dan diens opvolger Paint 3D. Paint.NET is veel uitgebreider dan het origineel, terwijl Paint 3D zich meer richt op het maken van 3D-objecten en minder op beeldbewerking. Zorg er dus voor dat je de juiste versie van het programma downloadt, voordat je ermee aan de slag gaat. De originele Paint is nog steeds te gebruiken in Windows 10, maar voor hoelang nog blijft de vraag.

©PXimport

5. PhotoSun

Om direct met de deur in huis te vallen: PhotoSun is geen hoogvlieger als het gaat om fotobewerking. Omdat het programma veel basishandelingen zeer snel uitvoert, is het toch handig om achter de hand te hebben. Start PhotoSun en sleep een foto die je wilt bewerken naar het PhotoSun-venster. Basishandelingen zoals roteren, verkleinen, bijsnijden en rode ogen verwijderen voer je vlot uit. Achter de knop Effects gaan enkele effecten schuil, bijvoorbeeld om je foto in een retrojasje te steken. Klik op Frames voor fraaie fotolijstjes. De opties achter de knop Collage zijn iets te eenvoudig, maar wel heel leuk om een 'foute foto' mee te maken.

©PXimport

6. XnView

De kracht van XnView schuilt in de beheer- en conversiemogelijkheden. Bestanden zoeken wil nog wel eens een flinke klus zijn. Niet iedereen hernoemt foto's, en dan is zoeken naar dat vakantiekiekje uit 1994, genomen met je Canon, als zoeken naar een speld in een hooiberg. XnView zoekt in de exif-gegevens van de bestanden, zodat je daadwerkelijk een foto uit 1994, geschoten met een Canon terugvindt. Waar het programma ook mee scoort, is het converteren van bestanden. XnView gaat veel verder dan alleen bestandsconversie. Je kunt een reeks foto's automatisch bewerken en op deze manier een gehele fotocollectie bijsnijden, draaien, spiegelen, verkleinen, voorzien van teksten, watermerken, etc. De handelingenreeks kun je als script exporteren. XnVieuw is zowel voor de desktop als voor de tablet en smartphone verkrijgbaar.

©PXimport

7. Pixlr

Dat een goed programma niet altijd een installatie vereist, bewijst de fotobewerkingswebsite Pixlr. Alle tools die worden aangeboden, zijn online via de browser te gebruiken. Pixlr biedt een aantal verschillende online fotobewerkingsprogramma's aan. Pixlr Express is een eenvoudige tool waarmee snel aanpassingen kunnen worden gemaakt zonder dat je daarvoor veel voorkennis nodig hebt. Pixlr Editor is meer te vergelijken met Photoshop Elements. Het is Nederlandstalig en doet totaal niet onder voor professionele tools. Ten slotte is er de Pixlr-o-matic, waarin je vlug een foto bijknipt en voorziet van een filter.

Instagram

Instagram biedt ook veel mogelijkheden om je foto's te bewerken. Het social media-platform draait allang niet meer enkel om filters en tegenwoordig vind je in de app veel verschillende manieren om je foto's aan te passen. Het voordeel van Instagram is dat je je mooiste plaatjes direct kunt delen op je social media. Inmiddels zijn de opties binnen Instagram zo uitgebreid, dat we er een beginnerscursus aan hebben gewijd.

©PXimport

8. Phoxo

Phoxo is een gratis en krachtig bewerkingsprogramma. Het is klein, makkelijk te gebruiken en kan gezien worden als een mini-versie van Photoshop. Je kan via dit programma onder andere lagen toevoegen, croppen, en retouchen. Daarnaast kun je meer dan 50 speciale effecten toevoegen aan je afbeeldingen. Ook is het via Phoxo eenvoudig om tekst aan de foto toe te voegen. Het programma heeft eenvoudige opties voor schaduwtekst en gradiënt tekst. Op de site staan ter ondersteuning tutorials en gratis clip-art die je kan raadplegen.

©PXimport

9. Zoner Photo Studio Free

Zoner Photo Studio Free is een fotobewerker waarmee handige bewerkingen mogelijk zijn. Je moet het wel eenmalig activeren door een e-mailadres op te geven. Zoner Photo Studio Free is meteen ook een programma om je complete fotoverzameling te beheren. Links op het scherm zoek je een map met foto's op, waarna onderin in een filmstrip fotominiaturen verschijnen. Ook is een voorbeeldweergave van de huidige geselecteerde foto te zien in het midden van het scherm. Klik rechtsboven op het tabblad Editor om de geselecteerde foto te bewerken. Je kunt op elk moment terugkeren naar de fotobeheerder door te klikken op Manager.

©PXimport

10. Microsoft ICE

Microsoft ICE (Image Composite Editor) is een krachtig programma. Volgens het begeleidende filmpje op de downloadpagina kan ICE wel tweehonderd foto's samenvoegen tot één panorama. Het gebruiksgemak van ICE is goed. Je sleept de foto's in het venster en met een druk op de knop wordt het panorama gemaakt. Kies daarna voor automatic crop en de randen worden netjes van het panorama afgeknipt. Na het maken van het panorama kun je het bestand exporteren in verschillende formaten: jpg, tiff, png, psd (Photoshop), deep zoom tileset en hd photo image. Die laatste twee zijn voor het weergeven op webpagina's in hoge kwaliteit en met de mogelijkheid tot inzoomen.

©PXimport

11. Opanda IExif

Het tooltje Opanda IExif is niet bedoeld om de foto zelf te bekijken, maar juist alle exif-informatie die de foto bevat. In deze gegevens staat bijvoorbeeld vermeld met welke camera de foto is gemaakt, de belichtingstijd, of de flitser is gebruikt, de ISO-waarde, en veel, heel veel meer. Onderin het programma is een miniatuur te zien van de foto waarvan je alle exif-informatie hebt opgevraagd, zodat je precies weet welke camera-instellingen welke resultaten geven. Wil je deze exif-gegevens graag veranderen, dan kan dat als je het tooltje Opanda PowerExif Editor mee installeert.

©PXimport

12.Befunky

Befunky is een alles-in-één platform met verschillende mogelijkheden. Het programma biedt drie functies. Met de foto editor kun je jouw foto croppen en resizen. Met de tool kun je ook effecten toevoegen. Daarnaast heeft Befunky een collage-maker. Je kan je foto’s uploaden en het programma maakt er zelf een collage van. Je kan er ook voor kiezen om Befunky lay-outs te gebruiken en de rest zelf te doen. Tot slot is er de optie om grafische ontwerpen te maken voor bijvoorbeeld een poster of verjaardagskaart. Befunky werkt gewoon in je browser. Kies rechts bovenin de website op 'get started' en kies één van de drie functies.

©PXimport

13. PixName

Een handige tool om je foto's te organiseren is PixName. De interface van het programma ziet er niet erg aantrekkelijk uit en waarschijnlijk heb je de helpfunctie in het begin regelmatig nodig. Maar als je je weg eenmaal hebt gevonden, heb je aan PixName een uitermate handig programmaatje, waarmee je hele groepen foto's hernoemt, roteert of opzoekt op basis van ingegeven criteria (zoals datum). Na de installatie geef je aan wat je afbeeldingenmap is, vervolgens kun je het programma ook gebruiken om foto's te importeren vanuit de camera, een map of uit e-mail. Zo staan ze zonder hernoem- en roteerellende in een klap klaar in de goede map.

©PXimport

14. Fotor

Wanneer je Fotor opstart, sta je al meteen voor een keuze: open je de module Edit of Collage? De naamgeving is al een goede indicatie van wat je van beide modules mag verwachten. Bij Edit is het de bedoeling dat je eerst een foto inlaadt, waarna die zich op allerlei manieren laat bewerken. Daarvoor staat een paneel voor je klaar met rubrieken als Scenes, Crops, Adjust, Effects, Borders en Tilt-Shift. De Collage-module is specifiek gericht op het samenbrengen van verschillende foto's. Dat kan op twee manieren. Of je kiest voor een bepaald sjabloon (er zijn tachtig ontwerpen beschikbaar) of je kiest de optie Freestyle.

©PXimport

15. Photofiltre

Photofiltre is een van de meer uitgebreide gratis fotobewerkingstools die er te vinden zijn. Er zijn simpele presets om de belichting en kleuren van je foto's aan te passen, maar als je dieper in de menu's duikt, merk je dat er ook veel instellingen zijn die je handmatig kunt aanpassen. Erg handig is dat je kunt werken met verschillende lagen. Je kunt ook makkelijk leuke filters toevoegen en de foto verfraaien met andere effecten. Daarmee is Photofiltre zowel een handige tool voor mensen die even snel een foto willen opleuken als voor de meer gevorderde gebruiker.

©PXimport

16. Faststone

Het programma Faststone gooit het over een andere boeg: het programma is meer gericht op het ordenen van je fotomateriaal. Het is een fluitje van een cent om foto's te importeren en ze te organiseren. Maar Faststone is meer dan alleen een handig tooltje om de boel netjes te houden. Er zijn een paar snelle mogelijkheden om je foto's te bewerken. Zo kun je kleurenniveaus aanpassen, rode ogen verwijderen en het formaat van de foto veranderen of bijsnijden. Ideaal als je even snel wat kleine veranderingen door wil voeren.

©PXimport

17. Fotobewerken.eu

Bij de website fotobewerken.eu heb je geen programma nodig om je foto's te bewerken, je doet het gewoon in je browser. De mogelijkheden zijn natuurlijk niet zo uitgebreid als bij een van de bekendere programma's, maar als je snel je materiaal wil bewerken, is het een handige optie. Je kunt kiezen uit veel effecten die je foto's net even dat beetje extra geven, extra lagen toevoegen om je foto op te fleuren of spelen met het formaat. Leuke toevoeging is de Stickers-optie, waarbij je bijvoorbeeld een snor of andere plaatjes aan je foto toevoegt. Al met al is fotobewerken.eu vooral een leuke tool.

©PXimport

18. Photopea

Photopea is een enorm handige website die qua functies en vormgeving erg op Adobe Photoshop lijkt. Het mooiste is: het is gratis en het werkt gewoon in je browser! De website kan zelfs overweg met PSD-bestanden, waardoor je bestanden kunt importeren en exporteren in dit bestandsformaat. De webapplicatie Photopea wordt ook steeds beter. Zo is onlangs de snelkoppeling CTRL+Z toegevoegd om een handeling ongedaan te maken – een bekende snelkoppeling voor veel Adobe-gebruikers. Photopea is zeker het proberen waard, het voelt aan alsof je met Photoshop werkt. Veel van de gratis functies zijn ook bijna precies hetzelfde als bij Photoshop. Na even oefenen en wennen aan de website kan je hier prachtig je foto's mee bewerken.

©PXimport

19. Fotoaanpassen.nl

De website fotoaanpassen.nl is, zoals de url al aangeeft, van Nederlandse bodem. Dat is wel zo handig, omdat de meeste andere programma's en tools in het Engels zijn gemaakt, of op zijn minst zijn vertaald. Fotobewerken.nl richt zich vooral op gebruiksgemak. Je uploadt een foto en krijgt een flink aantal bewerkingsmogelijkheden te zien, zoals het oplossen van onderbelichtingen het toevoegen van filters en effecten. Fotoaanpassen.nl is geen bijzonder krachtige tool, maar kleine foutjes en oneffenheden je foto's haal je er wel op een makkelijke en snelle manier uit.

©PXimport

20. Darktable

Darktable mag als laatste niet ontbreken. Darktable presenteert zichzelf als een virtuele lichttafel en darkroom, woorden die we nog kennen uit de fotorolletjestijd. Het programma is, net als RawTherapee, bedoeld om op een non-destructieve manier met raw-bestanden aan de slag te gaan. De mogelijkheden zijn uitgebreid en professioneel. Na het bewerken van de raw-bestanden kunnen deze in gangbare fotoformaten worden geëxporteerd.

©PXimport

21. Windows Foto-app

Wil je foto's bewerken, zonder dat je daarvoor een extra programma hoeft te downloaden? Probeer dan eens de Foto-app, die je standaard in Windows 10 vindt. Je kunt er zelfs diashows mee maken. Voor precieze en meer geavanceerde fotobewerking is en blijft een daarin gespecialiseerd programma nodig, maar voor het snelle werk volstaat voor velen de app Foto's. In een ander artikel bespreken we alle mogelijkheden van de Foto-app

22. Photoscape X

Ondanks het gigantische aanbod fotobewerkers zijn er toch altijd weer titels die in positieve zin weten te verrassen. Photoscape X is er zo een.

Photoscape is er in een gratis en een betaalde versie. De gratis versie mist enkele geavanceerde gereedschappen zoals curven, maar biedt voor de gemiddelde gebruiker voldoende technische hulpmiddelen om afbeeldingen mee te verbeteren. Op het creatieve vlak ontbreken in de gratis versie enkele effecten, maar wat wel aanwezig is, is zeer gevarieerd en onderscheidt zich vaak ook van de concurrentie.

Behalve dat je foto’s kunt beheren en bewerken, maak je met Photoscape heel makkelijk fraaie collages of voeg je foto’s samen tot één afbeelding. Daarbij kun je ook nog allerlei lijsten en stickers toevoegen.

Behalve veelzijdig is Photoscape ook nog eens lekker snel. Kortom: zeer de moeite waard.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 goede blenders voor max 100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede blender tegen een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken blenders bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S

De Consumentenbond reikte aan deze betaalbare blender zijn Beste Koop-predicaat uit. Verder komen ruim twintig Kieskeurig.nl-bezoekers tot een gezamenlijke beoordeling van een 8,5. Gebruikers waarderen onder andere de krachtige motor en het mooie design. Dankzij zijn hoge vermogen van 1200 watt haalt de Bosch VitaPower Serie 4 MMB6172S een hoge snelheid van dertigduizend rotaties per minuut. Hierdoor heeft deze keukenhulp geen enkele moeite om harde etenswaren, zoals noten en bevroren fruit, fijn te malen. Je kunt er zelfs ijs mee crushen!

De mengbeker heeft een inhoud van 1,5 liter, waardoor je bijvoorbeeld makkelijk smoothies voor meerdere personen kunt maken. Met behulp van de ronde knop aan de voorzijde kies je tussen twee standen. Na afloop doe je de mengbeker en het 4-bladige mes in de vaatwasser. Ondanks zijn hoge vermogen weegt de VitaPower Serie 4 MMB6172S slechts 4,1 kilo. Hij hoeft dus niet altijd op het aanrecht te blijven staan; je kunt hem makkelijk opbergen in een keukenkastje.

Princess 212092 Blender Black Steel 1000

Deze blender is een koopje, want bij enkele webwinkels betaal je momenteel minder dan vier tientjes. Desondanks biedt de Princess 212092 Blender Black Steel 1000 goede specificaties. Zo bestaat het messenblok uit zes rvs-messen om de boel fijn te malen. Dankzij de mengbeker van 1,5 liter doe je flink wat etenswaren in de blender. Creëer vervolgens een perfecte smoothie, cocktail of milkshake voor drie à vier personen.

Een pluspunt is dat je tussen vier reguliere standen en een pulseermodus kunt kiezen. In de hoogste stand presteert de motor op een respectabel vermogen van duizend watt. Is het donker? Dankzij de blauwverlichte draaiknop kun je dit apparaat alsnog bedienen. Het deksel heeft trouwens een navulopening, waardoor je op een later moment nog iets kunt toevoegen. Alle losse onderdelen zijn vaatwasserbestendig. Dit product is te koop in een zwarte en zilverkleurige uitvoering. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews.

Domo DO705BL

De Domo DO705BL is geen klassieke blender, want dit prijsvriendelijke apparaat kan gerechten óók verwarmen. Om die reden staat dit product bekend als soepmaker. Doe water en voorgesneden groenteblokjes in de mengbeker en de DO705BL gaat vervolgens voor je aan de slag. Na pakweg twintig minuten wachten heb je een kant-en-klare soep van twee liter. Het display toont een aftellende timer, zodat je ondertussen iets anders kunt doen. Een geruststellende gedachte is dat deze soepmaker is voorzien van een overkookbeveiliging.

Het bedieningspaneel aan de bovenkant bevat zes programma's, namelijk Chunky, Smooth, Extra smooth, Juice, Jam en Blend/Clean. Zo kies je onder meer tussen een glad resultaat of mengsel met kleine stukjes. Op basis van je keuze doet het grote mes zijn werk. De Belgische fabrikant levert een receptenboekje mee, waarna je bijvoorbeeld een heerlijke pompoen-spinazie- of paprika-tomatensoep bereidt. Daarnaast maak je met dit veelzijdige apparaat net zo makkelijk een koude smoothie of milkshake. Het vermogen van de motor bedraagt duizend watt.

Lees ook: Een nieuwe blender kopen? Let dan hierop!

Nutribullet 900 Pro Exclusive

Zoek je een kleine, lichte en krachtige blender, dan is de Nutribullet 900 Pro Exclusive een ideale kandidaat. De fabrikant levert bij dit model twee drinkbekers met een inhoud van 0,95 liter. Dankzij de zogeheten to-go-deksel en drinkring neem je de zojuist bereide smoothie of milkshake overal mee naartoe. Voor maximaal comfort heeft de drinkring een handvat.

De 900 Pro Exclusive ondersteunt een vermogen van 900 watt. Met 24 duizend rotaties per minuut maalt het messenblad alle etenswaren klein – denk bijvoorbeeld aan fruit, groenten, zaden, bessen en noten. De bereiding duurt maximaal een minuut. Na afloop verwijder je de messen en plaats je de drinkrand. Overgieten in een ander glas is dus niet nodig. Zowel de bekers als het messenblad kunnen in de vaatwasser. Je kunt kiezen tussen een zwarte en witte uitvoering.

Philips 5000 Series HR3030/00

Met een gemiddelde beoordeling van een 8,5 gooit deze Philips-blender hoge ogen. Diverse reviewers waarderen het gladde resultaat, waardoor smoothies prettig drinkbaar zijn. Verder valt de riante mengbeker van twee liter goed in de smaak. Daar haal je moeiteloos meerdere drankjes uit. Ten opzichte van diverse andere betaalbare blenders onderscheidt de 5000 Series HR3030/00 zich met een krachtige motor van 1200 watt. Vergeleken met eerder uitgebrachte Philips-blenders heeft dit exemplaar ook nog eens langere en dikkere messen. Hierdoor maakt het apparaat in korte tijd harde ingrediënten fijn, waaronder noten en bevroren fruit.

Via de draaiknop selecteer je de gewenste snelheid. Je kiest tussen drie standen. Bovendien gebruik je zo nodig de pulseermodus voor het fijnmalen van hard voedsel. Via de inbegrepen stamper loods je alle etenswaren naar het messenblok onderin de mengbeker. Na afloop gebruik je de reinigingsstand om de blender schoon te maken. De losse onderdelen kunnen overigens ook gewoon in de vaatwasser.

▼ Volgende artikel
Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment
Mobiliteit

Ontdek de Alpine A390: een elektrische fastback in het C-Segment

Ze zijn er wel, maar wel op één hand te tellen. Luxe Franse auto's die succesvol de veelal Duitse norm uit weten te dagen. Denk aan de Citroën DS, de Renault 25 of de Peugeot 605. Alpine lijkt daar verandering in te gaan brengen. In een donkere studio in Parijs bekeek Irwin van InstaAutoVlog de Alpine A390. De conclusie: een op het eerste oog keiharde aanval op de premiumklasse van volledig elektrische auto's.

Dit artikel in het kort:

  • Alpine onthult de A390, een volledig elektrische fastback in het C-segment die de premiumklasse wil uitdagen.
  • De A390 is geïnspireerd op de iconische A110, met een opvallend sculpturaal front en futuristisch design.
  • Conceptdetails zoals suicide doors en een uitschuifbare achterbumper voegen een transformer-achtig element toe.
  • De sportieve zitpositie is aanpasbaar en er is een 'Formule 1-racemodus' voor een dynamische rijervaring.
  • Aangedreven door een tri-motor systeem met torque vectoring, belooft de A390 indrukwekkende prestaties.

Lees ook: Lucid Air: lijkt een hoogstaand stukje technologie, maar presteert gemiddeld

Nieuwe klasse

Beginnen we met het segment waarin de A390 zijn kunstje moet gaan doen, dan hebben we het officieel over een fastback in het C-segment. Denk dus aan een directe concurrent voor de ... Ja, welke auto eigenlijk? Een BMW i4, Tesla Model 3, Hyundai IONIQ 6 opereren in het D-segment en wellicht boort Alpine met deze A390 dan ook een nieuwe klasse aan. Die van de premium fastback in het C-segment. Een soort van volledig elektrische Mercedes CLA of 2 Serie Gran Coupé dus.

©Adrien Cortesi

A110 aan de basis

Oog in oog met de auto valt het wel op dat hij een stuk groter (en ruimer) aandoet dan verwacht. Wat betreft het design, staat de iconische A110 aan de basis. De designers hebben aan de hand van de sportauto getracht om dezelfde proporties en details te converteren naar een grotere en ruimere gezinsauto. Missie geslaagd, want de A390 is een ronduit imponerende machine.

Sculpturaal vormgegeven front

Dat is een gevolg van de volledig elektrische aandrijflijn. Ruimte of koeling voor een – gezien de specificaties – fikse zescilinder motor zijn immers niet aan de orde. De auto heeft een sculpturaal vormgegeven front dat op een haast organische manier omhoog lijkt te groeien. Minuscule driehoekjes, die aan het logo refereren, vormen de verlichting en ook de zogeheten bridge onderaan de motorkap is bijzonder te noemen.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Suicide doors

De enorme 22-inch lichtmetalen wielen hebben een uitgelicht hart. Alpine belooft voor de feitelijke productielijn wielen tot 21 inch. De wielbasis is met zijn 2,90 meter fors. De auto op de beurs heeft suicide doors die samen met de voorportieren een riante instap verschaffen. Wederom een concept-dingetje. 

©Alpine

Als een transformer

Aan de achterkant is de A390 futuristisch. Niet alleen vanwege de vin op de achterruit, maar ook zeker de opvallende led-lichtsignatuur. Het opvallendst is de actieve aerodynamica. Het betreft hier een automatisch uitschuifbare achterbumper. Alpines concept-car kan zich als een transformer uitrekken om op die manier de luchtstroom aan de achterkant te verbeteren. Ook hiervan verwacht ik niet dat dit de uiteindelijke consumentenmodellen haalt.

Formule 1-racemodus

Volgens Alpine leunt het uiteindelijke design voor zo'n 85 procent op het studiemodel, maar dit geldt niet voor het interieur. Wellicht dat een bepaald vezeltje of designdetail het eindstadium zal halen, maar dit is echt te futuristisch. Alpine is actief in de Formule 1 en met één druk op de knop verandert de stoelpositie van standje comfort en praktisch naar een meer liggende racemodus. 

©Alpine

Tri-motor

Specificaties over de range en het vermogen zijn nog niet bekend, maar Alpine spreekt over een tri-motor set-up. Een elektromotor op de vooras die de voorwielen aandrijft en twee voor de achterwielen. Net als bij de Tesla Model S Plaid is het daardoor mogelijk dat er echte Torque Vectoring ontstaat en dat belooft veel voor de ongetwijfeld spectaculaire prestaties en rijeigenschappen. 

Meer weten en zien van de Alpine A390? Bekijk dan de video van InstaAutoVlog.

Watch on YouTube