Controle over Windows - Deel 1: Beveiliging
Sinds de nieuwste versie van Windows 10, de Creators Update, is er weer het een en ander veranderd qua update-, veiligheids- en privacy-opties. Volgens Microsoft zijn de opties nu duidelijker en makkelijker te vinden en heb je als gebruiker meer controle. Maar is dat ook zo? Computer!Totaal neemt je mee langs de nieuwe functies en laat je zien hoe je de controle over Windows terugkrijgt. Dit is deel 1: Beveiliging.
Dit is het eerste deel in een serie van vier. Houd de website in de gaten voor de volgende delen!
De Creators Update is tegen de tijd dat je dit leest al verschenen. Via Windows Update is deze update automatisch uitgerold, maar je kon hem ook al eerder los downloaden. Heb jij de update nog niet? Ga hiernaartoe en gebruik de Media Creation Tool om de iso van de Windows 10 Creators Update op dvd te branden of op een opstartbare usb-stick te zetten. Hiermee kun je je huidige versie bijwerken naar de nieuwste versie.
Defender openen
De Windows 10 Creators Update biedt een verbeterde manier om je computer te beveiligen. Microsoft heeft Windows Defender uitgebreid, en het is meteen ook het standaard antimalware-programma van Windows. Open het startmenu en typ defender, nu verschijnt het pictogram naar het nieuwe Defender bovenaan in de zoekresultaten.
Uitgebreider
De software heet officieel nu Defender-beveiligingscentrum. Waar het voorheen alleen een malwarescanner was, omvat het nu meer: het is een complete beveiligingsomgeving voor Windows 10 geworden. Niet alleen kun je vanuit het Defender-beveiligingscentrum een scan starten van je systeem en word je op de hoogte gehouden van een potentieel gevaarlijk bestand, je ziet ook of je firewall goed is ingesteld. Daarnaast worden in het Defender-beveiligingscentrum ook zaken als de ‘gezondheid’ van je computer weergegeven.
©PXimport
Controle over beveiligingcentrum
Al deze zaken in het beveiligingscentrum kun je zelf aanpassen. Defender draait weliswaar voornamelijk op de achtergrond, maar je kunt nog steeds handmatig een malwarescan uitvoeren of de firewallinstellingen aanpassen. Het voordeel van het Defender-beveiligingscentrum is dat wanneer je iets aanpast in bijvoorbeeld je firewall of de malwarescanner uitschakelt, dit direct wordt aangegeven met een waarschuwing in het Defender-beveiligingscentrum. Je ziet ook een melding rechtsonder in beeld op de taakbalk. Als een softwareprogramma probeert je firewall uit te schakelen of een poort wil openen, dan komt daar ook een melding van tevoorschijn. Je wordt dus voldoende gewaarschuwd.
©PXimport
Ander antiviruspakket
Je bent natuurlijk niet verplicht om de ingebouwde malwarescanner of firewall van Windows 10 te gebruiken. Zodra je zelf een virusscanner installeert, dan wordt de door Windows 10 aangeboden beveiliging uitgeschakeld en zie je in het overzichtsscherm van het Defender-beveiligingscentrum dat software van derden wordt gebruikt. Gek genoeg staat er in het hoofdscherm niet direct welke software dat dan is, je moet op de link Antivirusproviders weergeven klikken, waarna het ‘oude’ configuratiescherm wordt geopend en je bij het onderdeel Beveiliging kunt zien welk antiviruspakket je hebt nadat je dat onderdeel hebt uitgeklapt. Aardig omslachtig dus.
©PXimport
Slecht geïntegreerde firewall
Hoewel de firewall van Windows 10 goed werkt, gaat het aanpassen van regels nog wel op de oude manier. Dat wil zeggen: de bureaubladversie van de Windows Firewall wordt dan geopend in plaats van dat dat onderdeel in de zogeheten Modern UI van Windows 10 Creators Edition zichtbaar wordt. Als je bijvoorbeeld in het Defender-beveiligingscentrum bij Firewall- en netwerkbeveiliging klikt op de optie Een app toestaan door de firewall, wordt de ouderwetse weergave getoond. We verwachten dat dit op termijn nog wordt rechtgetrokken.
©CIDimport